Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   408 / 570
(#) CirkoUser hozzászólása Feb 15, 2019 /
 
Sziasztok!

Íme, a szkóppal tetten ért hiba. A mágnesszelep jele eltolódott a pozitív tartományból majdnem szimmetrikusra, miközben rákerült egy nagy(obb)frekvenciás jel. Ugyanez a jel megjelenik a szabályzótekercsen is, de itt nincs DC eltolódás.

A nagyfrekis jel szép fokozatosan tűnt el; a már működő cirkónál is ott volt egy rövidebb szakaszon; később teljesen megszűnt...

Valakinek van valamilyen ötlete?

Üdv, Gábor
(#) Gombszem válasza CirkoUser hozzászólására (») Feb 15, 2019 / 1
 
A szabályzó áramkörben valószínűleg MOSFET van, néhány kondenzátorral. Nézd meg azokat a kondikat (néhánytól néhány száz nF). Ezek a metál kondik szeretik elveszteni a kapacitásukat.
(#) CirkoUser válasza Gombszem hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Köszönöm szépen, megnézem! Már egész gyorsan kapom szét a cirkót, mert a fürdésre mindig össze kell rakni! Köszi mégegyszer a tippet!
Üdv, Gábor
(#) CirkoUser válasza Gombszem hozzászólására (») Feb 16, 2019 / 1
 
Nos, remélem nem kiabálok el semmit, de úgy tűnik, megvan a ludas! Az MPSA44 nagyfeszültségű tranzisztor mellet lévő 1µF/400V-os kondit kellett kicserélni, és máris gyújtotta a lángot!

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Üdv, Gábor
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2019
(#) Gombszem válasza CirkoUser hozzászólására (») Feb 16, 2019 / 1
 
Ha akadt egy hibás elkó, akkor javaslom, hogy cseréld ki az összes elkót (főleg ha azonos a gyártmány, az évjárat). Nem drágák, és biztosra lehet menni, főleg ha jobb minőségű (arany színű) a cseredarab. Ha csak nagyobb feszültségű van, nem baj, ha elfér. A polartásra nagyon figyelj!
(#) CirkoUser válasza Gombszem hozzászólására (») Feb 17, 2019 /
 
Köszi, épp tegnap vettem egy dupla készletet a helyi boltban, gondolva a jövőre is. Egy párat kimértem, pár százalékon belül volt a kapacitása, és az ESR-je is elfogadható volt. Ez az egy eléggé kilógott, a 40 százalékos értékkel, és a fél kohm-nyi ellenállásával. De azért kicserélem majd a többit is, csak még a táp pufferkondija hiányzik.
Azért szerencsém volt, hogy ilyen környezetben kibírták 15 évig!

Köszönöm mégegyszer!
(#) Gafly válasza CirkoUser hozzászólására (») Feb 17, 2019 /
 
Azóta is azon gondolkozom, hogy ez a hiba hogyan okozhatta az oszcilloszkópon látható jelenséget?
(#) CirkoUser válasza Gafly hozzászólására (») Feb 17, 2019 /
 
Az a baj, hogy nem volt időm lerajzolni a kapcsolást a nyák alapján. A kondi egyik lába a szabályzótekercsre megy, a másik a tranzisztor középső lábára (gondolom bázis) De persze még egy jópár alkatrész csatlakozik, de az smd-ket már nem volt cérnám végignézni...

Gondolom annak az esélye, hogy ehhez a Junkershez kapcsolási rajzot találjak, közelít a nullához...
(#) Bviktor76 hozzászólása Feb 17, 2019 /
 
Sziasztok! Az alany egy Saunier Duvall Isotwin c 24 kazán. A hőcserérő kilyukadt, picit meg is áztatta a belsejét. csere után a kazán F2hibával letilt. Bekapcsoláskor sem indul. Lecsekkoltuk az elektronikát egy másikkal, a hiba maradt. A szaki aki az elmúlt 10 évben karbantartotta 6 óra kűzdelem után feladta. Szakszervíz hetekre ad csak időpontot. Az asszony a gyerekkekkel hazakölzött az anyjához. PLS help. Merre induljunk, mi lehet a hiba? előre is köszönöm
(#) CirkoUser válasza Bviktor76 hozzászólására (») Feb 17, 2019 /
 
Csak egy amatőr ötlet; mibe folyhatott bele a víz? Nem lehet, hogy valami még nedves maradt, és az befolyásolja a működést?
(#) ronin75 válasza Bviktor76 hozzászólására (») Feb 17, 2019 /
 
Ötletek: ha a panelcsere nem vezetett eredményre (és a cserepanel tuti jó), akkor valahol "kívűl keresendő a hiba. Utána kéne járni az F2 hiba mit takar. Villásdugót megfordítani, hálózati védőföld meglétét ellenőrízni. Szenzorokat, elektródákat, szelepeket átnézni. Mindent kipucolni, átfújni, átnézni. Illetve ahogy írták, lekövetni a kifolyt víz útját.
(#) balazsgy válasza Bviktor76 hozzászólására (») Feb 17, 2019 /
 
Az F2 hibajel a füstgáz-elvezetés, illetve a levegőellátás biztonsági védelmére utal. A kazán leírásában ez szerepel.
A ventilátor, vagy annak nyomáskapcsolója lehet a problémás. persze, ez részemről csak tipp.
Link: (a 31. oldalon van a hiba leírása):
https://www.saunierduval.hu/downloads/missing-downloads/isotwin24ke...38.pdf
(#) woghell hozzászólása Feb 19, 2019 / 2
 
Kedves Gombszem, Billzzz, szucs_g, patexati, isthort, és mindenki, aki segített!
Végre hazajutottam, és szét tudtam szedni a cirkót panelig. Eredmény: 2 db kondi szinte érték nélkül, kuka. 3 db relé elfüstölve-zárlat hegyek, kuka. Az egyik relé alatt lábnál, panel szakadás- átkötés. Cirkó működik. Van meleg víz is.
Köszönöm a tanácsokat, a telepítői kézikönyvet, és a sok segítséget!
(#) nandor zsigmond hozzászólása Feb 19, 2019 /
 
Szép estét.Tud valaki segíteni abban ,hogy adva van egy Baxu Eco turbós kazán.:MIkor lekapcsol a termosztát vagy néha üzem közben is leáll.Piros jelzés van csak,Ezen még nincs hiba kód.ha kihúzom a villásdugót és vissza akkor indul megint.Kösz a választ majd.
(#) zjuhasz hozzászólása Feb 19, 2019 /
 
sziasztok,
Viessmann Vitopend 100 cirkóm szombaton egyik pillanatról a másikra, 12 évesen bedöglött. Hiába nyitottam melegvizet vagy adott neki jelet a termosztát, a szivattyúja elindult, de a gáz nem lobbant be... Az üzemzavar lámpa nem jelzett egyáltalán. Áramtalanítás, többszöri restart után kihívtuk a szakit, ő a hőmérséklet érzékelőket próbálta ki és miután annak cseréje nem segített, így egyből a vezérlést okolta (gyakori hiba ennél a típusnál) és meg is rendeltük a 114ezer HUF-os alkatrészt. 24óra pihenés után ma este visszakapcsoltam és most szépen működik. Lehet, h a vezérlés vicceskedik persze és még nem döglött meg teljesen, de ezek után kicsit elbizonytalanodtam, hogy mi lehet a valós probléma... Van esetleg tippetek?
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2019
(#) HERC hozzászólása Feb 20, 2019 /
 
Sziasztok!
Úgy látszik valamilyen front van.
Nekem a Vitopend 100 cirkóm tágulási tartályával kapcsolatban volna egy kérdésem.
Nem elektronika de remélem maradhat.
Szóval a szelep nem a hagyományos kicsit beljebb van a pöcök rajta, ezért
nem tudom sima guminyomás mérővel megmérni.
Nem stimmel a nyomás, 1 bár hideg vízről fűtés közben felszalad akár 3 bárra is.
Ami gondolom nem jó.Tágulási tartályon szeleptüskét megnyomva levegő jön.(bár ez nem jelenti azt hogy nem lyukas)
Mivel vagy hogyan tudom megnézni a nyomást? Illetve hogyan tudnék tölteni bele ha nem jó?
Ha Off akkor bocsánat, de ha valaki tudja rá a választ és akár privátban közölné, azt előre is megköszönöm.(Csak hogy ne zavarjam a témát.)
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2019
(#) Elektro.on válasza HERC hozzászólására (») Feb 20, 2019 / 1
 
Azt, hogy a membrán lyukas-e nem tudom hogy nézhetnéd meg.
De ha a fűtés körből folyamatosan engeded le a vizet a nyomásmérőt figyelve , akkor lesz egy pont ahol gyorsan kezd zuhanni a nyomásod. Ne engedd le teljesen nullára. Egy egész picit maradjon a mutató feljebb. éppen hogy csak egy minimális nyomást mutatva. (kb 0.1 Bar)
Ha ebben az állapotban kezded felpumpálni a kiegyenlítő tartályt akkor a nyomásmérőn látod a nyomás változást. Teljesen leengedett rendszernél nem fogod látni. Ha ilyenkor felfújod kb 0.7 - 0.8 bar -ra és ezután utántöltöd a vizet kb 1.5 Bar -ig akkor javulnia kell a helyzetnek.

A felfűtés során nagy nyomásemelkedés a kevés légtérnek köszönhető.
(#) JZoli válasza HERC hozzászólására (») Feb 20, 2019 / 1
 
Van egy szelepkiszedőnek nevezett szerszám, amivel ki lehet csavarni valamennyit a szelepen, utána eléri a tűt a pumpaslag vége, vagy a kompresszor kerékfúvató csatlakozója. Ha elég a nyomás, visszatekerni a szelepet, és kész.
(#) Rob no hozzászólása Feb 20, 2019 /
 
Sziasztok Buderus ecomatic 2000 olaj Kazánunk van tökéletesen működött idáig most pedig már nem tud vissza gyújtani megy bele az olaj megy a ventillátor és a Brenner FEh hibaüzenetet adja
A reszelt gombot hiába nyomkodom nem tudja újra gyújtani a mi lehet a baj köszönöm a segítséget előre is
(#) JZoli válasza Rob no hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Ezt az "olajos veziót" nem ismerem konkrétan, de van ugyanez a vezérlő gázkazánon is. Ott van egy gyújtásvezérlő külön a kazán elejét kell levenni, és láthatóvá válik egy 7x12cm-es dobozka aminek az elején van egy nagyobb gumis nyomógomb. A gázkazánoknál a felső doboz elég ritkán romlik el, viszont a gyújtásvezérlő elég sűrűn. Azt gyanítom, hogy nálatok is inkább ott kellene kezdeni a hibakeresést.
(#) balazsgy válasza HERC hozzászólására (») Feb 20, 2019 / 1
 
Igazad van, mert többféle az a "pöcök" mérete, nekem többféle pumpa-csatlakozóm van, úgy váltom, hogy nekem, vagy a szomszédomnak kell-e pumpálni nyomást, mert az enyém sima, a szomszédomé hosszabb pöcköt kíván. A csuda sem tudja, hogy a gyártók miért variálnak ezzel.
A tapasztalataim szerint a régebbieknél a pöckök jobban kinn voltak, a maiaknál inkább beljebb vannak és ezért nehéz a levegőnek útját találni.
Próbáld a legjobban, legerősebben rányomni a szelepre, talán sikerül. A lényeg, hogy a nyomás úgyis bejut a TÁT-ba, legfeljebb hosszabb idő és több munka.
De: Előtte enged le a fűtőkör nyomását és azután töltsd fel a TÁT-ot kb. 1,2 bar nyomásra (kazán típusától függ, 1,0 és 1,5 bar közötti a klasszikus érték).
(#) avena71 hozzászólása Feb 21, 2019 /
 
Sziasztok !
Tanácsra lenne szükségem:BOSCH GAZ 4000W ZWA24-2 KE23 típusú gázkazánom van, a téli időszakban nem vagyunk a házban, csak kb. havonta megyünk hétvégére. A távvezérelt termosztátot arra használom, hogy szinten tartsam a hőmérsékletet (10 fok). Plusz, mielőtt megyünk hétvégére, előtte 1-2 nappal felcsavarom a termosztátot 21 fokra. A gond az, hogy a hőntartás miatt naponta csak 1-1,5 órát megy a kazán, hogy 9 fokról felfűtsön 10-re. Ezzel az a baj, hogy 3-4 hetente „Füstgázkilépés az égőkamrából.A készülék nem ismerte fel az égőkamra hőmérsékletérzékelőjét „hibával leáll a kazán ( villog a 40,50,60,70-es a panelen) és nem fűt, reset és áramtalanítás nem segít. Ilyenkor csak a hőcserélő megtisztítása segít, viszonylag sok szennyeződést (szerintem réz-oxid) kell eltávolítani drót vagy bronzkefével. De ez eléggé nehézkes távolról, mindig meg kell kérnem valakit, hogy tisztítsa meg. Most azt próbálom ki, hogy nem bizonyos hőmérsékletet tartok, hanem fix pl. 3 órát megy minden nap a kazán, hogy ne legyen kondenzációs lecsapódás a kéményben, ami szerintem visszafolyik az égéstérbe és ez oxidálja el a hőcserélőt.
Kérdezném, hogy ez mennyire normális és hogy mi lenne a hosszútávú megoldás erre?
Köszönöm a válaszokat.
(#) Rob no hozzászólása Feb 21, 2019 /
 
Azt a reszelt gombot nyomkodtam teljesen szét kellett szedni a kazántLetakarítottam az égő fejet kivettem a Disney-t azt kifújtam pumpálva és kipróbáltam hogy Működik-e ment a gyújtó része is és az olajat is fröcskölte után össze szereltem és most már működik Köszönöm a hozzászólásokat
(#) HERC válasza Elektro.on hozzászólására (») Feb 21, 2019 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat, megfogadom a tanácsokat, amint lesz hozzá vagy szelep kiszedő
alkalmatosságom, vagy valami amivel tudok bele levegőt pumpálni.
(Megnézem majd autós boltba háta lehet valami csatlakozót kapni)
(#) Hutty válasza HERC hozzászólására (») Feb 21, 2019 / 1
 
Autósboltban ilyet is lehet kapni. Esetleg. Ezzel ki lehet tekerni.

17421-big.jpg
    
(#) zoszka válasza avena71 hozzászólására (») Feb 22, 2019 /
 
Üdv! Be kell építeni a készülék alá egy hőmérséklet emelő bypas-t.
(#) avena71 válasza zoszka hozzászólására (») Feb 22, 2019 /
 
Köszi a választ!
Kifejtenéd bővebben?
Köszi
(#) 444Tibi válasza HERC hozzászólására (») Feb 23, 2019 /
 
Elmehetnének a gyártók melegebb éghajlatra ezzel nem szabványos szelepkialakítással, sikerült szereznem egy hosszú tüskés szelepfújót mert egyre több tágulásinál a mezei autós csatlakozó nem jó, annyia mélyen van a szelepbe a tüske hogy nem éri el.
Brilliáns újítás...!!
(#) konop válasza HERC hozzászólására (») Feb 23, 2019 /
 
Szia!

Ne vacakolj a szeleppel, ilyenkor általában lyukas a membrán.
A visszatérő ágba tegyél fel egy 18l-es tartályt a kazánhoz közel.
Ha lapradiátorod van, akkor az alsó lezáró dugó helyére is beraktarod egy flexicsővel.
(#) Gombszem válasza konop hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Miért nem jó, ha az előremenő ágba van kötve a tágulási tartály? Én már láttam ilyet, és évek óta jól működik.
Következő: »»   408 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem