Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   648 / 726
(#) P_Laszlo válasza veroka hozzászólására (») Ápr 16, 2019 1 /
 
Reméljük nem jön ki. Modellezés.

Meg hatvan centis előlap szélességre gondoltam, -3,8cm=56,2. A szükséges keresztmetszet hangszórófüggő, a hossz meg a hangolást állítja be. De fb függ a reflexnyílás pozíciójától is.
(#) veroka válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Akkor úgy kérdezem, hogy mivel modellezel? Mivel tudnám én kiszámolni a hangolási frekit egy dobozhoz?
(#) P_Laszlo válasza veroka hozzászólására (») Ápr 17, 2019 1 /
 
Hangdoboztervező programokkal, számolótáblákkal tudod megcsinálni.
(#) veroka válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
Ajánlj egyet légyszives. A WinISD nekem nem vált be, vagy én írtam el valamit, vagy ő számolt rosszul, de az elkészült dobozt szét kellett szednem, olyan csapnivaló lett.
(#) P_Laszlo válasza veroka hozzászólására (») Ápr 18, 2019 1 / 1
 
Mindegyik program jól számol, ha jók a bemenőadatok.

De arra egyik sem képes, hogy a szükséges doboztérfogatot, optimális hangolást megtalálja, kiszámolja. Erre nincs képlet vagy függvény.
(#) Davidd válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 21, 2019 /
 
Szia! Még gondolkodtam nagyon sokat, hogy lehetne megcsinálni hogy minden okés legyen. Mi lenne ha cserélhető portos lenne, az az hogy a port/portok csövek lennének és cserélhető lenne. Az az hangnyomás versenyen, frekvenciára egyik fajta port másik fajta port menne zenére, hogy lineárisabb legyen az átvitel, neked mi a véleményed, találkoztál már ilyesmivel?
(#) P_Laszlo válasza Davidd hozzászólására (») Ápr 23, 2019 /
 
Persze. A szélessávú hangszóróim tervezése közben is mindig a T-S arányhoz és a helyiséghez megfelelő reflexcsövet használtam egy változatlan térfogatú b-reflex dobozban.

Illetve, nyilván szabadon hangolható a doboz.

Bár a nagyobb térfogatú, alacsonyabb alsó határfrekvenciájú doboz, mindenképp jobban kiemel mélytartományban, autóban használva.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2019
(#) kzozo hozzászólása Máj 2, 2019 /
 
Sziasztok. Van egy Videoton DC2002A típusú hangfal-páram. A magas hangok gyengén szólnak. A magassugárzó a képen látható állapotban van, vagyis valamiféle "ragacs" van rajta, tapintásra is ragad. Ez mi lehet? Kell oda egyáltalán? Milyen oldószerrel tudnám leszedni? Köszi, Zoli.
(#) P_Laszlo válasza kzozo hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
Ez az eredeti bevonat, ha leszeded, még kevésbé szól majd. Igazság szerint kellene rá. Ha jó állapotban vannak a hangszórók, és a hangváltót megfelelően állítják be, akkor viszonylag egyenletes a DC 2002 hangnyomás-frekvencia válasza.

Esetleg lengőrendszert lehet cserélni a magashangszóróban, de az már nem egy egyszerű feladat. És nem is feltétlenül szükséges, bár nyilván jobbat lehet csinálni, ma, mint a 40 éves Videoton.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2019
(#) kzozo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
Köszi a gyors választ. Azért szétfogom szedni, mert a membrán és az előlap között is van bőven, lehet hogy megfogja és nem tud rezegni. A membrán teljes kerületén megpróbálom kitakarítani.
(#) P_Laszlo válasza kzozo hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
Nem okoz lényeges változást, nem emiatt halk. Azok a magashangszórók eleve 86-7dB @1W érzékenységűek voltak.

Az elektroakusztikában, a látszólag egyszerű következtetések, többnyire nem állják meg a helyüket. Ez a "megfogja és nem tud rezegni" is ilyen. Legfeljebb az engedékenység csökken, és emiatt magasabb frekvenciától kezd működni, de azt meg a hangváltó úgyis levágja, szóval nem nagyon számít.

Alapból így néz ki a DC 2002: Bővebben: Link

Módosítva a hangváltót, ez lesz belőle: Bővebben: Link

A közép és magas együtt szól egy széles tartományban, így éri el a nagyjából szükséges szintet.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2019
(#) P_Laszlo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
A gyári állapottól halkabb, esetleg rossz központosság, vagy sérült lengőcséve miatt is lehet. Ha szétszeded, akkor nagy esély van rá, hogy elmozdul a lengőrendszer, és újra kell központosítani.
(#) kzozo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
Köszönöm a sok hasznos infót .
(#) P_Laszlo válasza kzozo hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
Nincsen mit. Most így több nem jut eszembe. Esetleg annyi, hogy a magashangszórót érdemes fordított fázisban bekötni. Akkor a második diagramhoz hasonló eredmény várható.
(#) kzozo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 14, 2019 /
 
Megoldódott. A hangváltót kiszedtem, visszarajzoltam, és akkor láttam hogy a magassugárzó szűrőkondija a hangváltó középhangszóró kimenetéről van leágaztatva (gyárilag). Ez miatt a magassugárzó már egy eleve szűrt jelet kapott csak. Átkötöttem a közép-szűrő elé, és most gyönyörűen szól.
(#) P_Laszlo válasza kzozo hozzászólására (») Máj 14, 2019 /
 
sajnos ez nem volt egy jó ötlet. A gyári megoldás életképesebb, jobb és biztonságosabb. Azt a dómot nem szabad elsőrendű szűrővel üzemeltetni, és 4-5kHz alatt sem.
(#) P_Laszlo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 14, 2019 /
 
Kivéve, ha a magassal párhuzamosan kapcsoltak egy tekercset is.

Viszont még így is gond, ha szétválasztod a két szűrőt. A megváltozó terhelés miatt másképp működik a középhangszóró és alacsonyabb frekvenciától szól a magas is, és ez nem jó egyiknek sem.
(#) kzozo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 14, 2019 /
 
Idézet:
„A gyári megoldás életképesebb, jobb és biztonságosabb.”
Igen lehet, de úgy nagyon nem szólt jól. A magassal párhuzamosan nincs tekercs. Lehet hogy eretnekség, de annyira tetszik most a hangja, hogy így hagyom.
(#) elektrorudi válasza kzozo hozzászólására (») Máj 14, 2019 /
 
Használd, amíg működik!
(#) P_Laszlo válasza kzozo hozzászólására (») Máj 14, 2019 /
 
Nem eretnekség. Csak a magashangszóró terhelhetősége nem engedi meg. Az a lengőcséve körülbelül 1,5W-os volt újkorában is. Most még annyi sincs. Legfeljebb hamarabb hozhatod javítani hozzám.
Illetve nem biztos az sem, hogy a középhangszóróval jól működnek együtt így. Mivel méréssel nem ellenőrizted.

Ha külön szűröd, elsőrendűvel, akkor 1,5uf-tól nagyobb soros kondenzátort nem jó ötlet használni. És a középnél is meg kellene nézni, mekkora értékű a kapacitás. Esetleg segíthet a problémán, ha cseréled az elkókat (már ha vannak, mert néha azzal szerelték ezt a típust) valami PE vagy PP fémgőzölt fólia típusra, és visszatérsz a gyári megoldáshoz.
(#) kzozo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 14, 2019 /
 
A módosítás előtt minden elkót kiforrasztottam, és megmértem. Mind hibátlan volt értékre, és ESR-re is. A magassugárzó soros kondija 2db 2µF fóliakondi párhuzamosan. Akkor megnézem 1db 2µF-ossal, azt viszonylag könnyű kivitelezni.
(#) P_Laszlo válasza kzozo hozzászólására (») Máj 14, 2019 /
 
Egy átlagos műszerrel nem tudod megmérni, hogy jól működik-e az elkó a hangváltóban. Azok legtöbbször egy frekvencián tesztelnek.

De még ha jó is, akkor is sokkal magasabb a soros ellenállása.

A 2,0µF jobb a hangszórónak, és jobban is szól.
(#) pcmaster90 hozzászólása Máj 28, 2019 /
 
Passzív membránnal tapasztalatokat örömmel fogadnám ,már ha van valakinek.

Valamint mi a véleményetek hangszóró beépítéséről passzív membránnak s a tekercsek közé átkapcsolható ellenállást beiktatni hogy hangolható legyen a mély tartomány kívülről is?
Esetleg az ellenállás helyett kisebb teljesítményű izzó még érdekesebben viselkedhetne.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2019
(#) P_Laszlo válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
Mit szeretnél egész pontosan? És milyen tekercsekre gondolsz?

A passzív membránok hangolása tisztázott elméleti szempontból, a modellezések 99%-ban lefedik egy rendszer várható viselkedését.
(#) pcmaster90 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
A hangszóró kivezetései közé kapcsolt ellenállásra vagy izzóra gondoltam amellyel lehetne hangolni a mélytartományt.
(#) P_Laszlo válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
Értelmetlen. A mélytartomány hangnyomását, ilyen módon sosem csökkentjük, a többi hangszórót igazítjuk hozzá, vagy dobozzal-elhelyezéssel változtatunk rajta. Abból az egyszerű okból, hogy a végerősítőket nem terheljük fölöslegesen.

Egyébként is, általában pont az a baj, hogy alacsonyabb frekvenciák felé haladva, több okból is csökken a max. hangnyomás. Szóval inkább az ellenkezőjére lenne szükség.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2019
(#) pcmaster90 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
Nem értelek pontosan ,de én egy olyan dologról írtam most hogy adott 2db hangszóró 1 dobozban melyből az egyik a passzív membrán szerepét hivatott betölteni ,viszont mivel hangszóróról beszélünk a kivezetései közé kapcsolt elenállással kívülről lehetne hangolni a mélytartományt bizonyos mértékig.Szerintem elég érdekes tapasztalatot lehetne így szerezni s lehet meglepődnénk a kapott eredményen.
(#) P_Laszlo válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
Semmi meglepő nincs benne, előre modellezhető ez a verzió is.

Gondoltam rá, hogy esetleg ez jutott az eszedbe, de bíztam benne, hogy mégsem, mert ez alapból értelmetlen. Egyrészt, egy normálisan felépített hangszóró T-S paraméterei ritkán (szinte sosem) alkalmasak passzív membránnak.
Másrészt, fölösleges passzív membránhoz mágneskört és lengőcsévét használni. Nem is szoktak egyáltalán. Maximum nagyon véletlenszerű, barkács megoldásként.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2019
(#) Benji94 válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jún 2, 2019 /
 
Egyszer a kaland kedvéért próbáltam egy ilyet, nem dedikált passzív membránnal hanem egy leégett tekercsű hangszórót tettem be.
15 literes zárt doboz volt kéznél, benne volt 13 cm-es SAL mélyközép ami erősítőről hajtva, egy leégett Tesla 16 cm-es mélyközép pedig csak úgy betéve, "passzív membrán"-nak.
Elsőre tetszett, mert bizonyos frekvencián erősítették egymást, és nagyon jó hangnyomás és impulzus-választ éreztem, de azért vetettem el nagyon gyorsan az ötletet, mert más, még nem olyan nagyon mély frekvencián meg teljesen kioltották egymást.
Nem volt még szerencsém normálisan hangolt passzív membrános rendszerhez, de meghallgatnék egyet az biztos!
(#) pcmaster90 válasza Benji94 hozzászólására (») Jún 2, 2019 /
 
Értem,esetleg nem próbáltad valami súlyal lejebb hangolni a passzív m. -nak használt hangszórót ,így lehet nem lett volna annyira jelentős mértékű kioltás a felsőbb tartományban?
Következő: »»   648 / 726
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem