Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HDMI bekötés
 
Témaindító: badonorbi, idő: Feb 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 6
(#) brigi válasza tbarath hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Bocsáss meg azt hittem jót teszek a fotóval, eszembe sem jutott a gépelés.
Van házimozi de az régi nem tudja a HDMI-t (LG LH-C6231) és azért vettem a DVD lejátszót.
Ha a DAC- t használnám akkor elképzelhető lenne az eredeti kérdésre a megoldás? (két irány)
(#) tbarath válasza brigi hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
2 megoldás van, mindkettő egyirányú:
1. tv optikai hangkimenet -> optikai kábel -> DAC -> rca kábel -> erősítő
2. dvd -> hdmi kábel -> "hdmi audio extractor" -> rca kábel -> erősítő

Az 1. a TV, a 2. a DVD hangját viszi az erősítőre.
Illetve olyan lehetőséged is van, hogy az erősítő előtt a 2 irányból RCA kábelen jövő jeleket oldalanként egy-egy keverőfokozattal egyesíted, és az megy az erősítőre.
(#) brigi válasza tbarath hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Nagyon szépen köszönöm, hogy időt fordítottál rám, még egyszer elnézést hogy fotóztam!
További szép napot!
(#) eSDi válasza brigi hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Azért én még utána néznék annak, hogy tudja-e az Audio PassThrough-t a TV, mert akkor a HDMI-n bejövő Surround hangot (AC3, DTS) ki tudja adni egy, az egyben az optikai kimenetére, ami mehet az erősítőbe. Így egy körrel le van tudva az egész. Ha nem tudja, akkor csak sztereóban fog szólni.
(#) tbarath válasza brigi hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Semmi gond, csak ma kicsit harapós vagyok, bocs
De egyszerűbb egy típusszámra ctrl-c ctrl-v alapján keresni, mint begépelni.
Még egy dolog: a samu oldalán a TV-ről nem találtam rendes fotót, a TV optikai kimenete valahogy így néz ki: Bővebben: Link. Középen az a "digital audio out (optical)" felirat alatt, ahol a piros fény kilátszik a csapóajtó mögül. Ha van ilyen a TV hátulján, akkor van optikai kimenet.
(#) brigi válasza tbarath hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Igen van optikai kimenet. Mégegyszer köszönöm.
(#) woolf007 hozzászólása Dec 27, 2019 /
 
Sziasztok!
A samsung tv-hez vettem egy soundbar-t. A tv-nek hdmi cec bemenete van, de mint kinyomoztam az arc audio kimenetet nem tudja. Az audio kimenetet optikaival oldja meg.
A soundbaron van hdmi arc bemenet ( es optikai is) . Jo lenne ha a tv-vel tudnam kezelni a soundbart, ami mukodik is akkor ha a hdmiket dugom ossze, de a igy a soundbaron nincs hang. Ha optikaival dugom ossze akkor nem kezeli a tv tavkapcsoloja. Ha mindkettovel dugom ossze akkor olyan opcio nincs a SB-on , hogy az iranyitast a hdmirol vegye az audiot meg az optikairol. A kerdes az , van-e olyan atalakito amibe belemegy egy hdmi cec es es egy optikai, majd egy hdmi arc jon ki?
Vagy a másik megoldas, hogy szerelheto aljzatba kotnem be a cec hdmi-t es az optikai-hdmi arc atalakitorol csak az arc labat kotom be a szerelheto aljzatba! Tudja valaki melyik az arc láb?
Koszi ha valaszol vki hozzaerto!
(#) gordonfreemN hozzászólása Szept 23, 2020 /
 
Sziasztok.

Nem találtam displayportos témakört, ezért az egy kérdésért meg nem gondoltam érdemes újat indítani.
DP-vel szeretném összekötni a gépem és a 2db monitorom. DP MST másnéven daisy chain. Ehhez DP1.2 kell.
Az már megvan, hogy a meglévő jó minőségű 4k-ra képes gyári HDMI (28AWG)kábelemmel ki tudnám váltani az uj kábel megvételét, mert elég 19ér a displayporthoz is (a power 3,3V-ot nem szokás bekötni) illetve gyakoriak a gyári DP1.2 kábelek 28AWG-vel.
A kérdés már csak az, hogy ez a fajta csatlakozó elégséges lenne-e, vagy esetleg ront a displayport besoroláson?
Köszönöm a válaszokat
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2020
(#) compozit hozzászólása Szept 24, 2020 /
 
Mi a véleményetek a VGA-ról HDMI-re átalakítókról? Tudtok valami megbízható típust?

A laptopom egy nem is akármilyen i5-ös, de nincs rajta HDMI kimenet. Viszont szeretném, ha működne róla egy 24"-os, csak HDMI bemenettel rendelkező monitor.
(#) Norbi1004 hozzászólása Dec 26, 2020 /
 
Sziasztok! Boldog Karácsonyt!

Az lenne a kérdése, hogy egy HDMI ARC csatlakozóval rendelkező TV-re dugva egy HDMI ARC-3,5 mm Jack aljzat (kimenet fejhallgató számára) átalakítót dugva, hogyan lehet kiválasztani, hogy a TV hangszórója vagy a HDMI ARC-ra dugott fejhallgató szóljon, illetve a TV-n a hangerő állításával állítja-e a fejhallgatón is a hangerőt?
Nem találok a TV beállításai között a kérdéseimre választ.
Vagy van-e valakinek jó megoldása arra, hogy hogyan lehet vezetékes fejhallgatót kötni egy fejhallgató kimenet nélküli TV-re. Sajnos bluetooth sincs a TV-ben, így a bluetooth fejhallgató nem igazán jöhet szóba.
Köszönöm a segítséget.
(#) Inhouse válasza Norbi1004 hozzászólására (») Dec 26, 2020 /
 
Optikai hang kimenet van rajta? Akkor oda kell egy optikai->RCA átalakító (DA konverter) és arra már rakhatsz akár egy fejhallgató erősítőt is. Talán létezik olyan is, amiben már az is van. De a tápja elbírja (5VDC), rakhatsz bele egy kis fejhallgató erősítőt és egy jack kimenetet te is.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2020
(#) Norbi1004 válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 26, 2020 /
 
Köszönöm a választ!
Az a baj, hogy a Toslink optikai kimenet hangereje fix (nem állítható a TV távirányítóval), így sajnos nem annyira kényelmes megoldás. De ha nem alakul jobb megoldás akkor marad így, egy DA konverterrel és egy fejhallgató erősítővel, analóg hangerőpotmérrel.
(#) DomiG hozzászólása Júl 1, 2021 /
 
Két HDMI TV egy set-top-box -ról -, de nem megy!

Van két HDMI bemenetű egyforma Tv -m, ami a szolgáltató set-top-box -ának egyetlen HDMI kimenetére csatlakozna. Ehhez beszereztem HDMI elosztót, amit kipróbálva azt tapasztaltam, hogy amíg abba az egyik, vagy a másik Tv van bedugva kifogástalanul működik, függetlenül melyik elosztott kimenetbe dugom. Ha viszont egyszerre van a kettő, akkor egyik sem, a kép sötét és a tetején megjelenik egy olyan tartalmú felirat, hogy:

"Az Ön által használt kábel nem megfelelő, nem támogatott, cserélje ki megfelelőre!"

Valószínű az elosztóban van valami olyan vezérlő feszültség átkötés, vagy hasonló ami miatt érzékeli a set-top-box a dolgot és hibaüzenetet küld ki, nem képtartalmat.

Mit lehet tenni?
(#) tbarath válasza DomiG hozzászólására (») Júl 1, 2021 /
 
Én pont így jártam anno, amikor egy Pi HDMI kimenetét akartam szétosztani a TV és egy HDMI-SPDIF átalakító között. Szerintem a két "vevő" próbál az "adónak" egyszerre dumálni, az meg csak egy eszközre számít a túloldalon.

Szerintem HDMI splitterből van olcsó és drága, és a drága tudja azt, hogy bejelentkezik vevőként az adó felé (IN csatlakozó), és a jelet tolja 2 különálló adóként a 2 OUT porton a vevőknek. Szerintem amit vettél, az olcsó "HDMI elosztó" volt.
(#) DomiG válasza tbarath hozzászólására (») Júl 1, 2021 /
 
Igen, valószínű, a kérdés az mely ereket, érpárokat kellene kiirtani ahhoz, hogy csak az egyikkel kommunikáljon, a másikra csak menjen a jel párhuzamosan. Mivel két azonos típusú Tv-ről van szó a beállítások biztos, hogy megfelelnek egymásnak.

Gondoltam például arra, hogy legyártatni egy rövid, 30 cm -es HDMI toldót, amiből hiányoznak a tápfesz, meg egyéb vezetéke, csak a jelvezetékek vannak. Kérdés: mi az a mi szükséges, mi az ami fölösleges?
(#) DomiG válasza tbarath hozzászólására (») Júl 1, 2021 /
 
Így hirdették:
(#) tbarath válasza DomiG hozzászólására (») Júl 2, 2021 /
 
Pont ugyanez nem működött nálam. Vagyis hát úgy, ahogy írtad, ha egy kimenetet használok, akkor működik.
(#) DomiG válasza tbarath hozzászólására (») Júl 2, 2021 /
 
Azt kellene kikísérletezni, hogy mely vezetékeket nem vinnénk át az egyik csatlakozóban. Gondoltam rá: venni egy kan és nőstény forrasztható csatlakozót és nem bekötni a : 13, 15,17,19,18,16,14 lábakat, akkor mi történik?
(#) tbarath válasza DomiG hozzászólására (») Júl 2, 2021 /
 
Lutri, nagyon nem triviális. Baromi kicsi a csatlakozó, sok a pin, és 100 MHz környékén kell jelet átvinni. Én is gondoltam ilyesmire, pár éve írtam is erről itt. De annyi idő elmegy rá, amennyit nem ér az egész, szóval elengedtem a témát.
(#) pipi válasza DomiG hozzászólására (») Júl 2, 2021 /
 
Monitorokhoz hirdették, vagy tv-hez? Gyanús hogy nem mindegy.
Ha tudod próbáld ki egy pc-ről két monitorral, nem tv-vel.
Én úgy tudom a hdmi-n mehet védetten a jelfolyam, másolásvédelmi okokból, a forrás és a cél összedumál, más nem tudja lehallgatni. A "jó" elosztó szerintem csak úgy működhet - és az drága hw - hogy dekódolja a hdmi jelet, majd újra létrehozza a 2 tv irányába, és nem csak egy mezei "szint/jel illesztő/elosztó"
(#) tbarath válasza pipi hozzászólására (») Júl 2, 2021 /
 
Nem csak a HDCP, de az ARC és a CEC is kétirányú kommunikációt kíván. Egyik haver nemrég csinált egy hasonló mókát, egy STB-ről 2 TV-re, pontosabban 1 TV és 1 monitor. A fentebb linkelt kábelkével nem ment az sem, az ő dobozával igen. Ha találkozok vele megkérdezem hol, mennyiért és mit vett. Ha mittomén 5e Ft, akkor anyagárban se biztos, hogy olcsóbb lenne a DIY kábel.
(#) Macsek71 hozzászólása Júl 2, 2021 /
 
Ha megengeditek beleugatnék egy kicsit :

A HDMI jelforrás és megjelenítő közti kommunikáció folyamatos, vagy "csak" a kapcsolódáskor "megbeszélik" a használt felbontást, frekvenciákat, stb ?

Mintha láttam volna egy HDMI elosztó leírásában, először a mester(nek) kinevezett eszközt kapcsolja be, majd, ha megjelent a kép akkor a másodikat is ...
(#) DomiG válasza tbarath hozzászólására (») Júl 3, 2021 /
 
Az igaz kicsi a csatlakozó, de a vezeték is rövid lenne kb 5-10 cm a kan és nőstény forrasztható között, fémlemezre szerelve, a levegőben szépen eligazgatva a vezetékeket, elvégre a TV vétel technikában 6-800 MHz es jeleket is vezetünk kábelen. Na, ha ki van kísérletezve hogy működik, akkor rendelünk a KáCsá -tól egy 30 cm, -es egyedi darabot, amit ők így csinálnak:
https://www.facebook.com/kacsa.audio.hu/videos/2038186116487934
Láthatóan kell hozzá egy profi krimpelő szerszám, amit amatőr szinten roppant gazdaságtalan lenne beszerezni.

Pipi -nek: a "drága hw" az pillanatnyilag egy 21$ -os adó-vevő pár ami RJ45 -ös csatlakozón 50 méterig visz át HDMI - jelet, miközben az a forrásnál is nézhető. Kérdés és remélhető, hogy ez nem tilt le. Csatolom a blokk vázlatát. Ha tudom előre milyen cicóval jár a dolog eleve ezt rendelem:
https://www.aliexpress.com/item/1005002687979488.html
Március óta vártam a fapados splitterre, a második TV meg áll azóta is dobozban. Hogy a 10 eFt körüli ár az adó-vevőért sok-e vagy kevés, ahhoz mérhető, hogy a bolti 10 méteres HDMI kábel is több volt 10 eFt -nál.

Macseknak: a "kapcsolódáskor megbeszélik"... A kérdés az mely vezetékeken? Annakidején a SCART elosztókkal is hasonló szívások voltak, addig kísérleteztem, míg szétszedve a nyákon elvágtam a kábel bekötéstől távolabb levő két aljzat egyes vezetékeit és onnan kezdve nem kommunikáltak. A merev lemezes DVD felvevő egyik bemenetére pedig egy SCART/RCA átalakítóval adtam be a jelet, így nem jutott eszükbe az egyes készülékeknek önálló éltre kelniük. Nyilván itt is lehet valami hasonlót és az is valószínű, hogy a kommunikáció nem az adatfolyamok közt, hanem a segédáramkörökön folyik.
(#) tbarath válasza DomiG hozzászólására (») Júl 4, 2021 /
 
Beszéltem haverral, és konkrétan ugyan nem tudta megmondani (nem volt már szomjas), de a neten talált kb. legolcsóbb hdmi splitter _dobozkát_ vette nagyságrendileg 4 ezer Ft-ért, és működik. Csak arra kell figyelni, hogy ne hdmi switch-et vegyen az ember, hanem splittert. Sajnos sokszor a boltok is hülyeséget írnak a weben, szóval kérdezni kell, és ha azt érzed, hogy vakon van akit kérdezel, akkor máshonnan kell venni.
Én csináltattam már kábelt a Kácsánál, és abszolút nem panaszkodok rájuk se árban se minőségben, de a legolcsóbb hdmi csatlakozójuk alapján egyszerűen nem adja ki a matek.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2021
(#) Inhouse hozzászólása Júl 4, 2021 /
 
(#) DomiG hozzászólása Aug 27, 2021 /
 
Végül megoldódott a kérdés: A FLIP set-top-boxát lecserélve a Digi -ére működött az elosztás, méghozzá úgy, hogy a távolabbi TV 15 méterre, a közelebbi leágazása 5 méterre volt ugyanazon HDMI kábelen
(#) mikrodigit válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 30, 2021 /
 
Szerintem a teflon szalaggal a vezetékek szigetelését védi a megolvadástól, amikor a zsugorcsövet rámelegíti a hőlégfúvóval. (A teflon szalag könnyen beszerezhető, vízszerelvény boltokban is lehet kapni.)
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2021
(#) bbb válasza mikrodigit hozzászólására (») Aug 30, 2021 /
 
Ráadásul amikor rátekeri a külső borításra, akkor az se foszlik tovább.
(#) Marty McFly hozzászólása Dec 22, 2021 /
 
Sziasztok!
A szomszédom vett egy uj Samsung TV t és van neki egy upc médiabox amivel szeretné használni. Áthívott es gyorsan kicseréltem neki a tvt es mar boldogsag is lett volna de csak a kép jelenik meg a hang sajnos nem. Olyan szinten nem hogy a hdmi kábelt visszadugva a régi tvbe sem volt hang. Ezt úgy sikerült orvosolni hogy elvettem a tápot a boxtól majd amikor ujra indult akkor már képes volt hangot adni ujra. Az lenne a kérdés hogy mi a teendő ebben az esetben hogy az új TV n is legyen hang?
(#) niedziela válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 22, 2021 /
 
Ha egy gyári normál hdmi kábel van, akkor lehet a boxot ki kellene kapcsolni a dugdosás idejére mert valami miatt az letiltott.
Ha ezek után sincs hang, kell vásárolni egy minőséggel jobb kábelt.
Ha a TV 4k-s akkor ahhoz létezik amúgy is 4k-t "tudó" kábel.
Következő: »»   5 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem