Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Nem a postával volt gond kivételesen a többi rendelésed el lehet képzelni.Aztán csodálkozunk hogy irja hogy magyarnak nem.
Lehet, hogy eleve fel sem adják a csomagot?
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2019
Sziasztok!
Anyósoméknál pont a kapujuk mellett van egy villanyoszlop. Az utcájukban minden második oszlopon van csak lámpa. Előttük pont nincs. Ezért este annyi fény van ott, mint a vakond belső zsebében. Kérte, hogy csináljak neki valami világítást, amit a kaputól is és a ház másik végétől is (tetőtérbe vezető lépcső) tud kapcsolni. Nem volt nagy kedvem sem falat vésni, sem légkábelt építeni a kapuhoz. Főleg nem utcáról elérhető kapcsolóval. A tetőtérből a verébdeszkához tápot vinni nem volt nehéz. Még a tápegységet is könnyen el tudtam helyezni. Ezért házilag építettem neki egy lámpát. Egy tönkrement ledes fénycsövet szedtem szét. Ebbe ragasztottam bele egy 1m-es 12V-os LED szalagot. Terveztem és legyártottam 2db infra távirányítót, ami a tesztek alapján kb 25m-t tud. Azért kellett ekkora távolság, hogy ködös, esős időben is tudja a kb 10 métert a kaputól a vevőig. A távirányítókat úgy terveztem meg, hogy kulcstartóra akasztható és kézbe simuló legyen. (01 től 05 ig kép) Ennek a panelját vasalásos technikával készítettem. Ám a vevő panelját már CNC gravírozóval. (06-os kép) A 07-es képen látható a vevő két példánya. Amint látható, van egy kis eltérés köztük. Az egyikbe ugyanis a PIC számára 5V-ot előállító ellenállás - zénerdióda párt sikerült fordítva beültetnem. Ezt a képet csak az miatt tettem fel, mert a vezérlő PIC10F322-es mikrokontroller megérdemli, hogy megemlékezzek róla. Ugyanis a program és a távvezérlés tesztelése során egy 12V-os akkumulátorról üzemeltettem a vevő egységet. Nem vettem észre, hogy a PIC gyakorlatilag 12V-ot kap egy diódán át. Gyönyörűen működött. Akkor halt csak meg, amikor a végleges tápot, egy laptop 18V-os tápját akasztottam rá. Ezt már sokallta. Nos a lényeg, hogy a jó elektronikával már össze tudtam szerelni a lámpát. (08-as kép) A működéséről pár szó. Az adó 32KHz négyszögjellel küld ki egy 3 byteos kódot . Némi szünetet tartva újra küldi. Ezt 1 másodpercig teszi maximum. Utána akkor is lekapcsol, ha a gombot nyomják. A vevő ellenőrzi a kódot, és ha megfelel kapcsolja a lámpát. Ha reagált a vevő a kódra, akkor 5 másodpercig nem vesz figyelembe újabb adást. A LED sor áramát PWM jellel szabályozza. Egy gombnyomásra bekapcsol, újabbra ki. De ha nem kap kikapcsoló jelet, 2 perc után magától lekapcsol. A lámpa lezáró és egyben tartó eleme a távirányító házával együtt 3D nyomtatóval készült. A lámpa december közepén került felszerelésre. Azóta is hibátlanul működik.
Persze. Ha szeretnéd még a programokat is elküldöm.
Hát nagyon szereted az anyóst az biztos,de jár a mancs.
Ha nem túl nagy fáradság én is szeretném megkapni a rajzot és a progit. Előre is köszönöm.
Én is beállnék a sorba. Elküldenéd nekem is?
Szívesen.
Küld el privátban az e-mail címedet! Idézet: „Anyósoméknál pont a kapujuk mellett van egy villanyoszlop. Az utcájukban minden második oszlopon van csak lámpa. Előttük pont nincs.” Ugyanebben a cipőben járok. Küldöm a címem. Köszi.
Úgy tűnik, nagy az igény a dologra. Írj egy cikket.
Szép volt!
A leírás is, meg a projekt is! Élvezet olvasni az ilyen minőségi kommenteket
Köszönöm mindenkinek az elismerést.
Akik eddig kérték, azoknak küldöm az e-mailt. Írok róla egy részletes cikket. Remélem nem csak az után-építést fogja elősegíteni, hanem a program egyszerűsége ötletet fog adni másoknak egyéb távirányítási feladatok megoldására.
Nem egyszerűbb ez Bővebben: Link
Nekem minden ezzel működik itthon. A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2019
Feladják, csak itthon megdézsmálják. Hallottam ottdolgozóktól.
Üdv !
Ha már az alternatív lehetőségeknél tartunk SI4463 -as adóvevő modult próbált már valaki? Állítólag akár 1.8km-t is átvisz 433mhz-en J A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2019
Kérjük, hogy ezt ne a Ki mit épített témában tárgyaljátok tovább. Köszönjük
Az hogy mennyit visz át, mindig a vételi pozíció, és a vevő antennájának jósága, és a telepítés helyének a függvénye. A többi csak környezetszennyezés, ami az élőkörnyezetet terheli.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2019
Sziasztok
Passzív hangszínszabályzó, A osztályú MOSFET erősíti vissza a veszteséget. Minden alkatrész párba válogatva.
Ennek az rf adóvevőnek van valamilyen kapcsolási rajza amivel otthon is el lehet készíteni?
Pár száz Ft. Kínából. Itthon a két nyák nem jön ki annyiból.
Hol lehet ilyen poti tekerőgombot kapni?
Hali!
Én is építettem távirányítós lámpát, de ez teljesen más jellegű mint sonajkniz kollegáé, és szinte csak nekem jó, más nemigen tudná felhasználni. Ház rekonstrukció előtt álltam, amikor jött az ötlet, hogy ne sima on-off kapcsoló legyen a lámpára, legyen távirányítós. A házban mindenütt van állmennyezet, és benne LED. Az is szempont volt, hogy a ledek fényerőszabályozhatóak legyenek. Viszont a ledeket és a lámpákat a fali kapcsolóval is lehessen kapcsolni, és távirányítóval is. Ezt a kettő az egyben (led és lámpa) kapcsolást egy enkóderrel oldottam meg, az van a villanykapcsoló helyén. Kicsit gyatra kép sikerült az enkóderról.. Ha tekerem, a led fényereje változik, ha nyomom, a lámpa kapcsol fel. Minden szobába kétfelé van osztva a világítás. Vagy bekapcsol a fele égő, vagy aztán bekapcsol még hozzá a maradék is. Ezt úgy oldottam meg, hogy ha a gombot 1x nyomom be, világít egyik fele, ha hoszabban tartom lenyomva, kivilágyt a másik fele. Továbbá a házban tervezéskor úgy húztama kábeleket, ha kimegy az áram, kapcsoljon be mindenütt az álmennyezet LEDje, de csak úgy halványan. Később rájöttem, milyen jó az, ha estére direkt bekapcsolom az egész házba hogy gyengén világítson. Tervezéskor erre nem gondoltam, de most szinte minden este világít, csak akkor kapcsolom ki ha aludni megyek. Eza fény jó, nem kell magad után lámpát kapcsolgatni ha mégy wcre, vagy csak átugrasz a másik szobába. Ezt a ,,mindenhol bekapcsolt led,, funkciót minden szobábol be-ki lehet kapcsolni, márpedig az enkóder hosszú lenyomásával. (Tettem rá egy pinnyegőt. Ha egyet pinnyen, feloltódik a fele égő. Ha kettőt, feloltódik a másik fele. Ha hármat , feloldótik mindenhol halványan a LED.) Mindezek felett természetesen mindezt, minden szobűbol a TV távirányítójával is lehet kapcsolni. Leirva elég öszetettnek, és bonyolultnak hangzik egy lámpa bekapcsolás, de nem nagy resztés, könnyen meg lehet szokni, és komfortos, sokat hasznláom a funkciókat. 2 oldalas nyákot terveztem, kínába gyártattam. 5 panel van, 5 szobába. Úgymond univerzális panelek, valamelyikbe kell az XY alkatrész, valamelyikbe nem. Képen is látni, hogy nincs minden alkatrész beforrasztva. Hálóba pl távirányitóval nyitom az ablakot is (igen magason van, és ezért motoros nyitót kellett rá szerelni)Ez pl más szobába nincs, így oda nem kell a hozzá tartózó elektronika. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2019
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

(igen magason van, és ezért motoros nyitót kellett rá szerelni)