Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   693 / 960
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 25, 2019 /
 
Bemeneti oldalon lehet. Csak a kimenete után nem. Amúgy igazad van.
(#) ötfelezős válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 26, 2019 / 1
 
Akár hiszed, akár nem, a szolgáltatónak nagyon kevés köze van a szabványok alakulásához. Eleve szinte mindegyik kívülről jön, ami meg nem, annál meg a polgárok miatti keserű tapasztalatok (lopjunk mind) után mennek a védőintézkedések, de a tolvaj jár mindig elöl.
A veszteséget miért is kéne elnyelnie? Az energia mindig is drágább volt, mint a keresztmetszet, mert a keresztmetszetet egyszer kell megfizetni, a veszteség meg évtizedeken át füstöl, ez a bolygónak jó.. De a vastag betápnak nem az az oka - az is HD betűjelű szabványból jön. A feszültségben is Európa után megyünk.

Lehet, hogy sokkolóan hat, de a szolgáltató nem egy aljas szándékú gonosz népmesei törpe.
(#) fulcsii válasza ötfelezős hozzászólására (») Máj 26, 2019 /
 
Mondjuk, nem is jó!
(#) erbe válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 26, 2019 /
 
Kondenzációs kombi kazánon ott lóg a csupasz végű kábel (cirko manapság már nem divat. ). Dobozában a használati útmutatóban a pontos leírás rajzokkal a bekötésről. Aki meg le akarja venni javításhoz, értsen is hozzá!
(#) oatis válasza Bakman hozzászólására (») Máj 26, 2019 /
 
Csináltam egy skiccet. Elvileg így ok?
(#) Gafly válasza oatis hozzászólására (») Máj 26, 2019 /
 
Szerintem

haromfi.PNG
    
(#) oatis hozzászólása Máj 26, 2019 /
 
A kérdőjel a nullázás akart lenni, kicsit érthetetlenül rajzoltam.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2019
(#) Bakman válasza oatis hozzászólására (») Máj 26, 2019 /
 
Elméletileg te a fogyasztásmérő felől kapsz három fázist, nullát és védőföldet. A nullát és a földelést te már nem kötheted össze. Ha össze is van kötve, annak számodra hozzáférhetetlen helyen kellene lennie, plombált területen.

Az összes nullát ki kell cserélned a házban mert az ilyen szétválasztás után már a különböző fázisokhoz tartozó nullákat nem lehet összekeverni. Nagy baj nem lesz belőle, legfeljebb állandóan lekapcsolnak a Fi-relék.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Máj 26, 2019 /
 
Meg nem kell a mérő elé, mérő után, FI relé elé és után kismegszakító, különösen ha a FI relébe is van/lehet építve...
(#) mraulajos hozzászólása Máj 26, 2019 /
 
Hali!
Mérő körüli felújítást szeretnék csinálni. Egy ilyen elosztó szekrényt akarok bevésni a régi mérő doboz mellé/fölé. Hőtárolós kályhákkal van fűtve a ház. Gondoltam, - az elosztó dobozba az egyik sor lenne a rendes nappali, a másik sor a különmért (éjszakai) Hallotam olyat hogy ez szabálytalan.? Külön dobozba kell lenni, egyiknek/másiknak. Ki hogy tudja ezt?
(#) oatis válasza Bakman hozzászólására (») Máj 26, 2019 /
 
Újra lett vezetékelve a ház. Kb 15 kör lett kialakítva az elosztó dobozba való kivezetésével.
Jelen esetben a nullázást sztem SZERINTEM nekem kell megcsinálni. Ez egy régi lekötési. Kb 40 éves. Amit az óra után kaptam az mindösszesen 4 db vezeték, amiből 3 a 3 fázis. Ha jól néztem a fogy mérő utáni porcelán biztik táblája alatt van össze csavarva a zöldsárga+kék+negyedik szál.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) ötfelezős válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Az van a szabványban, hogy a különböző árszabások mért fővezetékét és a hálózatot "villamosan elkülönítetten", és ezt a legtöbb helyen úgy értelmezik, hogy külön táblán/dobozban.
A szabvány egységes értelmezése pont nem az erőssége a mérőhellyel foglalkozóknak. Legjobban akkor jársz, ha helyben utána. Mármint jársz.
(#) mraulajos válasza ötfelezős hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Köszönöm a megerősítést. Az e.on regisztrált szerelőm próbált felvilágosítani. Ezek szerint igaza van.
(#) gyuszo válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
A helybeli regisztrált szerelőnek mindig igaza van.
(#) Gafly válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 27, 2019 / 1
 
Meg annak, aki átveszi...
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
(#) gyuszo válasza sany hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
A mérőhely után az elosztódobozt sok helyen az "asszony" veszi át.
Pláne ha a fél előszobát ki kell vésni előtte.
(#) vottokar hozzászólása Máj 29, 2019 /
 
Sziasztok! Túlfeszültségvédelmi szempontból "jó_e" a szerelvénydobozba a dugaljra direkt rákötött varisztor. (L és N közé) A típusa: 14D431K. Tudom, hogy van erre céleszköz, de a házba kikerülő cca. 50 konnektornál sajnos ezt anyagilag nem engedhetem meg magamnak minden konnektornál. (még a Tra*onos is 7000Ft feletti darabáron elérhető számomra a jobbfajta O*O meg 12000Ft felett tanyázik. Keresgéltem, de csak skiccszerű belső rajzot találtam pl. az OBO-hoz. Ott két varisztor szerepel sorba kötve a a fázis és nulla között, a "közös" pontjukkal a PE-re kötve.
B-C osztályú védelem természetesen lesz kiépítve az alelosztónál.
(#) Balaa16 válasza vottokar hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Szia!
A varisztorod max impulzus árama (8/20ms) 4,5kA, az O*O hasonló célú eszközé pedig 6kA. Ezenkívül a O*O termékeibe szerelt varisztorokat mind bevizsgálták, a készülék rendelkezik hibajelzéssel is, ha egy komolyabb villámáram esetén a barkácsolt varisztorod meghibásodik, nem is tudnál arról, hogy a védelmed hatástalanná vált.
Tehát a te döntésed, neked kell mérlegelni. A házi megoldás is működhet, fentebb felsoroltam a hátrányait. Meggondolnám, hogy valóban szükséges-e mind az 50 konnektorra T3 szintű védelmet kiépíteni. Csak azokba az aljzatokba szerelnék, amelyek nagy értékű elektronikus készülékeket működtetnek (pl: TV, PC aljzat) Ezeknek a készülékeknek a finomvédelme akár egy jobbfajta túlfeszültség védett elosztóval is megoldható. Egy ház összes konnektorába teljesen fölöslegesnek érzem a kiépítést.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2019
(#) Teaway válasza Balaa16 hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
8/20μs lesz az.
(#) Teaway válasza vottokar hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Milyen B+C van a tervben, szintén OBO?
(#) Balaa16 válasza Teaway hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Azaz, elírtam valóban..
(#) taurus válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Megtörtént az új mérőhely bekapcsolása. A tűzfalon Oszlop magasságában felszerelt dobozba jön a betáp, ahol az szétosztásra került a PEN és a fázis a régi "pókhálós" mérőhely és az új mérőhely felé. A dobozban csak a szétválasztáshoz szükséges csatlakozók vannak. Az új mérőhely felett közvetlenül ( tűzfalon kb. 1.5 m. magasságban) egy külün dobozban (már a mért rendszer) van elhelyezve egy C32A kismegszakitó, és ebbe a dobozban csatlakozik a földelőszonda vezetéke is. Innen kb 20-25 m. kábellel a padláson keresztül van összekötve a lakás főelosztója ( kismegszakítók, Fi relé).
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2019
(#) kameleon2 válasza vottokar hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Önmagában a varisztor megoldja a szükséges X mennyiségű MJoule-ban megadott villámáram levezetést, de.... önmagában az I. és II. fokozat nélkül (régi A,B,C kategóriák) gyakorlatilag csak kárt fog okozni, hiszen a legnagyobb villámáram és teljesítmény levezetésére képtelen lesz. Arra van a szívócsúcs, a levezető és a földelőnyárs. A többi, nagyobb teljesítményű komponens levezetése a köztes védelem dolga és "csak" a finomvédelem kerül a dugalj mögé, vagy kábeltévé kábelre, Telekom kábelre stb. Azaz a régi "D" fokozat. A finomvédelem sem csak a varisztorból áll, hanem vezetékből nem éghető dobozolásból stb. Ezek gondoskodnak a biztonságos beépítésről, de a lehető legmagasabb tűzbiztosságról is. Ha egy pőre varisztort építesz be, szerintem az önmagában inkább tűzveszély forrása lesz. Azaz ha annyi villámáramot vezet le más védelem helyett, amennyit csak tud és átmegy rövidzárba némi füst, hő, hang és fényjelenség kíséretében, az akár gyulladást is okozhat, hiszen a kismegszakító például a 6kA-es változatok nem képesek egy feszültséghatár fölött a leoldásra. Mert ugye ez is egy fontos jellemző, csak a kutya nem nézi vásárláskor, hogy azért occó, mert mondjuk 4kA-es, 6kA, vagy 10kA helyett. Nos ha nem szakít meg a kismegszakító, mert képtelen rá, a varisztor meg elmegy rövidzárba - nos én nem szeretnék ott lenni. Nem mellesleg van olcsóbb változat is, például a Finder termékei, vagy néha, akcióban a PhoenixContact eszközei (bár ritkán akcióznak).
(#) kameleon2 válasza Balaa16 hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Ellent kell mondjak, mert ha a varisztor elmegy - az rövidzárat fog alkotni. Azt bizony észre fogod venni.
(#) proba válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Mondjuk ha a megszakító nem tud mit kezdeni az áramal, akkor ugyan úgy füstöl a kábelezés egy gyári túlfeszültség védővel is. ( tudom írtad hogy a csatornázás,doboz...) De jelen helyzetben csak az utólagos beépítésről van szó. Már csak az a kérdés, a beépítés inkább hasznos, vagy inkább káros.
(#) proba válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Vagy darabokban távozik. Jobb szerkezetekben még zsugorfóliát is tesznek rá, gondolom hogy ne szóródjon szét.
(#) kameleon2 válasza proba hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Ezért írtuk páran, hogy teljeskörű, méretezett, modellezett védelemben érdemes gondolkodni. Ha van egyetlen gyenge láncszem - hidd el a villám meg fogja találni. Amikor a Műegyetemen kezdtük a villámvédelmet tanulni, akkor az első ismerkedés, fotókon keresztül történt. Hogyan alakul ki a villám, mekkora a teljesítménye, hogyan mérhető? Nos a kárszakértők által készített fotókon jól lehetett látni, mire képes a villám és a túlfeszültség. Ott nem füstölt a kábelezés, hanem diffundált.... Vagy rágőzölődött pár dologra, mert olyan sebességgel illant el. Ha a megszakítód nincs a helyzete magaslatán, akkor az a szűk keresztmetszet. Ha a varisztorod, akkor az ...stb. Nem véletlenül önálló szakma ez. Azaz, ha jól méretezett a rendszer és bevizsgált, tesztelt elemekből épül fel, nem csak varisztoros, hanem mondjuk varisztoros és szikraközös védelmeket is tartalmaz és minden fokozatot, akkor lesz egy elvárható védettségi biztonságod, megtettél mindent. Ha csinálsz "valamit" az inkább lesz káros, mint hasznos. Ennek ellenére, mivel a puding próbája az evés, úgyis akkor derül ki mindkét fajta rendszer jósága, ha megtörténik egy tényleges villámcsapás. És itt is van egy érdekesség. Ha például a szomszédod háza magasabb és el van látva kellően vasakkal, az is lehet, hogy neked nem is kell védelem. De olyan is előfordulhat, hogy éppen te fogod a saját - egyébként megfelelő rendszereddel jobban bevonzani a villámot. És akkor még a szolgáltatók felől érkező, lehetséges túlfeszültségekről nem is beszéltünk.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2019
(#) Balaa16 válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Én arra gondoltam, amit proba fórumtárs is leírt, ha esetleg az egész szétrobbanna. De igazad van, a ciklikus túláram levezetések során üzemi feszültségen egyre inkább vezetővé válik a varisztor, "beégés"-nek neveztük ezt azt hiszem villámvédelem órán.
(#) vottokar válasza Balaa16 hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
Sejtettem, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet. Akkor nekiállok összeírni, hogy hova mi kell, és kalkulálni, hogy hogyan lenne a legjobb a dolog. "Kókányolni" nem szeretnék, inkább keresek más megoldást. A kazánhoz van OBO ÜSM-A beépíteni a többi meg kialakul.

Teaway: Igen, tervben OBO V10 Compact AS szerepel.
Következő: »»   693 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem