Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   214 / 292
(#) rammeradrian hozzászólása Dec 22, 2018 /
 
Sziasztok!

Adott egy Buderus Logamax U012-24 K gázkazán, amivel újabban meggyűlik a bajunk. Fűtés közben is de sokkal érezhetőbben meleg víz készítéskor érezhetőbb a probléma. Fűt fűt majd kialszik újragyújt alig fél percig fűt kialszik újragyújt fél percig fűt kialszik újragyújt... Semmi hibát nem jelez. Mára gyakorlatilag lehetetlen mellette a fürdés, mert a víz vagy hideg vagy épp langyos, mikor újra kialszik.
Annyi megfigyelésem van, hogy ha letekerem minimumra a hőfokot, akkor gyakorlatilag éppen csak langyos vizet csinál, de nem alszik ki. Ugyan ez előjön a füstgáztesztnél is. Ha benyomom egyszer a gombot, akkor kis lángon ég folyamatosan, újbóli megnyomásra maximális teljesítményre vált és folyamatosan gyújtogatja újra magát.

(nem ma kezdődött a probléma, csak most ált ilyen drasztikussá. Korábban azért lehetett mellette fürdeni mert perceket ment mielőtt kialudt. Most viszont szinte folyamatos a jelenség)

Valaki találkozott már hasonló jelenséggel?
(#) Kovidivi válasza rammeradrian hozzászólására (») Dec 22, 2018 /
 
Szerintem nincs elég nagy hőelvonás, és az érzékelő lekapcsol. Tehát ha a hideg vizet melegítené a tűz, akkor az érzékelő se tudna ilyen gyorsan átmelegedni. Lehet, hogy el van vízkövesedve a hőcserélő, emiatt a víz lassabban (egy hőszigetelő vízkő/kosz rétegen keresztül) melegszik, ami miatt a hőcserélő külseje forró, de a víz benne "hidegebb"? De nem vagyok szakember, csak a logika ezt mutatja. Egyébként a kombikazánok teljesítménye sokkal nagyobb, mint ami tusoláshoz kell. Le kell magát szabályoznia, de néha még ez sem elég. Nálam, ha a melegvíz hőfokát közepesnél magasabbra állítom, tusolás közben egyszerűen letilt, csak reszettel lehet a tusolást folytatni. Gondolom túlmelegszik valami. Ha középállásban van a poti, akkor a melegvíz kb. 30 és 60fokC között ingadozik (hullámzik), de nem kapcsol le a kazán. Termosztátos csapfejjel lett megoldva a normális tusolás. Egyik szerelő szerint ez tilos, másik szerint a termofej hibás. Mondtam neki, hogy a karos csappal is ugyanez volt, de a konyhában is ki lehet próbálni... Szerinte mégis a termofej a hibás. Az én problémámra valószínűleg nincs megoldás. Ahány szerelő járt nálam, egyik sem találta meg a hibát. Ez van. 2-3 éves a kazán.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2018
(#) rammeradrian válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Ha a kazán melletti meleg víz csapot nyitom ki tökig akkor is ez a probléma. A melegvíz érzékelő a hőcserélőből kijövő csövön van, ha leveszem a csőről az érzékelőt, ugyan ez a probléma. Ha letekerem a meleg víz hőfokot a kazánon, minimumra akkor szinte nem is meleg a víz.
(#) pulsarxp hozzászólása Dec 23, 2018 /
 
Sziasztok,

Van egy hőterm 29 esb kazanunk ami ma reggelre megallt. Feszutseget kap. A vezérlőt szétszedve odáig eljutottam hogy a mágnes kapcsoló, vagy kombinált szelep vagy miaz felé megy ki 230V, de még sem kapcsol be a kazán. Mi lehet itt még a bibi amit érdemes átnézni? Köszönöm elore is
(#) VIM válasza pulsarxp hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Szia! Az őrláng ég? Fázishelyesen van csatlakoztatva? Ha van őrláng és nem indul a kazán akkor meg kell nézni, hogy nem e a füstgáz érzékelője oldott le vagy fűtővíz túlmelegedés lépett fel vagy a szobatermosztátban lemerült az elem (ha az elemmel működik). Ezek (a szobatermosztát kivételével) reteszelten állítják le a kazánt, visszaállítani az érzékelőkön lévő visszaállító gomb segítségével lehet, ha minden igaz.
(#) pulsarxp válasza VIM hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Szia,
igen, az őrláng ég. Feszültség van, a termosztát működik, mert a szivattyú beindul.
Nagyon visszaállító gombot sehol sem találtam, egy kivételével. Azt kiszedtem, és rövdzár van a 230-as pólusainál, így a feszültséget átengedi. illetve a kombinált szelep felé, én mértem 230V-ot, csak a gát nem jön. Mennyire jellemző ennek a szelepnek a megdöglése?
(#) Hutty válasza pulsarxp hozzászólására (») Dec 23, 2018 / 1
 
A szelep bemenetén mértél feszültséget? ( Nagyon óvatosan, mert minden földelve van! )Fedlap alatt két csatlakozó, az a tekercs kivezetése. Áramtalanítva, ellenállást mérve ezen a helyen 5-10 kiloohm kb.

Amúgy áramutasan egyszerű, be 230-> védő túlhő -> védő füstgáz -> kazántermo -> gázszelep.
(#) pulsarxp válasza Hutty hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Igen, mértem, ott meg van a 230V.
3 szondát látok összesen (1-es kép) Egy megy a vízhőfok termosztátba, egy a a vízhőfok jeladóba, és egy a valamilyen védő kapcsolóba (2-es kép)
A védőkapcsolót is átkötöttem, biztos ami tuti.
A tekercset kikötve az áramkörből teljes szakadás mérek. (3-as és 4-es kép)
A 4-es képen látható vajszínű védő kupakot leszedtem, ahonnan kikötöttem a vezetéket, és ugyan úgy szakadás mérek. Így én úgy gondolom, hogy a mágnesszelep lesz a hibás.
Az cserélhető vajon külön, vagy egybe a kombi szeleppel lehet csak?
Illetve a típusát honnan lehetne kideríteni?
(#) Hutty válasza pulsarxp hozzászólására (») Dec 24, 2018 / 1
 
Akkó kuka. A másik ( kazán felöli oldalán ) van a típustábla. Manual szerint -> Kombinált szelep: HONEYWELL V 4600 C, HONEYWELL V 4400 C, vagy DUNGS 762001.

A tipuszám V4600 c után van még négy szám ami fontos ( bekötés, csatlakozó típus stb.), pl.: V4600C 1326.


Bolt
talán jó


Azt viszont nem tudom, mikor kellene valami szakemberrel cseréltetni, vagy egy házi csere belefér.
(#) pulsarxp válasza Hutty hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Köszönöm szépen. A villannyal elvagyok, tanultam, igy hozza merek nyulni. A gázhoz nem értek és nem is akarok nyulni, igy az csak szaki lesz
Vagy kazan csere. Lehet ideje lenne egy kombi cirkora lecserélni
(#) kozoli81 hozzászólása Dec 26, 2018 /
 
Sziasztok! Unical iven btfs 24, zárt égésterű kombicirkó gázkazánom van. Az a problémám, hogy ha bekapcsolom, egyszer beindul, minden oké, de ha lekapcsolom a szobatermosztáttal, majd pár másodperc múlva vissza, csak megy a szivattyú, a ventillátor forog, hallani a presszosztat kattanását, de nem szikráztat... most eljátszottam ugyanezt a HMV körön, a ki-be kapcsolást a HMV hőmérséklet szabályzóval intéztem.. ugyanez történt, csak annyi, hogy egy idő kb. 1 perc után mégis adott szikrát és beindult újra. Ha egyszer beindult, már nincs gond, csak nem tudunk addig konzekvensen eljutni.. Tud valaki segíteni? Előre is köszi!
(#) isakér hozzászólása Dec 28, 2018 /
 
Sziasztok!
Tudnátok segíteni abban, hogy mi lehet az oka, hogy a C-24-es cirkó nem áll le, amikor a hőmérsékletszabályozó kikapcsolja a készüléket. A keringtetőszivattyú lekapcsol fél feszültségre (ami a normál működésnek megfelel), egy kicsit visszaesik a láng mérete, de nem alszik el. Ez tovább melegíti a vizet, ami végül felforr.
Várom segítségeteket.
(#) fecameca válasza isakér hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Üdv. Nekünk C24 van már 1996 óta lakunk itt, a kazán öregebb. A mi kazánunk elég régi, még nem volt benne utánkeringető elektronika. Az újabbakban van, amióta valaki hozott olyat hozzám, vizsgáljam meg jó-e, adott egyet, mert neki kettő volt. Beleszereltem a mi kazánunkba. Ez egy időzítő áramkör, ami olyan tíz másodpercre a kikapcsolás után még nagyon lassan tovább forgatja a szivattyút. A fél fordulat szerintem sok ahhoz, hogy a láng elaludjon. Annak idején le is rajzoltam a kapcsolását, ha nem találom meg, akkor Google keresővel próbálkozunk, azért most hadd ne szereljem szét a működő kazánomat. Azt kellene megnézni, mi van ott a tirisztorral sorba, mert egy nagy barna ellenállásra biztosan emlékszem. Meg egy 2-3 µF kondenzátor is, de mintha az az utókeringető nélküli panelen lett volna. Keresem neked a rajzot, majd később jelentkezem. Ha a fő megszakítóval kikapcsolod az áramot, akkor sem alszik el a láng? Mert ha álló szivattyúnál sem alszik ki, akkor ott eltört benne valami, az már nem elektronika.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2018
(#) zolika60 válasza isakér hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Errefelé keresgélj.
(#) zolika60 válasza fecameca hozzászólására (») Dec 28, 2018 / 1
 
Itt fent van ez a bonyolult elektronika.
(#) Doky586 hozzászólása Dec 28, 2018 /
 
Megvan benne a szükséges víz nyomás? Talán 1.5 bar..
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2018
(#) fecameca válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Sajnos van ebben a fórumban ilyen téma. Azért sajnos, mert abban az utókeringetős topikban minden van, csak pont ez nem. De amit Zolika jelzett, abban ott az említett áramkör(ZC-18 kazán?). Én erre emlékszem. Ebben szerintem nem tud mi tönkremenni. Az a panel, amit hozzám hoztak, mind a kettő jó volt. Abból kaptam egyet. Az illetőnek termosztát baja volt, mert nem indult el nála a kazán. Nálad viszont nem akar leállni. Nincs a tirisztorral sorban semmi más, csak egy 820 ohmos elllenállás. A termosztát érintkezője ezt az egészet rövidre zárja, amikor a kazán elindul. Próbaképp a biztosítékot ki lehetne venni. Ha a kazán úgy se áll le, akkor valami szorulás, dugulás vagy törés van. Olyan lehetséges, hogy a graetz váltó áramú ágában az a 100 nF átvezet? Vagy maga a graetz zárlatos. Azért nézz bele a dobozba, hogy a tiedben ez az áramkör van-e?
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2018
(#) Gafly válasza isakér hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Idézet:
„egy kicsit visszaesik a láng mérete, de nem alszik el.”

Hát ez nekem inkább armatúra/tömszelence problémának tűnik, mint elektromos hibának (különösen ha eddig jól működött)...
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2018
(#) maszek0005 válasza isakér hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Ez már szerintem nem vezérlés hiba lesz, hanem a gázszelep, vagy az áramlásérzékelő körül lesz valami bibi.
(#) fecameca válasza Gafly hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Ha az üvegbiztosítékot kiveszi, akkor már a szivattyúval sorban nem marad semmi. Akkor már tuti, dugulás, vagy szorulás stb, víz-gázszelep hiba lesz.
(#) Gafly válasza fecameca hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Egy kép jó lenne az elektronikáról, mert ahogyan írtad is, többféle kazán és után keringető elektronika van...
(#) fecameca válasza Gafly hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Nem én vagyok a kérdező, ő meg azóta sem jelentkezett. Én ezt a tirisztoros időzítőt tettem a mienkbe, amiben nem volt semmi, csak egy kondenzátor volt azelőtt a dobozban de pont akkora hely van, hogy befért. Isakér, ha olvassa, fényképezze le. Elnézést, a biztosítékos ötlet azt hiszem, nem jó, de már letelt az időm, nem engedte a fórum kitörölni. Mert ha az a termosztáttal is sorban van, akkor el sem indul a szivattyú.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2018
(#) fecameca válasza Gafly hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Én lefényképeztem. 1. kép a panel, 2. A kismegszakító nálunk ott a kazán mellett. 3. A dobozfedél az eredeti áramkörrel vakuval, és anélkül, mert csillog, de azt hiszem, ez a rajz nem érdekes.Csak ez volt benne, mielőtt a panelt én beleraktam. De én most márlelépek, mert vacsorát kell csinálnom. Úgysem tudok többet segíteni.
(#) Gafly válasza fecameca hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Mivel valóban lelépett a kérdező, ezért értelmetlen tovább ragozni a dolgot.

Te képeden a korábban linkelt tirisztoros/ellenállásos elektronika van.
Az meg olyat nem tud igazán csinálni, hogy "erősebben keringet".
(#) vision61 válasza isakér hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Szia!
Amint azt Gafly is említette, ez inkább mechanikus hiba lesz. Ha a vízarmatúra tetején lévő tömszelence szivárog egy ideje, akkor az ott képződő vízkő (ami a gázarmatúra alsó részéhez is eljuthat) miatt a rudazat megszorulhat, és a gázmembrán nem tud visszatérni alaphelyzetbe.
De mielőtt szétszeded, vagy szerelőt hívsz, próbaképpen az utókeringető panelen lévő trimmer potival vedd kisebbre a kimenő feszültséget. Feltéve, hogy nálad már az SZMV-2 valamelyik verziója van.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2018
(#) VIM válasza isakér hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
Szia! Olvass vissza IDE és a folytatás és a vége. Mindez csak akkor ha valóban nem mechanikus, a tömszelence szorulása okozza a főégő égve maradását.
(#) Sebi válasza fecameca hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
A rajzon fordítva van a zener. Az elkó pozitívot bölcsen nem jelölték, de azért hozzáértő számára nyilvánvaló.
(#) vision61 válasza Sebi hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
Nekem még van ilyen UK1-es vezérlő, a gyári rajzon (31. oldal) is így szerepel, illetve a panelbe is így van beültetve a zener.
(#) proli007 válasza vision61 hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
Hello! Ha úgy lenne beültetve a zéner, akkor az csak egy diódaként működne és a tranyó sosem nyitna ki..
(#) fecameca válasza Sebi hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
A rajzot tegnap találtam itt Bővebben: Link zc 18 topikban. mindegy, a kérdező nem tért vissza, az enyém meg működik már 20 éve. Ezért nem kerestem benne a hibákat. Sajtóhiba mindig előfordul.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2018
Következő: »»   214 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem