Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   108 / 126
(#) mikrodigit válasza joco_0907 hozzászólására (») Márc 13, 2019 /
 
Egyetértek nedudgi-val, hogy nincs különösebb jelentősége ennek a papírnak. A szöveges részben teljesen általános dolgok vannak leírva (melyik aljzatba dugd a mérőzsinórt, ha feszültséget mérsz, stb.), amikre magadtól is rájöhetsz az előlapra nézve. A táblázatokat pedig, ahol a pontosságot sorolja fel, angol tudás nélkül is használhatod.
(#) tbarath válasza joco_0907 hozzászólására (») Márc 13, 2019 /
 
A működése azért eléggé egyszerű. Tud áramot (egyen és váltó), feszültséget (egyen és váltó), kapacitást és ellenállást mérni. A COM aljzat a közös, a többire rá van írva, hogy milyen mérésnél hova kell dugni a másik mérővezetéket.
Ha nem tudod, hogy mekkora a várható érték, akkor érdemes a nagyobbtól indulni, pl. ha nem tudod hogy 1,5V, 15V vagy 30V a fesz, akkor indul mondjuk 200-as állásból, aztán lépkedj vissza ha szükséges. A jó multiknak van olyan védelme, hogy gyakorlatilag nem tudod tönkretenni, de ez ugye olcsó multi, nem árt az elővigyázatosság.
Váltó mérésénél: nem TRMS, szóval feltételezi, hogy szinuszos áramot mérsz, ha nem szinuszos akkor pontatlan lesz a mérés - bár a pontosságára amúgy se vennék mérget.
Tranzisztormérés: oda van írva, hogy melyik lábat hova kell tenni, aztán HFE állásban megmondja a tranzisztor erősítését, azaz a kollektoráram és a bázisáram hányadosát.
Diódamérés/szakadásmérés: egyértelmű szerintem.
A hozzá adott mérővezeték valószínűleg szemét, és maga a multi se egy életbiztosítés, ráadásul még egy CAT rating sincs odaírva, szóval a ráírt 700V/1000V számokat érdemes a helyén kezelni, én 40V fölött nem nagyon méregetnék ezzel.

Mit hagytam még ki? Ja, igen, ha árammérés módban hagyod (tekerő és/vagy banán aljzat) és feszültséget akarsz mérni, akkor jó eséllyel felrobbantod, szóval erre próbálj ügyelni.

Azt hiszem ennél többet semmilyen manual nem mondana.
(#) Teaway válasza joco_0907 hozzászólására (») Márc 14, 2019 /
 
Keress rá a DT-9205A szövegre! Lesz a találatok között magyar nyelvű pdf. Igaz, más gyártótól, de azért használható.
(#) BI-AMP hozzászólása Ápr 7, 2019 /
 
Sziasztok! A ZOYI ZT-X-ről mi lenne a véleményetek, és miben különbözik a Richmeters RM409b vagy a ANENG Q-tól?
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2019
(#) tbarath válasza BI-AMP hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /
 
A különbség valószínűleg annyi, hogy más címkét nyomtattak rá.
Mondjuk én nem nagyon látom értelmét 10-20% felárat Fizetni az aneng q1-ért egy 8008-hoz képest - persze ez az én preferenciám
(#) Ge Lee válasza BI-AMP hozzászólására (») Ápr 8, 2019 /
 
Ezt a darabot konkrétan nem ismerem, de pl. azt a belsőt (meg gondolom hogy a többit is) ami az Aneng-ben van, legalább még 3-4 féle névvel is forgalomba hozzák, néha ugyanolyan kinézetű külsővel.
(#) BI-AMP válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 8, 2019 /
 
Köszi a segítséget! Meg is rendeltem. Az oldalon ahonnan rendeltem említik, hogy ugyan az mint a Richmeters és a ANENG.
(#) Ge Lee válasza BI-AMP hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Elvileg kétféle chip-pel szerelik ezeket, az egyik a DTM0660 a másikra nem emlékszem, az Aneng-ben pedig az ICL8069 a referencia. Meg van még bennük egy memória (eprom) amibe el vannak mentve a kalibrált értékek, ebbe bele is lehet nyúlni, azaz lehet házilag kalibrálni csak sehol nem írják le hogy hogyan, de azért van még benne két be nem kötött nyomógomb a nyák hátulján plusz két átköthető jumper. Nekem is van belőle kettő (a 8009-ből) az egyik az az utolsó digitre is pontos, a másiknál ha jól emlékszem 2 számjeggyel tér el, azt hevenyészve kalibrálták, lehet hogy még reggel volt és álmos volt a kislány.
Az idő majd eldönti a kijelentésem realitását, de eddig nekem úgy tűnik, hogy ár/érték arányban ezek a műszerek verhetetlenek. Az Aneng 5000Ft körül van az ebay-en, és (legalábbis új korában) hozza a nagy nevű, tízszer, hússzor ennyibe kerülő műszerek pontosságát.
(#) tbarath válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Nem tudom linkeltem-e már korábban, de találtam egy Aneng 8008 "tuning" leírást: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2019
(#) pipi válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
A csipogó feletti fésű érintkező meg a "manual range select" nyomógomb "helye"
(#) Ge Lee válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Azt megtaláltam én is, onnan szedtem az infók egy részét. A házi kalibrálásra szerettem volna rájönni, de sehol nem írtak róla, a Chip lelkivilágában meg nem szeretnék annyira elmélyedni. Egy külföldi fórumon írt róla valaki, de a működő kalibrálásig ő sem jutott el.
(#) szapcsika válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Mivel ami specifikációt találtam, az DCV-re 0,5%+3d-t ad meg pontosságra, ezért az utolsó 2 számjegy eltérése bőven specifikáción belül van így nem is értelmezhető pontosságnak vagy pontatlanságnak. Nekiállni megproóbálni állítani rajta meg ezek alapján végképp értelmetlen.
(#) Ge Lee válasza szapcsika hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Miért lenne értelmetlen? Az a szám egy relatív pontosságot takar, ugyanúgy mint a drágább műszereknél, de ez nem azt jelent, hogy attól ne lenne pontosabb. Pl. a Keithley ami nekem van, annak ugye az alap pontossága 0,015%, de oda van fölé írva, hogy 1 év, meg hogy 18 és 28 fok közötti hőmérsékleten. A másik oszlopban meg ott van, hogy 24 óra, 22-24 fok között, 0,006%.
Az Aneng-el épp azért példálóztam, mert többet tud mint ami meg van rá adva, hogy ezt meddig tudja azt majd 1 év múlva megmondom. A lényeg, hogy arra a 0,5%-ra eltérhetne 10V-on 50mV-ot, az még a tűrésen belül van. De nem tér el, a 10V-os referenciára 10,00V-ot mutatott az első mérés alkalmával is, meg annyit mutat hetek elteltével is. Itt már csak az a kérdés, hogy mennyit fog mutatni 1 év múlva, meg mennyit mutatna mondjuk 10 vagy 35 fokban.
Ugye, mint már arról volt szó párszor, nem mindenki akar Fluke-t venni, vagy akarna, csak nem telik rá neki. A Keithley-t én is csak azért vettem meg, mert használtan ki lehet néha fogni szinte jelképes áron (gondolom a kora miatt). És annyira megtetszett, hogy mindjárt vettem is belőle még egyet, remélem a héten meg is jön.
(#) diablo hozzászólása Ápr 21, 2019 /
 
Az UT211B megéri szerintetek a felárat az UT210E-hez képest? Papíron szinte csak a 0,1mA-es felbontással tud többet AC áram mérésben, de ez engem hidegen hagy, inkább DC áramokat mérnék vele, 1mA-es felbontás nekem elég. Vagy másban is jobb lehet pl. pontosság, gyorsabb mérés?
(#) Hujikolp hozzászólása Máj 6, 2019 /
 
Üdv!

Milyen mulimétert ajánlotok, ha RCL mérést kellene mérni (főképp SMD kondi, és ESL is fontos)
kb 200-250 €-ig.
(#) szapcsika válasza Hujikolp hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Dedikált RCL mérőt, pl, egy DER EE DE-5000 kényelmesen belefér ebbe az összegbe.
(#) csanaszb hozzászólása Máj 17, 2019 /
 
Sziasztok,
Meg kell mondanom laikus vagyok, ezért is kérek segítséget.
Volt egy barkácsáruházban vett multiméterem, ami pár évig működött, most megállt.
Vettem egy másikat, (SMA 2101) jobb márkának tűnt, (néhol profi eszköznek írják) dícsérték is a boltban, de amikor használatba vettem fura dolgokat tapasztaltam.
Pl.
- ha DC re kapcsolom, akkor 260-280mV körül ugrál a kijelző
- ellenállás mérés módban a mérőzsinórok összeérintése esetén folyamatosan változó értéket muatat: 1,2-3,0 ohm, de ha nagyon óvatosan csak megmozdítom a mérővezetéket az érték a 0 és a 0.L között ugrál.
(Leírás elég egyszerű, erre vonatkozót nem találtam, de ha neincs semmi rákapcsolva, akkor is ezt írja ki)
Köszi, üdv: Csanaszb
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2019
(#) pipi válasza csanaszb hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Ha DC-ben rövidrezárt mérőzsinórokkal is ekkorát ugrál, akkor rossz.
Ezek a multiméterek nem pontosak ohm mérésben, meg add hozzá a mérőzsinór ellenállását, meg hogy milyen erővel érinted össze a mérőzsinórokat-mekkora az átmeneti ellenállás...
(#) tbarath válasza pipi hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Azért rövidzárban pár Ohm-ot nem lenne szabad ugrálnia. Ezt még egy 1500 Ft-os kínai lakatfogós cuccnak is illene tudnia...
(#) pipi válasza tbarath hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Ohmban ugrálni valóban nem (hacsak nem erősen zajos a környezet)
(#) nedudgi válasza csanaszb hozzászólására (») Máj 18, 2019 1 /
 
Ha az első multiméter megállt, akkor feltételezhetően a biztosítéknak lett baja, esetleg a banándugó foglalata kitört a nyákból.
A második multiméter mérőzsinórját kézzel szorítottad össze? Akkor változhat az ellenállás. Banándugós rövidzár a tuti, esetleg krokodilcsipesszel összeszorítva tesztelj. Kellően zajos környezetben, bedugott mérőzsinórral elképzelhető akár párszáz mV feszültség üresjáratban.
Az itt hozzászólók túlnyomó többsége el tudja olvasni hozzászólás fejlécét felesleges modoroság újra odaírni a nikked.
(#) csanaszb válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 18, 2019 /
 
Sziasztok,
köszönöm a tanácsokat mindenkinek! Akkor jól gondoltam, hogy beteg az új műszer.
A régi műszer, amiről azt írtam, hogy megállt, nem úgy állt meg, hogy semmit nem mutat, hanem csak ohm mérésnél van az, hogy szétválasztott és összeérintett mérődrótok esetén is ugyanazt az értéket mutatja. (1) Elemet cseréltem, de semmi változás. Ami érdekes (nekem mint nem villamos embernek), hogy DC-t meg AC-t ugyanúgy mér mint előtte, csak az ellenállás nem megy.
Köszi, üdv:
csanaszb
(#) Ktulu válasza csanaszb hozzászólására (») Máj 18, 2019 /
 
Ha feszültséget jól mér, nagy baja nem lehet, javítható. Feltéve hogy mezei kapcsolós műszer, és nem auto range-es.
Ellenállás mérésben egy konstans áramot folyat a mért ellenálláson, és az azon eső feszültséget méri.
Feltehetően szakadás miatt hiányzik nálad.
(#) csanaszb válasza Ktulu hozzászólására (») Máj 18, 2019 /
 
Köszönöm válaszod! Talán egyszer szétszedem, és ha képek alapján tudsz tanácsot adni, mit kell tenni vele, akkor meg is próbálom.
(#) bolsevik hozzászólása Máj 25, 2019 /
 
Sziasztok!
Tanácsotokat kérném multiméter ügyben. Először is hallott e valaki az APPA (ill.Appatech)multiméterről?A kiszemeltem egy Appa 98IV. Kinézetre olyan mint a Benning Mm 7-1.Elvileg a Benning is ez.valami angol fórum on olvastam.Na a lényeg ti mit ajánlanátok kb 50000 ft ig?Munkahelyemen is használnám.(frekiváltók, plc,24V....300A )Tehát mindenképpen valami rendes és pontos kell ami a frekivátóknál is használható.Még elgondolkodtam a Uni-t Ut195ds is.
szívesen várom a tanácsokat.Mivel kínálat van bőven de elfogatható árban igen kevés .Gagyit meg nem akarok(sma....) Ha meg valaki tud valamit mondani külön az Appa műszerekről az megköszönném még 1*
íme pár link a kiszemeltekről
Appa 98IV

Ut195 ds
(#) csanaszb hozzászólása Máj 28, 2019 /
 
Szaisztok,

Ti melyiket vennétek?
https://www.conrad.hu/hu/acdc-arammero-lakatfogo-muszer-true-rms-mu...2.html
http://www.uni-t.hu/termekek/unit_ut216c_digitalis_lakatfogo-p131/
Pontosság, megbízhatóság, tartósság, sérülékenység .... szempontjából.

Köszi, üdv:
Csanaszb
(#) Ge Lee válasza csanaszb hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
Attól függ mire akarod használni. Egy valamit tudni kell ezekről, nagy áramok mérésére lettek tervezve, mA-eket ne akarjál vele mérni, pláne nem pontosan. Az UT204A-ról tudok nyilatkozni mert nekem az van, 100mA-tól felfelé már viszonylag pontosan mér, statikus áramot megfelelően elhelyezett vezeték esetén szinte 10mA pontossággal. A dinamikus áramot (hegesztő inverter) is viszonylag követhetően le lehet olvasni róla, de ugye ez digitális műszer és nem analóg, így a változást sem analóg módon fogod látni rajta hanem ugráló számok formájában.
(#) csanaszb válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
Szia, köszi a válaszod!
Igen, a mire használom nagy dilemma nekem. Azért akartam lakatfogósat, mert van 1db kis hobby munkám, ahol max. kb 200A (DC) mérése jól jönne. (lassú tökölődős projekt, a kölcsönkérem nem opció)
Azon is gondolkodtam, hogy nem egy műszer kellene, hanem a kis munkát lehet inkább egy második, egyszerűbb csak árammérő lakatfogóval kellene megoldani.
Viszont ezek nálam nincsenek mindennapos használatban, nem biztos, hogy érdemes 2-re pénzt kiadnom.
Amit először írtál, azt jelenti, hogy a lakatfogós kivitelűek a mérővezetékkel való árammérés esetén is pontatlanabbak lehetnek kis áramok esetén?
A márkákról általánosságban mit lehet mondani? Melyik a megbízhatóbb a kettő közül?
(#) Ge Lee válasza csanaszb hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
Erre nem tudok mit mondani, ami nekem van az csak a lakatfogón keresztül tud áramot mérni, vezetéken nem. Gondolom azt az 1-2% körüli pontosságot amire azok képesek, bármelyiknek tudnia kell. Szóval egy 204A, meg egy 2000Ft-os olcsó multiméter az 2db műszer, de még mindig olcsóbb mint azok darabja amit linkeltél. Ha jól emlékszem én 12+áfáért vettem, mellé még akár egy Aneng8009 is belefér, ami sokkal jobb és pontosabb azoknál amit linkeltél, és árban még mindig olcsóbb a kettő együtt is.
(#) csanaszb válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 1, 2019 /
 
Következő: »»   108 / 126
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem