Fórum témák
» Több friss téma |
De a Mach3 kezeli a szerszám táblát. Ott nem csak a szerszám hosszan, hanem az átmérők is tárolva vannak így képes a szerszám sugár korrekcióra is. Ezért egyszerűsíthető a G-kód. Viszont ehhez is biztosítani kell, hogy az adott szerszám mindig ugyanúgy legyen befogva, mert a szerszám táblát nem a G-kódhoz rendeli, hanem mindig ugyanazt használja. Pl. megadod az 1-es szerszám adatait és a módban hivatkozol a T1-re akkor az mindig ugyanazt a szerszámot jelenti. Ezt a gyakorlatban a szerszám cserélős maróknál úgy oldják meg, hogy a szerszámok a befogó patronokkal együtt vannak a tárolóban és egy kúpos, golyóban végződő befogót vesz fel. Így a szerszám magassága állandó. Hobbi gyakorlatban a befogóba hosszan be lehet tolni a szerszámot. Főleg a fúrók között kapható olyan amin van ütköző, így azokat viszonylag jól lehet egyformán befogni.
Ez már nem egészen hobby kategória szerintem. A Bungard CCD is ilyen. Csak kb 4 millió felszerszámozva 32 szerszámcserés asztallal.
Fúrókat én is használtam ilyet, van is. De a furatokhoz jobbak a marók. Legalábbis az én gépemen - nekem - jobban bejöttek.
A Mach3-hoz lehet csinálni automata szerszám bemérőt amivel szerszámcsere után automatikusan felveszi a szerszámhoz képest a Z0-át. Ez nagyon megkönnyíti a kézi szerszámcserét.
Szépnek szép, de inkább érdekesség mint igazi alternatíva a nyák készítéshez.
nekem elég lenne havi 1 nyákhoz
![]() és te mit használsz vagy használnál alternatívának ?
Erről szól a fórum, hogy lehet hozzá csinálni
. De a magam részéről maradok ahhoz a kevés munkához a kézi cserénél. Nálam inkább széria megy a gépen ugyanazzal a beállítással, ugyanazzal a maróval. Már gondolkodtam, hogy ki kellene váltani egy célgéppel, ami kisebb, gyengébb - akkor felszabadulna.
Én is nagyon keveset készítek nyákot, de ha maszkot is kell rá csináln akkor a dry fólia az ami nekem bejött. Bár eleve utálok pepecselni vele, de a tenyérnyinél nagyobb sok alkatrészes nyák esetében a cnc nagyon lassú.
HPGL-t mivel alakítjátok G-kóddá? Jelenleg csak úgy tudom, hogy SVG-vé konvertálom és azt etetem meg a CAM programmal.
Van a Mach3 mellé szánt LazyCAM, ami azt hiszem letölthető a gyártó oldaláról, mert ha jól tudom csak béta állapotban maradt, nem fejlesztették tovább.
szia nekem a rajzolással van problémám nagyon pepecselős filccel rajzolni ezt kéne kiváltani
Nézd meg ezt lehet segít!
Mach1 Filter
A LazyCAM-et néztem, de az nem igazán GRBL kompatibilis G-kódot csinál.
Holnap megnézem amit linkeltél, bár ez is gyanús.
Mi a különbség a G-kódok között?
Nekem a hp2xx nevű program vált be. Ez rajzoláshoz van. Be lehet állítani pár opciót neki, ügyes cucc.
Leginkább az a különbség, hogy hányféle parancsot használ. Nem minden gép ismer minden parancsot, például a G0, G1 még megy mindnek, de a G2, G3 már nem nagyon szokott.
Pont múltkor ezen ment itt a diskurzus, a GRBL elméletileg tudja a G2,G3-at. Egyébként a LazyCAM sem mindig generál G2-3 kódot bele. Ha nem vektoros a bemenet akkor általában G1-ből csinálja az egészet.
NYÁK készítés CNC-vel topik nem nagyon pörög, úgyhogy itt is megkérdezném.
![]() Egy ilyen CNC NYÁK készítésre szerintetek mennyire lenne jó, akár kisebb átalakítással? Bővebben: Link
A nyák marásnál mindig a pontosság a kérdés és ezt képről nem lehet megmondani. Jónak tűnik így képről de, hogy mennyire kottyanásmentesek a tengelyek, hajtások.....
Véleményetekre volnák kíváncsi , ilyen marómotrot használ -e valaki? "Megéri a pénzét?"
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2018
Nekem a 1,5 kW-os léghűtéses verziója van. Egy jó frekiváltóval szépen teszi a dolgát.
Akkor megnyugodtam,lerendeltem anélkül ,hogy utána néztem volna
. Mi számít jó frekiváltónak,esetleg linket tudnál küldeni?
Biztos nem lesz vele gond. Én csak azért vettem a leveghűtésest, mert nem akartam pancsolni vele.
Frekiváltóval nincs nagy tapasztalatom, de a "vektor vezérlést" kell keresni, mert az ad alacsony fordulatszámon is normális nyomatékot. Illetve arra kell figyelned, hogy mivel a motor 220V-os, csak olyan ferikváltó jó hozzá, aminek 1 fázisú bemenete van és 3 fázisú kimenete.
Ezt jó tudni,nem néztem még frek. váltót hozzá.
Még annyi jutott eszembe, hogy figyelj arra is, hogy tudja a 400 Hz-et! Nekem akadt olyan a kezembe ami csak 120-at tudott.
Elvileg van az eladónak,motorhoz megfelelő.De, rendelés előtt mindenképp tisztázom a részleteket.
Közben megtaláltam a bekötési rajzát.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

. Mi számít jó frekiváltónak,esetleg linket tudnál küldeni?