Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   235 / 276
(#) fabrik80 válasza sándor67 hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Nem értem, miért nem ide vitted a géped javíttatni? Nincs is olyan messze. http://www.trakis.hu/atrakisrol/?menuid[]=0&lngsel=0

Vagy ide. http://hegesztogepeink.hu/
(#) Een5604 válasza Suvick hozzászólására (») Máj 9, 2019 /
 
Szia, van egy keveset használt általad keresett huzaltolóm eladó.
(#) Ge Lee válasza Dzsudimanó hozzászólására (») Máj 9, 2019 /
 
A gyakorlat azt mutatja, hogy nagyon nem mindegy hogy hogyan néz ki az a trafó! Mert ha laza csatolású, akkor kisebb rövidzárási árama lesz, azaz jóval nagyobb pufferfeszültségre lesz szükséged mint egyébként.
Pl. én általában 85A környékén használom, nálam ehhez 30V puffer fesz, azaz kb. 21V-os szekunder feszültség tartozik. Viszont nekem szoros csatolású trafóm van. Ha neked nem az van, akkor ekkora feszültséggel csak szikráztatni tudsz majd, hegeszteni nem. Mert ahhoz egy olyan trafó esetén 40V feletti feszültségek kellenek, láttam olyat ahol 45-50V körüli pufferfeszültség van!
A elektrotechnika itt is ugyanúgy működik, a kondi a félhullám csúcsfeszültségére töltődik, azaz a mért effektív érték 1,41 szeresére.
(#) Dzsudimanó válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 9, 2019 /
 
Szia!Köszönöm a válaszod!Akkor ezek szerint jobb ha szorossabb csatolású a trafó meglegyen az áram a nagy feszültségesés ellenére is.Ahogy itt olvastam a szerint a szorossabb csatolás osztott primer és szekunder tekercsel érhető el lehetőleg az osztott primer fölé tekerve a szintén osztott szekundert.A trafó amit felszeretnék használni az egy Hetra 130U trafója eleve ilyen felépítésű .Az elgondolásom a következő : a trafót úgy tekerném át,hogy a két vasmag oszlopon egyenlő arányban elosztva a primert leágazásokkal tekerve hogy ezeket egy 2 tárcsás kapcsolóval átkapcsolva szabályozható legyen a feszültség és vele a hegesztő áram.A primer tekercsek felé szintén osztva tekerve a szekunder tekercseket.Eredetileg a szekunder tekercsek is sorba vannak kötve csak nem pont egyenlő arányban.Én egyenlő arányban osztva tekerném és a közép leágazást is kihozom és így alkalmaznák 2 utas egyenirányítást,nem Graetz kapcsolással!Így lényegében a két szekunder tekercs áram szempontjából párhuzamosan dolgozna az egyenirányítás után levehető áram szempontjából.A vasmag keresztmetszet adott gondolom ezért a max. áramnál a bekapcsolási idő persze csökkenne,de igazából főleg alacsony és közepes áramerősségen szeretném használni a készüléket!Írd meg,hogy jó -e az elgondolásom,hanem mit csináljak máshogy!Még a huzal előtoló megoldása ennek beszerzése kérdéses számomra.A vezérléstől nem félek az megoldom,hozzá...
(#) Dzsudimanó válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 9, 2019 /
 
Sajnos kimaradt amit leírtam egy része!Tehát ami kimaradt ha szorossabb csatolású a trafó akkor könnyebb előre méretezni,ha laza a csatolás akkor több kisérletezést igényel,hogy az áram meg legyen a nagy feszültség esés ellenére!
(#) Ge Lee válasza Dzsudimanó hozzászólására (») Máj 9, 2019 /
 
Némi túlzással az elektródás hegesztéshez áramgenerátor, a fogyóelektródáshoz pedig feszültséggenerátor szükségeltetik, azaz teljesen más tulajdonságú, ezáltal kinézetű trafóra van szükség. Szoros csatolás kell, osztott csévetest, két félprimer, rajtuk a két félszekunder.
Két tárcsás kapcsolót nem biztos hogy könnyen szerzel, a sima is aranyárban van, nekem is csak hirdetési oldalon sikerült találnom pár darabot a bolti ár töredékéért, ez 6 állású.
Két ilyen kapcsoló, és akkor mindkét félprimer kaphat leágazásokat. A kísérletezés nem teljesen úszható meg, de ha ilyen elrendezésű a trafód akkor nem lesz nagy feszültségesése, és szerintem biztosan nem kell 25-27V-nál nagyobb szekunder feszültség, az lehet a maximum, onnan meg mész lejjebb a leágazásokkal mondjuk 3V-onként.
Az a lényeg, hogy az üresjárati pufferfeszültség és a tizen akárhányvoltos terhelt ívfeszültség között mekkora különbség adódik. És igen, minél szorosabb csatolású a trafó, annál kisebb lesz ez a különbség, annál könnyebb lesz előre méretezni és annál kevesebbet kell majd kísérletezni.
Ha nincsenek nagy igényeid akkor a vezérlés az szinte vicc, áteresztő FET, poti, gázszelep, az egészet elviszi egy kis relé a nyomógombról, csak feltétlenül külön trafóról kapja az egész a tápfeszt, hogy véletlenül se ingadozzon a motor sebessége. Én a trafót sem csattogtatom, nem is tudnám csak lágyindítóval mert hiperszilem van, minden indításnál lekoppintaná az automatát.
(#) Dzsudimanó válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 9, 2019 /
 
Köszönöm!Most jelenleg a trafó terheletlen szekunder feszültsége fokozattól függően 47-54 V .Nagyon jól bevált kis trafó 30 év alatt rengeteget dolgoztam vele.Nem is az enyémet kívánom szétbontani hanem veszek még egy ilyet és azt!A jó fogáson 10-15 ezerért most is van több ilyen eladó.Csak bele néztem és a látottak alapján rákérdeztem,hogy jó -e az elgondolásom.Akkor veszek egyet és neki állok!
(#) Ge Lee válasza Dzsudimanó hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Árban az nem lesz kevés. Megveszed 15-ért a trafót, meg még közel annyi lesz rá a huzal, az már 30, és még meg is kell tekerni, stb. Ha közelebb laknál adnék egy 3 oszlopos trafót jelképes áron, le kell bontani róla a rezet, meg kivágni belőle a középső oszlopot. Elküldeni nem tudom a súlya miatt.
(#) Dzsudimanó válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Úgy terveztem, hogy a szelundert azt mindenképpen visszarakom az eredetit (lapos réz textil szigeteléssel), a primert meglátom, hogy jön le, tekertem már máskor is trafót használt drótból. kösz a jó szándék, én Békésen lakom.
(#) Dzsudimanó válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Megnéztem jobban a trafót az osztott primer tekercselés az egyik csévén 6 kivezetésű vagyis 5 tekercs részből áll kihozott tekercs végekkel,a másik csévén 5 kivezetés van vagyis 4 tekercs részből áll szintén kihozott kivezetésekkel.Úgy hogy arra gondoltam megmérem a tekercsekre eső feszültségeket úgy ,hogy ha mind sorba van kötve és persze megnézem a szimetriát .Hátha lesz olyan szerencsém,hogy nem kell áttekerjem csak a szekundert!
(#) Ge Lee válasza Dzsudimanó hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
Én biztosan nem nyúlnék a primerhez ha nem muszáj. Megmérném hogy a fokozatokban mekkora a trafó gerjesztése, meg hogy ehhez mekkora áramfelvétel társul. Aztán ha úgy ítélném meg hogy az rendben van, akkor valahogy megfelezném középen a szekundert, mert ha 54V-os akkor abból lenne 2db 27V-os tekercs, és párhuzamosan kötném őket, aztán tennék rá egy graetz-et és kész is van, nem kell trafót tekergetni meg huzalt venni sem.
Aztán ha netán sok, akkor szednék le egy két menetet még a szekunderekből.
(#) Dzsudimanó válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
Köszönöm a megerősítést ,így teszek!Remélem sikerül kikonbinálnom a megfelelő fokozatokat, a szekunder módosításával.A trafó most 5 fokozatú.
(#) Ge Lee válasza Dzsudimanó hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
Ha az egyik csévén van 6 kivezetés a másikon pedig 5 kivezetés akkor az nem lehet 5 fokozatú, annál jóval több kell legyen. Persze ehhez tudni kellene az összes menetszámot, azt is hogy hol vannak a leágazások. Persze lehet, hogy a legkisebbet, azaz amikor mindkét primer a legrövidebb, már nem lehet használni, vagy fordítva, a két leghosszabbat. Ezért mondtam, mérni és számolni kell, kísérletezni már csak a kapott eredmény alapján lehet.
(#) Dzsudimanó válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
Biztos 5 fokozatú 70, 85 , 100, 115, 130 A plusz a hatodik állás a 0. Egy 3 tárcsás kapcsolóval lehet átkapcsolni nem ép a legáttekinthetőbb a bekötése és minden trafó kivezetés be van kötve az 5 kivezetéses tekercs első pontjára megy a 230 V egyik pontja a további 4 kivezetés a kapcsolóra megy.A 6 kivezetéses tekercs első 5 pontja a kapcsolóra megy az utolsó 6. pontja hőkioldón keresztül a 230 V másik pontjára csatlakozik. Lesz rajta mit spekulálni,de valahogy kiméregetem és kiszámolom!
(#) Dzsudimanó válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
A második tekercset forditva irtam helyesen az első kivezetés megy egy hőkioldón át 230 V másik pontjára, a további 5 kivezetés a kapcsolóra megy!
(#) Ge Lee válasza Dzsudimanó hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Azért annyi, mert egyszerre kapcsolja mindkét oszlopot. De ha külön külön kapcsolod csak az egyiket, mindjárt van úgy 9-10 fokozatod, más kérdés hogy ezek úgy mekkorák, és hogy milyen változást produkálnának az elkészült gépben. De akár még működne is, mert ide nem kellenek akkora menetszám különbségek mint az eredeti trafóra.
(#) Dzsudimanó válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Tehát, ha a 3 tárcsás hellyett berakok 2 db 1 tárcsás kapcsolót plusz egy külön hálózati be ki kapcsolót, akkor finomabb szabályzásúvá válik a trafó...
(#) Dzsudimanó válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Még azt kérdezném hogy ha külön szabályozható lesznek a primerek akkor a szekunderek feszültsége se lessz szimetrikus és igy gondolom nem köthetők párhuzamosan csak sorba? Mit tanácsolsz?
(#) Ge Lee válasza Dzsudimanó hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Mivel 1db primered van, meg 1db szekundered lesz graetz-cel, ezért nem is kell hogy szimmetrikusak legyenek a tekercsek, arra csak a szekundernél van szükség, mert nyilván csak úgy tudod őket párhuzamosan kötni, ha menetre egyformák.
Hogy ilyenkor az egyik félprimer hosszabb mint a másik az lényegtelen, nem lesz nagy eltérés a szekunderek áramában.
(#) Dzsudimanó válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Igen a szekundereken értem,hogy azonos menetszám kell,de hiába azonos a menetszámuk nem lesz rajtuk azonos a feszültség mert a primerekhez viszonyítva más más lesz az áttételük ( a kapcsolók állásától függően)!Ezért foglalkoztat a dolog,hogy össze lehet -e párhuzamosítani a különböző feszültségű szekundereket?
(#) erbe válasza Dzsudimanó hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Nem lesz más az áttételük, hiszen ugyanazon a vasmagon vannak.
(#) ati790731 válasza Dzsudimanó hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Honnan todod, hogy nem lesznek azonos feszültségűek?
A vas egyformán mágneseződik, mivel egy primer van!
Nekem kb 20 éve megy igy egy áttekert hetra, és nincs rajta graetz sem csak egy-egy dióda szekunderenként.
(#) ati790731 hozzászólása Máj 12, 2019 /
 
Viszont, a hetrán egymás mellett van a primer / szekunder, az enyémen úgy lett tekerve, hogy szét van terítve a fél/fél primer, a vasmag teljes felületén, a szekunderek, pedig szintén teljes szélességben rajtuk, és csak az egyik oszlopon vannak a megcsapolások..
(#) Dzsudimanó válasza ati790731 hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Szia! Az én Hetrám eleve ilyen osztott primer felettük osztott szekunder!
(#) ati790731 válasza Dzsudimanó hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Akkor azzal nem sok probléma lesz..
(#) Dzsudimanó válasza erbe hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Értem akkor egy be kell nézni a 2 fél primert és a 2 fél szekunder áttételét.
(#) Dzsudimanó válasza ati790731 hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Köszönöm ,megnyugtattál, a szimetria miatt aggódtam,de most már értem!
(#) Melphi válasza mpisti hozzászólására (») Máj 13, 2019 /
 
Köszönöm.
(#) erik001 hozzászólása Jún 3, 2019 /
 
Sziasztok.
Co hegesztőbe lett belerakva egy elektromos szelep ami kapcsolja a CO gázt. Mert eredetileg fix pisztoly volt rajta és lelet cserélve euro csatlakozósra és ebbe nem a pisztoly kapcsolja a gázt hanem a készüléknek kellene. Rá is kötöttem a huzal toló motorra relével az elektromos szelepet(230v) de viszont a motor a feszültséget a hegesztő tekercsről kapja ami legkisebb fokozatba 16.8V legnagyobb fokozatba 22.8v és a relé 24v ami a legnagyobb fokozatba működik tökéletesen kisebb fokozatba már nem húz be. Ezt hogy lehetne megoldani ? 16.8 - 22.8 V ig behúzzon a relé.
Köszönöm előre is a segítséget .
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2019
(#) szendi001 válasza erik001 hozzászólására (») Jún 3, 2019 /
 
Egy pici vezérlőtrafó jó lehet, nem?
Következő: »»   235 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem