Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RF műszerek, mérések
 
Témaindító: pucuka, idő: Júl 10, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   43 / 53
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Nem arról van szó. Ezek relatív szintek. egy többfokozatú log erősítőt elkészíteni nehéz feladat, a körülményeket kell hozzá igazítani. Ha kisebb szinteket szeretnél mérni, akkor kiszajú szélessávú erősítőt kell elé tenni, ha az mondjuk 20 dB -t erősít, máris a 60 dB lecsúszott 80 dB szintre.
Amit építesz, az egy alapműszer.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2019
(#) sany válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Még a -75 dB is messze.
(#) dokidoki válasza sany hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
No, látom nem teljesen érted. Az az alapérzékenysége a log detektornak. A kontrolleres rész azért mutat -60 körül, mert az eredeti detektor kapcsolásban az IC bemenetén van egy 30dB körüli osztó amit többen megkritizáltak joggal. De ettől még működni fog. Ez az alaphelyzet. De az IC attól még a dobozkában -90 körüli érzékenységgel csücsül, ezért írtam az árnyékolást.
Az eredeti kapcsolásban az IC-n lévő osztó terhelhetősége meg 1Watt kell hogy legyen minimum, ez SMD-ből egyszerűen nem megy.
Azért mutat 67 körül, mert valami RF jel beszökik az IC-be, És azért mutat a kijelző alapból -62-körüli értéket, mert az IC -92dB plusz 30-as osztó az -62dB ... Innen indul a kijelzés.
Ez tipikusan az az áramkör megint, ahol a szoftver miatt nem lehet nagyon eltérni a dolgoktól. Persze lehet, de érteni kell hozzá.
Írod hogy nincs rákötve semmi, ... Én meg írtam, hogy le kell zárni a bemenetet...

Szerk: a jelenlegi kialakításoddal mint az induktivitások a dobozba nyúlnak... lehet, hogy becsempészed a Kossuth rádiót velük...
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2019
(#) pucuka válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 12, 2019 / 1
 
Csak kiegészítésként. Az elő csillapító tag csak azért került bele, hogy a mérőrendszer biztosan 50 ohmmal zárja le mérendő áramkört. A csillapító tagot pedig bizony árnyékolni kell önállóan.
nagyobb frekvenciákon ez külön gondot is okoz, hogy a szórt kapacitások hatásait hogyan kompenzálják.
(#) sany válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Mostmár ez a része világos. Majd a mérést is meg kell tanulnom vele.

El kell majd vinnem az OMH-höz hitelesíteni.

A viccet félretéve nekem sem kell laborműszer. De azért amit meg tudok tenni azt megtenném. Legfeljebb majd ami most van, ehhez adom a mért értéket.
(#) sany válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Nincs Kossuth rádió.

58.8 dB most a kijelzés. A referencia feszültséggel lesz valami. Referencia feszültség csak 2,45V , az a 0,5V feszültségesés okozhatja ezt a pár db veszteséget? A tápfeszültség is csak 4,92V a DMV szerint.
(#) dokidoki válasza sany hozzászólására (») Feb 12, 2019 / 1
 
Pedig van! Amúgy meg öt század volt. Meg írtam a kalibrációról. De nem emlékszem, hogy nálam kalibrálás nélkül mutatott volna ilyet.
(#) sany válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Igen, 0,05V. Bocsánat! Kimaradt egy 0.
Akkor ez lehet rossz jel.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2019
(#) sany válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Idézet:
„Meg írtam a kalibrációról.”


Ezt, hogy kellene elvégezni?
(#) sdrlab válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Ezt a 30dB-s osztót honnan vetted? Az eredeti kapcsolásban -15dB az osztó csillapítása(vagy még kevesebb, ha 33 helyett 39 van)!
(#) dokidoki válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
A rajzon félreérthető módon 33Ohmmal párhuzamosan van egy 39Ohm. Így állítja elő a 18Ohmot. Én a kapcsolást így értelmeztem, és bár fejtörést okozott, nem vittem túlzásba. Gyakorlatilag ezekkel az értékekkel helyesen működik.
(#) dokidoki válasza sany hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
A szerkezetben van egy menüpont, gyakorlatilag minden LF-- SHF részét lehet kalibrálni ehhez a bemenetén ott kell lenni a 0dBm jelszintnek a kívánt frekvencián, ha ekkor rányomsz a kalibrálásra akkor elmenti a mért hiteles jelszint értékét, a továbbiakban ezzel számol. Ha a mért érték jelentősen eltér, akkor jelzi, hogy nem sikeres a kalibráció. Ekkor nem tárolódik el az eepromban az új érték.
(#) sdrlab válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Bakker...erre azt mondom, törne le a keze annak, aki így rajzolja le a két párhuzamosított ellenállás esetét! Ha csak a rajzot nézem(ahogy eddig is tettem), nekem egyáltalán nem az jött le, hogy ott két ellenállás lenne, hanem vagy 33, vagy 39R van ott. Mindegy...
Ha párhuzamosan kapcsolt két ellenállásnak vesszük, akkor némileg jobb a helyzet, mert 48.4R-ra jön ki az impedancia, ami már kezdi súrolni az igénytelen, de már elfogadható kategóriát. Viszont a -30dB továbbra sem jön ki, mert még így is csak -18dB a csillapítása!
(#) sany válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Amatőr eszközökkel lehet készíteni egy olyan referencia forrást ,ami 0 dB (0.775V) szolgáltat és a megfelelő RF frekvenciát? Vagy esetleg egyszerűbb lenne egy meglévőt leosztani 0 dB -re?
Ha nem akkor megpróbálok más megoldást keresni rá.
(#) dokidoki válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Igen osztom a véleményt, bár már annyi rossz rajzot láttam, hogy lassan fel sem tűnik, a csillapítás kiszámolását pedig feladtam, csak böktem valamit az érthetőség kedvéért. Mellette nem is tartom jónak, hogy mint én aki nem is igazán érti, magyaráz. Így hogy mennyi a 30 az nálam valamennyi.
(#) dokidoki válasza sany hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Kell egy szkóppal mért jelforrás, de nem 0.775Veff , hanem csak 0.224Veff mert 50 Ohm, és nem hatszáz.
(#) Kera_Will válasza sany hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
POLLÁK !
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2019
(#) sany válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Ok!
(#) sany válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Idézet:
„Mellette hibátlan árnyékolás és szűrés kell ...”


A műszer árnyékolásával kapcsolatban szeretnék tőled (tőletek) tanácsot kérni.

Most egy alumínium dobozban van megépítve. Az előtét fokozat is árnyékolva van minden oldalról. A tápszűrést kellene valahogy tökéletesíteni. A 7805 -ös lábaihoz forrasztottam a panel minkét oldalán egy-egy 100nF SMD kondenzátort. Természetesen a PIC VSS és VDD lábai között is van egy SMD 100nF -os kondenzátor. Most egy 9V dugasztápról üzemel. Jelenleg egy fojtó, VK200 -as , típusú tekercs került beépítésre, de sajnos ott a panelon nem tartom jó ötletnek. Jelenleg a főkapcsoló a táp bejövő pozitív ágát szakítja meg. Esetleg itt nem lenne jobb megoldás megszakítani a földet?

Hogyan lehetne még jobbá tenni a szűrést és az árnyékolást?


Illetve, még abban kérném a segítségeteket, hogy műszerekben milyen típusú SMA csatlakozókat célszerű használni? A Hestore-ból szeretnék rendelni. Esetleg itt lenne a célnak megfelelő?
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2019
(#) dokidoki válasza sany hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Hátulról előre válaszolva, : Csatlakozóból jól átgondoltan minimum mindenféle kell, és a szükséges maximumot meg kell szorozni néggyel. Így külön ékszerdoboz kell hozzá. Ahol kellő rendezettségben kényelmesen elhenyélnek, és minden hónapban egy jelentős összeget külön malacperselyben elkülönítve gyűjteni, mert mikor mérni kell, sosincs elég belőlük.
Más: oldal alján látható verzió messze nem tekinthető jól árnyékoltnak. Az ami elsőre kilátszik belőle az a földhurok. A belső árnyékoltnak mondott doboz az nem az, és annak a találkozása az előlap bemenő -bnc - panel viszonylatában kissé kétséges. És elég jellemzően a pozitív ágat bontani a tápnak.
Nézegesd az eredeti szerző képeit megoldásait, bár szerintem itt -ott eltúlozta, de alapnak tekinthető.
(#) sany válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Rendben, egy kicsit elrendezem a dolgokat a dobozban. Az előtét mérőfej doboz, valóban hiányos. De, ha lesz megfelelő csatlakozó belemezelem. Gondolom, hogy a kilógó induktivitások a legjobb megoldások. Ha kiveszem őket, akkor csak egyszerűen vezessem be az árnyékolt és a koax kábelt?
(#) dokidoki válasza sany hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Ha a dobozba kell RF jelet kell a dobozba bevinni kihozni akkor igen, jó ha a koax beleforrasztódik a dobozba, teflon koaxnál még működik a dolog. A mérődobozt és a bevezetékelést átvezető beforrasztható kondenzátorokkal kell megoldani. a dobozon belül kell megoldani a szűrést, ne lógjon ki a szűrni kívánt áramkörből a nyitott magú fojtótekercs. Az áramkör még GHz-ig is elég érzékeny, így a mezei drótlábú kerámiák kerülendők, még szűrésre is igaz, sőt SMD esetén is több darabból és eltérő értékek párhuzamosításából kell kialakítani.
(#) sany válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
És ha egy külön 50ohm-os koaxon vinném be a tápot? Sajnos átvezető kondim vagy más alaktrészem nincs.
(#) dokidoki válasza sany hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Ha nem lennék így estefelé ennyire lusta lefotóznám az enyémet, nem mintha követendő példának tartanám. És nincs is véglegesre dobozolva mint annyi más sem... Én semmilyen árnyékolást nem használtam a vezetékezésre. Egy arasznyi 3eres csatlakozós vezeték a proci panelhoz.
Nálam egy pici kétoldalas paneldarabra épül fel, ami vékony rézlemezzel van keretezve meg fedve, ezen egy talpas SMA ajzat forrasztva. A panel két helynen van átfúrva, ott egy vastagabb átvezető drót van, de mindkét oldalán smd kondikkal, hidegítve. Nincs benne szűrő tekercs, mert a jelen doboza nem tekinthető mágnesesen árnyékoltnak, ezért kihagytam.
(#) sany válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Köszönöm szépen. Megpróbálom kihozni belőle a legjobbat.
(#) sany hozzászólása Feb 15, 2019 /
 
Készülget az új előtét.

Sajnos 33 Ohm-os 1% 1W-os SMD ellenállást nem kaptam, így kénytelen voltam 2 db 68 Ohm -os 1% 1W ellenállással helyettesíteni. Igaz így egy kicsit több a bemeneti ellenállás értéke. Mérve 33,6 Ohm-ot mutat a DMM.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2019
(#) sdrlab válasza sany hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Azt az induktivitást én kidobnám a helyedben, vagyis rövidzárral helyettesíteném! Több kárt okoz, mint hasznot! Egészen pontosan csak kárt okoz...
(#) sany válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Akkor kiveszem.

Kicsit nyomottnak néz ki különben itt a képen. De nem tudok fényképezni, főleg makrót. A forrasztások is csillogóbbak valójában.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2019
(#) sany hozzászólása Feb 15, 2019 /
 
További képek.

Árnyékolás megtörtént. Neszed neked Kossuth rádió! Ide most már nem jut a radioaktív sugárzás sem.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2019
(#) dokidoki válasza sany hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Akkor most bontsd ki, és forrassz a 39Ohm mellé még egy 33Ohm-ot. De oda is jobb lenne egy izmosabb példányokból összerakott komplexum aminek eredője 17-18Ohmra jöjjön ki..
Következő: »»   43 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem