Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   150 / 162
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Sajnos ezen nincs ilyen opcio ( és nincs is mivel kezelnem). Ha külsö áramkörrel, akkor fennáll annak a veszélye , hogy az átmeneti állapotban lépést vesztek (mint most is ha lepacsolom a tekercsáramot). Azt még megnézem mennyire tudom csökkenteni az áramot, ami mellett még lépked, de nem annyira melegszik.
Eszembe jutott egy másik opcio, de még nem probáltam, hogy az utolso lépést ( kodot) rajtahagyom a tekercseken néhány másodpercig, amig a mechanizmus garantáltan megáll - motorfékkel, utánna már a motor nem mozdulhat (önzáro szerkezet). Probált már valaki ilyesmit?
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2019
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Ellenállást kötsz sorba a tekercsekkel (felesleges energiapazarlás), csökkented a meghajtó feszültségét (ha lehetőség van rá) vagy olyan meghajtóra cseréled, amiben be lehet állítani az áramot.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Az áramot tudom szabályozni, csak hogyan lehetne azt összehangolni azzal állapottal amikor forog a motor és azzal amikor áll ( akkor kellene az áramot csökkenteni).
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Így, hogy nics szabad láb a kontrolleren, nem sok lehetőség marad. Esetleg az, amit már írtál, miszerint ennyira csökkenteni a tekercsáramot hogy még stabilan lépjen de ne melegedjen.
(#) wbt válasza Massawa hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Tegyél be egy monostabilt (74121, 123, van 1GATE tokozásban is) a STEP jelre. A kimenete meg egy tranzisztoron keresztül a potival párhuzamosan vagy sorba (nem tudom, mikor ad nagyobb áramot az elektronikád) kapcsolt ellenállást kapcsold ki-be. Az idő nem kritikus, nálad lehet akár 1 sec. is.
(#) Massawa válasza wbt hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Valami ilyesmin gondolkodtam, de nem vagyok biztos, hogy nem lesz-e ugyanaz a hiba mint most, amikor a SW kapcsolja le az áramot. Az átmeneti állapotokban félek, hogy lepésvesztés lesz. Nincs STEP jel, mert a motor mind a 4 fázist a procibol kapja, azaz a 4 vezeték állapotát kellene kiértékelnem a monostabil inditására vagy leállitására.
Még kiprobálom az ötletemet, a legrosszabb esetben átirom a SW-t STEP/DIR rendszerre, és a motor kap egy ilyen meghajtot. Azzal felszabadulna 2 port a procin amivel megoldhato lenne az áram csökkentés.
(#) pipi válasza Massawa hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Hali!
"jobb" vezérlők tudják... Ha adott ideig nem kap léptetést, visszaveszi a motoráramot "tartó" áram szintre.
Ha Te gyártottál egy egyszerű vezérlést akkor pl a motor tápjával(vagy földjével) sorbakötsz egy teljesítmény ellenállást, amit fet-tel áthidalsz léptetés alatt
(#) Massawa válasza pipi hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Kösz ez mind világos, az egész vezérlés saját fejlesztés, de nem maradt elég port a FET kezelésére, igy ki kellett hagynom. Ugy látszik azonban, hogy az elgondolásom müködöképes. A motoron a megállás után egy bizonyos ideig még rajta hagyom a teljes tekercsáramot, amire teljesen leáll a mechanizmus mozgása és csak késöbb kapcsolom öket teljesen ki. Igy kizárom a lépésvesztést és ha áll a motor akkor nincs áram. Köszönöm a gondolatokat, az embernek jol jön, ha több ötlet elhangzik, és van mit mérlegelni.
(#) Bence989 hozzászólása Máj 30, 2019 /
 
Sziasztok!
nekem a szervo motorok illetve a szervo drive működéséről lenne kérdésem.

van a servo motoron a fék. annak a kábelét közvetlen a servo drivera kötöm? a megfelelő kimenetre?

meg van valami brake resistor. ennek is a fékhez van köze?

ezt a részét nem értem teljesen. kérlek magyarázzátok el.
köszi!

pic01.png
    
(#) Peter65 válasza Bence989 hozzászólására (») Máj 30, 2019 /
 
A szervomotoron lévő mechanikus fék működtetését nem a motor kábelről, hanem külön kell kialakítani. A rajzon 24Vdc szerepel, tehát kell lennie 24Vdc feszültségnek, hogy működtetni tudjad. A működtetés a szervo hajtáson kívül is megoldaható (ha pl. PLC van mellette), de a hajtásoknak szokott lenni digitális kimenete, amivel általában megoldható a fék oldása.
A fékellenállásnak nincs közvetlenül köze a mechanikus fékhez. A fékellenállás arra szolgál, hogy a fékezéskor visszatáplált energiát eldisszipálja. Amikor a szabályzó fékezi a motort, a visszatáplált energi megemeli a szabályzó belső DC sinének feszültségét, és egy áramkör rákapcsolja a DC sínre az ellenállást, amíg le nem csökken az elvárt szintre újból.
(#) Bence989 hozzászólása Máj 30, 2019 /
 
Rendben, köszi!

tehát mondjuk a servo drive digitális kimenetével tudok működtetni egy relének a tekercsét, ami rákapcsolja a fék tekercsére a feszültséget?

közben felmerült egy olyan kérdés is, hogy a plc, és a servo drive között, hogyan van az összeköttetés?
mondjuk egy átlagos plc-t nézünk aminek a kimenetéből vastag érvéghüvelyezett vezetékek jönnek ki. viszont a servo drive ra egy sima sok érintkezőjű csatlakozó megy.

akkor a kettő között van valami kódoló, vagy átalakító? pl zip link?
(#) Peter65 válasza Bence989 hozzászólására (») Máj 31, 2019 /
 
Igen.
Nem ismerem konkrétan ezt a készüléket, de az gyakori, hogy egy dsub vagy szalagkábel csatlakozó van a szabályzón, amit egy sorkapcsos panelen lehet kifejteni szükség esetén. Azért általában az is megoldható, hogy a csatlakozóba menő kábel viszonylag vékony erét kötjük be a plc-be. Egyébként meg leggyakrabban valamilyen soros felületen, valamilyen buszon szokás összekötni a plc-t és a szabályzót.
(#) Bence989 hozzászólása Máj 31, 2019 /
 
Rendben köszönöm!

Ezen kívül már csak annyi lenne a kérdés, hogy egy
Frekvencia váltót a plc-re ugyan ilyen módokon tudok csatlakoztatni?
(#) Peter65 válasza Bence989 hozzászólására (») Jún 1, 2019 /
 
Igen.
(#) Bence989 hozzászólása Jún 1, 2019 /
 
Nagyon szépen köszönöm. További szép napot.
(#) Bence989 hozzászólása Jún 2, 2019 /
 
még lenne itt 2 kérdés ami nem tiszta nekem teljesen. segítsetek nekem légyszi

servo drivenál vannak a paraméterek. sebesség, forgás irány stb. ezek az adatok programként megvannak írva a servo drivera, a megfelelő bemenetekhez címezve és a plc ezeket csak engedélyezi?

Frekvenciaváltónál a paraméterek. indítási idő, forg. irány, stb.
ezek is ugyan így bele vannak írva a frekvenciaváltóba, és a csatlakozási pontokra címezve, amiket szintén plc vel vagy gombokkal tudok engedélyezni?
(#) tvibi hozzászólása Jún 13, 2019 /
 
Sziasztok!
Segítségetek szeretném kérni Egy 4,3A 0,9/1,8 step 4 Nm-es léptetőmotorhoz szeretnék elektronikát aminek a fordulatszámát is kellene néha változtatni. A léptetőmotor egy hajtóműves motort váltana ki így annak a feszültsége (6V) vezérelné. Ötlet erre? Válaszokat elöre is köszönöm!
(#) Peter65 válasza tvibi hozzászólására (») Jún 14, 2019 /
 
Szia!
Komplett szabályzót több helyen is tudsz venni, pl.: itt is. A probléma, hogy ezek általában impulzusokat várnak alapjelnek, nem pedig 6V-os dc feszültséget. Lehet, hogy valahol elérhető U/f átalakítót komplett készülékként, de én ilyenről nem tudok. De lehet ilyen funkciójú IC-ket venni, amikből összepakolható egy ilyen kis áramkör.
(#) Medve válasza Peter65 hozzászólására (») Jún 14, 2019 /
 
Szia, én egy 4046-os PLL IC VCO-ját használom erre, elég jó az átfogása.
(#) Peter65 válasza Medve hozzászólására (») Jún 14, 2019 1 /
 
Igen, ez is egy lehetséges megoldás, de mondjuk nem a legstabilabb. A hőmérséklet hatására eléggé el tud mászni a frekvencia. Klasszikusan a VFC32 az egyik viszonylag stabil U/f konverter, de egy aurdino-val is elég stabil átalakító készíthető (ADC-vel megmérni az analóg feszt, és ez alapján a frekvencia jelet kiadni).
(#) tvibi válasza Peter65 hozzászólására (») Jún 16, 2019 / 1
 
Köszönöm a válaszokat!
Nagyon nem vagyok képben ezekkel a vezérlésekkel (ezért fordultam hozzátok)...
Egy relé (6V-os) kapcsoló érintkezőjével működhet az a vezérlés amit írtál?
(#) Bakman válasza tvibi hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Ha jól értem, a hajtóműves motor kap feszültséget, néha kicsit többet, néha kevesebbet, attól függően, milyen fordulatszámra van szükség.

Egy léptetőmotor vezérlője ettől jóval összetettebb. Kell neki stabil tápfeszültség és valamilyen jel (vezérlőtől függ), ami alapján meghatározza a forgás irányát és sebességét.

Csak egy relé kevés a feladathoz, túl sok kapcsolást nem bír ki és az vagy behúz vagy nem feszültségtől függően de fordulatszámot nem lehet vele szabályozni (már ha jól értem a kérdést).

Ami még érdekes kérdés, az a mostani helyzet. Mekkora az a hajtóműves motor, amit helyettesíteni kell?
(#) tvibi válasza Bakman hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Ez egy tasakológép fóliahúzó motorja. Fotocella jeltől fotocella jelig kell neki húzni alap esetben. A fordulatszám változtatás az attól függ milyen hosszú tasakot kell készíteni... Ami benne van hajtómű az alul van tervezve... A meghajtó motor az nagyon hajaz a modellezésben is használt kefés motorral a hajtómű kimenő fordulata 90-es max. fordulatttal. A léptetőmotor azért jött képbe mert egy másik gépen azzal van megoldva de annak a PLC-ből van hajtva. Az én gépemnek sokkal primitívebb a vezérlése... Az nem gond hogy külön táp kell...
(#) tvibi válasza tvibi hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Kicsit olvasgatva... A vezérlő elé egy jelgenerátor az megoldás lehet?
(#) Bakman válasza tvibi hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Attól függ, milyen vezérlő. Viszont, a
Idézet:
„Fotocella jeltől fotocella jelig kell neki húzni alap esetben. A fordulatszám változtatás az attól függ milyen hosszú tasakot kell készíteni...”
mondatokból arra lehet következtetni, hogy ide nem csak egy jelgenerátor fog kelleni. Alsó hangon egy mikrokontroller, amin be lehet állítani a fordulatszámot (is).
(#) tvibi válasza Bakman hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Ezek szerint igen...
(#) tvibi válasza Bakman hozzászólására (») Jún 17, 2019 /
 
És Te tudnál olyan embert aki ezeket összerakná nekem??
(#) pipi válasza tvibi hozzászólására (») Jún 17, 2019 /
 
Hali!
Adatlapodon nem látszik a világ mely részén vagy...
(#) tvibi hozzászólása Jún 18, 2019 /
 
Vácszentlászló (Gödöllő mellett..)
(#) kaqkk válasza tvibi hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
A két fotocella közt folyamatosan a beállított sebességgel oda-vissza teker a stepper ?
Következő: »»   150 / 162
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem