Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma
 
Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   281 / 312
(#) yohnsee válasza belfi2 hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Szia!
A panelekről tudnál csinálni pár jó képet?
Milyen felszerelésed van? Multiméter, oszcilloszkóp?
Üdv
(#) yohnsee válasza erbe hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Akkor letettél a javításról?
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Nem reméltem, de spiritusszal sikerült leoldani a lakkot. Eredmény: BIT3195G
Amint lesz rá időm, nekilátok a méregetésnek. Van már korábbról egy indítópanel. Kapcsoló, két potméter. Ezzel a VGA panel nélkül is el tudom indítani a világítást.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2018
(#) erbe válasza yohnsee hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Elég szűk a helyem, ölben tudok csak egerészni.
Szkópom is van. Szoktam alkalmanként monitorokat javítani.
(#) yohnsee válasza erbe hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
A szkópos kérdést a másik srácnak címeztem, de nem baj, legalább ezt is tudjuk.
Az inverter IC-hez ez segítség lehet:
Bővebben: Link
Igazából ez egy gyűjtemény, melyik vezérlő IC-t hogyan kell becsapni, hogy elinduljon. Mindenki csakis körültekintéssel használja! Nem szabad folyamatos üzemben így használni, kizárólag hibakereséshez!
(#) erbe válasza yohnsee hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Sokat nem érek vele, SEM2005 nincs benne.
De már elkészült a LED-esre átalakítás. Igaz, be kellett vetni egy 555-öst.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Az a fránya biztosíték. 3 A-es, akkora mint egy félwattos ellenállás és jól elrejtették. Már működik. Csak a belerakott kondijaimat kell kicserélnem, mert fél centivel hosszabbak, mint az eredeti.
(#) belfi2 válasza yohnsee hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Szia!
Sajnos már csak egy multim van .Képet viszont nem tudok feltenni mert arra a telóm nem jó esetleg holnap a lányoméval csinálok róla . Némi változás az hogy az engedélyező jelet a scaler kiadja (3,9V) , de a vezérlőn nem jelenik meg. Szerintem túl erőltettem mert most a Power led szépen villog. Leválasztottam a Led-vezérlőt így megy továbbra is a scaler.Szerintem KO a 3394-nek.Jó lenne viszont egy olyan kapcsolás amivel a ledsorokat ki tudnám próbálni. Nem merem rátenni az LM317-tel készült kis tápomat , mert félek hogy gallyra vágom a kijelzőt. Tudnál valamit tanácsolni?Veszek hozzá vezérlőt a napokban és jó lenne biztosra menni.
(#) yohnsee válasza belfi2 hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Helló.
Egy multival már neki lehet indulni.
Ahhoz, hogy a ledsorokat bontás nélkül le tudd tesztelni, kell egy feszültségforrás, ami nagyobb, mint a kijelzőben sorbakötött ledek nyitófeszültsége. Meg ugye le kell korlátozni az áramot, hogy nehogy elfüstöld a ledeket. Először nézd meg, hogy hány vezeték megy a led vezérlőtől a kijelzőbe. Onnan el tudjuk kezdeni tippelgetni, hogyan teszteld bontás nélkül.
Egyébként mekkora feszültséget tud az LM317 tápod? 30V-hoz 1.5k 5W ellenállást teszel sorban, aztán próba szerencse, hogy kinyitja-e vagy sem. Bajt nem okozol vele.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2018
(#) belfi2 válasza yohnsee hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Hali!
1,2-24V ig lehet szabályozni. Egyébként 6 vezeték megy , de ebből kettő közös a led csíkok közös pontja ,ott a panelen 17 volt van.Gondolom a vezérlő adja a negatív ágat a fényerőnek megfelelően a 4 csíkra.Mivel sejtelmem sincs mennyi ledet tartalmaz egy csík csak kísérletezni tudok vele . Majd holnap rászánom magam és egy 470ohm 5W ellenállással szépen emelem a feszültséget. Közben megérem az áramokat is . Bár amikor beindult nem láttam sehol foltosodást vagy fényerő csökkenést.
(#) belfi2 válasza belfi2 hozzászólására (») Nov 8, 2018 /
 
Csak szét kellet szednem .Az a helyzet hogy a kép szerinti led csík van benne, 16 led megy sorbakötve egy ágra. Elképzelhető hogy 1voltos nyitófeszültséget igényel, mert 17voltról csak így tudna működni
(#) yohnsee válasza belfi2 hozzászólására (») Nov 8, 2018 /
 
A 17V nem stimmel. Ezek a ledek 3V-nál nyitnak. De ezt te is leellenőrizheted, a lábaik hozzáférhetőek. Egy pár tűvel és áramkorlátos tápegységgel adj rájuk egyenként feszt, ha már szétszedted, így egyszerű lesz egyenként tesztelni.
(#) belfi2 válasza yohnsee hozzászólására (») Nov 8, 2018 /
 
Hali!
Épp most végeztem vele , meg a folytonosság vizsgálattal is. 5mA áram mellet mind jó (3V 220Ohm) nincs szakadás sem. A rajz szerint is 17V a led meghajtó tápja .
(#) yohnsee válasza belfi2 hozzászólására (») Nov 8, 2018 /
 
Helló,
Elnézést kérek, nagyon elnéztem valamit. Az MP3394 betápjáról írtál, én végig a kimenetére gondoltam. Meg ne kérdezd, miért. Ha ránézel a vezérlő IC adatlapjára, ott megvan, hogy melyik lába az Enable, és melyik vezérli a FET-et. Nézd meg, megkapja-e az Enable lábon az indító jelet (>2.5V), és esetleg a fet nem-e zárlatos.
(#) belfi2 válasza yohnsee hozzászólására (») Nov 8, 2018 /
 
Igen , fentebb írtam is hogy valószínűleg az lehet gond, hogy az engedélyező jel eltűnt, A scaler kiadja a soros 1 kohm ellenállásig meg is van ez ott 3,9v.Viszont az ellenállás után már csak 0,9 V volt a feszültség. Aztán gallyra ment az egész IC mert a bekapcsolást jelző led zölden villogott.Megszakítva az IC tápját ment tovább rendesen.Már néztem egyszer a FETet akkor jó volt de megnézem megint.Mondjuk oda jó bármilyen IRF FET is az van is itthon. A vezérlőt kivettem , jobban mondva ki gányoltam , mert ragasztva is volt. Ha valaki csinál ilyet óvatosan tegye mert a pedek könnyen feljönnek .
(#) Tomi20 hozzászólása Nov 10, 2018 /
 
Sziasztok

Van egy LG 32lf5610-es TV-nk, LED háttér világítású. Tegnap este megszűnt a háttér világítás, a tápján így 234V-ot mérek, üresjáratban, terheletlenül nem sok ez? Youtube-on néztem videót hasonló TV-ről, ott 160V körül volt ez a feszültség. A másik kérdésem, hogy ideiglenesen, míg megjön a csere LED csík hozzá, addig rövidre zárhatom azt az egy LED-et, fényerőt levenném mondjuk 40%-ra, használható lenne 2-3 hétig így a TV, vagy tegyek a helyére pár ohmos ellenállást?
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) Ktulu válasza Tomi20 hozzászólására (») Nov 10, 2018 /
 
Idézet:
„A másik kérdésem, hogy ideiglenesen, míg megjön a csere LED csík hozzá, addig rövidre zárhatom azt az egy LED-et”


Sok szerviz így "javítja" meg...

(áramgenerátoros tápnak kell ott lenni, tehát nem számít hány LED van a sorban)
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2018
(#) yohnsee válasza Tomi20 hozzászólására (») Nov 10, 2018 /
 
Szia!
A feszültség azért emelkedik az egekbe, mert az egyik led nem zárlatba menve halt meg, hanem szakadt.
Ha egy mód van rá, én személy szerint minél kevesebbszer szeretem szétszedni a kijelzőt, mindig félek, hogy megsérül a kezemben az LCD panel. De te tudod, ha nincs lehetőség TV nélkül kivárni a 3 hetet, akkor hajrá. Egy jótanács: teljes összeszerelés előtt próbáld le a hátteret, nem-e lövi le az IC-ben lévő védelem az 1-el kevesebb led miatt. Ha igen, akkor tegyél egy zener-t a helyére, aminek a feszültsége megegyezik a LED nyitófeszültségével, és minimum 3, de inkább 5W-os. Így be lehet csapni a vezérlőt.
Egyébként honnan tudod, hogy csak 1 led halt meg? Nem ijesztgetni akarlak, de javítottam ebből a szériából 2 készüléket, mindkettőnél halott volt a ledeknek több, mint a háromnegyede.
(#) Tomi20 válasza yohnsee hozzászólására (») Nov 10, 2018 /
 
Köszönöm a válaszokat, közben összeraktam, akkor még nem volt kivéve az LCD, arról néztem videókat, hogy lehet kiszedni sérülés mentesen, pofára fordítva lett a megoldás, végül egy led full fekete volt, szétégett, gondoltam meg van a hiba, áthidaltam, megnéztem a többit is labortápról, pont alatta másik sorban az is szakadt, meg abban a sorban egy zárlatba ment át, így 3 led mínusz, fényerőt levettem 40%-ra, bőven látható, illetve az a fura, hogy a képen nem is látszik, hogy hol nem világítanak a ledek. Tapasztalataid szerint megéri-e E-bay-ról rendelni hozzá komplett led panelokat? Ott találtam 6e-ért is, de 25e-ért is, itthon átlagban 16e Ft körül mozog, ez gyanús, hogy a 6e-res kínai van felárazva.
(#) yohnsee válasza Tomi20 hozzászólására (») Nov 10, 2018 /
 
Megmondom neked őszintén, eddig szerencsém volt az ebay-es hátterekkel. Leolvastam a típusszámot a led csíkokról, bepötyögtem a keresőbe, amit kidobott legolcsóbbat, legalább 1-2 pozitív értékeléssel, azt rendeltem. Lekopogom, mindeddig nem jött vissza TV. Persze minden felhasználónak elmondtam, hogy a ledes készülék háttérvilágítását vegye vissza annyira, hogy kényelmes legyen nézni, aztán a fényerőt meg minden mást úgy állít ahogy kedve tartja.
Továbbá amikor úgy ítélem meg, hogy a komplett csík cseréje nem gazdaságos, vagy megkockáztatom, hogy a maradék ledek biztosan jók, olyankor egyenként cserélem a ledeket.
(#) belfi2 hozzászólása Nov 12, 2018 /
 
Mivel még nem jött meg az új vezérlő , méricskéltem a a maghajtó panelen.A FET és a dióda jó. Viszont ha a feszültségbeállító osztót nézem akkor van némi zavar. Az osztó felsőrésze 300Kohm az alsó 6,34Kohm. Az a képlet alapján 59 volt max feszültséget enged a step-up IC kimenetén megjelenni. Viszont ha az osztó közepénél és a dióda katódjánál mérek (IC nincs benne ) akkor csak 270Kohm a mért érték. Ha a megszakítom (Piros pont) akkor kb 280Kohm . Ha a kondikat is kiveszem akkor az érték jó, azaz 300Kohm.Vajon az alacsonyabb ellenás érték hogy jön létre , és üzem közben is ez e az érték mert ha igen akkor letilt a vezérlő túlfesz védelme.

táp.jpg
    
(#) belfi2 hozzászólása Nov 14, 2018 /
 
Sziasztok !
A Benq monitort próbálom összerakni de sajnos sikerül jó sok ujjlenyomatot hagyni a a fényterelő lapokon . A plexin és a két matt/fényes lapot megoldom , de a polarizátort mivel lehet foltmentesen takarítani?
Üdv Belfi.
(#) yohnsee válasza belfi2 hozzászólására (») Nov 14, 2018 /
 
Nekem az IPA hibátlanul vitte.
(#) belfi2 válasza yohnsee hozzászólására (») Nov 14, 2018 /
 
Egy kicsit bővebben?
OK meg van !
És köszi!
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2018
(#) belfi2 válasza belfi2 hozzászólására (») Nov 15, 2018 /
 
Hát nem jött be , igaz nem iso hanem rendes alkohol.De az is lehet rosszul fogalmaztam. Én a polarizátor alatt azt a lapot értem, amelyik olyan mintha ezüstözve lenne , és a két " fehér" lap közt közt van.Sajnos nem hogy folt mentes lenne de rosszabb lesz.
(#) yohnsee válasza belfi2 hozzászólására (») Nov 15, 2018 /
 
Szia!
Tudom, melyik lapról van szó Az alkohol hány százalékos? Az IPA lényege pont az, hogy 90 fölött van.
(#) belfi2 válasza yohnsee hozzászólására (») Nov 15, 2018 /
 
96% és baromi drága. Bár a hölgy azt mondta nem adhatnának ki ilyen alkoholt de ............... és mosolygott.30g került 400 ft-ba . Vettem mikroszálas kendőt is , és agy bontott LCD polarizátorán kipróbáltam . A millió prizma miatt olyan lett mintha habot öntenék rá, és mikor felszáradt ott maradt a törlés nyoma . Bár sok olyan videót láttam hogy csupasz kézzel fogdossák és pakolják ki be , de nem tudom hogy az a foltosodás ez érzékelhető lesz e ha majd össze lesz rakva . (holnap jön a vezérlő)
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2018
(#) belfi2 válasza belfi2 hozzászólására (») Nov 16, 2018 /
 
Elkészült! Sajnos látszik egy kicsit hogy nem homogén a háttér, de én már szét nem szedem . Legalább is most. Majd egyszer ...talán.A ledáramot vissza vettem 44 mA-e (60)de így is jó a fénye.
Köszi!
(#) Prome hozzászólása Nov 20, 2018 /
 
Bekapcsoláskor egy másodpercig tökéletes, majd elsötétül. Ki be kapcsoláskor ugyanez. Ez milyen hiba lehet? Javítható?
(#) bbalazs_ válasza Prome hozzászólására (») Nov 20, 2018 /
 
Javítható. Valamiért letilt a vezérlő a gyújtás után (azért látod rövid ideig, mert addig maximumon megy ellenőrzés nélkül, hogy be tudjon gyújtani).
A legvalószínűbb ok a túláram: vagy valamelyik alkatrész nyúlt meg vagy a cső öreg.
Ritka esetben az egyik cső hiányzik vagy kontakthibás.
Bármelyik csővel van gond, ugyanez az eredmény.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2018
Következő: »»   281 / 312
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem