Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   148 / 162
(#) Pali79 válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Teljesen nem tudom a választ a kérdésedre, de biztosan használhatod 12V-ról, csak az áramot állítsd be rendesen.
(#) Keresztes Vitéz válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Köszönöm!
(#) mikrohelikopter hozzászólása Jan 5, 2019 /
 
Nálamsokkaltöbbettudok! Segítségre lenne szükségem. Sikerült hozzájutnom Németországból egy sokat érő fogászati nagyfelbontású szkennerhez, tudtam, hogy jutányos áron csak úgy jutok hozzá, ha nyűgje van. A gyártó szupportjával odáig sikerült eljutnunk táveléréssel, hogy életre kelt, és egy dolog nem műkszik rajta, az 4 mozgató stepperből a main axist meghajtó az alábbi hangot adja ki magából és nem is mozog. Lenti video
Szétbontottam a szkennert, ugyanúgy mint a nyomtatónak van egy vezérlő bordja, külön board a léptető motor vezérlő, Sajna az egy integrált board, mind a 4 tengely egy vezérlő kártyáról van vezérelve.
megtaláltam a hibás stepper 4 vezérlő kábelét, kihoztam a szkennerből és rákötöttem egy külső motorra, és ugyanezt a hangot kapom.
Van-e tapasztalata valakinek, hogy ez a hang mikor képződik, ha a step, vagy a dir nem jön létre? Ha a végállás kapcsolót kézzel kapcsolom, akkor megáll a hang, tehát az jó! A közbenső időben fog a stepper fék, mint a bika.
a 2. képena 4 motorvezérlőt egybefogó kártya.
1. Van-e ötletetek, milyen hiba adhatja ezt a hangot?
2. van-e köztünk olyan, aki bevállal ilyen lépésvezérlő javítását?
3. Tudtok-e ajánlani olyan elektroműszerészt, aki javít ilyet?
Szóval a játék elkezdődött!
Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) Bakman válasza mikrohelikopter hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
1: Sok oka lehet. Legjobb lenne ránézni oszcilloszkóppal, milyen jeleket kap a vezérlő és a motor.
2: Talán, a 3. ponttól függ.
3: Hol?
(#) Pali79 hozzászólása Jan 6, 2019 /
 
Egy másik fórumon egy kolléga azt állítja, hogy a mikrolépések számának emelkedésével egyre csökken a léptetőmotor nyomatéka. Ez valóban így van? Nekem tűnik túl logikusnak.
(#) cimopata válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Ez csak akkor igaz ha nagyon magas frekiről beszélünk és feszültséggenerátoros a meghajtás. De lehet csinálni és vannak is magasabb feszültséggel működő áramgenerátoros meghajtások azoknál ez egyáltalán nem igaz. Ott végig konstans a nyomaték még jóval magasabb frekvencián is.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019
(#) cimopata válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Valószínű a kollégának csak sima feszgenerátoros a vezérlője de attól még az állítás csak az ő rendszerére érvényes, ez nem mindenhol van úgy.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019
(#) Pali79 válasza cimopata hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Azt honnan lehet tudni, hogy milyen a vezérlő? Mondjuk egy DM556d?
(#) cimopata válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
Ha az áramot szabályozza akkkor igen olyan lehet. Ha duplájára emeled a tápfeszt azzal a max fordulatot is emelkedik míg nem csökken a nyomaték.

Ez használják ki az egész magas feszültéséggel működő léptető vezérlők. Vannak amik pl hálózati feszről üzemelnek és 100-150-200V kimeneti fesszel.
(#) Pali79 válasza cimopata hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
Idézet:
„Ha az áramot szabályozza akkkor igen olyan lehet.”
De ezt honnan lehet tudni? A leírásában én ilyet nem láttam.
(#) Peter65 válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
Szerintem nem pontosan idézted a kollégát. A mondat úgy lehet igaz, hogy a mikrolépések számának az emelésével az adott pozícióban tartáshoz tartozó nyomaték egyre csökken. Azaz az adott mikrolépésből a lépések számának emelésével egyre kisebb nyomatékkal kimozdítható, és valamekkora hibával áll meg. A tartónyomaték csökkenésének a nagyságát például ebben a cikkben is megtalálod a 3. oldal tetején egy táblázatban. Bővebben: Link
A statikusan létrehozható maximális nyomaték a szinkronmotor jellegből fakadóan a terhelés mentes pozícióhoz képest a teljes lépésre vonatkoztatott +-90°-os pozíciójához tartozik. Ez mikrolépésben több tucat lépéssel való elmaradást vagy előresietést jelenthet, míg a teljes lépéses vezérlés esetén még akkor is a lépésen belül marad.
(#) Pali79 válasza Peter65 hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
Köszönöm szépen a kimerítő választ és a hasznos olvasmányt!
(#) pisti hozzászólása Jan 24, 2019 /
 
Egy kis floppymeghajtóból szedtem ki egy motort. Bipoláris léptetőnek gondolom.
Szeretném arduinoval vezérelni, de nem tudom milyen sorrendben kapcsoljak a kivezetésekre jelet, mekkorát és mennyi ideig, hogy szépen forogjon. Kipróbáltam és nagyon melegedett a programmal amit írtam rá. Mekkora feszültséget adjak neki 5 V az elegendő?
(#) Bakman válasza pisti hozzászólására (») Jan 24, 2019 /
 
Ebben a videóban: YouTube, érthetően elmagyarázzák, hogyan működnek a léptető motorok. A te motorodhoz két H híd kell vagy olyan vezérlő, aminek van két H hidas kimenete (pl. A4988).

Az szinte biztos, hogy sok a motornak az 5 V. Mérd meg a tekercsek ellenállását és kezdésként dupla értékű ellenállásokat köss sorba egy-egy tekerccsel. Ha nem forog, akkor lehet lejjebb menni az ellenállás értékekkel. Nevezett A4988-as vezérlőben be lehet állítani az áramot, ott nem kell vacakolni ellenállásokkal. Ha a motor jól lépked és nem is melegszik, akkor kb. jól van beállítva az áram.
(#) pisti válasza Bakman hozzászólására (») Jan 31, 2019 /
 
Köszönöm! Megvettem a vezérlőt és Arduino-ról már működik is. A megtalált összeállításokban a Reset és a Slip össze van kötve, ez miért erre nem jöttem rá, a féllépeses módhoz az MS1-re elegendő egyszer HIGH jelet küldeni vagy folyamatosan azon kell tartani?
(#) Bakman válasza pisti hozzászólására (») Jan 31, 2019 /
 
Folyamatosan magasan kell tartani.
(#) H2opok hozzászólása Feb 3, 2019 /
 
Sziasztok.
Kis segitség kellene.
Fotózáshoz szeretnék egy timelapse slidert. Aminek a lényege, hogy egy kb. 500 vagy 1000mm es sinen, egy motor mozgat egy "kocsit", amin pl egy kamera, vagy a telefon van. Szóval nem nagy tömeg, max 3-400gram.
A meghajtás (motor, vezérlő) érdekelne, hogy hogyan lehetne a legegyszerübben megoldani.?
Itt gyakorlatilag ami lényeges tényező, és amit tunia kell.
Max.12V vagy kevesebb tápfesz a mobilitás miatt.
Potival állitható sebesség, min. 2rpm től. Igaz ez a szijjtárcsa méretével még változtatható.
Pl. az 1m es távolságot, legkisebb sebességen legalább 60 perc alatt tegye meg.
Ha a végére ér, kapcsoljon le, vagy induljon el visszafelé. Ebből adódik, hogy az irányváltás is kell.
Szóval, szerintetek melyik erre a megfelelő? Léptetó vagy dc motor? Én ugy gondolom, léptető. Esetleg hajtóműves dc.
Biztos ismeritek, ebay és Aliexpressen vannak ezek a kész stepper motor speed controllerek pár ezer ft ért.
Te mit javasolnàl? Mi lenne a kegolcsóbb és legegyszerűbb? Másik cnc s fórumon is kérdeztem ezt, annyira túl lett bonyolitva a válasz, (meg 20ezerért legyártják ami kell) hogy inkább töröltem is. Videon látni mit szeretnék, sem több sem kevesebb, nem akarom túlbonyolitani, Aliról megrendelem én csak tudnom kellene mit. Motor (bipoláris kell?) speed kontroller (elég egy ilyen magában, vagy kell egy driver is pl egy TB6600). Mechanikát megoldom.
Előre is köszi.
Itt egy minta.
slider
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2019
(#) Pali79 válasza H2opok hozzászólására (») Feb 3, 2019 /
 
Szia. Én úgy látom, hogy a bipoláris meghajtású sokkal több lehetőség van. Egy ilyen alkalmazásra a TB6600 nekem "ágyúval verébre"... Egy kisebb léptető, ami kb 1,5A-t kér, hozzá egy A4988 egy valamilyen egyszerű mikrokontrolleres vezérléssel. Minél kisebb szíjkereket teszel rá, annál kisebb sebességgel tud folyamatosan haladni. Kérdés lehet még az hogy a végállásokat akarod-e figyelni?
(#) H2opok válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 3, 2019 /
 
Igen a végállás mint irtam, kellene. Ha végére ér megáll.
Csináltam már jó sok mindent, de ebben a léptetőmotoros dologban nem vagyok otthon. Ezért kérdezlek titeket.
Ezt a motort néztem ki.
motor
És ezt.
motor2
Controllert meg ezt.
speed
És ezt.
speed2
Viszont azt nem tudom hogy ezekhez jell e még valami driver pl tb6600, vagy közvetlenül csak motor, táp, és a 2 közül valamelyik.??
Ha ezekkel a kész nodulokkal nem lehet megoldani, nem szeretnék különféle arduino, pic, nyákgyártással foglalkozni. Azért gondoltam ezekre, hogy megrendelem összerakom és működik. Ez nem cnc, hogy mindennnek űber pontosnak, meg csúcsszupernek kell lennie.
Szóval ezek közül valami megfelelne nekem? Vagy bármi más, készen kapható, vezérlő+motor elérhetősége is jöhet.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2019
(#) Bakman válasza H2opok hozzászólására (») Feb 3, 2019 /
 
Motor, A4988 meghajtó és egy, a számodra éppen megfelelő vezérlés. Utóbbihoz kell kb. egy kontroller és egy kijelző, pár gomb, végállás kapcsolók. A többi már csak mechanika.
(#) Pali79 válasza H2opok hozzászólására (») Feb 3, 2019 /
 
A motorból inkább a második mert 0,9°-os a lépésköze. A vezérlő meg az első, ha jól látom az tud mindent ami neked kell, rajta van az A4988-is, csak táp kell neki.
(#) ronin75 válasza H2opok hozzászólására (») Feb 3, 2019 /
 
Szerintem ilyen feladatra az alábbi áramkör is megteszi. A végálláskapcsolókat a középen található irànyvàltó kapcsolóval összehozod, megvan az automata visszafordítás is.

image.gif
    
(#) pipi válasza H2opok hozzászólására (») Feb 3, 2019 /
 
Azon gondolkodj el hogy a fotózást mennyire zavarja egy darabosan mozgó léptetőmotor, még ha mikrolépésben megy is...
(#) H2opok válasza pipi hozzászólására (») Feb 3, 2019 /
 
Ezeket timelapse videókra használják. Fotókat készít pl. 3, 4, vagy 10 másodpercenként, majd ezekből lesz a videó. De gondolom nem annyira darabos a mozgása hogy ez zavarna. Esetleg gyorsabb fordulaton menne a motor, és a bordásszij tárcsa méretével l lehet lassitani.
(#) Bakman válasza H2opok hozzászólására (») Feb 3, 2019 /
 
Az igazi megoldás az lenne, ha a vezérlő léptetné a motort pl. 10 lépéssel, megvárná, amíg letelik a beállított idő, exponálna, aztán kezdené elöröl az egészet. Így biztos, hogy nem akkor exponálna a kamera, amikor éppen mozgásban van a szán.
(#) pisti hozzászólása Feb 5, 2019 /
 
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehetne stabilabbá tenni a léptetőmotor működését. ULN2003-as IC-vel működtetek egy unipoláris motort. Sajnos már három IC is tönkre ment mikor a motor által hajtott eszköz egy kis időre (kb. 1-2 s) megszorult. Arra gondoltam, hogy lecserélem egy L298-as meghajtóra (a négy motorkimenetet kötném a meghajtó kimenetére a közös szálra pedig GND-t és HIGH jellel menne a léptetés) hátha ez segítene elkerülni a meghibásodást.
Lenne-e jobb megoldás?
(#) Peter65 válasza pisti hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Szia!
Ha jól van méretezve a motor és a vezérlő, és a kikapcsoláskor keletkező túlfeszültség is kezelve van, akkor nem szabadna a meghajtó IC-nek tönkre mennie. Ahhoz, hogy megtaláljuk a hibát, kellene a kapcsolás, a tápfeszültség nagysága, és a léptető motor adatai (legalább a dc tekercs ellenállás).
Ha erősebb meghajtást akarsz unipolárisan, akkor inkább 4db fetet, vagy bipoláris tranzisztort (esetleg darlingtont) kellene használni.
Ha valamilyen komplett mikrólépéses meghajtót használnál, az is sok problémát megoldana az áramgenerátoros meghajtásával.
(#) Bakman válasza pisti hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
A4988 -as vezérlőn beállítod az áramot. Ha nem túl magas az érték, a motor akár teljesen meg is szorulhat, nem lesz a vezérlőnek semmi baja.
(#) Poli válasza Bakman hozzászólására (») Feb 5, 2019 / 1
 
Szia!

Idézet:
ULN2003-as IC-vel működtetek egy unipoláris motort.”

Nem biztos, hogy beköthető bipoláris üzemmódra.
(#) Bakman válasza Poli hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Jogos, ott a pont!
Következő: »»   148 / 162
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem