Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   722 / 778
(#) cimopata válasza frissadam hozzászólására (») Nov 8, 2018 /
 
Bármilyen típusú mosfet alkalmazható, N, P csatornás csak rajtad múlik mekkora feszültségűt, csatornaellenállásút és tokozásút választasz. Igények szerint.
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Nov 9, 2018 /
 
Külső dióda nem kell, hiszen ott van benne, és általában elég jó. Hogy milyet érdemes használni azt a feladat dönti el, de házi körülmények között szinte bármi jó, hiszen nem különleges dolgokat épít az ember. Nagyobb teljesítményekre jobb az IGBT, annak nincs kimenő kapacitása meg szivárgó árama mint a fetnek, bár kapcsolóüzemben ez általában nem okoz gondot.
Én abból szoktam építkezni amihez olcsón hozzájutok, van egy fél szatyor 20A-es fetem amit a bolti ár töredékéért vettem, a hegesztőinvertert meg a pwm végfokot leszámítva mindent ebből csinálok, még analóg áteresztős labortápot is.
(#) zolee1209 hozzászólása Nov 17, 2018 /
 
Sziasztok!

Skori URT kapcsolását építem után, néhány módosítással/ kiegészítéssel. URT

Elsődlegesen áramgenerátoros üzemmódban kívánom használni, maximálisan 45V-os kimeneti feszültséggel.Az egyik módosítás, hogy szinkron egyenirányítást tervezek alkalmazni. Ilyet már használtam feszültséggenerátoros táp esetén. A vezérlő IC-nek (IR11688) szükséges tápfeszültség előállításával van "gondom", bizonytalan vagyok a lehetőségekkel kapcsolatban. Mivel előfordulhat, hogy a tápegység kimeneti feszültsége lemegy akár 1-3V-ra is, erről nem táplálhatom az IC-t. Úgy gondolom, hogy külön szekunder tekercsről sem járathatom, mivel annak a feszültsége is leesik, ha a másik tekercsen is alacsony a feszültség. Az én ismereteim alapján annyi maradt, hogy egy másik kis segédtáppal (az már leválasztott) állítok elő 12V-ot az IC számára a 230V-ból. Van esetleg más lehetőség?

A terhelőáram 16-20A a szekunderen, ezért nem használok egyszerű diódás egyenirányítást, mert hatásfok- mániám van.
(#) Ge Lee válasza zolee1209 hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Nem tudom mekkora feszültségre van szüksége az IC-nek, de nem nagyon értem mitől esne le annyira a szekunder feszültség. Ha nincs teljes áramkorlát vagy burst mód akkor a szekunderen szerintem mindig van akkora fesz ami elég a szinkron IC tápellátására.
Mondjuk én 20A-nél biztos hogy nem szórakoznék vele, csak plusz hibalehetőség. Nekem 120A-en is megfelel még a dióda.
(#) zolee1209 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Ha jól emlékszem, 4,5-18V között működik az IC. A feszültség azért eshet le annyira, mert szükségem lesz arra, hogy akár 1-2V-on is tudjon x A-t tartani, meg ugyanazt az áramot magasabb feszültségen is.
Oké, a hegesztőmbe nekem is jó volt a dióda a kimenetre, de azt nem is igyekeztem passzív hűtésűre készíteni.
(#) rolie válasza zolee1209 hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Szia!
Ha már Skory-féle tápot építesz, van neki erre is megoldása: Bővebben: Link.
(#) Skori válasza zolee1209 hozzászólására (») Nov 17, 2018 / 1
 
Ha az IC segédtápját ellátó szekunder tekercset a primer fölé tekecseled, akkor nem fog (annyira) leesni a feszültsége mint a fő szekunderé.
(#) zolee1209 válasza rolie hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Szia!

Ez az áramkör látja el táppal az IR21531 IC-t, ha megnézed a komplett táp rajzát. Ezt ebben a formában nem használhatom a szekunder oldalra, mivel nem galvanikusan leválasztott a hálózattól.
(#) zolee1209 válasza Skori hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Örülök, hogy ezt írtad, gondoltam rá, de nem tartottam életképesnek. ETD49-es magra építkezek, szerintem lesz rajta annyi hely, hogy megfelelő szigeteléssel készítsem el ezt a segéd szekundert. Első körben majd rátekerem, ha szükséges akkor megpróbálom szendvicsbe tekerni a primerrel, hogy szorosabb legyen a csatolás ezek között.
(#) rolie válasza zolee1209 hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Valóban, figyelmetlen voltam.
(#) Vacok hozzászólása Nov 18, 2018 /
 
Sziasztok!
EZT a halogén transzformátort próbálom megjavítani. Az az érdekes, hogy áram alá helyezve hallom, hogy sípol, ebből kifolyólag gondolom működik, a kimeneten még sincs feszültség. Az alkatrészeket egyesével kiforrasztva kimértem és mindegyik jónak mutatkozott, egyedül a diakot és a kondenzátorokat nem tudtam mérni. Tudtok abban segíteni, hogy mi lehet a gond?
(#) latyakosa válasza Vacok hozzászólására (») Nov 18, 2018 /
 
Terheléssel teszteld. Illetve nem tudom mivel mérsz, de digit multi nem biztos, hogy fogja tudni AC-ban helyesen mérni a szekunder oldalon az AC feszültséget.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2018
(#) lelkes amatőr válasza Vacok hozzászólására (») Nov 18, 2018 /
 
Mindenképp kell rá a terhelés, mint a dobozán is írja min. 35 Wattnál indul.
(#) Ge Lee válasza Vacok hozzászólására (») Nov 18, 2018 /
 
Ha visszaolvasol ezeknél a tápoknál ez gyakran felmerülő probléma, az orvoslásának a módját is minden esetben megírtam. Amikor előjön (mivel előtte rendesen működött) ez a minden alkatrész jó még sem működik dolog, olyankor azt kell csinálni, hogy mind a két meghajtó (bázisköri) tekercshez hozzá kell tekerni 1-1 menetet. Tehát letekered a kis zöld ferritgyűrűről a 6-6 menetet, és feltekersz helyette 7-7 menetet, természetesen ugyanúgy fázishelyesen ahogy volt. Az is segít pluszban ha a tekercseket közelebb rakod egymáshoz, hogy ne legyen közöttük akkora szórás.
Ha sípolást hallasz az nem azt jelenti hogy működik, hanem hogy vagy indít a diak és annak a fütyörészését hallod, illetve ebben van még egy áramkorlát is a harmadik tranyóval, előfordulhat hogy azzal van gond, vagy valamiért túl nagy az áramfelvétel a primer körben. Ha azt ideiglenesen kikötöd, egyértelműbb lesz a dolog.
Aztán tehetsz még bele az áram mellé feszültség visszacsatolást is (lásd Skori oldala) és akkor terhelés nélkül is működni fog.
(#) hthomas hozzászólása Nov 30, 2018 /
 
Sziasztok!
Egy kapcsoló üzemű tápegységet szeretnék javítás után feléleszteni és kipróbálni. A 230V primer rész elé soros izzót tennék. Ez a fajta van itthon, ez megfelel? Vagy a hagyományos E27 kellene?

izzo.jpg
    
(#) ferci válasza hthomas hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Szia!
A forma nem érdekes, csak a teljesítmény. Attól függ, mit akarsz megvédeni, 100-200 wattos fölé nem érdemes menni kezdetben.
(#) hthomas válasza ferci hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Ez egy faipari élzárógép vezérlésének a tápegysége. A trafó primer körében levő FET-et cseréltem zárlat miatt, és most jönne a próba

psu.jpg
    
(#) kovacsj76 hozzászólása Nov 30, 2018 /
 
Sziasztok,
Szokás szerint ha van időm, akkor nézelődök az interneten, és rábukkantam valami érdekesre egy transzformátor méretező programra. az a baj hogy oroszul van és nem tudom hogyan lehetne angolra vagy magyarra állítani, már az angol is jó lenne.Bővebben: Link320volt.com/en/smps-donusturucu-bobin-transformator-h...plama/ Itt letölthető a progi, akit érdekel.
(#) ferci válasza hthomas hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
3 esélyes a dolog - vagy nem engedi az izzó a normális indulást, vagy megvéd a hangos durranástól, vagy nem történik semmi rossz és beindul.
Az nem biztos, hogy egy fet-csere elég volt.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2018
(#) hthomas válasza ferci hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Köszönöm, hamarosan kiderül
(#) morgo válasza kovacsj76 hozzászólására (») Nov 30, 2018 / 1
 
Nekem alapból angol nyelven indul. De ha törlöd az orosz nyelvi fájlokat, jó eséllyel neked is angolul fog menni. (russian.lng)
(#) kovacsj76 válasza morgo hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Szia. hol találom? ezt a(russian.Ing) nevű fájlt mert végignéztem még a rejtett szisztem fájlokat is és nem találom,egyik mappában sem.
(#) Ge Lee válasza kovacsj76 hozzászólására (») Nov 30, 2018 / 1
 
Kibontogatod egyesével külön könyvtárba a programokat, és ott lesz a könyvtárban, de nekem úgy is angolul indul hogy ott van az orosz nyelvi fájl. Egyébként meg így első ránézésre nem sok lópikulát ér a program.
(#) kovacsj76 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Szerintem ez a program amit letöltöttem, nem jó valami nem kóser mert nálam csak úgy indul ha rendszeergazdaként indítom. ez van. nekem jó lett volna. mert én nem vagyok műszerész.
(#) Ge Lee válasza kovacsj76 hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Ne a rendszerlemezen csináld, hanem ha a C-n van a rendszered akkor a D vagy akármilyen meghajtóra bontsd ki. Nekem a 64 bites win10 alatt is működik, látható a képeken mit csináltam, az is hogy ott van az orosz nyelvi fájl, és ennek ellenére is elindul angolul, egyetlen kattintásra.
(#) kovacsj76 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Akkor mégis csak az én programommal van baj, mert nekem (forward) mappában csak mindössze
4 fájl van csak. látom a tiédben van vagy 20 fájl.és a D meghajtóra csomagoltam ki külön mappába, KB 15MB az egész program. egyébként Win10 64bit a gépem.
(#) kovacsj76 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Sajnos nem teljes verzió az enyém. vajon honnan tudnám letölteni a teljes verziót?
nem tudod véletlenül?
(#) Ge Lee válasza kovacsj76 hozzászólására (») Nov 30, 2018 / 1
 
Próbáld meg ezt, simán a kommanderrel átmásolod (kicsomagolod) és működnie kell.
(#) kovacsj76 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Nagyon szépen köszönöm
(#) kovacsj76 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Itt egy másik verzió, egy csomó mindent tud még csak oroszul. hátha valaki tud mit kezdeni vele.
Következő: »»   722 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem