Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   131 / 167
(#) dB_Thunder válasza pucuka hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Persze, vehetnék csodagépet is sok százezerért, de mostanában kb 3-6 havonta mérek feszültséget is, szkóp még ritkábban kell. Fél éve lambda szonda jelét "monitoroztam" menet közben, azóta nem is láttam a kis DSO-mat. A nagy szkóp meg 2 éve volt bekapcsolva kb.
Majd ha befejezem az építkezést, akkor talán megint fogok elektronikával heti szinten foglalkozni, de szerintem addigra jobb kütyük lesznek a piacon elérhető áron
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
100-150 között már nagyon jó szkópot kapsz újban is. De vannak hasonló árban olyan multiméterek is, amik tudnak adott időközönként logolni, így egy lassú feszültségváltozást képesek úgy megjeleníteni mint a szkóp, diagram formában, pl. UT181A.
(#) pucuka válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Azt hiszem nem érted mit szeretnék mondani. 20 - 30 MHz alatti határfrekvenciájú szkópot nemigen érdemes vásárolni, (10 MHz alattit semmiképp), mert hamar beleütközöl a korlátaiba. Az arra fordított pénz, kidobott pénz lesz. Ilyesmi a gazdagok szórakozása.
Egy jó műszert (szerszámot) egyszer kell megvenni, és "örök életű" lesz, kényelmesen használhatod, lehet, most egy kicsit többe kerül. Ha nem fussa jelenleg, akkor inkább ne, várj vele, pláne ha általában nincs is rá szükséged.
Nem csoda gépekről beszélünk.
(#) Kovidivi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Akkor én gazdag vagyok, mert van egy DSO138-am. Amire kell, arra nekem elég. Főleg, amilyen sűrűn szükségem van rá...
dB-Thunder is írta, hogy ritkán kell neki a szkóp. Nekem volt egy komolyabb, DSO1072, eladtam, mert több év alatt 30 bekapcsolást raktam bele... Azt is azért, hogy megnézzem, hányszor kapcsoltam eddig be. Na az ilyen vásárnak nincs értelme. A nagy szkóp helyett vettem a DSO-t.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2019
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Ge Lee!
A kocsimért sem adtam 100ezret, amit majd minden nap használok!!
Szerinted veszek a polcnak egy 100ezresnél drágább kütyüt??

pucuka!
Gyanítom hogy Lee által említett "szkópmultiméter" is épp elég lenne, de az tényleg alsó határ.
Most egy DSO Shell szolgál, tudásával nem is lenne sok baj, ha azt jól és "pontosan" tudná, és ha lenne benne akksi! De hiába kézi, ha zsineghez van kötve...
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
A shell az tulajdonképpen a 138 bedobozolva. Miért lenne az zsineghez kötve? Teszel bele egy lion cellát meg 34063-mal egy konvertert és kész az akkus táplálás. Vagy kettőt sorba meg egy stab IC-t ha nem tetszik neki a kapcsolóüzem, bár nem emlékszem mekkora tápfesz kell neki, lehet hogy 9V. Ha 100-ból van olyan autód ami napi használatban van akkor azt előbb utóbb ki kell valahol állítani, mert manapság már tízszer annyiért sem kapni olyat, én 1,5 millió alatt már rég nem nézelődöm, mert mind hulladék.
Én sem mindennap használom a DSO-t, de ha kell akkor kell, a játék szkópokkal semmire sem megyek, mert azon nem látom hogy 50 vagy 150ns alatt kapcsol át a FET, meg nem tudok rajta 2-3 másodpercnyi jelet úgy eltárolni, hogy utána lássam még a négyszögjel tranziensét is. Stb, stb...
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 15, 2019 /
 
Jut eszembe lehet hogy év végén vagy jövőre veszek egy komolyabbat, az Owon meg majd eladó lesz, mert a zajos analóg fokozatával nem igazán vagyok kibékülve. Ez tud több mint 2 óra üzemidőt akkuról.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 15, 2019 / 1
 
Röviden: Nem fér bele!!
Néztem bele Li cellát, nem találtam belőle olyat ami beleférne, hengerest meg lapost is.
9 volt kellene neki, illetve 2x4,5-5V, de nem tökölök már ezzel. Ha eleve úgy tervezték volna a táp részt simán beleférne...

Igazad van, másfél milláért is tudsz venni akkora szart, hogy nem győződ lapátolni bele a százezres alkatrészeket! Viszont 90 ezerért garantált, hogy minden szar rajta, amit beleépítettek, ami nem sok: 4 kerék 1 motor, kormány, fék. Viszont zsebben maradt 1,4 milla amiből, 3x megveheted az autó összes alkatrészét akár újonnan is! Minden műszaki előtt rendbe kell tenni egy-egy témakört, kereket, futóművet, féket..
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 16, 2019 /
 
Idézet:
„A shell az tulajdonképpen a 138 bedobozolva.”

Nem sajnos. Ebben már menüből váltod az előosztót, erősítést, meg mindent. Az analóg része igencsak komolytalan.
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Attól még a szkóp maga ugyanaz, ugyanaz a proci, a mintavételi sebesség, a kijelző. Lehet hogy az analóg rész más, de mivel úgysem használható 100-200kHz fölött, ezért kb. lényegtelen, gyakorlatilag hangerősítő kategória. Volt nekem is vagy 2 hétig, a négyszögjelet értékelhetően (akarom mondani kivehetően) úgy 40kHz-ig volt képes megjeleníteni, de inkább csak hasonlított rá, látni azon már semmit nem lehetett, csatoltam is képeket akkoriban.
(#) nagym6 hozzászólása Máj 31, 2019 / 1
 
Ge Lee -nek válasz. (Meg másoknak is).
Itt vannak az Owon XDS zajok. A szinuszjel mindnél 4mV csúcstól-csúcsig. 50Hz, és 10KHz jelek. Szkóp bemenet 1mV/div, és 5mV/div, mert 1mV-nál bekapcsol a BW, 5mV-nál már nem, anélkül látható a zavarjel. Persze azt nem tudom a kimenő jelben mennyi a zavar, ez egy Siglent dds generátor.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 31, 2019 /
 
Köszi még egyszer! A zaja elfogadható, az viszont fura, hogy az 50Hz-re 53kHz-et mér a frekimérője, a 10kHz-re meg egyszer 32kHz-et, utána meg 253Hz-et. Nem tudom hogy meddig lehet levenni a memóriamélységét, de ha van rajta 10k-s vagy 1k-s beállítás, azzal még jobb lenne, meg vékonyodna az egész.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 31, 2019 /
 
A frekimérés biztosan a zajt is bemérte, azért lehet ennyi. Memóriamélység van 10k, és 1k is. Nem jó ha megvékonyodik, az már hamis képet ad. Az ilyenkor lassabb mintavételezés miatt vékonyodik meg. A valóság az, amit legnagyobb memóriamélységnél mutat, akkor lesz legtöbb mintavételi pont azonos időben, tehát jobb felbontás.
(#) Kera_Will hozzászólása Júl 8, 2019 /
 
Véletlen böngészés közben szembe jött velem ez az eszköz:
MUSTOOL MDS8207

Aranyos, de kissé fura ha a gyártója/fejlesztője 40MHzig jelet be mer vezetni 2 szál lifegő dróton banánhüvellyel.
Amikor az "igazibb" analóg/digi szkóp fejlesztés során vért izzadnak az ideális mérőfej és tápvonal megalkotásával . Ami a mérendő ponttól a szkóp bemenetéig közel alakhűen viszi a jelet.
(vagy ne kötekedjek ennyire ?!)
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2019
(#) kendre256 válasza Kera_Will hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
Ez lényegében egy jobb multiméter, csak van jelalak megjelenítő funkciója is. A multimétereken meg banánhüvely szokott lenni, minek vacakoltak volna még egy nagyfrekvenciás csatlakozóval...
(A 40 MHz meg nem is olyan nagy frekvencia, már szinte egyenáram )
Valamire ez is jó, és ahhoz képest nem is drága.
Ami elgondolkodtatott az idő múlásáról, és a technikai fejlődésről, az az, hogy hasonló funkciójú grafikus multiméter kb. 100 kHz-es sávszélességgel 25 évvel ezelőtt, akkori árakon 60-70 eFt volt...
(#) Ge Lee válasza Kera_Will hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
Amilyen pl. tranziens megjelenítésre az a műszer (mert nem szkóp) képes, ahhoz bőven jó a banándugós bevezetés is. Egy ilyen kézi szkópon, még a legolcsóbb kínain is BNC hüvely van, és az ára a duplája, a sebessége meg a fele, mint annak a műszernek.
(#) sdrlab válasza Kera_Will hozzászólására (») Júl 9, 2019 /
 
Azok a szkóp kábelek, melyek 1M bemenetre szántak nem tápvonalak!
"Csak" egy frekvencia kompenzált osztó(ha osztó)..., vagy még annyi se, az 1:1-es fejeknél...!
A minél kisebb kapacitású kábel elérése a cél...
(#) sdrlab válasza Kera_Will hozzászólására (») Júl 9, 2019 /
 
Ennek a szkóprésze inkább csak nagyfeszültségű sacc megjelenítésre alkalmas, közel sem 40MHz frekvenciákig. Nem is értem, ha ilyen gyors mintavételezést raktak bele, mi értelme van a 200V/div méréshatárnak?! Megawattos rövidhullámú adók kimenőjelét vizsgálni?? Értem én, hogy szinte semmi analóg fokozat nincs az AD bemenete előtt, ezért is kicsi az érzékenysége...de még azt is lerontották ha jól számolom )
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2019
(#) c27 hozzászólása Júl 12, 2019 /
 
Sziasztok!

Most mennyit érhet egy TDS360? Annyira nem vagyok tisztában az árakkal, ugyan magam nagyjából megsaccoltam, de kíváncsi vagyok ki mennyiért venne/eladna egy ilyet.
Képességeivel és korlátaival tisztában vagyok főképp az 1k minta rögzítés ami már elég gyengusz (és persze nagy darab, régi, nehéz, ... stb.).
(#) Ge Lee válasza c27 hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
Annyit ér amennyiért majd megveszik. Csövest én már elvből sem veszek, meg még sokan vannak így ezzel, van aki meg csak olyat vesz. Nálam ez lenne a hátránya, cső, nagy méret és súly, kevés memória, kicsi tudás. Meg van még a név, van aki meghallja hogy TEK és ennyi elég, én nem esek hasra tőlük.
A Siglent DSO-mat amit 65-ért adtam el, kettő olyanért sem adtam volna oda. De nézz szét a vakerán, ott van beteg ember nem kevés, többért árulják a garancia nélküli használt DSO-t mint az új garanciális ára. Aztán amikor csak úgy unalomból rákérdezek, az a válasz, hogy ő még sokkal többért vette... Mondom oké. Vannak akik nem eladni akarnak hanem csak hirdetni, görgetik már hónapok óta. Ha egy szkópot normális áron hirdetnek, akkor azt 1 héten belül meg is veszik. Nekem eddig 1 kivétellel elkelt az összes pár napon belül.
Most még egy DSO-m van amit majd el kellene adnom, kíváncsi leszek rá kell-e majd valakinek.
(#) (Felhasználó 116638) válasza c27 hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
(#) c27 válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
Néztem e-bayen de ott is eléggé el vannak szállva az árak már csak a név miatt is. Láttam a linkelt példányt, de nekem drágának tűnik.
Ge Lee én például szeretem a régi képcsőt a jó betekintési szög miatt, persze a mostani drága prémium márkájúaknak azért már a képe is más, de egy közép alsó kategóriásnak annyira nem tetszik a képe. Mondjuk a TDS 360 a szürkés képcsővel pont nem túl ideális, főleg ha már beégették.
Rigolról mi a véleményetek? Például.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2019
(#) nagym6 válasza c27 hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
Mennyi pénzt szánsz szkópra? A Rigol elég jó márka, régi sikeres típusa amit linkeltél, árát sokallom, ennyiért itthon is akad hasonló.
Sőt már találtam is jóval olcsóbban.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2019
(#) Ge Lee válasza c27 hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
A Rigol az a márka, ami semmi olyat nem nyújt az áráért ami miatt nekem ráesett volna a választásom. Mondjuk ebben az árkategóriában ez is olyan mint pl. az autó, hogy 3 különféle gyártó különféle típusából lehetne összerakni egy normálisat. A régi Siglentet nagyon szerettem, a hardvere strapabíró, és olyan van benne ami egyik másikban sincs ebben a kategóriában, állítható szoftveres szűrők, ami nagyon jól jön amikor pár mV nagyságú jelet kell kibogarászni a zajból, nélküle lehetetlen. A 1202X-E -nek pedig nagyon jó analóg fokozata van, még a 400MHz-es szinuszjelet is meg tudja jeleníteni. Aztán van az Owon XDS, ebben meg szuper a 12 bit, a 40Mpts memória, meg az akkus üzemmód. Ezeket egyik másik sem tudja ebben a kategóriában. A Rigol meg ezekhez képest semmit sem tud. Van benne protokoll dekóder (pl. 1054Z), meg fejlett trigger, de az a másik kettőben is van.
A régi csöveseknél szívás a forgókapcsoló, adott időtartamra szól, utána gyengül a leszedője, oxidálódik, meg lekopik az ipari ezüst (vagy ami van rajta) a rézről, utána kontakthibás lesz, lehet pucolgatni de tökéletes már sosem lesz, másikat meg nem kapsz bele mert speciális, egyedi.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
Idézet:
„sincs ebben a kategóriában, állítható szoftveres szűrők”
Nekem úgy rémlik, hogy az itt linkelt Rigol DS1052E-ben van szöftveres szűrő. Ez már régi csataló, ezután talán mindenki elhagyta a szoftveres szűrőt, az újabb Siglentekben sincs (ebben az árkategóriában). Valóban 3 gyártó készülékeiből lehetne egészen szuper szkópot összegyúrni.
(#) c27 válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
Láttam amit linkeltél, rajta is voltam csak nem akartam már ide linkelni reklám gyanánt.
Ami aggaszt az a megbízhatóság. Ha egyszer elromlik akkor szívás van, mert javítani lehetetlen ezeket, full SMD az egész 100 lábú ic-kel mindenhol.
Ha bírna 8-10 évet az jó lenne, igaz nekem nincs rá szükségem csak havi 1-2 alkalommal. Mondjuk arról nem találtam infót, hogy akkuról használható e valahogy. Ha már ilyen könnyű és kicsi akkor nem lenne hátrány ha akkuról is menne.
Még egyelőre csak nézelődök és érdeklődök az eladónál.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2019
(#) nagym6 válasza c27 hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
Nem akkus a Rigol, sem bele tehető, sem külső akkucsatlakozás nincs. Ha elromlik, mindegyiknél szívás van.
(#) gcsabee válasza c27 hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
Jófogás-on van TDS360 58e Ft-ért, és van TDS1002 is 59.999Ft-ért. Ezek most kedvezőbbek az eBay-es áraknál.
(#) Ge Lee válasza c27 hozzászólására (») Júl 13, 2019 /
 
Ha Rigol-ra vágysz abból is van használt. Akkus üzemet egyedül az Owon-ok tudnak, ha olyan kell az is lesz nekem eladó néhány hét múlva, a hirdetett Rigoltól nem sokkal többért.
A megbízhatóságról. Annak ellenére hogy olcsó kínai, nem kell megijedni tőle. Ahogy nézem, ezek is el fognak menni időben annyit mint egy analóg. És mint írtam, az analóg is szívás már 20-30 év után. Az oké, hogy kicseréld benne ha tönkremegy egy alkatrész, de mit csinálsz a kopott forgókapcsolókkal, ne adj Isten egy menetzárlatos nagyfesz trafóval? Plusz semmi másra nem jók, mint folyamatosan ismétlődő jelek vizsgálatára. Hogy nézed meg vele, egy mondjuk 1 másodpercnyi eltárolt jelszakaszban, hogy ott van-e benne a keresett impulzusod? Sehogy.
Azok a százlábú jószágok ha rendesen be lettek forrasztva, semmi gond nem lesz velük sok év múlva sem. Az enkóder cserélhető, én egyedül amitől tartok az a kijelző, hogy egyszer csak elveszti a tökéletes kapcsolatot a meghajtásával ahogy öregszik.
Nem nagyon van gond ezekkel, én beszéltem többször az egyik forgalmazóval, garanciás probléma is csak úgy százból eggyel ha van. De ha kell, komplett alaplap is van hozzá mint alkatrész, az más kérdés, hogy lehet hogy olyan áron hogy nem éri meg.
(#) c27 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 13, 2019 /
 
Annyira nem vágyok kifejezetten márkákra, és nem is annyira sürgős a dolog, bőven tudok várni akár 1 évet is. Hobbi célra most van egy régi DSO-m az még elégséges volt eddig. Azért jobb lenne egy kicsit erősebb tudású vagy ha megkotlik akkor lenne másik.
Egyelőre még csak nézelődök.
TDS360 már nem annyira szimpatikus most már olvasgattam, szép az 1GS/s csak az az 1000 minta ami nevetséges. 1k-nak írják amit lejjebb már csak 1000-nek a mostani DSO-mban 1024 pont rögzíthető (ami 24-el több mint a TDS360 ez nálam már erősen negatív pont).
Hosszabb vizsgálandó jelhossznál már szívás. Rigol nem lenne rossz, csak egy picit drága nekem, pont pár hete volt a vaterán egy hasonló tudású 10-el olcsóbban és ráadásul pár km-re tőlem, de sajnos arról lemaradtam.
Mindegy tudok várni, nem mindenáron kell szkóp.
Amúgy analóg még jó valamimre? Tektronix 465-öt annyira veszik a vaterán 25-26-k-ért kellnek el hibásan. Annak mi értelme? Gyűjtés célból?
Következő: »»   131 / 167
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem