Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   148 / 191
(#) (Felhasználó 116638) válasza Bakman hozzászólására (») Máj 26, 2019 1 / 1
 
Látom merre megy a történet.
Nézőpont ütköztetés/vita rendben, de a kötekedésre,és a lekezelő stílusodra nem vagyok vevő.
Nem gond?
(#) Bakman válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Máj 26, 2019 2 / 1
 
Már megbocsáss, de ezt végképp nem értem. Felhoztál egy indokot, miért is kell dupla mennyiségű pákahegy készlet (dupla hegyköltség), ez kikerülhető kb. két mozdulattal (fillérekből). Mi ebben a kötekedés?
(#) (Felhasználó 1947) válasza Bakman hozzászólására (») Máj 26, 2019 1 / 1
 
Az a gond, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze.
Lehet hogy nehéz elfogadnod, hogy vannak olyan forrasztástechnikai rendszerek,
amik külön pákahegyeket igényelnek ólmos/ólommentes technológiához.
A Metcal ilyen. Aki használja , ilyet vásárol, az tisztában van a dologgal.
(Személyes tapasztalatom hogy a Metcal minősége kárpótolja az embert azért, hogy hegycserés váltás kell a technológiák közt)
Annó dolgoztam szinte az összes gyártó állomásaival, mikor az ólommentes technológia bejött, 2006 felé, tömegesen jöttek a pákahegy problémák, főleg a Wellernél.
Utána próbálták orvosolni a problémát a Lead Free Compatible kiadású hegyekkel, de ennek ellenére ólommentesnél hamar használódtak a hegyek.
A váltásnál már gond volt a két technológia együttes használata, a hegyek lyukadtak, elégtek, nem volt egészséges a hol ólmos/hol ólommentes technológia.
(A SAC305 összetételű ónok réztartalma némileg mérsékelte a problémát, de nem teljesen.)
A céges látogatásaim alapján a profi Rework állomásokon mindig Metcalt használnak, praktikusság, és kezelhetőség, valamint ellenőrzött, kontrollálható, standard forrasztási minőség miatt.
Én is afelé hajlok, hogy a mai választékban egyedül a Metcal, ami ár/érték arányban a legjobb.
Hegyválaszték, terméktámogatás, minden profi.
Feleslegesen forgatod ki a fórumtársad szavait, sokban azonos dolgokat írtatok, ha visszaolvasol.
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Máj 26, 2019 /
 
Na igen. Aki javított már gagyi bakelit nyákot (egyes régebbi TV alaplapok stb.) az nem tudom mire ment volna a 300 akárhány fokokkal, meg a mit tudom én milyen ólmos meg akármilyen szabványokkal, amikor ott 280 fok a max, amit beállítok egy mozdulattal. Ha ennél melegebb a hegy, a második másodpercben már jön a pukkanás, és le is vált a rézréteg a hordozóról.
Nem volt buta ember aki kitalálta a szabályozható hőfokot, régen ilyen csak a pisztolypáka kattogtatásával létezett...
(#) Bartos77 hozzászólása Máj 29, 2019 / 3
 
Olvasom itt folyton az így a JBC, úgy a Metcal áradazásokat. Hát én dolgoztam JBC-vel, Metcal-okkal, ERSA-kkal, Wellerekkel, stb. Teljesen felesleges ilyen horror áras dolgokat otthoni hobbi célra használni. A JBC, Metcal, stb arra való, hogy a forrasztó operátor a gyártó sor mellett 3 műszakban napi 24 órában dolgozzon vele. Ezek ipari termelésre való, ennek megfelelően árazott dolgok és tök feleslegesek hobbi célra. Ésszerűtlen a használatuk.

Teljesen jól lehet forrasztani a kínai Hakko klónokkal. 100Ft/db hozzájuk egy hegy, 150-500Ft egy fűtőbetét. 1000Ft egy páka. És van olcsó A1322 fűtőbetét, vagy kerámia A1321, vagy a fém A1323, vagy 230V-os A1324, stb. Mind a forrasztóállomásokhoz való szabályozott, mind a 230V-os fűtőbetétek, pákák teljes arzenálja rendelkezésre áll. Ezek mind kompatibilisek egymással. Az ember összepattint egy szabályzót, vagy vesz egy ilyen panelt 800Ft-ért, aztán ennyi. Maga a páka kicsi vékony, tollszerű, nagyon ergonómikus, stb. Egy JBC hegy árából veszek 3 pákát, 10 normálisabb fűtőbetétet, meg 30 hegyet. És megvan a készlet. A hegyek jók a 230V-os pákákhoz is, stb.

https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_2...ng+tip

1-2 oldalas nyákok beültetésére, javításra, stb tökéletesen jók ezek. A legtöbb ilyenen munka esetében nincs különösebb érezhető előnye egy JBC-nek sem...
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2019
(#) Ge Lee válasza Bartos77 hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Idézet:
„Teljesen jól lehet forrasztani a kínai Hakko klónokkal.”
Nekem ez valahogy nem akart sikerülni, mert éppen olyat kaptam a kínaitól aminek csak gömbölyödött az ón a végén, de bármit csináltam vele nem akart rátapadni a hegyre. Szóval tegyük hozzá, hogy ha éppen kifogsz egy olyat, akkor lehet forrasztani vele...
Egyébként meg van a kínainak sokkal jobbja is a hakko klónnál, nevesincs, 1500Ft-os páka, és valóban jó minőségű hegyek vannak hozzá az árához képest. És még csak állomás sem kell hozzá, bedugod a konnektorba, beállítod a hőfokot és ennyi.
Nekem az Ersa nem ipari termelésre kellett, és még csak nem is azért hogy menőzhessek vele, és elmondhassam hogy nekem olyanom is van, hanem egyrészt kíváncsiságból, másrészt meg azért, mert a kattogós wellerrel, a solomonnal meg a többi kínai akármivel egyszerűen kényelmetlen volt SMD-zni. Ezzel azokhoz képest egy álom. És éppen ezért vágtam szét, farigcsáltam hozzá szabályozót, mert teljesen feleslegesnek tartottam megvenni hozzá a gyárit.
(#) jefflynn válasza Bartos77 hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Idézet:
„Teljesen jól lehet forrasztani a kínai Hakko klónokkal.”

Alapvetően egyetértek, de azért egy kicsit árnyaltabb a kép. Rendeltem korábban egy Yihua pákát, annyira elégedett voltam vele hogy elajándékoztam, és megvettem a fullos állomásukat, előmelegítő paddal, hőlégfúvóval. Szép és jó, lehet vele dolgozni, valószínűleg nem fog 25-30 évig működni mint a kattogós Wellerek, de ez nem is célom. A probléma az, hogy a hegyek kritikán aluli minőségűek. Amit adtak hozzá az jó volt, amit először rendeltem készletet az is jó volt, utána kb 30 darab szemét következett. A hegyek üregesek, ezért nem tartják a hőt, elhajlanak, a hegyes típusnak letörik a hegye stb. Most is úton van 20 darab hegyem Kínából, próbálom kitapasztalni hogy melyik fajtát kéne rendelni, de aki járatos kínai vásárlásban az tudja, hogy elég laza összefüggés van csak az ár és a minőség illetve a képek és a termék között, szóval nem egyszerű... Ha valaki tudna ajánlani olyan aliexpress eladót, aki jó minőségű 900M-T-LB hegyet küld, azt megköszönném. Most ilyet rendeltem, kicsit másképp néz ki mint a többi, hátha jobb lesz.
Bővebben: Link
(#) Firefighter1 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
(#) Bartos77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Tegyük hozzá, hogy ha a legolcsóbb pákát veszed, annak csak a nyele, meg a csúcshüvelye jó. A tömör vasból esztergált hegyét dobjuk el, majd az ezután nemsokára megszakadó fűtőbetétjét is.

Hegyeket venni kell hozzá, meg normális fűtőbetétet is külön....
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2019
(#) Bartos77 hozzászólása Máj 29, 2019 /
 
Egyébként tegnap hozott a postás 30 hegyet. Mind egyszerre érkezett meg. 10db yihua, meg 10-10 SZBFT márkájú. Kb 12$ volt a 30 hegy. Ezek az olcsó hegyek is már jók, tartós hegyek, jól lehet velük forrasztani. Majd kipróbálok drágábbakat is, de lehet ám eredeti Hakko hegyet is rendelni 3000Ft/db áron...

Egy JBC hegy árából még futja 10db A1321 kerámia fűtőbetétre is a 30 hegy mellett...

Ez meg a legolcsóbb hegy, amit találtam és normálisnak tűnik. Ez még úton van: https://www.aliexpress.com/item/5pcs-set-Lead-Free-Solder-Iron-Tips...MazBqt
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2019
(#) Bartos77 válasza jefflynn hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Nekem a kedvenc hegy profilom a a 900M-T-B. Meg az 1.6D-t használom inkább sűrűn, meg néha a 2.4D-t, meg az M-T-I-t. Ezt a tűhegyeset SOT23 tok beforrasztására, meg 0603, vagy kisebb SMD-khez lehet jól használni. Az IC-khez nem a tű hegyessel szokás szenvedni, hanem a 2.4D 3.2D profilú + flux al végigzongorázva a lábakat lehet jól SMD IC-ket beültetni.

A 900M-T-LB nem tudom, hogy mire jó. Hosszú, valószínűleg emiatt a hőellenállása is marha nagy.
Ha ilyen kell, akkor vegyél PLATO, vagy eredeti HAKKO hegyet inkább...
Kínaiból talán ez jó lehet: https://www.aliexpress.com/item/10PCS-BEST-Solder-Iron-Tips-900M-T-...e803_4

Vagy, ha csak ritkán kell, akkor tömör réz, bevonat nélkül...
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2019
(#) kitartás válasza Bartos77 hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Idézet:
„Teljesen jól lehet forrasztani a kínai Hakko klónokkal.”

Én T12-9501 pákát vettem 5 db TIP el. Az ötből 2 db használható a többi hulladék. Menekül róla az ón. Viszont volt néhány eredeti hakko hegyem, azok kb a kattogós eredeti weller csúcsokkal egy szinten mentek. Csak ugye sokkal kényelmesebben, pontosabban. Rendeltem utána szintén eredeti hakkot közel 10 ropi per darab áron. Szintén hibátlan minőség. Találtam az alin egy quicko nevű márkát, ami már eleve úgy hirdette magát, hogy nem eredeti hakko, de kiváló minőség. És tényleg az. Persze nem öccaz, hanem kb 2000 per darab, de szerintem ez sem rossz ár. Hogy mennyire tartós? Nem tudom. Március óta napi használatban és még működik.
(#) Ge Lee válasza kitartás hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Idézet:
„Menekül róla az ón.”
Amit nekem küldtek az ugyanilyen volt. Hiába, néhány száz forintba már nekik sem fér bele a fűtőbetét, meg egy rendes bevonat a hegy végére, így olyan lesz amilyen lesz...
Azok a kínai T12 tip-ek már érzésre, súlyra is olyanok mintha papírból lennének. Az a csoda hogy egyáltalán működik.
(#) Bartos77 válasza kitartás hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Hát nem tudom. Én idáig főleg a 100-150Ft/db árú 900M hegyeket vettem. Mindegyikkel lehet forrasztani, ami idáig jött. Mindegyikre tökéletesen felfut az ón. Vettem ilyen 2000Ft-os hegyet is egy kettőt. Olyan marha nagy különbséget nem érzek köztük. A 2000Ft-os kicsit jobb hőátadású, meg kidolgozottabb kinézetre, de nem érzem annyival jobbnak...
(#) Bartos77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Az a hegy tömör vasból van! Réz nincs benne. Nem lehet vele forrasztani! Ki kell dobni, aztán venni normális hegyeket. Olyan 220V-os pákát, amit ajnározol, olyat én is vettem. Azon a legolcsóbb 100Ft/db árú kínai hegy van. Már az is teljesen korrekt szerintem. De vannak azért attól jobb hegyek is...

A 800-1000Ft-os hakko klón pákához nem adnak, csak ilyen tömör vas hegyet, meg gagyi fűtőbetétet. De a nyele teljesen jó. Hegyeket, meg normális fűtőbetétet venni kell hozzá...

Vagy van 2-3e-ért A1321 fűtőbetétes, szilikon kábeles klón páka is. Azzal nem kell vacakolni egy darabig.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2019
(#) Bartos77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Ahhoz a gagyi pákához normális cuccokat érdemes rendelni. Én is olyat vettem főleg, de csak a nyele miatt, az jó belőle egyedül, meg a csúcshüvely...

Például ez a pákahegy 100Ft/db ár alatt van. És veszik, mint a cukrot, nagyon jókat írnak róla. https://www.aliexpress.com/item/5pcs-set-Lead-Free-Solder-Iron-Tips...8Bi4jH

Ez meg 1322-es fűtőbetét a gagyi 1000Ft-os hakko klón pákákhoz. Érdemes ilyet rendelni hozzá, mert ami benne van, az nem túl bizalomgerjesztő.
https://www.aliexpress.com/item/50W-24V-Heating-Element-1322-Solder...cFCjRf
(#) kitartás válasza Bartos77 hozzászólására (») Máj 30, 2019 /
 
A 900M azért kicsit más. A t12 ben benne van a fűtőbetét, a csúcs és a hőelem is. Ezért elméletileg helyből drágább. Pont ezért nem értem miért spórolják le a normális bevonatot a tip végéről. Hisz a nélkül hiába működik a többi . Lehet, hogy egyszerűen gyártási selejtet is árulnak az ebajon?
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2019
(#) Bartos77 válasza kitartás hozzászólására (») Máj 30, 2019 /
 
Szóba se hoztam a T12 dolgokat. Én végig a 907 klónokról beszéltem és azokkal kapcsolatban írtam, nem a T12-vel kapcsolatban. A T12 engem nem érdekel. Több dolog miatt nem szimpatikus. Soha nem használtam és soha nem is fogok olyat használni....
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2019
(#) Directors hozzászólása Jún 1, 2019 /
 
Sziasztok!

Forrasztópáka állomás vásárlása előtt állok.
Egyszerű THT alkatrészek forrasztásához lenne szükségem rá. Semmi extra munka, csak hobbi szinten használnám .Javítgatás, építés.

Ezt a kettőt néztem ki. Jó lesz ilyen munkára ?
ZD-929C (SL30-N - Solomon)
FAHRENHEIT 28003

Melyiket ajánlanátok inkább és miért ?
(#) ronin75 válasza Directors hozzászólására (») Jún 1, 2019 /
 
Szia, véleményem szerint bármelyik alkalmas hobbi célokra. Volt Fahrenheit állomásom is, meg ZD pákám is, szerintem egy szinten vannak, ahogy az áruk is mutatja, ha választanom kellene, akkor inkàbb a ZD.
Ami szerintem fontos, vagy fontosabb, ami pár sorral elöbb pedzegetve is volt, a hegyek. Nézd meg, hogy neked milyen hegyek fognak majd kelleni, azok beszerehetőek-e és mennyiért.
(#) Ge Lee válasza Directors hozzászólására (») Jún 2, 2019 /
 
Szinte kéthetente beírja valaki ezt a kérdést, válasz is érkezik rá bőven, csak el kellene olvasni... A Fahrenheit konkrétan egy vicc, ingyen sem kellene többet. A Solomon méretét tekintve akkora mint a kattogós weller, és belemegy a weller hegye is, de a 700Ft körüli solomon hegyek is használhatók, nem csúcs minőség, de annyira nem rossz.
Az összes kínai klón páka közös jellemzője pedig az, hogy a pákák nem rosszak, csak találni kell hozzá értelmes bevonattal rendelkező hegyeket. Van az a kék 907-re hajazó, közvetlenül 230V-ról működő, valami 1500Ft a páka, 100-300Ft hozzá a hegynek darabja, állomás sem kell hozzá csak bedugod, beállítod a hőfokot és forrasztasz. Nekem van belőle és egész jól használható, azt szoktam kivinni ha hirtelen kell mondjuk az udvaron forrasztani valamit, így nem kell kicipelnem az állomást, meg az sem érint érzékenyen ha leesik vagy éppen véletlenül rálépek.
(#) Directors válasza ronin75 hozzászólására (») Jún 2, 2019 /
 
Köszönöm a segítségeteket!
(#) Bartos77 hozzászólása Szept 1, 2019 /
 
Hát rendeltem azóta pár kínai 900M-T-B hegyet és a többségük sajnos használhatatlan kategória. Az egyik kínai küldött 80Ft/db árú hegyeket. 10 hegy tiszta réz volt vékony nikkel bevonattal, 10 másik meg rendes vasötvözet bevonatos tartós hegy lett. Ezek rendesen vezetik a hőt, nem kell 400C-on izzítani a pákát. Rendesen ráfut az ón, a szivacson történő lehúzás után nem kezd el megbarnulni. Szinte weller minőség. Felér a plato hegyeimmel. De ez nem mondható el az olcsó kínai hegyek többségéről. Ezzel csak szerencsém volt. A tiszta réz hegyekkel meg nagyon jó forrasztani, marha jók nagy hőelvonású alkatrészekhez, csak hát elég hamar elfogynak. Egyébként egy csomó hegy ilyen átverés, hogy vékony nikkel bevonat, a vége le van ónozva, de semmiféle bevonat nincs igazából a rézen. Elsőre örülsz, hogy milyen jól lehet vele forrasztani, csak néhány forrasztás után elkezd vékonyodni és fogyni. A bevonatot meg nem tudják normálisan megcsinálni a legtöbb esetben. Nem tapad rá rendesen az ón, koszosodnak, nem vezetik jól a hőt, szóval kínlódás velük forrasztani. Nagy szerencse kell az olcsó és egyben jó hegyhez. Úgyhogy, rendeltem drágábbat. Hát ezek nem a 80Ft-os hegyek sajnos, de még így is töredéke a Hakko, Plato, stb márkáknak. Ha megjönnek, tesztelek és beszámolok a minőségükről: https://www.aliexpress.com/item/32857111698.html?spm=a2g0s.9042311....V9cBGy
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2019 /
 
A JBC hegy kivezetései amúgy forraszthatóak? Tehát simán ráforrasztottad a vezetéket? A JBC pákahegyeknek 3 kivezetése van (fűtés, termoelem, és a közös pont), a fotón viszont csak kéteres vezeték látszik. Miért?
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2019
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Okt 29, 2019 /
 
Vicces, hogy mióta néhány barátomnak mondtam, hogy JBC pákát fogok használni, többeknél is az volt az első reakció, hogy az jobb mint a Weller.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Okt 29, 2019 /
 
Igen, simán forrasztható. A szabályozás 2 szálon történik, bekapcsolt állapotban fűt, kikapcsolt állapotban méri a hőelem feszültségét, ugyanazon a két szálon, a szabályozó részben mint egy oszcillátor ki be kapcsolgat, kivéve adott hőelem feszültség alatt, mert akkor folyamatosan fűt.
A harmadik szál nálam nincs bekötve, az az ESD, de az is fémes kapcsolatban van velük a képen lévő módon.
Keresd meg az ottani hozzászólásokat, előtte vagy utána írtam róla sokat, a gépen most nem találom. Lehet hogy elkallódtak, mert én nem vagyok oda a JBC-ért, egyedül az akkus használat miatt tartom csak, mert csak rácsípek vele a 12V-os akkura és lehet forrasztani a kocsiban a kis ellenállású (2,5 ohm) fűtőszálából adódóan. Nem rossz, de a wellernél biztosan nem jobb, csak kisebb, könnyebb vele dolgozni. Nyilván van a wellernek is hasonlóan pici pákája (talán a wmrp), de nekem az Ersa pico-ja jobban bejött. Mondjuk azon még többet kellett hekkelni...
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2019 /
 
3 vezetékes módban a C1-hez képest kap fűtést, és szintén ehhez képest van a mérés is. Két vezetékes módban, a termoelemet nem károsítja, hogy átfolyik rajta a fűtés árama?
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Okt 29, 2019 /
 
Nem tudok olyanról hogy ennek lenne 3 vezetékes módja, ha jól emlékszem a gyári megoldásban is csak ESD a harmadik szál, és csak 2 vezetéken dolgozik. Ebből logikusan következik, hogy nem, vagy legalábbis nem az a leggyengébb láncszem az élettartamra nézve (gondolom én).
(#) merla hozzászólása Nov 1, 2019 /
 
Üdvözletem! Otthoni hobbi-elektronikához keresek pákát, mert az itthon fellelhetők (szürke cseh pisztoly még a gyerekkoromból - nem röhög -, analóg hőm. szabályzós kínai csoda, 220V-os ideiglenes megoldás az OBI-ból + a maradék) meghaltak, haldoklanak, vagy finoman szólva elegem van belőlük. Még az OBI-s a legjobb, de kéne egy normális, ami a köv. 10-15 évben kiszolgál.

Egy ismerőstől tudnék szerezni egy gyakorlatilag új Ersa Digital 2000A-t 50e-ért. Van ezzel valakinek tapasztalata?

Köszi előre is.
(#) sector99 válasza merla hozzászólására (») Nov 1, 2019 / 1
 
Aki ismeri az eredeti cseh pisztolypákát, az nem nevetni, hanem irigykedni fog... Ha nem aranyáron lehetne hozzájutni, én is vennék még. Vigyázz rá és el ne add !
A többi kérdésre majd a tapasztaltabb fórumtársak válaszolnak.
Következő: »»   148 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem