Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vegyestüzelésű kazán hibák
Lapozás: OK   9 / 11
(#) szs válasza ufi hozzászólására (») Dec 28, 2018 / 1
 
1,-Nem mindenkor kell álló motor a légtelenítéshez A radiátorok légtelenítőszelepével járó szivattyúval, fűtés közben légteleníthetsz. Ha van kedved, a radiátor-légtelenítőszelepet nyugodtan cserélheted automatikusra, egyszerübb lesz az életed.
-Viszont ha a visszatérő(hideg) csőre is van szerelve légtelenítő, azt bizony el kell zárni, ha jár a szivattyú, azzal csak feltöltés gyorsítására légtelenítesz! (nekem ott is automata van, bizony rá kell csavarni azt a bicikliszelepsapkaszerű valamit, de nagyon, mert ott tud "szippantani”)
2,-Ahogy Zoszka írta, vedd kisebb fordulatra a szivattyút. A szivattyú belenyomja a vizet a kazánba, ott a víz kilép a csőből egy nagyobb keresztmetszetbe, lelassul –ez még semmi baj. De a kazán tetején kilép a vékony csőbe, felgyorsul –ez nyomáscsökkenéssel jár. Azonnal kiválik a vízből a benne levő feloldódott levegő, bugyborékolást hallasz, levegő lesz a radiátorban.
3,-Vedd le a radiátortermosztátokat, vegyes tüzelésű kazánnál több kárt okoz, mint hasznot. Ha minden radiátorodon van olyan, bizonyos hőfok felett elzár, és mivel nem gázkazánod van (annak van saját „hővédelme"), felforr a kazán…
4,-A vízrendszert ne „szabályosan” töltsd fel, ne a kazán alján levő csapon át. Rengeteg oldott levegő kerül a rendszerbe. Én fenn a pdláson töltöm fel, havonta kb., sokkal kevesebbszer kell légtelenítenem azóta. Kell-kell, 80 fokos a víz, így iz bugyborékol időnként, de azóta sokkal ritkábban.

Ezek az én tapasztalataim az utóbbi tizenkét évben.
(#) ufi válasza zoszka hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Szivattyú fordulatot visszavettem. Fojtani nem fojtom le a radiátorokat,mert szépen melegednek. A leghidegebb helységben 20 fok van, a legmelegebb pedig 22 fok.
(#) ufi válasza szs hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Nagyon kimerítő ez a válasz köszönöm! 1 légtelenítő van minden radiátoron,ami hagyományos kis kulcsos. A termosztátok még a hagyományos. Attól nem kell félnem,hogy nem enged át nagyobb hőt! kaszán is szépen melegít nem kátrányosodik végre,persze azt is itt köszönhetem! Nagyobb hőfok,több levegő. Én meg csak 60 fokig engedtem legtöbbször!
(#) szs válasza ufi hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
60 fok vízhőmérséklet -a termosztátos (gáz)kazánok azalatt nem engedik keringetni a vízt. A nem fagyveszélyes kazánházban a vegyestüzelésűre is olyan szivattyút szerelnek, ami 50-60 fok alatt nem keringet.
60 fok alatt a kazán és a kémény gyors leépülése várható a visszacsapódó pára miatt -de ezt már a tüzeléstechnikai szagemberek tudják mélyebben elmagyarázni

Nekünk is kulcsos légtelenítőnk van -énnekem sem volt kedvem automatára cserélni. A konyhai radiátorra (mindig ott gyűl először a levegő) vett a nejem kézit. Mert a kulcs mindig elkeveredik
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2018
(#) ufi válasza szs hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Ha lassabban kering a szivattyú,akkor a vizet nem melegítheti túl a kaszán?
(#) szs válasza ufi hozzászólására (») Dec 28, 2018 / 1
 
De, túlmelegítheti, sőt, akkor forrhat fel hamarabb, tehát nem ér a végtelenségig lassítani az áramlást
Csak azt mondtam, nem olyan vehemensen válnak ki a légbuborékok. Nem gyűlik annyira gyorsan a radiátorban a kivált levegő. (nem tud annyi kiválni)

Én a közepes szivattyúfokozatot használom, az vált be.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2018
(#) ufi válasza szs hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Rendben értem és köszönöm!
(#) szs válasza ufi hozzászólására (») Dec 28, 2018 / 1
 
Szívesen -én itt már annyi tapasztalatot vehettem át, egyszer végre én is adhattam.
(#) zserd hozzászólása Jan 1, 2019 /
 
Sziasztok! Aktuális probléma. Fiaméknál kábelhiba miatt megállt a vegyes tüzelésű kazán keringető szivattyúja, felforrt a víz és a csővezetéket is javítani kell. Van olyan egyszerű megoldás, vagy valamilyen bolti kütyü, amit a kazánhoz lehet rögzíteni és hangjelzéssel jelezné, ha túlforrósodna a kazán?
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) Bakman válasza zserd hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Erre kb. bármilyen termosztát és egy hozzá kapcsolt hangjelző megfelel. A kérdés az, mi lesz akkor, ha senki nincs a közelben aki meghallja. Lehet cifrázni a dolgot kb. a végtelenségig de a vészhűtő egy viszonlyag korrekt megoldás.

Igaz, az első eset is több, mint a semmi.
(#) zserd válasza Bakman hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Köszönöm a gyors reagálást. A vegyes tüzelésű kazánt csak akkor használják, ha otthon vannak, tehát ezért gondoltam a hangjelzésre. Milyen termosztátról lenne szó, amihez hangjelzőt lehet kapcsolni, tudnál példát írni?
(#) Bakman válasza zserd hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
A mellékletben is látható AKO termosztátot javaslom. Megbízható szerkezet, sokat építettünk már be. Hangjelző? Ez jó kérdés. Kb. bármelyik megfelel, amelyik 230 V-os. Gondolom ott, ahol ilyen termosztátot adnak, tudnak javasolni is valamilyet.

AKO.jpg
    
(#) Takibaki válasza zserd hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
ötlet : bolyler höfok szabályzót rárögzíted a forró víz csövére. mivel az melegítésre szakít kellene egy relé hozzá , és akár egy kapu csengő , a cssengő és a relé lehetne egy tápegységen .
(#) zserd válasza Bakman hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Köszönöm, megnézem.
(#) zserd válasza Takibaki hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Gondoltam csőtermosztátra is.
(#) Bakman válasza zserd hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Egyszerű szerkezet de nem ajánlom, pontatlan. Nevezett AKO termosztátot be lehet úgy is állítani hogy akkor is jelezzen, ha meghibásodik a szonda.
(#) szs válasza zserd hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Autóhűtő ventilátor-kapcsológombája?
Kb. 90-95 foknál kapcsolnak be -neked nem ventilátorra, hanem egy csengőre/kürtre lenne kötve. Persze, a tüzet nem kaparja ki, de jelezni tud még felforrás előtt.
Nem biztos, hogy a legjobb ötlet, de ha jó, nem is drága, pl:
https://www.suzukialkatresz.com/spd/M-17680-84201-MINDA/Maruti-huto...-84201
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
(#) Bakman válasza szs hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
90 °C már sok, akkor már nem nagyon lehet beavatkozni, persze több mint a semmi. Én 80 °C-nál már ideges lennék és keresném az edényt, amibe a parazsat lehet lapátolni.
(#) szs válasza Bakman hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Nekem mindig (ha tehetem) 80 fok a vizem a kazánnál.
Most mentem le. 75 fok, -és már éhes volt.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
(#) Bakman válasza szs hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Nem sok az egy kicsit? Mi elvagyunk 60 - 65 °C-kal.

out.png
    
(#) szs válasza Bakman hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Gázkazánnal, és jól (hozzá)méretezett radiátorral pont jó. (60 fok alá egyébként sem szabad engedni)
Ha nagyobb radiátorjaink lennének, mi is vehetnénk visszább, de ez van. 80 fok vízzel van jó idő.
Fateréknál nagy Radalok vannak, a szenes ruszki kazánhoz beszerkesztve, ott is kellett a 80 fok. Rá lett a rendszerre kötve a 18 (vagy 16?) KW-os gázkazán, a 65-70 fokos vízzel anyám épphogy nem fázik, pedig az egész nap megy...
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
(#) Hutty hozzászólása Jan 1, 2019 /
 
Nem kellene elfeledni azt az apró problémát, hogy a hiba miatt a házban nincs villany?

Esetleg olyan megoldás kellene, ami nem igényel hálózati áramot.
(#) szs válasza Hutty hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Nem bizony, teljesen igazad van! Jártam én már úgy, hazaértünk este, begyújtottam, és áramszünet lett. Kaparhattam ki a tüzet, és szaladhattam fel a pincéből, majd megfúltam.
Ezen viszont semmi visszajelző nem segít, de az áramszünetet általában észleli az ember, hát nem világít a lámpa, nem megy a TV.
De, mondjuk ha a visszajelző akkura van kötve? Akkor alvás közben is felébreszt az áramszünet miatti vízhőfokemelkedésre jelző csengő.

Hálózat-pufferüzemű akkutöltő(13,8V)-akku-ventillátorkapcsoló-csengő.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
(#) proba válasza szs hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Esetleg teljesen mechanikusan: a lefúvó szelepre egy síp/kürt....( bár lehet már kicsit kései)
(#) szs válasza proba hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Az már kicsit kései, de a kedvencem. Gőzgépalkatrész
Egyébként kezdetben felforraltuk párszor a vízt, 100-110 fokos vízről kellett visszahűteni, néhányszor biztosan kibírja, hiszen nekünk is kibírta, Tehát végülis az is jó, ha otthon van az ember.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
(#) Hutty válasza szs hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Én úgy betojtam ettől a lehetőségtől, ( künzel faelgázosító - nem olyan egyszerű kipakolni ), hogy 1000 VA színuszos szünetmentes + két autóakku. 200W-os izzóval tudott 6 órát, próbából. A kazánt nem tudom, mert azóta megemberelte magát a szolgáltató.
(#) szs válasza Hutty hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
A biztonságiként beszerelt dolgok már csak ilyenek. Miután beszereltük őket, sosincs baj, ezért azt sem tudjuk (hacsak nem ellenőrizzük időnként), hogy jók-e még.
(#) szs hozzászólása Jan 1, 2019 /
 
Ha már vegyestüzelésű kazán, én úgy döntöttem, és másnak is ezt tanácsolnám:
Ha mégegyszer ilyet csináltatok, csakis ún. gravitációs rendszerűt. Igaz, kicsit rosszabb hatásfokú, nem szép vékony rézcsövek, hanem vastag acélcsők futkosnak, de:
-nem kell szivattyú, tehát áram sem
-a vastagabb csövek (lassúbb áramlás) miatt nem levegősödik, bugyborékol úgy
-a felforralás is csak egy anyázással, és a padláson utántöltögetéssel jár
-a felfűtése sem volt lassúbb, ugyanúgy nagyjából egy óra
Szüleim házában ilyen van, ha a gázkazánt (ezzel a szivattyút is) elzárjuk, akkor is lehet fűteni.
(persze, ez nem tanács annak, aki a kész rendszert szeretné jobbá tenni)
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
(#) zserd hozzászólása Jan 1, 2019 /
 
Köszönöm a sok hozzászólást. Nálam 60 fokon megy a kazán, régen volt, hogy száz közelébe ment, pakoltam ki a tűzteret, nyitogattam az ajtót, az ablakokat, és káromkodtam Gondolkodom én is akkumulátoros megoldáson, főleg este lenne hasznos, ha épp nem megy a tv és elmegy az áram. Napközben csak észrevesszük.
(#) erbe válasza szs hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Mitől lenne rosszabb hatásfokú?
Az esztétika csak tervezés-kivitelezés kérdése. A pincében mennek a csövek, alaposan szigetelve. A radiátornál jön fel. 60-70 cm 3/4-es, feles csövet el lehet nézegetni.
Egyedül a tágulótartály csöve, ami keresztül megy a szinten, de azt is el lehet rejteni.
Kétszintes háznál kicsit bonyolultabb, de nem lehetetlen.
Összesen kétszer forrt föl ~35 év alatt. Először a sógornőm jól megrakta, mielőtt elment otthonról, másodszor átépítés után befagyott a tágulótartály előtt. Az elsőnél éppen a rotyogásra értem haza. A másodiknál hirtelen jött a hideg, még nem került rá az új szigetelés.
Csak a második okozott kis takarítási feladatot. A rozsdás löttyöt kinyomta a konyhában.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
Következő: »»   9 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem