Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1294 / 1384
(#) Temela válasza Bakman hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Nem, nem neked magyaráztam..

, csak megerősítettem, hogy mi az oka, hogy van maradvány.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
(#) Bakman válasza Temela hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Értem, de nekem válaszoltál egy fel nem tett kérdésre. Mindegy, spongyát rá.
(#) papus51 válasza Temela hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Idézet:
„Csak a gyógyszertári (,amit nem akarnak neked eladni/nem lehet, mert alapanyag) az közelíti meg a 100%-os tisztaságot (cca. 98-99%), mert víz mindenképpen van benne.”

Nos, az legfeljebb 96%-os. Ennél töményebbet ugyanis normál desztillációval nem lehet készíteni, mert a 96%-os szesz ún. azeotrop elegy, vagyis alacsonyabb a forráspontja mint a hígabb vagy töményebb oldatoké.
(#) Temela válasza papus51 hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Nos, "jugóba még vehetsz 96,6%-os "csiszti alkoholt", de az benzollal van ilyen tisztaságúra/töménységűre előállítva. A gyógyászati célú (gyógyszertári) nem ezen eljárással készül, finomítják. Nem is írtam desztillációt..., klf. vegyi folyamatokkal eljárásokkal vonják ki belőle a vizet és más anyagokat. (A 100%-os csak elviekben létezik.)
(#) nagym6 válasza Temela hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
A fotónál ha mindent ugyanúgy betartok, mindig ugyanaz a sikeres végeredmény nekem. Ide is kell odafigyelés tapasztalat, amiket írtál nekem sokkal kisebb probléma fotózásnál, mint a vasalás ezer változós képlete.
(#) Temela válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Hát igen. Amit írtam az velem előfordult mind, de mégis több sikerem volt a fotóval. Szerintem ennek ellenére mindkét eljárás hobbi körben tökéletes, mert akinek számít, hogy maga készítse az küzd vele a végsőkig és előbb utóbb valamelyik be jön neki a megfelelő gyakorlat után. Majd még ezt a "sárga" papírt próbálom ki vasaláshoz, ha lesz időm. (már beszereztem)
(#) nagym6 válasza Temela hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Fotózásnál egy nehézség van, a megfelelő fedettségű maszk. A többi egyszerűen megoldható.
(#) niedziela válasza Temela hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Idézet:
„az küzd vele a végsőkig és előbb utóbb valamelyik be jön neki a megfelelő gyakorlat után”

Ez igaz, vagy 10 évig ezt a műnyomós módszert csináltam, alakítgattam, kisérleteztem, majdnem tökéletes volt.
Tiz év után vettem egy csomag dry-t, egy 36W-os körmös lámpát, zsiroldót a konyhából.
Nyomtattam egyet a HP1100 nyomtatómmal sima papírra, beolajoztam.
Rátettem a panelre, világítottam 50mp-ig lemostam, kimarattam.
Aztán eltelt 2 hónap, vettem fóliát arra nyomtattam, világítottam 30mp-ig, aztán lemostam, marattam. És 2 éve ugyanezt sz unalmas folyamatot végzem minden kisérletezgetés, ne érje víz, érje víz, nem jó a denszesz, még melegítsd, jaj túl meleg...stb nélkül.

Én tiz év után úgy döntöttem inkább panelt készítek, mintsem a küzdelmet választom.
Akinek a küzdés a prioritás annak viszont tökéletes. Ez 100% igaz
(#) Temela válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Na ezzel nem volt gondom. Eleinte konica nyomival toltam, de megette fene (az roha... chip gan....ás). Utána hp 1022 és után gyártott toner és azzal sem volt gondom eddig. Persze ehhez szerencse is kell- kivéve az emlegetett nyomdai dolgokat.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Idézet:
„A fotónál ha mindent ugyanúgy betartok, mindig ugyanaz a sikeres végeredmény nekem.”
Ez éppen ugyanígy van a vasalásnál is.
(#) Ge Lee válasza niedziela hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Idézet:
„Én tiz év után úgy döntöttem inkább panelt készítek, mintsem a küzdelmet választom.”
Látod, ezzel én ugyanígy voltam. Úgy 6 évig fotóztam, aztán elegem lett belőle, azóta vasalok. Számomra jobb eredménnyel, és kevesebb szívással.
Remélem elkezdődik megint a végeláthatatlan intel kontra amd vita.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 13, 2019 / 1
 
Lásd itt: Bővebben: Link. Ezzel a ténnyel nem lehet vitatkozni.
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Jan 13, 2019 / 1
 
Hát, azért az a ténytől elég messze van, már az arányokat tekintve is. Az eleve nem ronthat arányt, amikor valaki oldalakon keresztül arról ír hogy nem megy neki. De ugye, az olvasónak feltűnni csak ez fog, az már nem, hogy a másik több száz, vagy ezer meg gond nélkül használja. Szóval van akiknek az a tény, nekem meg a saját tapasztalatom a tény.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Idézet:
„Remélem elkezdődik megint a végeláthatatlan intel kontra amd vita.”
(#) eyess hozzászólása Jan 13, 2019 /
 
Lehet vitázni meg nem is .Én elkészítettem mindkét eljárással egy ugyanazon nyákot .A technikai dolgok megléte után , és megfelelő odafigyelés , és a mindkét eljárás pontos technika betartása mellett az egy ugyan azon nyák teljesen egyforma eredményt adott . Nyilván mindkét eljáráshoz megfelelő előkészületek , mint műszaki mint technikai előkészületek szükségesek.Mindkét eljáráshoz kellenek a megfelelő a jó , vagy elfogadható minőséget elérő , és ezt megelőző felszereltségek./jó nyomtató , jó vasaló , vagy lamináló , és még lehetne sorolni/.
A dolog ott hibázik , amikor egy sikertelen munkavégzés után nem mérlegeljük azt , hogy amit eddig elértünk az a későbbiek után miért nem sikerül , amikor már egyszer elértünk egy szintet.És ebben nem a technikai felszereltség a hibás , mert az mindig ugyan azt adja , tehát emberi hiba van a dologban.
A vitából eredő illető feltett nyáklapja nem sikerült megfelelően , viszont utána már azt az eredményt sem tudta produkálni , sőt közelit sem ,amit legalább már egyszer elért .Tehát szinte semmi nem maradt neki a rajzolatból a nyákon míg előtte , azért volt még ha nem is tökéletes. Sajnos sokszor nincs odafigyelés , hogy a munkafolyamatok során mit csinálunk , és hogyan teszünk , ami a jó végeredményhez vezet.Sőt egyes fázisok sincsenek megjegyezve hogy legalább ugyan úgy hajtsunk végre legalább egy mozzanatot , hogy addig legalább jó legyen , és onnan lehetne tovább folytatni a tökéletes eredmény eléréséhez.És hát utána jön a sok sok kérdés, hogy miért nem sikerül pedig mindent úgy csinálok , és így tovább.És ez persze nem igaz mivel , ha mindent úgy csinálna , akkor vagy teljesen rossz lenne mindig, vagy pedig mindig jó lenne.De az , hogy egyszer ilyen egyszer olyan , de pedig mindig úgy csináljuk , hát ez nem állja meg a helylét. Nem figyelünk oda kapkodás van , nincs türelem , ezért van rossz végeredmény.
(#) Ge Lee válasza eyess hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Van ezen a fórumon kb. 3-4 olyan topik, amit már olvasni sem nagyon érdemes, írni bele meg egyáltalán nem. Ez az egyik. Ugye, azt senki nem vitatta sosem, hogy mivel milyen eredményt lehet elérni, ebben a fotózásos technika jobb. Ehhez kipróbálni sem nagyon kell egyiket sem, elég a józan paraszti ész. Konkrétan, ha van egy rendes filmed ami tökéletesen takar, akkor a gyárival megegyező minőséget lehet elérni. Akár két vonalat is át tudsz vinni vele az IC lábak között. A vasalással ilyet nem lehet. A hangsúly azon van, hogy nem is kell. Meg azon, hogy ne lehetne vasalással nyákot készíteni. De, lehet, és egész jót lehet. Meg még azon, hogy kinek melyik mennyibe kerül, meg mennyire macerás. Na nekem ezekben a dolgokban áll nyerésre a vasalás. Akkor most tulajdonképpen miről is beszélünk?
(#) niedziela válasza eyess hozzászólására (») Jan 13, 2019 / 1
 
Igy van ahogy írod,
Vannak nyomtatók ls hozzá tonerek amiknek egy része alkalmas, egy része nem.
Vannak vasalók, hőfokok amik vagy jók, vagy nem.
Vannak papírok amik vagy jók vagy nem.
Van kézügyesség ami vagy jó vagy nem.

Van dry fólia amit, ha 100 helyről veszed, 99x ugyanazt kapod
Van 36W UV fény ami mindenkinél ugyan az
Van 35C fokos víz ami mindenkinél ugyan az 35C fok
Van kiskanál m.szóda amiből ha mindenki ugyan azt a márkát veszi, mindenkinél ugyan az.
Van zsiroldó amiből ha mindenki ugyan azt a márkát veszi, mindenkinél ugyan az.
Van kézügyesség, ez mindenkinél más.

Mig az első esetben millió variáció lehet, a második esetben ezt szinte nullára lehet csökkenteni.
Persze lehetne, hogy mindenkinek ugyan az a nyomtatója, vasalója lenne meg....stb de nem.

Idézet:
„Nem figyelünk oda kapkodás van , nincs türelem , ezért van rossz végeredmény.”

Ha egymás után 5x ugyan azt a panelt megcsinálod, az 5x más lesz vasalva.
Ennyi megint.

És a téma megint nem azért került elő mert valaki nem tudta a dry-t rálaminálni a panelre, hanem mert a toner nem maradt a panelen
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2019
(#) eyess hozzászólása Jan 13, 2019 /
 
Sok minden így van ahogy írjuk.Viszont az emberi tényezőt sok esetben kihagyjuk , és pedig az legalább annyira befolyásoló tényező , mint a technikai , vagy a felszereltség kérdése.Pont ez a lényeg , hogy miért is nem sikerül mindig ugyan úgy , hát azért , mert maga az ember nem figyel oda, hogy előtte hogy is volt.Mert ugye a technika az adott az nem változik.
Mindkét nyákkészítési technikánál meg vannak a kezdeti nehézséget , ezt szerintem egyikünk sem tagadja , de pont ahhoz kell a türelem a kitartás , hogy meglegyen a megfelelő mozzanat mindkét technikánál.De a ma első nyákot készítő hobbista mit is akar ? Egyből olyan legyen , sőt még jobb mint a gyári , vagy legalább mint itt az oldalon lehet látni.Csak hát elfelejti azt , hogy ezek a szépen sikerült nyákok mögött , azért nem kis idő van amíg az ilyen lett.És ugye az olvasás , amit nem igen akar senki visszamenőleg megtenni .Pedig , mint sokan is írjuk , hogy hányszor ki lett már tárgyalva ez , de úgy látszik nem elégszer.Szóval itt megint az emberi tényező befolyásolja azt , hogy nem sikerül , mert nem informálódik rendesen , hogy mit miért , és hogyan.Szóval a sikertelenségben én sokszor abban látom a hiba okát , hogy nincs visszaolvasás , nincs türelem, ha már 10 per elment az már sok , kapkodás van , hamar kell stb.Ez így biztosan nem is fog sikerülni.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Idézet:
„Van ezen a fórumon kb. 3-4 olyan topik, amit már olvasni sem nagyon érdemes, írni bele meg egyáltalán nem. Ez az egyik.”
Nekem úgy tűnik, azokat tekinted ilyennek, amelyekben hiába dobsz be apait anyait, nem értenek veled egyet maradéktalanul.
Idézet:
„..mennyire macerás. Na nekem ezekben a dolgokban áll nyerésre a vasalás.”
Látjuk hogy nálad ez a helyzet, ezt nem vitatta senki. Azt visznt felesleges kérdőre vonni, melyik technikánál van több hibalehetőség.
(#) morgo válasza niedziela hozzászólására (») Jan 13, 2019 / 1
 
Miért is lenne 5x más? Néhányan csak fújjátok a saját igazatokat, teljesen figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy nagyon sokan vasalunk/laminálunk. Ugyanolyan eredménnyel, mint ahogy más fotoeljárással. Azt is elárulom miért a vasalásos módszer hibáival van tele a topic. Azért, mert egyszerűsége, olcsósága, gyorsasága miatt ezt próbálják ki többen.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2019
(#) Bakman válasza morgo hozzászólására (») Jan 13, 2019 / 1
 
Maga az eljárás lehet hogy egyszerű (kinyomtatod, rávasalod), de tele van buktatókkal, csak hellyel közzel ismert paraméterekkel.
(#) nagym6 válasza morgo hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Ez a baj. Sőt utána másodszor is megismétlődött, másik nyomtatóval jó, szintén tonercsere után nem tapad a rézre rendesen. Sokféle variációval -papírfajta, hőfok, nyomás- sem.
Akinek jó, szerencséje van a festékkel.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2019
(#) Ge Lee válasza morgo hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Szerintem fogadjuk el, hogy nekünk itt nem lehet igazunk, mert az csak nekik lehet. Kár minden betűért...
(#) kaqkk válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 13, 2019 / 1
 
Senkinek nem lehet igaza , mert mindenkinek igaza van ....
Ne egymás ellen harcoljatok .....
(#) eyess hozzászólása Jan 13, 2019 /
 
Én azokat az embereket szeretném megkérni , akik egyik vagy másik technikát lenézve írnak úgy , hogy miért , és miért nem jó egyik vagy másik eljárás. Egy ugyan azon áramköri rajzot készítsen el mindkét technikával .És ha bármelyik technikával nem megy a dolog , akkor az addig emberi hiba.Mivel mind két technikával meg lehet csinálni ugyan úgy egy nyákot különbség nélkül.
(#) TAttila77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Sziasztok. Csatlakozom hozzátok. Az imént lamináltam és marattam két, igaz kicsinyke nyákot, transfer fóliával is meg sima vékony műnyomópapírral is, összesen nyomtatástól kimarásig húsz perc volt. Én megtanultam jól vasalni a saját próbálkozásaim után és még a 12x18cm-is nyákot is max. Fél óra alatt megcsinálom. Előtte lakkfilcel csinálgattam, de sosem akartam pacsolni fotózással. Nem érek én arra rá. (Vagy húsz éve tanuló koromban kipróbáltuk a fotózást, de már akkor kínlódásnak tartottam. Ma is ezt gondolom. Semmivel se jobb az a nyák attól amit ezzel ezen mód csinálok.) Sosem felejtem el UV-t úgy csináltunk, hogy a nátrium gőz lámpa búráját le kellett ütni. Egész nap levilágítgattunk előhívtunk, marattunk. ennek az lett az eredménye, hogy aki sokszor a lámpát babrálta, fél oldala másnapra lebarnúlt.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2019
(#) kaqkk válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 13, 2019 / 1
 
Akkor harcoljatok .... Induljon a keresztes háború ! Ki találja meg előbb a GRÁLT ?
Én minden módszert kipróbáltam mindegyiknek van előnye hátránya ,hibalehetőségei . Mindent lehet jól és rosszul csinálni ....
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2019
(#) eyess válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 13, 2019 / 2
 
Idézet:
„Mindent lehet jól és rosszul csinálni ....”


Na itt az igazság , és semmi más egyéb.
(#) Marty McFly hozzászólása Jan 13, 2019 /
 
Olyan ez mint az autóknál a benzin és a diesel. Attól függ ki mire esküszik! Személy szerint nagyon sokáig fotóztam, és csak pár hete ismerkedem meg a vasalással. Azért untam meg a fotózást mert a tintasugaras nyomtatóm egyenetlenül terítette a tintát a fólián ami hibákat eredményezett. Ezenkívül egyéb gondok is vannak a lakk minél egyenletesebb rétegben való felhordása miatt. Ha nem tökéletes, márpedig nem lesz az, akkor előfordul hogy egy részen vékonyabb lesz a lakk és ott hamarabb alámaródik. Nagyon ritkán sikerült megfelelő minőségű nyákot készítenem, viszont a vasalással elsőre olyan nyákot tudtam csinálni ami már középmezőny a fotós nyákjaim között, és ez csak a kezdet volt ahol mindössze sima A4 es papírom volt és egy kidobott őskövület vasaló! Én egyiknek sem vagyok ellensége de ha a vasalás jól fog menni a jövőben, akkor biztos nem fogok szerencsétlenkedni a fotózással!
(#) kaqkk válasza Marty McFly hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Idézet:
„Azért untam meg a fotózást mert a tintasugaras nyomtatóm egyenetlenül terítette a tintát a fólián ami hibákat eredményezett”
Tehát nem a fotózás a rossz .... Holnap majd írod hogy lukacsos a réz és ezért meguntad a vasalást ...
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2019
Következő: »»   1294 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem