Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   323 / 367
(#) Ge Lee válasza granpa hozzászólására (») Ápr 15, 2019 /
 
A csengőtrafó egy zárt műanyag dobozban, folyamatos használatra lett tervezve, ezért nagyon alul van gerjesztve, sosem mértem vagy számoltam hogy menyire.
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Ápr 15, 2019 /
 
Igazad van.
(#) Ge Lee válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 15, 2019 /
 
Van egyébként különbség a két áramban, de ez olyan kicsi (az 1%-ot sem éri el) hogy nem érdemes vele foglalkozni.
(#) szs hozzászólása Ápr 21, 2019 /
 
Sziasztok, jóestét!

Bontottam egy kicsi trafót egy Sony rádió és egyéb zajkeltő eszközből, és mivel egy 9V-os relé volt mellette, csuklóból ráírtam: 230/9V.
Aztán tegnap elkezdtem rajta gondolkodni, megmértem, terhelés nélkül 9,4V. De ebből még nem tudok meg semmit, pláne azt, hogy mennyi is a névleges feszültsége, és mennyi a terhelhetősége. Különböző ellenállásokkal elkezdtem terhelgetni, és az 1, kép szerinti eredmények jöttek elő. Nos, ebből én ugyan nem jutottam közelebb a megoldáshoz.
Nagyon nehezen fértem hozzá a vasmaghoz, a hossza egyértelműen 17 mm, a szélessége csak úgy volt mérhető, hogy a közelében a subler, az 8 mm. Ebből granpa képlete szerint közel 1,5 VA jönne ki.
Aztán (a méregetése utáni tanácstalanságban) elkezdem az interneten keresgélni, hátha... És találtam is olyan Sony "gépet", ami ezt a trafót használja, és kép, sőt feszültségérték is volt rajta. (2, kép) Igaz, ott már egyenirányítva, kondenzátorral simítva, de az 5,7-es feszültségszabályzó előtt 9,1V az elvárása.
Nosza tettem a trafóra egyenirányítót, kondenzátort is kötöttem be, így először 13,4V lett a feszültség, majd néhány ellenállás cserélgetésével arra jutottam, hogy 94 Ohm terhelésnél esik 9V-ra a feszültség, ez nagyjából 0,095A, ha jól számolok. (Végül árammérésnél 0,09A volt mérhető). Ez akkor kb 0,85VA.
(Ja, és a kondenzátor bekötése előtt kipróbáltam egy 5W-os autóizzóval, úgy 5,5V-ot, majd 0,25A-t mértem, de hát ez inkább túlterhelés...)
Szerintetek ennél többre tudok valahogy jutni így, hogy valós névleges feszültséget sehonnan sem tudok? Szívesen méregetek, amihez van eszközöm, szeretek játszani.
Nem várok sürgős választ, mindenkinek ünnep van, de a jövő héten minden segítséget örömmel fogadok.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2019
(#) antiktelefon válasza szs hozzászólására (») Ápr 22, 2019 / 1
 
Biztos lesz, aki jobban megmondja, szerintem ez a trafó csak egy standby trafó, így nem hinném, hogy túl sok időt fordítottak volna a tervezésére. Az 5,6V-os ág csak a bekapcsoláshoz szükséges részt táplálja, így annak nem lehet túl nagy az áramfelvétele, és a relé működéséhez sem kell pontosan 9V.
Az ilyen kis trafóknak nagy a feszültségesése, ha terheled, így nehéz szekunder feszültségről beszélni, de számítás alapján a névleges feszültség kb. 6,8V. Szerintem amíg a trafó nem melegszik túlságosan, addig lehet terhelni, és a terhelés adja a szekunder feszültséget. Amikor kezd a primer áram hirtelen emelkedni, akkor már rég túl van terhelve.
Ha stabkockát használsz, akkor amíg kellően nagy a szekunder feszültség, nem nagyon számít, hogy pontosan mennyi az, úgyis el lesz fűtve a különbség (minimum ~2V kell essen a stabkockán a rendes működéshez, kivéve ha LDO stabilizátort használsz).
(Az egy érdekesebb dolog, hogy a kapcsolási rajzon az 5,6V-os kimenet egy TA78057S 5,7V-os stabkockával van megoldva egy sima 7805 helyett, azonban D905 dióda helye megvan, így lehetett volna azzal is gyártani.)
(#) szs válasza antiktelefon hozzászólására (») Ápr 22, 2019 /
 
Ó, igen, azt elfelejtettem odaírni, hogy standby felirat volt a nyákon...
Szóval szerinted megpróbálhatom kb 7volton is. A 9V-on nem igazán (sőt, egyáltalán nem) melegedett, mégcsak a langyost is csak rámondhatom.
Sajnos primer áramot egyelőre nem tudok mérni, be kell végre szereznem váltakozóáramra alkalmas műszert már, úgy látom.
Megmentettem én azt az 5,7 stabilizátort is, mivel én csak egyszerű hobbysta vagyok, nekem újdonság volt

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2019
(#) antiktelefon válasza szs hozzászólására (») Ápr 22, 2019 /
 
Nem szükséges a primert mérni, ez már a durva túlterhelést mutatná ki, de egy jó műszer mindig hasznos. Ha tartósan terhelve nem lesz túl forró a trafó, akkor nem terhelted túl. A feszültséget szokták névleges terhelésen, a maximális terhelés 80%-án, meg mindenféle pontokhoz megadni, én a 6,8V-ot a kapcsolás alapján számoltam, mivel a stabkocka bemenetére 9,1V van írva. (Azt a kapcsolási rajz nem írja, hogy ez ki vagy bekapcsolva mérendő, valószínűleg a relé meghúzásakor jelentősen esett a feszültség.)
9,1-hez hozzáadod a diódahídon eső megközelítőleg 0,6V-ot, majd elosztod gyök kettővel, akkor kapod meg a szekunder feszültséget. (vagy simán 1,4-gyel osztod, az is megközelítőleg jó eredményt fog adni)
Vagyis a 6,8V szekunder feszültséget diódahíddal egyenirányítva, pufferelve 9,1V körüli egyenfeszültséget kell mérjél. Ahogy a terhelést változtatod, mindkettő változni fog, de amíg elég nagy kondi van rajta, addig az utóbbi gyök kettőszöröse lesz. (Ökölszabály szerint amperenként olyan 1000µF-ot illik rakni, viszont ha stabkockát használsz, annak a kimenetére akkorát szabad csak rakni, amekkorát az adatlapja ír, a nagy kondit mindig elé kell rakni. Az erősítőben főként a relé indokolta a nagyobb kondit.)
Amúgy itt van egy gyári trafó katalógus:16. oldal/13.PDF oldal
Láthatod, hogy üresjáratban a névleges feszültség akár másfélszeresét is leadják az ilyen kis trafók, és te fel is vettél egy ilyen görbét a terhelés függvényében.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2019
(#) szs válasza antiktelefon hozzászólására (») Ápr 22, 2019 /
 
Köszönöm ezeket is.
Akkor a jövő héten ki fogom próbálni (most újra egyenirányítás nélkül):
-először 39,
-aztán 33 ohm-al, és figyelem a melegedését
(#) szs válasza szs hozzászólására (») Ápr 23, 2019 /
 
Antiktelefon javaslatára
https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2263552.html#2263552
nekiálltam tartós terheléssel méregetni, és a következőket mértem:

-39 Ohm terheléssel: 7,2V-ra, később 7,1V-ra esett a feszültség 9,5V-ról.
Ez kb 0,197-0,185A áramerősséget jelent, 1,33-1,29VA-t.
(ha az egyenirányított-kondenzátorral simított részbe dugtam át az ellenállást, akkor13,4-ről 7,0-6,9v-ot mértem ott)
Ekkor szinte egyáltalán nem volt melegedés a burkolaton.

-33Ohm terheléssel: 6,8V-ra, később 6,6V-ra esett a feszültség 9,5V-ról.
Ez kb 0,206-0,2A áramerősséget jelent, 1,36-1,32VA-t.
(ha az egyenirányított-simított részbe dugtam át az ellenállást, akkor13,4-ről 6,58-6,45v-ot mértem ott)
Ekkor is éppen csak langyosság volt a burkolaton.

-27Ohm-al terhelve:: 6,2V-ra, később 6,1V-ra esett a feszültség 9,5V-ról.
Ez kb 0,23-0,22A áramerősséget jelent, 1,42-1,37VA-t.
(ha az egyenirányított-simított részbe dugtam át az ellenállást, akkor13,4-ről indulva 6,00-5,85V-ot mértem ott)
Itt már erősen melegedett a burkolat, kézzel éppen még fogható, de szerintem belül már forró lehetett.

Mindhárom esetben félórát járattam a terhelt trafót.

Ezek alapján akkor rámondhatom, hogy a 33 Ohm-al mért kb 0,2A terhelés (6,8V-1,36-1,32VA) a hasznos terhelése ennek a kis trafónak?

Néhány kép még róla:
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2019
(#) Ge Lee válasza szs hozzászólására (») Ápr 24, 2019 /
 
Kb. igen, de azt ne felejtsd el, hogy ezeket az apró trafókat általában segédtáp jellegű üzemre tervezik, nem túl nagy feszültségesésre, és kicsi, 100mA alatti terhelésre. Én biztos hogy nem terhelném ennél jobban, de a feszültségesés is árulkodó, ha az túllépi a 10-15%-ot az üresjárathoz képest akkor az szerintem már sok.
(#) Baxi hozzászólása Ápr 24, 2019 /
 
Hi Mesterek!
Egy JHL erősítőt építek, s ezt a trafót szántam hozzá.
Meglepetésemre melegszik és búg. Terhelés 3A folyamatos, negyede sincs mint amire méretezték .
Mi lehet vele a gond?
Én két dologra tippelek:
- lefogatás miatt (átmenő csavarok a vasmagon)?
- az elé pakolt tekercs (szűrés miatt)?
A szűrést egy kapcsoló üzemű tápból bányásztam s ültettem át a táp paneljára. A trafó egy írásvetítő 24V 200W halogén izzóját hajtotta.
Segítséget válaszokat előre is köszönöm
(#) granpa válasza Baxi hozzászólására (») Ápr 24, 2019 /
 
Szűrés nélkül kipróbáltad? A kapcs.táp szűrő ide nem alkalmas. A csavarok nem okozzák, hacsak nem szigeteletlenül vaszárlatot okoznak (ez nem jellemző).
(#) boti2 válasza Baxi hozzászólására (») Ápr 24, 2019 /
 
Próbáld ki úgy, hogy kiveszed a fojtótekercset és szűrőellenállást teszel a helyére. Valószínűleg nem légréses DC fojtó, hanem légrés nélküli.
(#) Baxi válasza boti2 hozzászólására (») Ápr 24, 2019 /
 
Félóra üzem után nem nagyon kellet fogdosni, most vissza hütöttem s bekötöttem simán 230v-ra. Már induláskor sem jelentkezett a bugás, pedig akkor közel 5A vesz fel. Remélem így melegedni sem fog a trafó. Milyen az a szűrő ellenállás s mekkora értékű legyen?
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2019

trafo.jpg
    
(#) krapulax6 hozzászólása Máj 1, 2019 /
 
Sziasztok.
Egy Sony str414L tipusu radioerosito trafoja a videoban hallhato hangot produkalja.
Szuleim vettek ugy 20 eve,de emlekeim szerint azota is csinalja viszont nem mindig.
A jelenseg:Bekapcsolasnal cincogo vagy csorgo hang es pislakolo izzok,ami rendszerint 1-30 mp alatt helyreall .
Bontva nemigen volt a trafoja.
A segitseget elore is koszonom.

https://youtu.be/ua9-EPMBA4E
(#) Ge Lee válasza krapulax6 hozzászólására (») Máj 1, 2019 /
 
Nem sok mindent hallani mert elég halk, de nem biztos hogy a trafó csinálja, lehet hogy csak változó terhelése van (kontakthibák) és azért cincog. Célműszered gondolom nincs, így marad az, hogy lekötsz mindent a trafóról, és megnézed hogy önmagában is produkálja-e ezeket a hangokat. Ha igen akkor a trafóval van baj, ha nem akkor utána van valami gond.
(#) krapulax6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 1, 2019 /
 
Par napja lekotottem a 28-0-28 V-os reszt az alaplaprol,es akkor 30 bekapcsolasnal egyszer sem csinalta.Az izzok vilagitasat rajta hagytam.
Puffereket csereltem ket napja de nincs valtozas.
https://kepkuldes.com/image/H3mjl0
(#) Gafly válasza krapulax6 hozzászólására (») Máj 1, 2019 /
 
Attól miért cincogna?

De van még sok kondenzátor benne, és más alkatrész is, ha mindent kicserélsz, akkor biztos megjavul...

Próbáltad már kicsit megtekerni a villanykörtét úgy két kondenzátor csere között?
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2019
(#) krapulax6 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 1, 2019 /
 
Ahha,azokat amiatt csereltem,mert 40 ev alatt gondolom kiszaradtak.
(#) Gafly válasza krapulax6 hozzászólására (») Máj 1, 2019 /
 
Más baja úgysem nem lehet, tehát ettől megjavult.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2019
(#) Sebi válasza Gafly hozzászólására (») Máj 7, 2019 /
 
A hálózati üvegcsöves (wickman) biztosító panelbe ültetett befogói (tulipán) szorítóerejének csökkenésekor az érintkezés bizonytalan, apró szikrák és a cicergés lehetséges. Időnként - átmnetileg - elmúlhat, ha összeheged...
(#) Mócsing hozzászólása Máj 14, 2019 /
 
Szervusztok .
Tud valaki tanácsot adni ,honnan lehet hiperszil magot rendelni ? Pontosítva , SM85B-t .
Előre is köszönök minden infot .
(#) Orbán József válasza Mócsing hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Próbáld meg ITT.
(#) Ge Lee válasza Mócsing hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Nem tudom hogy az mekkora teljesítményű meg hogy mihez kell és mennyi belőle, olyanom van ami közelít méretében az SU75B-hez, de nem szabvány méret mert orosz. A mag 112mm hosszú, 78mm széles, a keresztmetszete pedig 40x25mm.
(#) Orbán József válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
A Fastron katalógus szavaival:
SM85B Pn 160W
(#) Mócsing hozzászólása Máj 15, 2019 /
 
GU50 SE kimenői lesznek és az ismerősöm aki megtekeri őket ezt használja .
Amúgy akkurátus ember , minden erősítőjének minden adatát feljegyzi . Természetesen a trafókét is ,
a hangjuk jellemzésével együtt .Csak GU-val épített kb. tízet .
(#) Orbán József válasza Mócsing hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Hirdesd meg az apróban, hogy VACUUMSCHMELZE (VAC) vasakat keresel, akár a netes piacokon is.
Ezekből sokan építettek kimenőt, megelégedésükre.
Aztán, ha addig jut az amatőr, hogy tényleg jó csövest épít, akkor a vágott magokat elfelejti.
...és jön a GOS vaskorszak...
(#) pucuka válasza Mócsing hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Idézet:
„Csak GU-val épített kb. tízet .”

Akkor nem nagyon érthet hozzá. Max kettőt. Jó, az első nem sikerül, de ha kijavítja a hibáit, a másodiknak már sikerülnie kell. (2 db SE, 2 db PP az csak max négy)
Attól még trafót jól tekerhet, ahhoz csak kézügyesség kell, ha már megtervezte valaki, de vannak táblázatok, számolókák is.
(#) granpa válasza pucuka hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Megrendelésre, eladásra.
(#) pucuka válasza granpa hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
A GU -val épít tíz trafót, mondjuk ott is kiderülhetett volna, hogy melyik a jó. Vagy én nem tudok magyarul.
Következő: »»   323 / 367
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem