Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Futópad
Szia! Köszönöm, hogy válaszoltál! Pedig nem is túl régiek a megszakítók, 13 éve építettünk, akkor lettek bekötve, és persze az óraszekrényben lévőket veri le, ami a szolgáltató illetősége. Megpróbáltam 2 fázison is, szerintem kicsi az esélye, hogy mind a kettő fáradt. 3x16A-em van , szerintem innen már fizetni kell a bővítésért amit egy futópad miatt nem szeretnék.
És az normális, hogy az elékötött 10A-est is leveri? Ha mégis SSR-el próbálkozék akkor mindegy milyet választok? Köszönöm a segítséget!
Szia, Kevés a valószínűsége, hogy mind a 3 elgyengült, s egyszerre. Hacsak nem használsz nagy teljesítményű 3 fázisú gépet a hálózaton folyamatosan. Legutóbb egy beteg motorral jártam így, leverte az IGBT-t kicseréltem, izmos 60N60xxx -t használok, bekapcsoltuk a gépet, mikor a motor indult volna, motor megmoccant, megszakítót leverte. Átdugtuk másik megszakítóra, na utána kijött a motorból az éltető füst. Kikerestem a model paneljét, van rajta indító relé, tehát a táp-kondit csak a startgomb megnyomása után kezdi el teljesen feltölteni, neked viszont valamiért előbb veri le a megszakítót. A kérdés, a miért? Valami oka nyilván van. Persze a 0 átmenet megoldás lehet, én ezt használom. Egyszerűbb lenne előbb egy 100 W-os vagy 150W cső-halogén égővel sorosan tesztelni. A relé kattanását hallod a startgomb megnyomása után? Mikor visszaszámol 0 -ra. Mert lehet beégett, s akkor viszont azonnal ott van a kondi teljes rövidzárnak,de ez csak 1 ötlet.
Szia! Nagy teljesítményű gépeket nem használok, így én sem tartom túl valószínűnek, hogy elfáradtak a megszakítók. Köszönöm a relé ajánlást, pont ilyet rendeltem én is
![]()
Szia! Kipróbáltam. Második próbálkozásra sikerült elindítani, de a start megnyomásakor relékattanást nem hallok. Talán valami kis nagyon halk szörcsögés szerűt mielőtt indulna a motor. Utána ki be kapcsolgattam, nem verte le a kismegszakítót, viszont ha vártam vele 1 percet utána megint, bár akkor már "csak" a 10A-est. Azokat a reléket nem tudom kimérni, hogy rendesen old-e? Ha kiszerelem a panelt rá tudok mérni?
Kicsit türelmetlen vagyok, de lehet, hogy megvárom a kínai csodarelét, és ha az sem oldja meg akkor .... nem tudom mit teszek. ![]() Köszönöm!
Szia, küldjél egy képet azért róla, tényleg az-e amit találtam. Ha kitudod mérni, melyik lába a- és + , valószinü a + megy a tápra, stab.tok direktbe, a-t kapcsolja, igy ha azt lekötöd a földre, bekell hogy húzzon. 1db kalapácsej alakú, ha van 2 egyforma is rajta akkor az az incline le-fel reléje.
Sziasztok!
Sikerült megtekercseltni a motort. Beépítve üresen a szalag simán fut és szabályozható,de terheléskor lelassult állóra, terhelés elvétele után újra jó.Terhelés alatt a motorból szikrázás látszik. Mi lehet a baj?
Szia! Küldöm a fotót a panelről. Melyiket lenne érdemes megnézni? Köszi!
Szia, VAgy a tekercselés nem sikrült, vagy a szénkefe szorul.
Igen, ez nem az a panel, amit én találtam, de találkoztam már lyennel, ebben nem relé hanem egy tirisztor a legkisebb a hűtőbordánkapcsolja a tápot a kondikra ez U9 0- átmenetes optocsatolón keresztül. A nagy kondikat kellene kimérni/ESR/ cserélni, esetlrg az egyiket kivéve próbálni az indulást. Az rövid ki-be kapcsolások rendben, akkor a kondikban még van némi töltés, nem rövidzárrol idul, viszont hosszabb idő teljesen kimerül, s majd rövidzázlatként működik bekapcsoláskor. Van 1 hasonló panelom, a hétvégén át tudom nézni, hogy pontosabban.
Szia! Tegyük fel, hogy az a probléma, hogy rövidzárról indul. Az SSR relével megoldódhat? Elég az idő a feltöltésre, amíg a nullából feljebb és a hullám? Vagy esetleg más megoldás ami segíthet? Köszi!
Még egy dolog: egyébként mi a szerepe a kondinak ebben az esetben? Ha kicserélem akkor akár meg is javulhat?
![]()
A 0 átmenet 0ptocsatoló is ugyanazt csinálja, mint az SSR, 0 átmenetnél kapcsolja a tirisztor a kondira a feszt. A kondi szüri az egyenirányitás után a rajta maradt 'hullámosságot'. Hiányát, az ólom akkumulátor töltőn kivül semmilyen elektronika nem szereti. Ezért irtam,hogy csak az egyiket vedd ki, teszt, majda másikat, s megint teszt.
Akkor ha jól értem az SSR felesleges lesz. Akkor mi van ha fogom és mind a 2 kondit kicserélem újra? Ha akkor sem jó akkor mi a fenét tudok még tenni? Azt sem tartom valószínűnek, hogy ez másnak még nem okozott problémát!? A kondin kívül lehet más baja is? Köszönöm! Ne haragudj, hogy ilyen erőszakos vagyok, csak megoldást keresek. Nagyon rendes tőled, hogy így segítesz!
![]()
Szia, Igen, kicserélheted mindkét kondit, vagy egy db 400V 470 mikró is jó bele, általában ezt használják. Ha utána sem jó, akkor mélyebben bele kell ásni a dologba. Küldenék szívesen, de Írből drágább a posta, mint a kondi, egy ezres a Hestore-ban s új.
Szia! Rendeltem kettőt, kicserélem aztán meglátjuk. Már kiforrasztottam őket, nem tűntek rossznak, bár csak szemrevételezni tudom. Köszönöm!
Pld egy 12V os tápról feltöltöd, majd időnként megméred a feszt rajtuk, hogyan esik.
Sziasztok! Örülök, hogy megtaláltam ezt fórumot, mert nekem is pont ugyanez a problémám ugyanezzel a panellel (MC2100ELS-18W). Bekapcsoláskor leveri a 16C-s megszakítót. A hiba kialakulása előtt simán csak leállt a szalag, hibajelzés nem volt. RESET után nyögve, de tovább ment. Később bekapcsolás után búgott egyet és leállt az egész panel. Újabb RESET után a motorból hallottam egy durranást és leverte a megszakítót. (A motort szétszedtem, forgórész tesztelővel is megnéztük,összerakva 60Voltig nyomtuk -> a motor OK). A fentiek szerint kiforrasztottam mindkét 330 mikrós kondit, "sajnos" azok is jók (342 mikró kapacitást mértem).
Merre érdemes tovább keresni a hiba okát? Köszönöm!!
Szia! Megmondom őszintén, cobi2-ve hosszas PM -et folytattunk az ügyben, de nem tudtam kitalálni az okát. Elméletileg ez egy ami gép teljesen más logikával. Relé helyett tirisztor kapcsolja rá a nyagyfeszt egy 0 zéró átmenetű opto kapun keresztül. A tirisztort és optot kellene kimérni, illetve cserélni első körben szerintem.
Nagyon köszönöm, hogy foglalkozol velünk! Valóban az van, hogy több száz voltos impulzust ad ki a motorra időnként. 500W-os halogénlámpa úgy kivillan, mint a nap
![]()
Az ne jó, ha felvillan a halogen műterhelés! Ott más baj is van. Leget az IGBT ment ki, s a 320 V -o direktben megy ki a kimenetre, mikor a tirisztor bekapcsol. Ha a kondin megolvadt a műanyag akkor azokat is ki kell mérni, mert lehet az egyenirányító is kiment, s maga a kondi melegszik. 0,1 Ohm ban benne, ha jól emlékszem, azon a motor áramár méri. A tirisztor 2 lábát, amelyikre nem az opto megy dióda állásban ki lehet sípoltatni, zárlatos-e? Van egy ilyen panelom, egy leselejtezett gépből, valószínű, típushiba, mert nekem motor volt feldugva rá az asztalom, mikor ugrott egyet, s mindent lerántva a földre, szikrázás, villámlás, bevágtam a sarokba.
Ki kell venni a panelt az alubordából, s végigmérni a nagy félvezetőket.
ROHS, úgyhogy elképzelhető, hogy a forrasztás megrepedt a láb körül, majd a nagy áram, miatt valóban kiforrasztotta magát.
Az elöl lévő G4PC40k IGBT mindhárom lába között sípol a műszerem, kb 1,3ohm az ellenállás. Dióda módban vizsgálva mindkét irányban is. Ez gondolom nem túl jó jel. A mellette lévő VS-HFA15PB60 dióda mindkét irányban először sípol, majd végtelen ellenállást mutat. A kondikat kiforrasztottam, jók. Az oldalán az olvadást az IGBT melegedése okozta, a másik oldalon a 10ohmos ellenállás.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2018
Most kérdeztem a Decathlon szervizt, 18.000 Ft egy új komplett panel. Nem tudom, nem érdemesebb-e venni egy újat inkább?
Az IGBT biztosan cserés, meg lehet a D14 zener is. Nem vitatkozni akarok, de az az ellenállás, 0,01 Ohm,a nagyfejű dióda jobb lábáról megy az A- ra. Ezt eldönteni, ha ezt javítja, vagy újat/felhajítottat vesz, nem az én hatásköröm, pénztárcám... .
![]() ![]() ![]() ![]()
Azért párat megjavítottam már, de ez a panel egy külön kategória. Talán valami USA eredetű más logikai elrendezésű, mint az EU kivitelek. A különbség, hogy a PWM jelet a fenti panel állítja elő, az alsó, ami képen van csak a sebesség korrigálást végzi. Ami 2 ilyen paddal találkoztam, mindben a felső panel lett hibás, és azért nem ment a motor, mert nem kapott jelet, fentről. 2 ből 2, már elég nagy valószínőség, hogy ebben is hibás lehet, /persze nem biztos/ csak éppen a teljes vezérlést kiadja /teljesen kinyitja az IGBT-t, s a 320V rákerülhet a motorra. Amennyiben a szervizes megoldást választja, állapítsák meg ők a hiba okát, s cseréljék, ami szükséges, s adjanak legalább 3 hó garanciát. Ja a " cobi2 " hosszas Pm után jó lett, nem akartam itt vele a helyet foglalni a részletekkel.
Üdvözlettel: Mike A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2018
A futópad szerviz is azt javasolta, hogy vigyem be az egészet az egyik decathlonba, Ők kicserélik amit kell és 2 ÉV(!) garanciát adnak, persze akkor +10e a panel... de ezek szerint érdemes ezt választani ezekre az USA modellekre. (Pont most 3hétre az USA-ba megyek
![]() ![]() ![]()
Ha lassan megy a motornak kevés a hűtése, habár pont ebben a modellben, ha jól emlékszem 4 vezeték megy a motorba, amiből 2 egy hőkioldó. Mindenképp érdemes évente, vagy használattól függően kiporszívózni, vagy kifújni a motorból a port, porcicát. Mivel a földön van a venti mindent összeszed. Általában 120 Kg -ra vannak méretezve, ezek a padok a 1,5- 1,75 Hp-s motorokkal, persze létezik 2,0-2,5 Hp is, a gépkönyvben le van írva.
A cobi2 problémája itt van leírva, a probléma azért érdekes mert a relés kapcsolással ellentétben itt 0 -átmenetnél kapcsol a tirisztor, s úgy megy szépen fel a fesz, kevésbé rántja meg a hálózatot. A szervizbe panelt is cserélétek állítólag , a probléma mégsem oldódott meg. Küldtem neki egy másik gépben használatos NTC lágy-indító ellenállást, ezt sorba kötve a betáppal, megoldódott a probléma, nem verte le többet a kismegszakítót. Habár a hiba eredeti okára műszerezettsége hiányában nem sikerült rájönnöm. A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2018
Sziasztok! Igen, hála Chipmunk1960-nak az én futópadom megjavult! A részleteket már Ő leírta, a beszerelés nem volt bonyolult, még én mint nagyon amatőr elektronikai ismeretekkel bíró ember is meg tudtam oldani.
Viszont az én gépem (decathlon) már járt szervizben még a garancia idő alatt, de ott állítólag cseréltek panelt is benne, pedig nekik minden jól működött! Nekem akkor verte le a 16B-st amikor áram alá helyeztem a gépet. Ha így jártál vele véleményem szerint is jobban jársz ha minimum panelt veszel bele, de a legjobb talán a szerviz lenne! Nem tudni mi ment még tönkre benne. Szerintem értenek hozzá a szervizben és nem hinném, hogy indokolatlanul lenyúlnának. Engem fel is hívtak a szervizből, hogy mi a baja a padnak mert ők nem találnak semmi hibát rajta. Mondjuk ha egy 32A-es kismegszakítón próbálták akkor nem is volt baja.. A 140 kg-d nem hinném, hogy sok neki, én 125 vagyok, alattam erőlködés nélkül ment. Bár tény, hogy ha lassan lépkedsz rajta úgy jobban érződik rajta, hogy erőlködik a motor, gondolom nincs "lendületben". Meg ha nem bírná akkor a hőkioldónak kellene reagálnia és nem durrogással! ![]() Az enyém úgy néz ki lett a termisztorral, hála Chipmunk-nak és a segítségét ezúton is köszönöm! Andor
Köszönöm mindkettőtöknek a leírást
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |