Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   328 / 371
(#) András123 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Köszönöm hogy felraktad . Kár hogy a cella formázást nem lehet olyan jól szerkeszteni mint offline. A mentés autómatikusan megtörténik kilépéskor? A táblázaton egy kicsit alakítottam. Irja mellé a nevét ,aki beírt egy javasolt beállítást. Mindenki beszúrhat hozzá fügőlegesen egy sort a bal szélen a saját adataihoz. A moderátort pedig kérem hogy csak belépett tagok férhessenek hozzá a link szerkkesztéséhez, valahogy oldja meg ha lehet. A Munka 2 fülön is vannak adatok ,azt is lehet bővíteni. Viszont az előtolást a Munka 1 fülön szerkessze az aki segíteni akar
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2019
(#) D_Zsolt válasza András123 hozzászólására (») Ápr 10, 2019 /
 
Szivesen! Csak kipróbáltam, hogy mit tud az import és nem lett nagyon gyergya. Az online szerkesztők egy picit mindig eltérnek a lokálistól kicsit, mindegy melyiket nézem. Ez legalább ingyen van

Automatikusan ment, elvileg vissza is tudod nézni, hogy ki, mit, mikor szerkesztett.
A hozzáférést a szerkesztéshez lehet e-maillel korlátozni, ez azt jelenti, hogy be lehet állítani, hogy mindenki láthassa de szerkesztési jog nélkül és a szerkesztést egyenként kell engedélyezni. Utánajárok, hogy lehet még jogokat állítani, addig a változtatott doksiról készíts másolatot a Fájl->Másolat készítése, vagy a Fájl->Letöltés menüponttal. A Moderálást meg tudod úgy is oldani, hogy a másolat készítése után azon állítod be a jogokat és megosztod a linket, felveszel címeket a szerkesztőknek. Én meg törlöm ezt, hogy ne fusson kettő párhuzamosan. Akkor a te kezedben lesz az irányítás, elvégre ez a te ötleted Nekem valószínű elegendő időm (illetve reakcióidőm) nem mindig van.
(#) András123 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Ápr 10, 2019 /
 
Hát nem tudom......Elég körülményes ennek a fájlnak így a szerkesztése. Meg igazán nem sok esélyt látok rá hogy ezzel komolyan foglalkozzon itt valaki . Már így is beleirogattak a fájlba hülyeségeket ami kitöröltem .Szerintem töröld le nyugodtan. Majd ha az időm engedi akkor én össze szedem hozzá máshonnan az infókat (egyébként gyűlik hozzá már az anyag) Ha végeztem vele jelzem és ha valaki kéri akkor írjon
(#) ronin75 válasza András123 hozzászólására (») Ápr 10, 2019 /
 
Én az itt említett leírásod szeretném elkérni. Természetesen ha nem publikus, azt is megértem.
(#) András123 válasza ronin75 hozzászólására (») Ápr 10, 2019 / 1
 
Egyenlőre még ez a munkám nem publikus ,ha el jön az ideje majd jelezni fogom
(#) nyekk hozzászólása Ápr 15, 2019 /
 
Sziasztok. Segítséget kérnék,google nem volt a barátom,vagy csak rossz helyen kerestem .Leválasztó kártya valamint a VFD-t szeretném összekötni,ki-be kapcsolás.valamint sebesség állítása Mach3 al.Mit melyik terminálra kellene kötnöm?
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2019
(#) Pali79 válasza nyekk hozzászólására (») Ápr 15, 2019 /
 
A leválasztón ott van a jobb oldali sorkapcson a Spindle ON-OFF a felső részén, az alsó részén meg a 0-10V. A frekiváltónak biztosan van leírása ahol benne van, hogy melyik sorkapcson megy a 0-10V-os szabályzás és melyik az START-STOP bemenet.
(#) András123 hozzászólása Ápr 15, 2019 / 1
 
Akinek szüksége van az előtolás és orsófordulat helyes megválasztásához infóra keressen privátban
(#) nyekk válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Frekiváltó része,nem volt világos,de így már tudom mit kell keressek a leírásban.
(#) neogeo2 hozzászólása Ápr 17, 2019 /
 
Kedves CNC-s szakik!
Békéscsaba környékén 1mm vastag alumínium lemez marásához keresek segítőszándékú kollégát. Természetesen nem ingyen kívánom a dolgot. Aki rendelkezik megfelelő géppel és egy kis idővel kérem írjon privátban. Köszönöm!
(#) D_Zsolt hozzászólása Ápr 28, 2019 /
 
Van az er11-nél kisebb befogó? A lányom rákapott az artcamra (csinált pár dögcédulát és megtetszett neki) és szeretne egy pici gravírozót ami elfér az íróasztalán. Mivel ki tudja meddig használja, arra gondoltam összerakok neki egy kicsi gépet cd vagy floppy mechanikából valami kisebb motorral, arduinoval és adok neki pár 1/8-os gravírtűt játszani, de ahhoz még talán az er11 is nagynak tűnik. Ha nagyobb dolgot akar, akkor lemegy a pincébe a nagy géphez, de ott azért hideg van telente Szóval nem kell valami nagyon professzionális, de azért jó lenne ha központban futna.
(#) kokozo válasza D_Zsolt hozzászólására (») Ápr 28, 2019 /
 
ER8-ast gyártanak, lásd kép.

cnc.jpg
    
(#) D_Zsolt válasza kokozo hozzászólására (») Ápr 28, 2019 /
 
Köszönöm, keresem
(#) kameleon2 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Ápr 28, 2019 /
 
Van kisebb megmunkálómotorral gyártott gép is. Például a cnc1610-es gépekhez is van egy nagyon egyszerű kis befogószerkezet, ami egy gravírtűt tud csak megfogni. Talán itt jobban látható.
(#) D_Zsolt válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 28, 2019 / 1
 
Hasonlóm van és szerintem marad is egyenlőre ez a megoldás. Ami er8-at találtam, az mind 100mm-es tengellyel van minimum és még mindig nincs módom esztergálni. Furattal jobb lenne Nem vészes, marad az általad is említett megoldás!
(#) D_Zsolt hozzászólása Ápr 30, 2019 /
 
Van egy ilyenem, amit az előbb említett kis gravírozóhoz szeretnék illeszteni. Van hozzá egy vezérlő is (35A ESC), ami persze az RC vonalba illeszkedik. Ezzel érdemes bajlódni főorsómotorként (mármint az ESC-vel, mert motorom nincs másik) vagy inkább építeni kellene hozzá másik motormeghajtót? Eléggé nyakatekertnek tűnik az ESC ide...
(#) Pali79 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
Nem ismerem ezeket az RC motorokat, de a fő kérdés szerintem az, hogy mennyire bírja a folyamatos üzemet ha arról van szó. CNC megmunkálásnál nem ritka a több óráig esetleg több napig tartó folyamatos munka.
(#) D_Zsolt válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
Itt a terv maximum gravírozás névtáblába, munkaterület kb 5x5 cm lesz esetleg valamivel kisebb, mert nem tudom mit ad a cd vagy floppy mechanika. Gyakorlatilag játszani kell a lányomnak. Ezért írtam, hogy az itt már említett géphez kell. Egyébként kisautóba jól bírják a 2-3-4 órás üzemet, ahol annyi szünetük van, hogy akkut cserélnek vagy ha fejreállt, talpra fordítják. Szoktam kijárni fotózni őket, durva amit bírnak (a gazdáik is ). Van aki reggel 9-kor már kinn van és amíg be nem sötétedik, nyomja neki Némelyik „söfőr” enni sem eszik egész nap hacsak nem eteti valaki közben. Ezek is őrültek Ugyan úgy, mint minden hobbista
(#) kameleon2 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
Végülis van az a pénz amiből táplálod a motor energiaétvágyát.... Az RC motorok elég szépen esznek. Nem véletlenül akkuról mennek zömében. Jobban jársz egy olcsóbb megmunkálómotorral, aminek kész a tengelye is az ER11-re és nem kell túl sokat szöszölni vele, vagy eleve tokmánnyal együtt kapod. Vannak pici gravírozó motorok, de vannak léghűtésesben 250, 300, 400, 500W-osak is, amihez szabályozható táp is van, sőt a Mach3-al is képest együttműködni.
(#) D_Zsolt válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
ER11-et ehhez? Kár lenne, nem látszana tőle a munkadarab ! Akkor inkább akku Van egy gravírozónak csúfolt kézi nyákfúrófélém, akkor inkább az megy rá, de akkor is központban kell valahogy tartani a szerszámot. ER11-et tényleg nem teszek rá.
(#) kameleon2 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
Nem tudom mekkora a munkadarab, nyilván vannak kisebb tokmányok, de a gravírozáshoz is kell fordulat. Az ER11-en nem tudom miért csattantál fel 5-ös 6-os tengelyre megy fel és 3-as 3,125.ös tengelyű marókat tűket tudsz belefogatni. Még ha ER32-est írtam volna... Van persze sok kis kézi gravírozógép is, csak sajna a minőségük... Dremelt is tehetsz rá, annak meg magas az ára. Vagy éppen Proxxont - igazán az van ilyen kis dolgokhoz kitalálva. Nekem a legkisebb fúrókhóz bevált pár évtizeden át a Miniplex. Mai napig használom. Csak a tokmány nagyon kicsi.1,5-ös a legnagyobb fúróm, ami belefér.
(#) D_Zsolt válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 30, 2019 / 1
 
Nem felcsattantam, hanem az eredeti kérdést ez volt: ER11-nél kisebb befogót kerestem! Nem ER11-et vagy hasonlót, ennyi az ok! Ki is lett tárgyalva a befogó kérdése pont egy hozzászólással korábban, mint a motoros kérdésem, tehát ez nem kérdéses tovább. Aztán ehhez jött a motor kérdés. Ez van itthon, ebből szeretnék valamit kezdeni! Fiókürítés van Ráadásul ismerem a lányom, szerintem kijátssza magát és utána valószínűleg megy a fiókba vissza az egész.
(#) benko_balazs válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 1, 2019 /
 
nekem egy ilyen működik főorsóként már 2 éve tökéletesen, akár napi 12 órában is
(#) D_Zsolt válasza benko_balazs hozzászólására (») Máj 1, 2019 /
 
Szuper! Kaphatnék részleteket a hogyanról? Gondolok itt az elektromos meghajtásra. ESC-n keresztül vagy saját 3 fázisú meghajtás? Esetleg link hozzá Tudom, sokat akarok
(#) benko_balazs válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 1, 2019 /
 
az általad írt 35a esc jó neki, ha a vezérlő jelt tudod neki biztosítani. Az én motoromhoz a meghajtást egy donor (magyarul kidobott) eszközből kukáztam, voltak kétségeim, hogy fog-e működni, mert csak 10 ampert tud, de szuperül megy és ami a legfontosabb, nincs a szénkefének elektromos zaja. Bldc motorhoz lehet építeni meghajtót, de nem érdemes mert aprópénzért lehet venni kínai barátainknál. Inkább a mechanikai merevségre koncentrálnék (itt most csak a főorsóra gondolok, a többi ami a képen látszik az egyáltalán nem nevezhető elég szilárdnak, de a nagyobb gépem alkatrészeit le tudom gyártani vele), ezért mellékelek egy képet az én főorsómról. ER11 van rajta. Ez elterjedt, olcsó, nem bajlódnék kisebbel. (A következő gépem ER20-al épül, első szempont a merevség, jellemzően az általam készített alkatrészek beleférnek egy 2 cm átmérőjű gömbbe, csak az anyag kemény)
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2019
(#) D_Zsolt válasza benko_balazs hozzászólására (») Máj 1, 2019 /
 
Hát a vezérlőjelen még töröm az agyam. Van potméteres arduino kód a próbához, kezdetnek megteszi, aztán ha működik kézzel kapcsolgatva akkor megyek egy lépéssel tovább. ER11-et is vettem készletben, de ide tényleg nagy lenne, jó lesz a hernyócsavaros rögzítéses alu hüvely. Csinálok neki egy csapágyat, ami a szerszámot tartja egy tengelyen a motorral, hogy ne terhelje a motor tengelyét. Lassan összeáll a mechanika, kaptam egy félkész XY-t, ezt már nem kell barkácsolni. Kell még a Z tengely a motorral.
(#) benko_balazs válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
Szerintem a hernyócsavaros oldalsó rögzítés nem lesz elég központos, aminek vibráció és gyakori szerszámtörés a következménye, ezt saját tapasztalatból tudom. Amióta er11-et használok, a képen létható megoldással, azóta akkor cserélek szerszámot, ha elkopott.
(#) D_Zsolt válasza benko_balazs hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
Azzal tisztában vagyok, hogy nem lesz tökéletes! Csinálok később egy rajzot, hogy hogy gondoltam. Persze ettől még nem ez lesz a cnc megmunkálás forradalmasító megoldása, de erre a kis gépre maximum ER8-at tennék, majd ha működik végre az esztergám (sajnos a sok műanyag alkatrészből az egyik legfontosabb van szétkopva és még nem csináltattam hozzá másikat, illetve a meghajtás miatt kissé nagyobb alapterületet foglal a gép és helyem nincs elegendő), de addig is próbálom összehozni és kipróbálni.
(#) benko_balazs válasza benko_balazs hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
En úgy kezdtem hobbicnc-vel foglalkozni, hogy megvásároltam egy kínai 16*20 cm méretű kis gravírozót. A z tengely 3d nyomtatott volt, csak annyit bírt ki amíg lemásoltam textilbakelitből. a főorsó kefés motor volt, Arduino vezérléssel. amikor kezdett kopni, akkor kezdte zavarni a vezérlést, amely a zajokat + lépésként értékelte. Amint lecseréltem BLDC motorra, ez a probléma megszünt, valamint a szerszámtörés is. Nema 17 motorokat használok, ezt a főorsót is elbírják.
(#) D_Zsolt válasza benko_balazs hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
Pár napja kaptam egy ilyesmit. Most WD40-ben ázik, mert alig mozgott. Alu az egész, M6 menetes orsói vannak 50x50mm mozgástérrel. Erre megy egy-egy áttételes 28BYJ-48 motor némi hack után, hogy ne unipoláris legyen. Tudom, lassú lesz, de a megtenni kívánt 50mm-hez talán elegendő lesz majd. A vezérlést egy GRBL-ről gondoltam nano-val, mert az van feleslegbe és azt usb-n tudja babusgatni, nem kell a gépre speciális cnc vezérlő program. A Z tengelynek elegendő lenne akár 10mm is, mivel gravírozás a cél, de hever itthon egy ilyen, kellene vele valamit kezdeni, de lehet, hogy maradok valami floppy vagy CD mechanikánál, bár gyengének találom a Z tengelyhez azzal a motorral. Ez tényleg egy játszós gép lesz egy kislánynak (na jó, 18 lesz idén, nem olyan kicsi már) és tényleg gravírozás a cél maximum. Ha nagyobbat akar, akkor van rá mód másik géppel.
Következő: »»   328 / 371
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem