Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeltévés hibák, elosztás
Lapozás: OK   16 / 17
(#) eSDi válasza pls hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
Comtech

Az EDA 10/6-C egy Interaktív előfizetői csatlakozó, ezt kihagyni nem lehet. Az adatforgalmazás (net és telefon) bele fog szólni a TV adásba, mert nem lesz mi leválassza. A H2772 kihagyásával nem tudom mi lehetett a probléma, az csak egy passzív elosztó. Lehet az a 4dB csillapítás hiányzik a rendszernek és elképzelhető, hogy sikerült úgy tönkre mennie, hogy abban a sávban nagy lett a csillapítás. A HD adásnak nem nagyobb jelszint kell, hanem nagyobb sávszélesség, valószínű magasabb frekin is csücsülnek. A sorszámozás pedig nem jelent semmit, a szolgáltató megadhatja, hogy hova tegye a TV a csatornát.
(#) pls válasza eSDi hozzászólására (») Jan 11, 2019 / 1
 
A csatornák számozása azért lényeges, mert ahogy keresés közben megfigyeltem, a legalacsonyabb frekvencián kezdi a TV a keresést. Így a nagyobb sorszám nagyobb frekvenciát jelent.
Az, hogy a 100 feletti csatornák voltak a rosszak, úgy gondolom azt is jelenti, hogy a magasabb frekvenciák voltak rosszak. Vagy nem jól gondolom?

Ha lesz időm, még kísérletezek vele, de mivel most jó, másra szánom az időt. Ha valamire jutok, írok róla.
(#) teglascs hozzászólása Feb 26, 2019 /
 
Sziasztok,
Telekom kábeltévés kérdés: egy ugyanazon aljzaton "lapostévé" szépen megtalálja az éppen elérhető adókat, viszont a DVB-C STB egy csak részben (kevesebbet, rosszabb minőségben).
Arra gondolok, hogy esetleg a jel nem elég neki, így megpróbálkoznék egy antennaerősítővel.
A kérdésem az lenne, hogy milyen erősítőt vegyek, melyik paraméterére figyeljek (MHz, dB, stb)?
Köszönöm!
(#) Zsolt 73 válasza teglascs hozzászólására (») Feb 26, 2019 /
 
Szia !

Van egy ilyen erősítőm. Számomra felesleges, ha eljössz érte, Neked adom . Budapest XV. kerület.
(#) teglascs válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Feb 26, 2019 /
 
Szia,
köszönettel elfogadom!
(#) lacusska hozzászólása Máj 8, 2019 / 1
 
Kedves Téglascs!
a kérdésedből nem derül ki hogy a TV-d HD vagy SD felbontásu-e. a TV től nagyon sok minden függ, ha a keresésnél csak a DIGITÁIS vételeket állitod be keresési felttelnek akkorez feltehetőleg nincsen. ha HDs a tv d akkor sok müszor lesz kétwszer mert beállitja a HDs és az SD s csatprnákat is. feltehetően nem old meg semmit az erősitő. ha beállitod a digitálist és az analógot is akkor mégtöbb db számu adaód lesz, de az analógok jelentősen rosszabb minőségüek. Ha van kérdésed szivesen segitek benne. nwm tudom hogy a telekomos vételhez használsz e valamiféle dekódert v hasonlót? (amit fekete dobozkánt jelölnek. üdv.
(#) teglascs válasza lacusska hozzászólására (») Máj 9, 2019 /
 
Szia,
köszi a választ, de prózaibb volt az ok: időnként a szolgáltató átszervezi a frekvenciákat és a programokat. Amikor a STB-on elindítottam egy teljes keresést (több órán át tartott), akkor meg lett az összes program.
(#) luluzulu hozzászólása Aug 22, 2019 /
 
Sziasztok!

Egy olyan problémám van hogy a kábel Tv-t kellene szétosztanom. A nehésség az hogy a bejövő kábelt kell ketté ossztani az egyik fele megy az egyik TV-hez a másik fele megy egy kb 70m re levő elosztóhoz ahol még két részre oszlik, majd onnan még kb 15m re vannak a TV-ék. A meszi tv-k képpe nem a legjobb jó sok rizzsel meg szórva, ha csak az egyiket kötöm be elosztó nelkül akkor elfogathó a minőség.
Erősítő bekötése megoldaná a problémát? Ha igen milyet szerezek be?
(#) pls válasza eSDi hozzászólására (») Dec 17, 2020 /
 
eSDI, egy 2019.01.10-i válaszodban írtad az EDA 10/6-C dobozról, hogy interaktív. Mit értesz az alatt, hogy interaktív? Mit jelent az a működésében?
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2020
(#) pls hozzászólása Dec 17, 2020 /
 
A Comtech EDA 10/6-C-ről kérdeznék:
Telefon előfizetés miatt szerelt be a szolgáltató egy 10/6-C –t.

Az A és B TV kimenetre egyaránt 6 dB van írva. Egyenrangú a két csatlakozó? Ha az A-ra dugom a TV-t, az analóg csatornák jók, de a digitálisok kockásak az idő legnagyobb részében, főleg az SD adásoknál, és a hang is akadozik. Gyenge jelre gondoltam, tettem bele egy erősítőt, de nem segített. 2 darab Samsung TV-vel próbáltam, és egy set top box –al, minhárom ugyanúgy viselkedett. Ha a B-re kötöm bármelyiket, jó a kép.

Azt gondoltam, hogy esetleg rossz az EDA. Szereztem kölcsön egy másikat. Egy 10/6-B –t sikerült, de úgy tudom, hogy az csak a 65-100 MHZ közötti frekvenciáknál különbözik.
Ezzel a kölcsönkapott EDA-val is pontosan ugyanaz a helyzet, a B kimeneten jó, az A-n rossz a kép.
Szükségem lenne mindkét kimenetre, mert különben elég sok kábelt kellene behúznom. Mit javasoltok, mit tegyek? Az erősítés, mint írtam, nem segít.

Van valakinek kapcsolási rajza, és részletes műszaki adatai a Comtech EDA 10/6 B és C –ről?
(#) pls válasza eSDi hozzászólására (») Dec 17, 2020 /
 
Egy régi, 2019 január 10.-i kérdésben amit a H2772 osztóról írtam, az megoldódni látszik. Valószínűleg amikor cseréltem az osztót, az EDA másik TV kimenetére dugtam. Azóta rájöttem, hogy az A kimeneten rossz, a B-n jó.
(#) dbase válasza pls hozzászólására (») Dec 21, 2020 /
 
Keress jelszint mérést a box menüjében. írkáld fel pár 10-15 adás legyen köztük, más más frekvenciák adásét. Nézd meg A és B kimeneten majd kösd ki az osztót is mérd meg úgy. Ezek az osztók síma osztó annyi hogy benne van egy visszirány szűrő a tv ágban, és tv fele 10dBvel kevesebb modem fele 6dBvel kevesebb a jelszint. A frekvenciák neked nem számítanak az csak a visszirányba szolnak bele. íja és nézd meg a minőség értékét is mit változik. Lehet hálózati hiba hideg van a vezetékek jobban vezetik a jelet és túl sok kint és gerjednek az erősítők. Jelszint jó csak nem megfelelő.
(#) pucuka válasza pls hozzászólására (») Dec 22, 2020 / 1
 
Egyformának kellene lennie a két kimenetnek.
Bővebben: Link
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Aug 18, 2022 /
 
Bekötöttem egy "földhurok leválasztót" a bejövő TV kábelemre, ami működik is, de van két csatorna, amiket időnként valami nagyon csúnyán bezavar, és nem sikerül rájönnöm, hogy mi. Van olyan nap, mikor alig van probléma, de olyan is van, hogy komplett epizódokról maradok le, mert használhatatlanná esik szét a jel. próbáltam egyetlen réteg alufóliát rakni a "földhurok leválasztóra", de nem segített. Teljesen kiszámíthatatlan, hogy a zavar mikor és mennyi időre jelentkezik. Mit tehetnék?
(#) Gafly válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 18, 2022 /
 
Nem megfelelően használod. Nem oda kell tekerni.
(#) mikrodigit válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 18, 2022 /
 
Nekem a kábeltv bejövő kábelének árnyékolása "rázott", és ha a TV hangját átvezettem egy földelt erősítőre (pl. PC hangkártya) akkor jól hallható brummot is összeszedett.
Megmértem multiméterrel és 110 V volt rajta a földhöz képest. Megmértem a rövidzárási áramát is (már nem emlékszem a pontos értékre) és ebből ki lehetett számolni, hogy valószínűleg az ő néhány nF-os zavarszűrőjük okozza a problémát (kapacitív osztó a 230V - GND - nulla között).
Én a bejövő kábelt egyszerűen leföldeltem (egy külön vezetékkel a ház védőföld elosztójához). Ennek már több éve, azóta nincs gond vele.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2022
(#) Udvari Zsombor válasza Gafly hozzászólására (») Aug 19, 2022 /
 
Azt gondoltam, hátha plusz árnyékolásként hathat az alufólia, de egyáltalán nem jött be. Ugyan a földhurok okozta zavarok szépen megszűntek a gyári leválasztó által, de két csatornát valami eléggé képes zavarni. Nem ismerem a frekvenciákat, de valami oly mértékben képes zavarni, hogy a "nincs jel" felirat is meg tud jelenni, ha annyira bedurvul.
A gyári "földhurok leválasztó" előtt kissé csíkosan ugyan, de folyamatosan volt jel, míg közvetlenül volt összekötve a két kábel, azóta viszont a 0056 és 0057 számú csatornákat tudja valami számomra használhatatlanná tenni.
(#) Udvari Zsombor válasza mikrodigit hozzászólására (») Aug 19, 2022 /
 
Nálunk nem ráz a kábel, csak eltérő potenciálon van. A földelés nálunk nem járható, egyrészt a földelőpont házon kívül van a villanyóra mellett, másrészt a kábel a ház átellenes pontján jön be. Van egy kütyüm, melynek feladata a környezeti elektromágneses jelek hallhatóvá tétele (Soma Ether), de azzal se sikerült rájönnöm a zavarforrásra...
(#) mikrodigit válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 19, 2022 /
 
At éppen vett (vagy beállított) jel frekvenciáját általában meg lehet tudni a TV-ből, ill. a boxból a "jel minősége" vagy hasonló menüpont alatt.
(#) Udvari Zsombor válasza mikrodigit hozzászólására (») Aug 19, 2022 /
 
Ez egy "Amiko ALi_3821" digibox, amit a szolgáltató adott, "jel minősége" opciót nem találtam, az "i" gombra pedig nem ír jeladatokat, csak csatornanevet és műsort.
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 20, 2022 /
 
Szerintem nincs jo lezárva a kábel és valoszinüleg a levegöben levö DVBC jelek jutnak a kábelbe és zavarják az 56/57 csatorna vételét. A kábelben egészen biztos, hogy a jelszintek rendben vannak.
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Aug 20, 2022 /
 
Csak ott lehet valami, ahol a "földhurok leválasztó" van közbeiktatva de nem szedhetem ki, mert nélküle eléggé ronda volt a kép. Ha tényleg az zavarhat, amit írsz, akkor miért csak kiszámíthatatlanul időlegesen jelentkezik a probléma?
(#) Dióda válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 20, 2022 /
 
Nem teljesen értem a problémádat.
Digitális box-od van elméletileg.
Nos ezek stream alapúak ergo kiválasztott csatornát lekérik a központból és azt dekódolja a tv-dre.
Magyarul internet alapú a jószág .
Olyan hogy zavaros vagy rossz a kép nem lehetséges digitálisnál mert vagy van vagy nincs. Ebbe a kábelen lévő frekik nemigazán szólnak bele ( elméletileg).
Ami viszont lényeges hogy a bejövő kábelen van-e elosztó és az miféle illetve a leválasztót ki kell venni mert a frekvenciális leosztón keresztül a digitális jel nagyon rosszul mozog oda-vissza (belustul a box mégha tud is komunikálni rendesen).
Digitális jelosztó külömbözik a simától egy hangyányit így egy simát nem lehet betenni, tudom próbáltam és a box elkezdett hatalmas jellel ordibálni a hálózatra.
Viszont ha zavaros a képed a box utánn akkor a box tv összekötést kell megnézni illetve a bejövő kábelt kell földelni (bár ez meg földhurkot okozhat).
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 20, 2022 /
 
Mert a földi jelek terjedése a digitalizás ellenére is még mindig gyakran kaotikus.
Söt az is lehet, hogy a közeledben van valamilyen berendezés, ami csak itt ott müködik, és zavar.
Szolnod kellene a szolgáltatodnak, hogy nézzék meg mi a gond nálad.
(#) Massawa válasza Dióda hozzászólására (») Aug 20, 2022 /
 
Ezekszerint sok mindent nem értesz. A koax hálozatban kétféle jel van
Broadcast - DVBC - amihez nem kell lekérni semmi streamet ( teljesen egyirányu a hálozat) , hanem azt nézed, amit a központ sugároz, és nem streamel.
Docsis, ami gyakorlatilag az internet, itt lekérhetsz bárhonnan bármilyen streamet, amihez megvan a jogosultságod. Az ilyen streamek általában zavarmentesek, itt-ott elöfordulo kommunikacios dropoutokkal. ( de akkor általában se kép se hang) de ezek minöségéért nem felel a szolgáltatod. ( ilyenek pl a netflix, az Apple meg a google TV stb).
Van egy harmadik opcio is, amikor a szolgáltato a saját streameit állitja össze ( gondolom erre gondoltál - a valamikori telekom xDSL), meg az FTH hálozatok ilyenek) amihez mindenképpen meg kell oldani a visszirányu kommunikáciot azaz TVnek el kell tudnia küldeni a központba mit akarsz nézni), ami a valodi kábelTV-ben nem tipikus és söt felesleges.
(#) Dióda válasza Massawa hozzászólására (») Aug 20, 2022 /
 
Annyira azért nem másztam bele a lelkivilágába.
Nálunk itt a (volt upc) vodafone hálózata van és eléggé kényes jószág .
Ha jó akkor minden jó.
Bár nálunk a box-nak kell internet is annélkül nem megy.
Gyanus hogy nálunk a Docsis hálózat van mert mintha azt olvastam volna a papírján is.
Bár a fene tudja az országban mit melyiket és hogyan használják.
Igazándiból a box-ra rákuglizva sem lettem okosabb hogy az melyik fajta lenne.
Bár amiket behozott azok szerint sima digitális kábelveveő conax olvasóval.
Így elképzelhető hogy őkelme válogatja ki a digitális jelekből mi kell neki. Ergo dvbc jószág.
Bár ennél is kételkednék abban hogy adott csatorna vétele jó adotté pedig nem.
Ez kb olyan mint a mindigtv vagy van és jó vagy semmi sincs de olyan hogy rossz a minőség még nemnagyon láttam (persze lehet hogy csak én nem láttam). Gyanus nekem hogy ott valami zavarkeltő dolog belevaúzik a jelbe .
(#) Massawa válasza Dióda hozzászólására (») Aug 20, 2022 /
 
Irtam milyen technologiák vannak a KTV hálozatban.
A valodiban, a központban válogatják össze a foghato müsorokat és azokat összefogva digitalisan modulalva sugározzák ki DVBC csokrokban.
Vannak ingyenes csomagok meg vannak kodolt csomagok, de minden jel állandoan jelen van a hálozatban ( akár a müholdon), a Connax stb védelmek csak a jogosultságot korlatozzák.
Nem a fene tudja, hogy ki mit használ, hanem csak azt lehet használni, amit az ipar szállitani tud.
( jelenleg Docsis berendezések valamelyik fokozatát - a legujabb a 3.0, de már jön a 3.1) meg a DVBC vevöket.
A DVB-C meg szinte mindenhol általános.
Olyan hálozatokban, ahol az optikai szál jut el a felhasználohoz (FTTH) jelenik meg a káosz. Ott lehet bármelyik technologia. De ott ritkán van Docsis, mert ahhoz komoly ( és drága) berendezés kellene az ajtok mögé. Ezért ott megelégednek a LAN hálozattal, de akkor a beltéribe vagy az optika megy vagy a RJ csati) és a beltéri dobozon kell a müsorokat válogatni.
A modern kábelhálozat a GPON technologiát használja, ahol a központból optikailag modulálva jut el a DVBC + DOCSIS jel) a helyi elosztoba ( HUB ) majd ott változtatják vissza ismét elektromos jellé és azt küldik a koax kábelbe 10-1200 kHz sávban). Ahhoz a TV egyenesen csatlakozhat ( minden aktiv berendezés nélkül) ha van benne CATV DVBC tuner, meg a modem is ami aztán WIFI meg LAN csatlakozással szolgálja ki az erre igényt tarto berendezéseket. Ez lehet akár a TV is, ha van rajta LAN csati, és akkor ügy müködik mint egy mezei telefon vagy PC.
(#) Udvari Zsombor válasza Dióda hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
Nem, ez nem olyan. A meglévő tévékábelen digitális jelfolyamok csorognak, talán DVBC, nem tudom, ezek közül jeleníti meg a digibox azt, amelyiket a felhasználó kiválasztja (és el van tárolva a memóriába is). Ezek közül a 0056 és 0057 csatornákat képes valami kiszámíthatatlan időnként zavarni.
Pesten a nagyszüleimnél van IPTV digibox, ami valóban internetről végzi a csatornák megjelenítését, hozzájuk már nem is megy be rendes koax, csak NET.
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
Teljességgel kiszámíthatatlan, hogy mikor (és mennyi időre) történik a zavar, valamint ha nincs bent a "földhurok leválasztó", akkor nem jelentkezik zavar, csak a földhurok miatt ronda a kép. Úgyhogy emiatt nem zargatnék senkit, mert nem bizonyítható.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2022
(#) Dióda válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
Próbálj meg akkor egy szkópot ráakasztani hátha meg lehet tudni a zavarjel miféléjét.
Következő: »»   16 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem