Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vegyestüzelésű kazán hibák
Lapozás: OK   8 / 11
(#) kendre256 válasza ntpipi hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
Rajz nélkül nem fog tudni neked mondani senki semmit...
Kellene egy olyan rajz, amin a kazán, a puffer, az összes cső (de legalább a lényegesek), a szelepekkel, érzékelőkkel, magasságokkal szerepel. Enélkül nem tudunk következtetni az áramlási viszonyokra.
A Laddomat ennek az utasításnak megfelelően van bekötve? A töltőszivattyú a "A töltőszivattyú beindítása és
leállítása" című utasításrészletnek megfelelően van beállítva? A füstcső hőmérő működik, be van kötve?
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2015
(#) zolika60 válasza ntpipi hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
Egy kérdést csak egy helyre. A másikon már válaszoltam.
(#) Laca13 hozzászólása Jan 4, 2017 /
 
Sziasztok!
Van egy automata vegyes tüzelésű kazánom, amivel az a gondom, hogy a tüzelőanyag behordó csiga meghajtó motor (230V) és a meghajtó áttétel védelme egyszerűen úgy van megoldva, hogy egy 5mm-es csavar, mint nyíró csap funkcionál benne. Nos, ezzel az a probléma, hogy a tüzelőanyag, (esetemben szén) elakadásánál a motor és a szerkezet ugyan ép marad, de a fűtésem kíméletlenül leáll. A motornak eredetileg van egy kézzel kapcsolható irányváltása, tehát elvileg megoldható lenne, hogy elakadás esetén pár másodpercig visszafelé menjen, majd ismét előre induljon el. Olyan áramkört, megoldást keresek, ami a motor áramfölvételét figyelné és elakadás esetén pár másodperces forgásirány váltást csinálna. Természetesen bonyolultan, mikrovezérlővel meg tudnám oldani, de én valami egyszerűbb megoldást szeretnék. Akinek van ötlete, vagy esetleg csinált hasonlót, az legyen szíves ossza meg velem.
(#) sjoco100 hozzászólása Okt 14, 2018 /
 
sziasztok!

5. éve megvan a vegyes tüzelésű kazánunk.
befűtöttem és a puffer termosztátja ami 40 fokon kapcsolja be a szivattyút már 20 fokon beindul.
Mi lehet a probléma?
(#) Bakman válasza sjoco100 hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Milyen temrosztát? Gondolom valamilyen mechanikus csőtermosztát, esetleg merülőhüvelyes. Ha igen, itt olvashatod a véleményem ezekről: Bővebben: Link.
(#) ufi hozzászólása Dec 11, 2018 /
 
Üdvözlök az urakat!
Egy kis segítségre lenne szükségen!
Október környékén keztünk el tüzelni,minden rendben volt a kazánnal és a kémenyel.
Be jöttek ezek a töbnyire párás,esős,hidegebb idők,és a kazánom,és a kémény el kezdett kátrányosodni. A kéményen szépen kijött a kátrány lé. Szeretném megkérdezni mi a teendő ilyen esetben,mert a kazán 60-65 Fokot szépen tartja egy huzatszabályozó segitségével.
Mikor eléri a megfelelő hőfokot,az ajtó zár,és rá kb. 30 percre a kazán füstcsövét kézzel simán meg lehet fogni. Meleg,de nem forró. Ez véleményetek szerint természetes?
Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) kisninja válasza ufi hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Valószínűleg nem száraz / jó minőségű anyaggal tüzelsz.
A húzat szabályzó miatt van lezár és a párás nem elégett égéstermék lerakódik a kéményen. Idővel kéménytűzet is okozhat, a kátránytól a kémény újrarakásával lehet igazán megszabadulni.
Javaslom fűtsd fel rendesen és ne zárd le akkor inkább fogyjon el a tűzifa, és csak ha parázs van akkor zárd le.
(#) ufi válasza kisninja hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Két éves tüzifával tüzelűnk,akkor ezekszerink még vizes lehet? Mikor kicsivel jobb időben tüzeltünk,nem jelent meg a kátrányosodás.
Egy puffer tartály megoldhatja a problémát?
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2018
(#) Bakman válasza ufi hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Azon az ajtón, amelyiket a huzatszabályzó emelgeti, elméletileg van egy beállító csavar. Vedd le a láncot és a csavarral úgy állítsd be, hogy ne tudjon teljesen becsukódni, legalább 7-8 mm rés maradjon az ajtó alján.

Akkor is kátrányosodik a rendszer, ha nem kap elég levegőt. Ezen semmilyen puffer nem fog segíteni.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2018
(#) ufi válasza Bakman hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Nem akadékoskodni szeretnék,de nem fogja felforralni a vizet?
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2018
(#) Bakman válasza ufi hozzászólására (») Dec 11, 2018 / 1
 
Meg kell tanulni használni a kazánt, nem szabad úgy megtömni, hogy fel tudja forralni. Ha van keringető szivattyú, akkor nem nagyon tud túlmelegedni a víz. Lehet használni szünetmentes tápegységet (jó drága, mivel valódi színuszos kell) és/vagy vészhűtőt.

A dologhoz hozzátartozik az is, hogy jól kell begyújtani, fentről lefelé. Mi szenet is használunk és a résnyire nyitott ajtó miatt még soha nem forrt fel a víz. Nálunk a rendszer működik szivattyú nélkül is, az csupán kényelmi szempont. Szintén kényelmi kiegszítő a puffer, semmi köze ahhoz, hogy a tűztérben mi történik.
(#) ufi válasza Bakman hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Értem. Igen keringtető is van a rendszerben. idén csak fával próbálunk tüzelni. A kazán egy régi szeritünk Totya kazán ami 3 tagos, aminek az alsó ajtaját kicseréltük hogy müködjön rajta Az automata huzatszabályozó. Mások szerint nagy a mi renszerünkhöz. 6 radiátor megy róla kb 50-60m cső van a renszerben és egy 50 literes Kiegyenlítő tartály. A kazánt örököltük,és igen ki kell tapasztalni még. Felülről gyújtunk be. Igen, én is a levegőre gondoltam,hogy kevés,de oktoberben miért nem rakodott le a kátrány? Ezt nem értem pedig ugyan úgy tüzelünk. Kipróbálom a tanácsot.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2018
(#) Bakman válasza ufi hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Azért, mert akkor nem volt ennyire hideg, nem hűlt le úgy a kémény.
(#) ufi válasza Bakman hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Értem! Kipróbálom a tanácsát,és visszajelzek mindenfélekép! Köszönöm a válaszokat,további szép estét!
(#) Bakman válasza ufi hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Eredménnyel várjuk vissza!
(#) kendre256 válasza ufi hozzászólására (») Dec 11, 2018 / 1
 
A kátrány az el nem égett "fa". A fa égése két lépcsőben megy végbe, először az illó anyagok szabadulnak fel, majd azok égnek el, ha van megfelelő levegő utánpótlás. Ha nincs "utánégetés", az illó anyagok kimennek a kéményen. De ha a kilépő füstgáz hőmérséklete kicsi, a hideg kéményben le tudnak csapódni a füstgáz alkotórészei. Ha jó volt az égés, akkor csak a vízgőz csapódik le (víz még a legszárazabb fában is van valamennyi). Ha az égés tökéletlen volt, akkor a vízgőz mellett a hideg kéményben a kátrány is lecsapódik. A kéményen kilépő füstgáz hőmérsékletnek (egy fűtés szerelő szerint) 120°C-nak kell lenni. Ha te a füstcsövet meg bírod fogni, akkor ott nincs rendes égés, aminek a törvényszerű következménye a kátrányos kémény.
Több levegővel, intenzívebben kell tüzelni, akkor nem lesz kátrányos a kéményed. Persze túl sok levegővel égetve, tökéletes lesz az égés, csak sok meleg mehet ki a kéményen. Az egyensúlyt nehéz megtalálni. Nekem szürke por van csak a kéményben, de most gondolkodom azon, hogy mérni kellene a kimenő füstgáz hőmérsékletet, mert én meg valószínűleg túl sok levegővel égetek...
Fatüzelés
(#) ufi válasza Bakman hozzászólására (») Dec 17, 2018 /
 
Üdvözlöm!
Köszönöm szépen a tanácsot,kevesebb fával 65-70 fokon tartva a kazán vizét,több levegővel,megált a kémenyen a levedzés,+a kazán kátrányosodás! Igen tudni kell használni (kiismerni) a kazánt!
Még egyszer köszönöm!
(#) ufi hozzászólása Dec 27, 2018 /
 
Szép napot mindenkinek!
Újabb problémával fordulok hozzátok.
Probléma: Levegősödnek a radiátorok. Nem folyik sehol a rendszer, már 2-3 hónapja fűtünk,és még mindig légtelenítenem kell a radiátorokat. Lassan engedtem fel,hidegen is és melegen is légtelenítettem,de valamiért mindig levegő kerül a rendszerbe.Kiegyenlítő tartályba rendesen van víz.
Véleményetek szerint hol keressem a hibát?
(#) Bakman válasza ufi hozzászólására (») Dec 27, 2018 /
 
A fűtésen kívül van még valahol egyéb dolog, pl. hőcserélő?
(#) ufi válasza Bakman hozzászólására (») Dec 27, 2018 /
 
Üdv! Nincs.
Észre vettük,hogy olyan 60-65 fok környékén 2 db 300*1800-as radiátorunk (sziszeg). Nem szivárog sehol csak mintha halkan valaki fütyülne. Ez nekem gyanús! Ügye ez nem szokványos?
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2018
(#) Bakman válasza ufi hozzászólására (») Dec 27, 2018 / 1
 
Az áramló víz is adhat hangot. Ha sehol nincs látható szivárgás, akkor valószínűleg a rendszerben maradt annyi levegő, hogy a szivattyú hatására kerülnek olyan helyre a buborékok, ahol ki tudod engedni őket.

Attól függően hogy hol vannak a légtelenítő szelepek, álló vagy járó motornál légtelenítsd naponta. Ha ez egy hétig is eltart, nem kell csodálkozni, nálunk is ilyen. Egy dologra kell figyelni, hogy a kiegyenlítő tartályban legyen víz légtelenítés után is.
(#) vatti65 válasza ufi hozzászólására (») Dec 27, 2018 / 1
 
Szia!
Én azt tapasztaltam, hogy igazán jól kilégteleníteni csak álló rendszert lehet. Ha megy a szivattyú elsodorhatja a levegőt és mindíg több marad a rendszerben. Az való igaz, hogy ezt több napon keresztül is csinálhatod, mondjuk minden nap mielőtt begyújtasz, egyszer aztán már csak víz jön a légtalanítőkön.
Üdv: Attila
(#) ufi válasza Bakman hozzászólására (») Dec 27, 2018 /
 
Rendben megnyugodtam egy kicsit. Mindig álló motornál légtelenítek,mert ha jár a motor nincs levegő se víz. Erre tavaly felhívták a figyelmem az itt lévő szakik. Automata légtelenítőt nem mertem venni a radiátorokra,pont ezért,mert légtelenítésnél állnia kell a motornak. De ha nem jól tudom javítsatok ki!
(#) ufi válasza vatti65 hozzászólására (») Dec 27, 2018 /
 
Igen naponta begyújtás előtt légtelenítek!
(#) Bakman válasza ufi hozzászólására (») Dec 27, 2018 / 1
 
Nálunk van olyan elredezés is, mint a mellékletben látható. Határozottan több levegő jön ki, ha működő szivattyúnál légtelenítek.
(#) Taki33 válasza ufi hozzászólására (») Dec 27, 2018 / 1
 
Álló szivattyúnál kell légteleníteni, mivel ha megy, magával ragadja a légbuborékokat. A visszatérő vezetéken, ha van automata légtelenítő és nyitva van, akkor a szivattyú indulásakor levegőt tud beszívni, ezért ezt légtelenítés után el kell zárni!
(#) zoszka válasza ufi hozzászólására (») Dec 27, 2018 /
 
Van autómata légtelenítő a rendszeren? Ha igen, hol? A szivattyú hanyas fokozaton megy?
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2018
(#) proba válasza ufi hozzászólására (») Dec 27, 2018 /
 
Kérdés, sziszeg, bugyborékol, vagy sípol. A munkahelyen pl a radiátorszelepek cseréje után a szabályzók fütyülnek, attól függően milyen kedvük van. Ezen azóta nem csodálkozom, mióta vettem szelepeket, szétszedés után elborzadva láttam, az egymásra merőleges furatokat nem sorjázták le, némelyikben még leváló 1-2 cm-es rézforgács is volt. Szerintem ezek beépített sípok lettek volna.
Amit még nem tudunk, nyitott, vagy zárt rendszer. Nyitottnál előfordulhat, túl magas szivattyúfordulatot választottál, ezért a tartályban is megfordul a víz, onnét jön be a levegő.
Én légtelenítésnél minden radiátort elzárok, egymás után nyitogatom ki őket egyszerre egyet. egészen addig, míg hallatszik a rendellenes zaj, és a radiátor egyenletesen meleg nem lesz.
(#) ufi válasza zoszka hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Megpróbálok a Kérdésekre válaszolni!
Nyitott rendszerünk van.
Csak álló motornál légtelenítek.
Nincs a rendszeren sehol automata légtelenítő,a szivattyú a legnagyobb fordulaton megy (3.-on) megy. 6 db radiátor van fent,ebből 2 db 300 x 1800-as. Ezek a radiátorok 3 évesek,a többi 4 db 1,5 éves! Átmosva helyeztük be a rendszerbe. Ez a 2 db radiátor sziszeg,de valamikor halkan sípol is. Amikor a raktuk lévő termosztátot csavarom,akkor jobban hallatszik a sziszegés és a sípolás is. Olyan mint egy régi teafőző,amit leveszel a tűzről és szépen elhalkul. Bocsánat a hasonlóságért,de máshogy nem tudom leírni! És igen itt is a szabályzó termosztát fütyül,és sziszeg.
Csere, vagy esetleg szét kellene szednem kitakarítani?
(#) zoszka válasza ufi hozzászólására (») Dec 28, 2018 / 1
 
Elsőkén vedd le a szivattyú fordulatot és a termofejeket, ha vannak és nézd meg hogy úgy levegősödik e. Ha folytani akarod a radiátort azt az alsó torlóval tedd, ha van. Általába a szivattyú nyom túl sokat és elkezdi bontani a vizet, azért levegősödik fel, mert a mikrobuborékokat nem tartja bent a rendszer nyomáshiány miatt.
Következő: »»   8 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem