Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   129 / 167
(#) tbarath válasza istvery hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Ha AC "módban" mérsz, akkor leválasztod a DC komponenst, és nem 12V +/- x mV zaj lesz, hanem 0V +/- x mV zaj. És van a bemeneteken erősítőfokozat is.
(#) pucuka válasza istvery hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Az ADC -nek van egy pontos referencia feszültsége. Ebből a feszültségből kell elosztani a bitmélység lépcsőit, és ehhez hasonlítja a bemenő feszültséget. A szkóp bemeneti fokozata a mérendő feszültséget úgy alakítja, erősíti vagy csillapítja (V/div állás szerint), hogy az ADC bemenetére mindíg a referencia feszültségnek megfelelő tartományba kerüljön.
(#) Cinema válasza fifadani hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Olvasd el a manualt, abban le van írva, hogyan kell mérni ilyen esetben.
A Siglentem el van választva a hálózattól galvanikusan a leírása szerint, tehát egyéb óvintézkedés nem szükséges.
Sok sikert hozzá!

Üdv!
(#) Zserigta hozzászólása Márc 11, 2019 /
 
Ha egy arduino 16 Mhz-en ketyeg, akkor jól gondolom, hogy a legoptimálisabb esetben is csak 8Mhz-es jel jöhet belőle ki, ami egy négyszög jel lenne, mert ez kb 2 műveletet emészt fel?
Ez esetben egy 20MHz-es oszcilloszkóp vígan tudná mérni ezt a jelet!?
(#) Ge Lee válasza Zserigta hozzászólására (») Márc 11, 2019 /
 
A 8MHz-es jelet egy 10MHz-es szkópon is látod, de csak magát az alapjelet. A harmonikusait, az esetleges kapcsolási zavarokat, tranzienseket, a jel felfutási meredekségét viszont már nem, ahhoz gyorsabb szkóp kell. Egy kis infó.
(#) SALáta válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 13, 2019 /
 
Hasonló: digitálissal nem csak halvány pacaként mutatkozik a zaj. Tacho kefeporos volt, a jel meg csúnya. Megoldás egy flakon féktisztító. Egyből eltűntek a kelre ráült tüskék, illetve periodikus lett, mert egy minimális sérülés van a kommutátoron.
(#) duke válasza Zserigta hozzászólására (») Márc 13, 2019 /
 
"Akkor már 15e-ért Hantek 6022BE, szerintem jobban megéri."

Nem akarlak lebeszélni rolla, mert a 15-20 ezer körüli árát megéri, de azért vannak korlátjai. 48 megasample a sebesege, de ezt csak némi korlátozással lehet kihasználni. Ugy nézki, hogy teljes mértékben szoftveres megoldású a szkop, ami azt jelenti, hogy a triggelést is usb-n keresztül szoftveresen intézi, mert saját memoriája egyáltalán nincs. Ez azzal jár, hogy a triggelés, a jel elkapás, egyszeres beálllításnál maximális 48 megasample sebeségnél elég bizonytalan saccperkb tízből egyszer sikerűl. Ismétlőbe állítva, vagy folyamatos jeleknél nincs probléma. 16 megasample-re kapcsolva, már az egyszeres triggelés is teljesen jó, valószinűleg ehhez már elég gyors az usb, hogy valósidőben lekezelje.
(#) Zserigta hozzászólása Márc 13, 2019 /
 
Ge Lee, köszi a leírást/dokumentumot, elég hasznos.

duke: Jelenleg már a Hantek 6052BE van kiszemelve, mert be kellett látnom, hogy a 6022BE nem lesz elég számomra. Viszont így már duplán túllépem a rá szánt összeget emiatt még nagyon át kell gondolnom, hogy mennyire van rá szükségem. A 6052BE jelenleg 50Ft újonnan házhoz szállítással.

Hantek 6052BE főbb paraméterei: 2 csatorna, MAX 35V, 50 MHz, 150MS/s és 10K-64KB/Channel a buffer méret. (Bár nem értem, hogy miért tól-ig értéket írnak?! Ezt esetleg valaki tudja?)
(#) zolika60 válasza Zserigta hozzászólására (») Márc 13, 2019 /
 
Úgy gondolom alacsony frekvencián egy csatornán a magasabb érték, magas frekvencián két csatornán az alacsony érték valós.
(#) nagym6 válasza Zserigta hozzászólására (») Márc 13, 2019 /
 
Idézet:
„Bár nem értem, hogy miért tól-ig értéket írnak?! Ezt esetleg valaki tudja?”
Sok szkópoknál választható a bufferméret, talán ezért.
(#) robinson válasza Zserigta hozzászólására (») Márc 20, 2019 /
 
Ajánlom figyelmedbe az Owon VDS1022i szkópot is, én ilyet vettem és 150%-ban meg vagyok vele elégedve. Azt szokták hátrányának hozni, hogy kevés a belső memóriája (5k pts), de nekem eddig elég volt. Jól be lehet állítgatni a triggert, így teljesen jól használható.
Az i-s (izolált) verzió kb 28k-ra jön ki postával, szerintem vígan megéri.
(#) Punk01 hozzászólása Márc 26, 2019 /
 
Sziasztok!
Itthoni szabadidős projektjeimhez keresek oszcilloszkópot.
Mivel nem pénzkereseti forrás és nem is mindennapos használatra szeretném, így első sorban a "low cost" megoldásokat nézegettem...
Első kiszemeltem a Hantek 6022BE volt, de elég rossz véleménnyel vannak róla, így az itt ajánlott Owon VDS1022i felé fordultam. Árban épp megfelelő lenne, többet nem nagyon költenék rá.
Főként az AVR alapú 12v-os beágyazott rendszerekhez használnám, négyszög jel torzulást, kapcsolási zajokat, parazita oszcillációkat, stb.. keresnék vele.
Átnéztem pár fórumot, illetve videót, de mindenhol csak függvénygenerátorra kötve mutatják, így hozzátok fordulok a kérdéssel.
Megfelelő-e a fent említett alkalmazásokra az Owon USB szkópja?
(#) Ge Lee válasza Punk01 hozzászólására (») Márc 26, 2019 /
 
Határeset. Amennyibe az itthon kerül (37+fa) annyit én biztos hogy nem adnék érte. Abból a pénzből vennék inkább valami gyatrábbat, pl. a hantek vagy még olyat se, meg egy olcsóbb csövest, és akkor már van majdnem mindened, tudsz tárolni is ha kell, viszont a csöves sokkal inkább meg fogja tudni jeleníteni neked azokat a tranzienseket, zajokat, felfutást és egyebeket. Igazából ehhez jobb lenne egy 200Ms/s-es szkóp, meg az se lenne hátrány ha nem USB-s, tehát már ott is vagy egy asztali DSO-nál. Vagy az, vagy amit írtam, olcsó USB-s plusz olcsó analóg.
(#) Punk01 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 26, 2019 /
 
Igazából nem itthon néztem, eBay-en 30-ba megáll kb. Németországból, ha Kínából jön akkor 22+esetleges áfa. Itt az apróban csak egy jegelt van, így azt nem is olvastam, illetve egy kis kézi, de az csak pár száz kHz ha jól emlékszem... Viszont ha nagyobbat nézek akkor már 100 fölött vagyunk, annyit pedig nem szánnék rá... Ha majd esetleg pénzt is keresek vele akkor nyilván nem gond, de így, hogy csak játszós lesz, egy kicsit húzós ennyi pénzt kiadni...
Egyenlőre várok akkor, hátha találok valami jó ajánlatot.
(#) Ge Lee válasza Punk01 hozzászólására (») Márc 26, 2019 /
 
Két napja járt le a hirdetésem, nem tudom hogy feltehetem-e még vagy várnom kell vele, 100MHz, 2 csatorna, kettős időalap némi kontakthiba a forgókapcsolóknál viccesen alacsony áron (olcsóbban mint a hantek). Egy érdeklődő volt az is komolytalan, meg egy másik, akinek utánvéttel kellett volna...
(#) freddyke hozzászólása Ápr 27, 2019 /
 
Sziasztok!

A lehető legkisebb összegből (5000 Ft, vagy amennyibe kerül) szeretnék egy nagyon alap dolgokra alkalmas, elemről vagy akkuról működő (esetleg laptopról táplált) oszcilloszkópot. Számítógéppel összeköthető (szoftveres) is lehet. Konkrét, bevált eszközt tudna valaki ajánalni?
Otthoni beszerzéssel nem akarok bajlódni. Amazon.de-ről beszerezhető lenne a legjobb, esetleg aliexpress/gearbest (ha van értelme az olyannak).
(#) Zsolt 73 válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 27, 2019 /
 
Szia !

Gondolom 50000-Ft ot akartál írni ?
(#) Ge Lee válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 27, 2019 /
 
DSO138, a tudását az ára tükrözi. A következő értelmes lépcső annak a duplájáért, triplájáért a Hantek 6022BE, de ahhoz már egy laptop is kell megjelenítőnek.
(#) freddyke válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Ápr 27, 2019 /
 
Jól írtam.
(#) freddyke válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 27, 2019 /
 
A DSO138 tudásban és árban is jó, de készen szeretném megvenni. Ezt találtam. Nem elemesre tervezett, külső tápos. 9V-os elemről elmehet?

A Hantek helyett talán a PicoScope 2204A jobban megérné, de egyik sem az az árkategória, amit megcéloztam.
(#) erbe válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 27, 2019 /
 
Hantek USB Scope
Mitől jobb vagy olcsóbb a 10 MHz-es Pico a 20 Mhz-es Hanteknél?
(#) freddyke válasza erbe hozzászólására (») Ápr 28, 2019 /
 
Megfogtál, a számokat elnéztem. A Hantek-nek kimondottan rossz felhasználói értékelései vannak, ami engem elriasztana a vásárlástól (ha szánnék rá ekkora összeget).

Nem fix jelalakot szeretnék nézegetni. 12V-os tápfeszültség lekapcsolásakor a feszültség nullára való egyszeri lefutását (zavarokkal fut-e le vagy egyenletesen) és a nulláról való véletlenszerű kiugrásait szeretném elcsípni 10 másodperces időintervallumon belül. A konkrét jelalak nem érdekel, csak hogy van-e kiugrás (amikor 0V-nak kellene lennie) vagy nincs, esetleg 0V-tól van-e tartós eltérés. Alkalmas lehet erre egyáltalán az előzőleg már linkelt "játékszer" (gyári leírás)? Az időalap beállíthatóságát nem adják meg. Lehet ez a Sec/Div? Arra vagyok kíváncsi, hogy szemmel végigkövethető-e a jel ha csak elnagyoltan érdekel.
(#) tbarath válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 28, 2019 /
 
Magad is megfogalmaztad: játékszer. De egy láda kommersz sör áráért nem is várhatsz többet.
A 10 sec-hez pedig komoly memória kell, ami még a 100k árkategóriában se gyakori.
(#) Ge Lee válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 28, 2019 /
 
Nem akarlak elkeseríteni, de egy olyan tranziens vizsgálatra nem hogy a 138, de még a Hantek sem alkalmas, arra egy rendes szkópot kell venni, jó sok memóriával. A sok memória pedig azért kell, mert ha az a tranziens rövid (nx10-100ns) idejű (ahogy az általában lenni szokott), akkor egy ilyen hosszú jelfelvételi időben egy normál asztali DSO is elvérzik, mivel nem tud kellő mennyiségű mintát eltárolni ahhoz, hogy az a tranziens látható legyen a felvett jelben.
A rászánt összegtől ugyan sokkal többért, de amit újban javasolni tudnék az az Owon XDS3062A, ez már 12 bites, vehetsz bele akkut, 1Gs/s a mintavétel, 40Mpts a memória!!! és a Batronixnál most ajándékként jár hozzá az összes protokoll dekóder funkció, ingyenes szállítás az EU-n belül, 3 év garancia.
Ami nekem még tetszik benne a többi szkóphoz képest, hogy mezei, nagyon egyszerű felépítésű a tápja, gyakorlatilag olyan mint egy sima laptoptáp, egyetlen (5,5V-os) szekunder feszültséggel, közös módusú szűrő nélkül, Y kondival, azaz, a védővezető nem része a kapcsolóüzemű tápnak, az mindössze csak a belső fém burkolatra van kötve, tehát minden további nélkül kiköthető, így akár használható egy sima földeletlen lapos villásdugóról is, ha netán egyéb okból ez szükségessé válna.
(#) freddyke hozzászólása Ápr 28, 2019 /
 
Ez mind szép és jó, talán majd valamikorra. Mint írtam, a lehető legkisebb összegből lenne érdekes. 400 EUR-os szkópot egy töredék értékű holmin történő hibakeresés miatt jelenleg nem szeretnék venni.
Egy durva mechanikus kapcsoló lekapcsolásakor szerintem milliszekundumos nagyságrendű tranziensek keletkeznek. Feltételezhetően a kapcsoló hibás és átkapcsolás után másodpercekig ingadozik a kapcsolt tápfeszültség. Ennek az igen/nem alapon történő eldöntésére kellene.
A jelalak nem érdekel, csak hogy elnagyoltan nullára esik-e, utána van-e kiugrás vagy nincs. Ahhoz 1ms felbontás elég. Semmit sem kell eltárolnia, valós idejű megfigyelés is megfelel. 320 pixelen 0.32 másodpercet láthatok egyszerre, ha be lehet állítani vele ilyen időalapot és tud annyira gyorsan frissülni a kijelző, hogy követhető legyen.
Menne ez a játékszerrel vagy sem?
(#) kendre256 válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 28, 2019 /
 
Idézet:
„Egy durva mechanikus kapcsoló lekapcsolásakor szerintem milliszekundumos nagyságrendű tranziensek keletkeznek.”

Egy mechanikus kapcsoló lekapcsolásakor mikroszekundumos (vagy annál rövidebb) tranziensek is keletkezhetnek. Nem véletlenül okozhatnak középhullámú rádiókban ilyen kapcsolások hallható zavart.
Szerintem ilyen vizsgálathoz komoly tárolós szkóp kell, a DSO138-as játékszerrel azt sem látod, hogy mit nem látsz.
(#) Ge Lee válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 28, 2019 /
 
Ha a kapcsolóval AC-t szakítasz meg, akkor ugye a nullátmenet után ott már semmi sincs, ennél fogva tranziens sincs. Ha meg DC-t, akkor teszel egy kondit a kapcsoló után és le van tudva a probléma, mert az majd lenyeli a tranzienst.
Hogy utóbbi esetben van-e vagy nincs tranziens, és ha van akkor mennyi, és mennyi ideig tart, azt nem fogod látni a játékszeren. Lehet hogy látsz valamit, ha szerencséd van és nem gyorsak a tranziensek akár még a valósághoz közeli ábrát is, na de ki mondja meg ezt így a billentyűzet mögött ülve, egy akárhol lévő kapcsolóról?
Egy kapcsoló átkapcsolásakor ritkán van egyetlen tranziens, hanem rövidebb és hosszabb impulzusok sorozata követi egymást. Hogy ebből mit látsz azzal vagy mit sem, azt én meg nem mondom. De az biztos, hogy csak olyat fogsz látni, ami ehhez kellően széles, azaz kellő ideig tart, mert a többit már eleve meg sem tudja jeleníteni az a szkóp.
Ha nem vág földhöz az az 5-6000Ft akkor veszel egyet, aztán majd úgyis eladod ha nem kell, sokat nem tudsz veszíteni rajta, hiszen egy valamirevaló multiméter is kétszer ennyibe kerül...
(#) dB_Thunder válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 28, 2019 /
 
Ne haragudj, de álmodik a nyomor!

Én embert ölnék, ha kijelzős, elemes, szkópocskáért, ami egészséges 500kHz-et tud, és kb 25ért megkapnám!

De az a baj hogy vannak a játékok, meg az usb vackok, de nekem kijelző is kellene!
Analóg van, de azt nem szeretem cipelni, meg a szkópnak sem jó.
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 28, 2019 /
 
Analógban azok voltak jók amiknek volt külső tápcsatlakozója is, így lehetett akkuról is használni, mint pl. a PM3215, az 24V DC-ről is működött. Nekem most bent van 4 lion cella az Owon SDS-ben, 10-12 perc híján 2 óra üzemidőt tud akkuról.
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 28, 2019 /
 
Alapvetően az a baj, hogy olyan jeleket akarsz vizsgálni egy játékkal, amelyre azok teljességgel alkalmatlanok. Éppen az ilyen, nem periodikus jelekhez kell normálisabb, digitális szkóp, természetesen nagyobb összegért.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2019
Következő: »»   129 / 167
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem