Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2151 / 2486
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Meg ezek szerint nem is nagyon alszol, ha napi 24 órát megy a géped.
(#) reloop válasza kanocos hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Közben megnéztem a reléket vezérlő portokat, ott a kimenő áramnak még a tranyókat is nyitnia kell.
A 3-4 portokon passzív állapotban 2,8-3 V-nak kéne lenni az ellenállásosztó miatt, aktív kimenetnél pedig 4,5-5 V-ig kell emelkedni a feszültségnek (testhez képest). Ha ez nem jön létre és kizárhatjuk, hogy a panelen parazita áram folyik, akkor nincs jobb ötletem az IC cseréjénél.
(#) Alkotó válasza reloop hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Köszönöm, tanulmányozni fogom.
(#) zotya1983 válasza tothbela hozzászólására (») Márc 4, 2019 / 1
 
Én első körben 50 v on aztán 130v on formztam utoljára ami a fettesbe került, és pár k ohmon keresztül kimerítettem őket, pár feltöltés lesülés után már látszott melyiknek nagyob a szivárgása stb...
(#) tothbela válasza zotya1983 hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
A lényeg, hogy ne kapja egyből a teljes tápfeszültséget teljes töltőárammal. A te erősítődnél több mint 100V feszültségen legalább 10A töltőáram pumpálja a kondenzátorodat. Ez kW nagyságrend. Ha kis felületeken, néhány négyzetmilliméternyi össz felületű oxid repedéseket kell begyógyítani, 1-10kOhm-on keresztül addig kell két-három lépcsőben a névleges feszültségig emelni a formázó feszültséget, amíg a névleges feszültségnél elég kicsi lesz a szivárgó áram. Ez durván 10000µF 100V kondenzátornál 12mA alatt kell legyen. Most formáztam a 170000µF/40V-os kondiaimat, kevesebb mint 1mA a szivárgó áramuk 40V-nál. Amikor hoztam őket, közel 20mA volt 30V-on. Végül is 27V-on üzemeltek 20évig. Nippon Chemi-con kondik. Mind a kapacitásuk, mind a ESR értékük gyári szinten van. Mondjuk ipari kivitel.
(#) Lacaboy hozzászólása Márc 4, 2019 /
 
Sziasztok!
Vettem egy tpa3116d2 ic s 2.1 erosito modult ebayrol. Az lenne a problemam vele, hogy összevissza hangok jonnek a hangszorokon, mintha gerjedne.. tobbfele tappal probaltam.
A sztereo kimenet csak akkor adja ki a zajt ha a potija felvan tekerve de a mely kimenet mindenhogy es magasfrekis hang is hallhato.
Talalkoztatok mar ezzel a problemaval?
(#) kanocos válasza reloop hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Köszönöm, hogy foglalkoztál vele de 0 és 0.8V azokon a portokon is,és a relék normálisan húznak s engednek. Ha ne talán megtalálnám a hiba okát jelzem. Gyanakszommég valami testtel kapcsolatos hibára vagy a stabkocka vagy környékén valami hibára.
(#) reloop válasza kanocos hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Most nincs előttem a rajz, de határozottan emlékszem a reléket az egyes és a kettes port viszi (a láb sorszáma egyezik a port számával egytől négyig). Azok a feszültségek rendben is vannak. A hármas és a négyes érdekes különösen egymáshoz képest, mert eddig csak a hármast vizsgáltuk, mely a Q24-et vezérli.
(#) zotya1983 válasza Lacaboy hozzászólására (») Márc 4, 2019 / 1
 
Üdv! Milyen tápegységről hajtod? Én találkoztam ezzel a gonddal, és csak és kizárólag ha kapcsolótáppal próbáltam hajtani, mihelyest trafósan táplálom meg a gond megszűnt...
Többféle pl laptophoz való tápegységgel ami feszültségben és áramban is jó próbáltam de a sistergő magasfrekis zaj nem szűnt. Így maradt a trafós megtáplálás 2 jókora sörösüveg méretű kondérral...
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 5, 2019 /
 
A jómunkásember (a volt főnököm véleménye szerint) naponta nem csak 8 órát képes dolgozni, mert a nap nem csak 8 órából áll. Meglátása szerint az 24 óra, plusz az éjszaka, tehát 32.
(#) Directors válasza reloop hozzászólására (») Márc 5, 2019 /
 
Szia!

Ellenállást kimértem és jò. Kondit pedig cseréltem de a helyzet változatlan.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2019
(#) tothbela válasza Directors hozzászólására (») Márc 5, 2019 /
 
Szia! A rajz hibás, valójában tényleg a TEA2025 kínai klónja lehet. A TEA viszont kapható. Első találatra is másfél dollár az ebay-en.
(#) Directors válasza tothbela hozzászólására (») Márc 5, 2019 /
 
Szia!
Akkor valòszínűleg a végfok IC a hibás ?
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2019
(#) tothbela válasza Directors hozzászólására (») Márc 5, 2019 / 1
 
Valószínűleg. Attól beállhat a kimeneti féltáp hogy az alsó oldali végtranzisztor szakadt, megviccelve a szerelőt. Esetleg meg lehet nézni, hogy a kimeneti egyenszint (az IC kimenetén a kicsatoló kondenzátor előtt) elmászik e kivezérlés közben. Vagy a hibás oldal kimenetét szintén a kondenzátor előtt egy 100 Ohmos ellenállással a gnd felé le lehet terhelni kíváncsiságból, így talán megszólal, de ez azt is jelzi, hogy valóban hibás.
Most néztem, a HESTORE-ban is kapható 230Ft körül, bár a posta még erre rámegy.
(#) Directors válasza tothbela hozzászólására (») Márc 5, 2019 /
 
Rendelek majd egyet az eBay-ről. Kivárom azt a pár hetet.

Köszönöm a segítséget.
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 5, 2019 /
 
Szerintem a táp folyamatosan készenlétben van, tehát a pufferek feszültség alatt vannak akkor is ha kikapcsolom a gépet.
(#) krisz69 válasza tothbela hozzászólására (») Márc 5, 2019 /
 
Minap javìtottam egy tsa 2200 erősitőt . Annak a nagyfeszültségű puffere szoszerint kotyogott. Jah és kapacitás mérő teljesen jónak mutatta !
(#) tothbela válasza krisz69 hozzászólására (») Márc 5, 2019 /
 
A kotyogástól még lehet jó értékű, csak mivel mozog a bele, a fegyverzetet a terminállal összekötő oxidbevonatú aluszalag folyton megrepedezik, és a gyógyulás újabb alu réteget oxidál be. Ezért el fog fogyni az összekötő szalag, majd elolvad egy bekapcsolási nagyobb áramlökéskor. Talán mozgatás nélkül elmegy vagy 10 évig, de ha pakolgatni kell, akkor minden mozdulat egy koporsószög. Túl nagy a háza ezeknek a kondiknak a feltekert fegyverzeteknek+dielektrikumnak. Legalább egy marék WC papírt belegyömöszöltek volna, hogy ne ficeregjen a töltelék.
(#) reloop válasza Directors hozzászólására (») Márc 5, 2019 / 2
 
Pár tanács az IC cseréhez. A hűtőlemez szépen kiforrasztható, legyen kéznél hővezető paszta, mert összerakásnál kenni kell az IC hátára.
A NYÁK-on csak az imádság tartja a fóliát. Az ilyen olcsó, vagy vélhetően rossz IC-nek elcsípem, vagy dremellel vágom el tőben a lábait és egyenként húzom ki őket, minél kevesebbet melegítve a panelt.
(#) Directors válasza reloop hozzászólására (») Márc 5, 2019 /
 
Köszönöm a tanácsot. Pont van kéznél dremmel. Akkor így teszek majd.
(#) zotya1983 hozzászólása Márc 6, 2019 /
 
Srácok nem teljesen erősítő téma de van nekem egy szünetmentesem kvázi szinuszos kijárattal ami még nem is gond,de sajnos a pc m tápja pfc áramkörös,ami a kvázi szinuszos négyszöget véleményem szerint próbálgatja szinuszosra korrigálni ezzel ugye túlterhelve az ups t. Van esély a pfc fetek eltávolítására? Esetleg így megelégedne a táp a kvázi szinusszal is...Sőt nem értem ezt a Power Factor korrekciót miért erőltetik minden tápegységbe...
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2019
(#) ozpecs válasza zotya1983 hozzászólására (») Márc 6, 2019 /
 
A pfc nem akar szinuszos jelet csinálni szerintem a kvázi szinuszból, hanem a terhelést tolja el olyan módon, hogy nem csak a szinusz csucsa adja az energiát. Mértünk olyan hálózatot, ahol sok nem pfc-s táp üzemelt cserében na az se volt szinusz , erősen hiányzott a teteje..
(#) tothbela válasza zotya1983 hozzászólására (») Márc 6, 2019 /
 
Az aktív PFC-s tápok többnyire 400V-ra töltik a primer puffert. Ha kiiktatod a PFC áramkört, akkor csak 300-320V marad. Ezzel nem biztos hogy elmegy a táp.

A PFC használatával lecsökken a csúcs töltőáram, ami a távvezetékeknek, meg a hálózatnak kedvez. Ma már rengeteg egyenáramú fogyasztó van, amit nem elégséges egyszerű egyenirányító+pufferkondi párossal táplálni.
(#) zotya1983 válasza ozpecs hozzászólására (») Márc 6, 2019 / 1
 
Igen de a ényegi része ugyanaz lesz,a tolás miatt az áramfelvétel nő..
(#) zotya1983 válasza tothbela hozzászólására (») Márc 6, 2019 / 1
 
Én ezt értem, ez csak egy korrekciós áramkör, de álítólag iiktatható, ugyanis ezek már 190V AC betápról eljárnak... Valami hasonlóra gondolok a jelalakban... Tehát azt a trapézt próbálja "simítani a pfc, miközben agyonterheli az upst ami ennek hatására lekapcsol.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2019
(#) tothbela válasza zotya1983 hozzászólására (») Márc 6, 2019 /
 
A pfc-s táp a 190V-ból is 400-at csinál, majd erről üzemel tovább. Mivel a pc táp egyenfeszültségről is elmegy, olyat meg lehet próbálni, hogy a táp elé teszel egy átalakítót. Ez nem más, mint egy diódahíd, meg egy 100-400µF szűrőkondenzátor. Ezzel tulajdonképpen egyenfeszültséget kap a pc táp, viszont így a pfc nem csinál mást, mint a bemenő egyenfeszültséget megemeli 400V-ra. Az átalakító diódahídja elé valami áramkorlátozó kellene, például egy 5-10 Ohmos NTC. A táp átalakítása nem biztos hogy jó gondolat így elsőre.

Majd valami pc tápos topikba kellene folytatni, mert meg leszünk fenyítve.
(#) zotya1983 válasza tothbela hozzászólására (») Márc 6, 2019 / 1
 
Átmegyek oda.A Snubber "NTC" miért kell korlákéntt?Arra gondoltam Mivel a korrekciós kör párhuzamosan van a táppal, egyszerûen ki kell forrasztani a FET-ek lábait és ennyi... Az én tápomban 4 db egyforma fet van, 2db tartozik a PFC-hez
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2019
(#) tothbela válasza zotya1983 hozzászólására (») Márc 6, 2019 /
 
Azért kell NTC vagy pár Ohmos ellemállás, mert bekapcsoláskor azért van valamekkora áramlökés, és ne az UPS reléit égesse el.

Írtam a PC táp átalakítás topikba.
(#) Peti98 hozzászólása Márc 7, 2019 /
 
Sziasztok, már pár hónapja írtam ide, de most írok újra, mert kiderítettem pár dolgot. A probléma az volt, hogy az Onkyo TX-SV373 erősítőmmel, hogy hangfal miatt kapott egy kis zárlatot, azonban a relé nem volt elég "gyors", hogy cselekedjen...Bevizsgáltattam, ki lettek cserélve a végfoktranzisztorok, illetve egy pár alkatrész (sajnos nem tudom mi). Utána működött, viszont B csatornára kapcsolva hallgattam, mert ott nem jelentkezett az a probléma, ami az A-n. Sajnos ott időközönként, bemelegedés után, ki - be kapcsolt egy relé amely a hátsó jobb oldali sorrund hangszoró kimenetet lekapcsolt, erre sikerült rájönnöm. Ez mozgatásra, enyhe ütögetésre is jelentkezett. Levettem a fedlapot és mozgatva a felső nyák lemezt folyamatosan kattogott. Egy végfok tranzisztor pedig erőteljesen melegszik még akkor is ha nem szól semmi se (nincs rákötve hangfal). Lehetséges, hogy rossz lenne? Vagy ezzel kapcsolatban álló ellenállás lehet rossz? Mert az a baj, hogy már a biztosítékot is kiveri, a tápegység után...ezért is kezdtem el nézegetni, akkor találtam hogy ott nagyon melegszik, és a vége az lett, hogy mostmár indulásnak kiveri a biztosítékot. Gondolom az a valami megadta magát. Annyit tudok, hogy az zárlatnál megy ki vagy túlterhelésnél. Nem értek, hozzá túlságosan, de nem találtam senkit a környéken (Debrecen), aki megnézné nekem.
(#) Moderátor hozzászólása Márc 9, 2019
 
OFF hozzászólások eltávolításra kerültek.
Következő: »»   2151 / 2486
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem