Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Westen 240 Fi gázkazán hiba
 
Témaindító: mics, idő: Máj 29, 2010
Lapozás: OK   56 / 82
(#) Balogzsolt válasza merlingerin hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
Az Y szűrő kell vag y kidobjam azt is. Mert ha van jobb lecserélem
(#) Balogzsolt válasza Balogzsolt hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
Az Y szűrő kell oda vagy azt is kidobossam ha van jobb akkor lecserélem?
(#) merlingerin válasza Balogzsolt hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
Van jobb , de ez 2500Ft, a jobb meg 35-40000 ha szánsz rá...

Ennek az a baja, hogy ahogy telítődik, fogja az áramlást.

Pl ez: Bővebben: Link

Ez meg nem... Cserébe drága.

Ha takarítod rendszeresen, nem hoz be semmi sok mocskot, akkor jó az y is, de rendszeresen lesni kell...

Ha már rendbe teszed, akkor csinálj EPH-t is, mert zavar, higy a víz, gáz, cirkó között nem látok zöld-sárga drótokat...
(#) Balogzsolt válasza merlingerin hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Meg bolondult ez a kazán. Most a szerelő le vette nyomásról,úgy kivàllóan füt de nem csinál csak langyos vizet az is alig alig. Vissza lett rakva 1 bar nyomásra most jó forró vizet csinál egyenletesen, de megint szarakszik a fűtés. .mindjárt leütōm csákánnyal a falról
(#) merlingerin válasza Balogzsolt hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Szia!

Ez egy tizenéves cirkó. Őszintén. Hányszor volt szétszedve a váltószelep, kitakarítva a szelep fészek, lecserélve az O gyűrűk? Na ez az oka

Gyárilag úgy van összerakva, hogy a rudazatok, és a menetes elemek ha tökig össze vannak szorítva, akkor működik a váltószelep rendesen, akkor nyit/zár. Persze ennek elengedhetetlen követelménye, hogy a fészkekben ne legyen mocsok, és a gyári, és gondosan egyébként EPDM tömítések jók legyenek, és tömítsenek.

Hiába EPDM, tizenév az tizen év.

Ha fogadnom kellene, és állítod, hogy a műtétig jó volt, akkor arra fogadnék, hogy:
a., Mocsok van a váltószelepben..
b., A váltószelep elejéről a HMV membránt leszedtétek (UFO alakú) a mögötte levő 2 csavarral, és visszahelyezéskor nem lett tökig betolva izomból, vagyis a váltószelep félig ide-félig oda dolgozik. Itt tényleg mm alatti tolerancia van.
c., szorul a vízszintes rudazat, vízköves, vagy csak rossz a tömszelence rajta (nem a kapcsoló rudazata! a váltóblokké)

Ha rám hallgatsz, kihúzzátok a boltok nyitásáig. Majd az összes O gyűrű beszerzése után az egész hydroblokkot szétszeditek, kipucoljátok, összerakjátok, és örültök.

Ez a cirkó egy kincs, a mostani bitermikus hőcserélős kondenzációs teljesen műanyag belsejű szemetekhez képest. Ezt nem szabad kidobni.. Helyesebben szabad, de mond hova, és indulok érte
(#) Balogzsolt válasza merlingerin hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Most meg néztem a neten. Van hozzá komlett felújító készlet. Nem is drága. Megfogadom a tanácsod és a tisztítás felujítàs fog kōvetkezni. Láttam amit kúldtél robbbantott ábrát. Nem egy bonyolult szerkezet. Kōszōnōm a segítséget. Januárban azért vissza szólok ha készen van. Boldog Új évet
(#) raistván hozzászólása Dec 31, 2018 /
 
Sziasztok!Van valami idő meghatározva a keringető kondi cseréjére mert mostanában sokszor olvasni róla?Az én kazánom 14 éve megy,még egy pár apróság volt rajta javítva a fórumon keresztül.Speciális kondi vagy bármelyik elektronikai boltban vásárolható?Még nekem is régi fém gázbekötő van rajta és a tűzhelyemen is.Érdemes kicserélni?Köszönöm!Mindenkinek Boldog Új Évet Kívánok!
(#) merlingerin válasza raistván hozzászólására (») Dec 31, 2018 /
 
Szia!

Persze, van élettartama, pár ezer óra, rá van írva a tervezett... Nem kell cserélni ész nélkül. Ha kapacitását veszti, akkor a szivattyú teljesítménye csökken. Első körben nem keringet be rendesen a zegzugokba, vagy nem tudja a levegőt kihajtani. Később esetleg megforr a víz a hőcserélőben, majd már annyira keveset szállít, hogy az áramlásérzékelő stiftje nem emelkedik ki..

Pár évente rá kell mérni, ha nincs meg a 2uF, mondjuk 1,8 alatt van, cseréld ki, nincs 1000Ft. Kapható minden normális villanyszerelési boltban, 2µF üzemi kondenzátor a becsületes neve. Minőségit vegyél, akkor megint jó tizen évig.

Gázcső:
A régi flexik, ami kívül drótháló védettek, már nem szabályosak, mert a háló rohadhat, a cső sérülhet, nem látszik, és ugyan gázálló a tömítés is, de idővel megadja magát. Ha a gázszolgáltató időszakos ellenőrzést tart, nem dícsér meg érte. Van aki jelzi, cseréni kell, van, aki komolyabban veszi, és lekapja az órát is..

Ami szabályos, az a rozsdamentes gégecső, sárga műanyag bevonattal. Drága, mint az arany, de örök élet+1 év.

Ha fém tömítés van a zacsiban, azt dobd ki, és kék gáztömítést tegyél a helyére.
(#) fauxmaux válasza VIM hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Köszönöm VIM, de sajnos a relék még a tápláló feszültséget sem kapják meg. Amint ismét oda jutok, megpróbálok feszültséget adni a relék tekercsére, lássam, behúznak-e?
Azt nem értem, hogy milyen az "ilyen" de készítek fotót róla.
Varisztorokat nem mértem, azt is megpróbálom, még egyszer köszi!
(#) fauxmaux válasza merlingerin hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Kedves Merlingen!

Köszönöm az ötleteket. Nem nagyon szeretek kiforrasztgatni alkatrészeket, hogy lemérjem, de lehet, hogy az lesz a vége. Esetleg startból teszek új kondikat, hamár kiveszem őket.
Megnézem még egyszer a bistabilt, mert azt nem néztem meg rendesen.
És köszi az infót a gázvezérlő tekercsekkel kapcsolatosan. Valóban, a pwm-et nem valószínű, hogy jól elő tudnám állítani, főleg működési paraméterek nélkül. De ha újból beindul, akkor majd méricskélek, legalább legyen egy elképzelésem (frelvencia, telítettség által elért feszültség határok, hőmérséklet...)
Üdv és BUÉK!
(#) merlingerin válasza fauxmaux hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Szia!

A bistabil relé szeret megkamparodni ezekben.. Kimérni nem olyan egyszerű, töltsd le az adatlapját, mert nem csak sima impulzus kell neki (egyik irány, másik irányhoz.. vagyis nincs rajta villany mindig..) hanem valami trükk is van, nem emlékszem pontosan, rég volt...
(#) fauxmaux válasza merlingerin hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Szia!

Igazad volt, köszönöm, a bistabil valóban bedugult.
Ellenkező feszültségre kapcsol ide-oda. Ki is forrasztottam, asztalon is ugyanazt csinálta, hallatszott a kattogás, de nem váltott.
Készletemben volt egy hasonló, de 2 tekercses és 5 voltos.
A feszültségkülönbséget megoldottam ellenállással, a két tekercsből csináltam egyet 2 diódával.
Beszereltem, persze, hogy fordítva állt és kigyulladt az üzemzavart jelző piros led, ami reszetelés után megszűnt és beállt normál állapotba. De sajnos változás nincs, most sem indítja a ventilátort. Mostmár a bistabil működik, de valszínűleg nem kap vezérlést, úgyhogy tovább kell bajlódnom vele.
A másik két relé (ventilátor és szikra) 48V-osak, annyi nem volt hirtelen, hogy megpróbáljam behúzni őket, de feszültség a tekercsükön nincsen.
Nem tudod, hol lehetne beszerezni kapcsolási rajzot?
Üdv!
(#) nagyg282 válasza fauxmaux hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Szia !
Tavaly javítottam én is egy ilyet, bistabil relé megvezetett kicséltem de nem is volt rossz !Ha jól emlékszem 12v-tal meghúz és ellenkező polarítással 5v-tal elenged vagy fordítva ,az adatlapja utal is erre figyelmesen át kell nézni !
Csak jó tanácsként írom .
Nekem az egyik 48 voltos relé volt rossz , nem adott át a morze érintkező!
Kapcsolási rajzot a google kidobja !

Üdv!
(#) fauxmaux válasza nagyg282 hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
Szia!
Köszönöm a tanácsot.
Nálam a bistabil nem működött se bent, se kiszerelve, de azt megoldottam.
A 48V-os relék tekercsük nem is kap feszültséget, tehát nem nagyon van mi behúzza. Sajnos másútt kell keresnem a hibát.
Kapcsolási rajzot nem találtam, ha valaki tud, nagyon örvendenék egy linknek.
Köszönöm!
(#) fauxmaux válasza fauxmaux hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
Szia!
Sikerült 48V-ot kapcsolnom a relékre, és működnek (sajnos). A panelon mind a 4 relé működik, de a ventilátor nem indul, csak a szivattyú.
Se gáz, se szikra nincsen, a szenzorok is mind működnek (ha feszültséget adok a ventilátorra, elindul és a nyomáskülönbséget mérő szenzor is átvált.)
Van egy hőbiztosíték féle, amin egy piros gomb, gondolom, reszet, ennek az ellenállása nulla, 105C ír rajta, de ha nem kötöm be, akkor sem ad hiba jelzést, igaz nem tudom, hogy kellene, jeleznie?
Bármilyen segítséget örömmel fogadok!
Üdv mindenkinek!
(#) nagyg282 válasza fauxmaux hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
Szia !
Én szerintem ne a paneleben keresd a hibát , nézd át mégegyszer a mikrókapcsólókat (19-20 a gyári doksiban HMV-FŰTÉS ) nem ad át beregadt stb vagy a rúdazat beszorult stb.!
Olyan mintha a szivattyú indulása után nem lenne meg egy feltétel ezért nem lép tovább a folyamat !
Amit tavaly javítottam azt csinálta hogy HNV módban letekert szoba termosztátnál beindult a kazán és a radiátorokat max-ra felfűtötte végűl a hőkorlátozó álította le a kazánt !Teljesen megvoltunk győződve hogy panel hiba a végén kiderült hogy fűtés mikrókapcsoló(20) teljesen beragadt ,csere után jól működött a kazán !
A gyári mikrókapcsoló 15,000 ft ,villanszerlő boltban kaptunk kb 600ft ért mikrókapcsolót amit régi helyére felcsavaruztunk M3-as csavarral és a vetetékeket át kellet forrasztani zsugorcsövezni,olyant is olvastam hogy a sorkapocsnál volt kontakthiba !
A panel kapcsolási rajzát nem fogod megtalálni, de többit a google kiadja !
Remélem tudtam segíteni !
Üdv.:N.G
(#) fauxmaux válasza nagyg282 hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
Szia!
Sajnos a mikrokapcsolók jól működnek. Nemcsak szépen mozog a rudacska, ami megnyomja, hanem a kábel végén megvan a kapcsolat. Az egyiket úgy, csavarozva, átforrasztva már cseréltem, de most nem hiszem, hogy az lenne a hiba. A ventilátor sem indul be, csak a szivattyú.
Üdv.
(#) Balogzsolt válasza fauxmaux hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
nálam is ez volt a gond . az előre menő csőben van egy gomba az cumiztatott 3 hétig. csak a relék kattogtak és nem gyújtott !kitekertem a gombát és azóta kifogástlan
(#) Balogzsolt válasza fauxmaux hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
nálam is ez volt a gond . az előre menő csőben van egy gomba az cumiztatott 3 hétig. csak a relék kattogtak és nem gyújtott !kitekertem a gombát és azóta kifogástlan! lejebb kellett venni a hőfok szabályzó gombot annyira fűtött
(#) Balogzsolt válasza Balogzsolt hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
az előremenő csőben cseréld ki a két kütyüt! nekem ez volt a baj! mondjuk egy hétig úgy ment a kazán hogy mind a kettő a levegőbe lógott! ki vettem a helyéről és csak ~lógtak a vezetéken!
(#) iciszka hozzászólása Jan 22, 2019 /
 
Sziasztok szakik! Segítség kellene egy westen energy 240fi kombi kazánnal kapcsolatban tegnap voltam javítani olyan kehe van hogy működik egy darabig aztán hol hamarabb hol később leáll. Hagyományos nem digit szóval nem ír hibakódot és valamiért nem akarja a resetet bevenni csak minden 20. próbára. Panel vagy ntc esetleg presszosztát? És a láng menet közben ilyen halk fufufufufufufufufufu hangot ad bár van bele szelepem azt kicserélem lehet az a baja. Szerintetek?
(#) merlingerin válasza iciszka hozzászólására (») Jan 22, 2019 /
 
Szia!

A fufufufu lehet normális, a felfűtési szakaszban. Begyújt, max láng, visszavesz, majd tolja a gázt, közben van halk fufufu, a gázszelep modulál, látszik a lángon is.

Amikor leáll, hogy áll le? Teljesen? Kattan, piros LED világít, és megáll, mint a szög? Vagy úgy, mint ha a termosztát kapcsolna le? Vagy elmegy a láng, lekapcsol a szellőztetés, de a szivattyú megy teljes gőzzel a végtelenségig?

Ezt csak fűtési módban teszi, vagy hmv módban is?

Ha nem lehet resetelni, akkor rossz a kapcsoló. Esetleg a bustabil relé az elektronikán. Abban semmi furfang nincs. Reset fele fordítod, ott tartod 5 másodpercig, majd vissza.
(#) zsidel hozzászólása Jan 27, 2019 /
 
Sziasztok!

Segitséget kérnék.240 fi kazán biztonsági termosztátja állandóan lekapcsolja a fűtést.Mindig vissza kell kapcsolni.Mi lehet a hiba?
(#) VIM válasza zsidel hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Szia! Melyikről is van szó? Talán a kémény termosztátról? Ha igen akkor ki kell tisztítani a primer hőcserélőt, mert elkoszolódtak a lamellák, vagy a kémény felé nincs megfelelő huzat az égéstermék elvezetéséhez.
(#) merlingerin válasza VIM hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Szia!

Szerintem a vizesre gondol, lent, bal oldlon..

Az oka, hogy nincs megfelelő hőelvonás. Vagy a szivattyú nem szállít eleget mert mocskos, vagy kapacitás szegény a kondenzátora, vagy pedig vízköves az egész kazán, mert nincs takarítva. Esetleg dugulás a csőben, a primer hőcserélő, és a váltószelep között, az NTC mögötti szűkületben.
(#) zoszka válasza VIM hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Ha a lamellák lennének elkoszolódva akkor el se jut a felső biztonsági termosztáthoz a hő, mivel felette van a huzatmegszakítóra szerelve. Az csak a kémény felőli visszaáramlásra reagál.
(#) VIM válasza zoszka hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Igenis értettem.
(#) VIM válasza merlingerin hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Igazad van. A gázkazán és vegyes közös használata mindig utólag derül ki. Persze így akkor tele van szmötyivel az egész.
(#) fauxmaux hozzászólása Jan 30, 2019 /
 
Üdv mindenkinek!
Köszönöm mindazok segítségét, akik hozzászólásukkal ötleteket adtak a westen 240 fi-hez. Sajnos nem jutottam tovább. Úgyhogy kidobtam a panelt és kapcsolókat tettem a ventilátor, szivattyú, szikra és gázhoz. Mivelhogy a gázszabályzónak két tekercse van, és még nem tudtam pwm-et adni a kisebbikre, ezért csak nagyon mérsékelt teljesítménnyel működtettem, hogy az otthoniak ne fagyjanak meg.
Két nap alatt összedobtam egy kis mikrokontrolleres elektronikát, amely négy relével elvégzi helyettem a kapcsolásokat és a termosztát jelére is figyel. Újabb pár nap alatt sikerült minden szenzort is beolvasnom és figyeltetnem: láng, nyomáskülönbség, víznyomás (csak a fűtés működik, a melegvíz nincs bekötve) és a biztonsági hőkapcsoló (ez utóbbi tényleg csak biztonsági, mivelhogy az ntc amúgy is méri a hőmérsékletet). Újabb pár nap, és értelmeztem a két potmétert illetve az ntc értékét, mostmár nekikezdtem megtervezni az új panelt, remélem, találok pont olyan csatlakozókat, mint az eredetiek, hogy ne kelljen a kábelezést szétbarmolni.
A hab a tortán, hogy bluetooth-al rá tudok csatlakozni, minden bejövetelt, kimenetelt tudok követni a telefonomról, a szenzorokat szükség esetén átmenetileg ki tudom iktatni, ha netalán a jövőben baj lenne, és a funkciókat, mármint szivattyú, ventilátor, szikra, gáz, külön-külön be tudom kapcsolni tesztelés végett. A ledek (zöld, sárga, piros) természetesen megtartották az eredeti funkciójukat.
A legtöbb időt a lángérzékelő rudacskával veszítettem el, de sikerült megbírkózni vele, végül egy optocoupleren keresztül adja a jelet a mikrokontrollernek. A jövőben szívesebben helyettesíteném egy infravörös fotodiódával, de még nincs a fiókomban olyan lapos alakzatú, amely elférne a kis ablakban, pedig gyorsabb, mint a láng-rúd és könnyebb kezelni a jelét (nem kell váltófeszültség stb).
Eredetileg STM32F103-ra terveztem, de nem fért rá a program, úgyhogy stm32f407 lett belőle, de ennek az ára kínában 7-8eur.
Vettem egy kis differenciál nyomásérzékelőt, amellyel nemcsak érzékelni tudnám a nyomáskülönbséget, de mérni is (akár a gáznyomást is), de ezt még nem csatlakoztattam.
Találtam egy ismerőst, akinek van működésben hasonló 240-ese, oszciloszkóppal megvizsgálom a pwm-et és azzal azt hiszem, hogy minden funkciót vezéreni fogok.
Ja, még egy kis eeprom memóriát is beépítettem, amelybe értékeket tudok elmenteni (pl. azt a funkciót, amit a bistabil relé végzett), és amelyeket úgymint poti állásokat, hőmérsékletet és sok programbeli belső változó értékét, illetve programfutási fázismutatót ugyancsak bluetoothon keresztül olvasni tudok egy egyszszerű BT terminallal. Nem hibakódokat ad ki, hanem magyarul szépen leírja, hogy mi a hiba, ha valami gond van.
Ha nagyon kell, akkor egy gsm modemet is építek bele és akkor sms-en keresztül is tudok egyezkedni a gázkazánnal : )
Ettől függetlenül megrendeltem a kapcsolási rajzát a panelnek, mert sehol sem találom, de azok, akik ilyesmivel foglalkoznak, egyelőre csak hitegetnek, nekem pedig nincs kedvem a panel alapján elkészíteni a rajzot.
A fenti megoldásom bővíthető és bizonyára nagyon sok készülékhez alkalmazható.
Összefoglalás képpen: szenzorok mind működnek, minden vezérlés működik, valszeg mégis a panelen van a gond, de nem a relék, mert azok mostmár mind jók, hanem valami egyéb.
Én így jártam, és ilyen megoldást találtam.
Üdv mindannyiatoknak!
(#) zsidel hozzászólása Máj 7, 2019 /
 
Sziasztok.
Adott egy westen 240 i cirkó,melegvizet alig ad,fűtés rendben.Megfigyeltem a kazánt,ha megnyitom a melegvizet akkor begyújt majd kb.10 másodperc múlva csökkenti a lángot majd elalszik.Utánna újragyújt és ismétli a hibajelenséget.Mi okozhatja?
Következő: »»   56 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem