Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma szervizelés, javítás
 
Témaindító: Atka15, idő: Júl 15, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   54 / 94
(#) dobo válasza synergy hozzászólására (») Jún 13, 2019 / 1
 
Amióta megvettem ilyen a klíma sajnos .
Évente kap új pollenszűrőt. Hozzá tudok férni mert az elpárologtató mindkét oldalához ez nem gond nekem.
Ami gond hogy milyen szert lenne érdemes használni hogy tartós legyen a megoldás?
Lehet hétvégén egy tartósabb klímázás után egyből szétkapom és megvizsgálom hol van jelentősebb nedvesedés. Mert a szagnak a forrása is ott kell hogy legyen.
(#) habazutty válasza zoz11 hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Szia!

Google a barátod. HVAC engineer-en van ilyen téma... Hátha sikerül.
(#) habazutty válasza dobo hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Szia!

A szagot alapvetően a pangó víz (ami nem tud távozni) és az átnedvesedett kosz adja, amit a csodaszerek nem szednek le, pláne, ha nem tudod direktbe lemosni az elpárt velük.
Számomra a legszimpatikusabb megoldás az elpárologtató dobozának habbal való elárasztása. Van erre technika, van aki használja is. Ha jól tudom a wuerth-nek is van. A lényeg, hogy egy alkalmas nyíláson (kondenz kifolyó, hőfokérzékelő, pollenszűrő, ventilátor felől - ha nem, akkor megfúrni a dobozt) bejuttatják a habot, elárasztva a teljes dobozt.
Próbáltam hasonlót egész korrekt végeredménnyel. Érdekes látni, hogy a kondenzkifolyót levéve és tálcát alátéve a pollenszűrő utáni elpárról mennyi kosz jön le. Sajnos nekem egyébként teljesen hozzáférhetetlen, csak hőfokérzékelő helyén keresztül tudtam befújni, igaz elég jól.

Sajnos az ultrahangos megoldás is csak ideig-óráig jó, mert nem távolítja el a szennyeződést az elpárról és a dobozból.

Egyébként autóklímával pont a hasonló dolgok miatt nem foglalkozok, viszont magamnak mégiscsak kikínlódom, ahogy sikerül.

Hűtéstechnikai boltban vehetsz tisztítószereket (pl. hóbagoly áruházak).
(#) synergy válasza dobo hozzászólására (») Jún 14, 2019 /
 
Autó klímához a hab állagú tisztítószert ajánlom, jól tele kell fújni, és hagyni, hogy kicsöpögjön, az se baj, ha egy éjszakára úgy hagyod.
Rengeteg fajta van ilyen-olyan nevekkel. Autós, klímás boltban tudnak ajánlani.
A tisztítás tartóssága függ a környezeti levegő tisztaságától. De évente 1x biztosan meg kell csinálni pollenszűrő cserével.
(#) mikoszabolcs hozzászólása Jún 14, 2019 /
 
1 éves alap Panasonic inverteres SPLIT klímán van-e hőmérséklet kompenzációs beállítási lehetőség? A használati útmutató de a szerviz útmutató sem tér ki erre (vagy csak én nem találom).
A helyiség hőmérséklete mindig 1 °C-kal kevesebb mint a távvezérlőn beállított érték, pedig nincs a légáramlat útjában a (pontos!) hőmérő. Ötlet vélemény? Technikai okokból jó volna ha pontosan lehetne a hőmérsékletet állítani. Köszönöm!
(#) Macsek71 hozzászólása Jún 14, 2019 1 /
 
Következő kérdéssel fordulok hozzátok :

Károsodik-e egy on-off split klíma, ha gáz(töltet) nélkül járatjuk egy rövid ideig .

Részletesebben : Kolléga örökölt egy panellakást amiben tizenéves nemhasznált klíma van (idős házaspár lakta a lakást - zavarta őket a huzat )

Szezonban esélytelen klímaszerelőt találni, gondoltam átnézzük, ha nincs rajta szemmel látható hiba, áram alá helyezzük - bekapcsoljuk - és lesz ami lesz
(#) mikoszabolcs válasza Macsek71 hozzászólására (») Jún 14, 2019 /
 
Magánvéleményem, hogy szerintem Nem. Sok klíma van amiben alig van töltet és évekig járatják gyakorlatilag nulla hatásfokkal. Vagy napokig/hetekig jár egy műszaki helységet hűtő klíma mire szerelő látja s kiderül, elszökött a teljes töltet. Azért ettől sokkal mostohább dolgokat is kibírnak. Az érzékenyebb inverteresek leállnak hibakóddal. Ha tizenéves klíma, elképzelhető, hogy még R22-es töltet van benne, az pedig örök élet +1év ha jól szerelték (általában mindig). Egy tisztítás után bőven jó lehet. Találni olyan klímákat amiket a 90-es évek elején szereltek fel (Electra stb.) és ma is tökéletesen működnek. A beltéri ventillátorját célszerű alaposan megtakarítani habos gombátlanító spray-vel (de jó hozzá alkoholos fertőtlenítő spray is amit a szoláriumokhoz használnak pl. InnoDez) illetve az elpárologtatót is be lehet vele fújni (az a bordás amit a fedél felnyitásakor látsz) valamint a levegő szűrő lapokat kivenni és csap alatt megmosni. Utána akár tökéletesen működhet is azonnal.
(#) Lina1591 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 14, 2019 /
 
És ez ellen tudok valamit tenni vagy ez mit takar beltéri panel vagy hőmérséklet érzékelő?
(#) dobo válasza synergy hozzászólására (») Jún 14, 2019 /
 
Sziasztok holnap reggel nekiálok lebontom a szellőző rész oldalát és elkezdem járatni. Ahol megáll a víz és a kosz ott lesz a hiba. Egy habot beszerzek és benyomom neki . Jól hozzá tudok férni. Megpróbálok klímás boltból venni habot.

Más kérdés.
Adott egy leszerelt r410 gázzal töltött klíma. Elvileg vissza van fejtve a gáz a kültéribe. Ha felszerelem le vákuumolom működni kellene neki.
A beltérije elromlott. Rakhatok-e hozzá fel bármilyen beltérit? (Amilyet tudok szerezni) Elvileg az on of-os klímák beltérije csak ki be kapcsolgatja a kültérit ha jól sejtem.
(#) kaqkk válasza Lina1591 hozzászólására (») Jún 15, 2019 /
 
A távirányítóval lejjebb állítod a fordulatot , ennyit tudsz tenni . Egy 10 éves klímához már nem kapsz elektronikát ,és olyan embert sem találsz aki megjavítja ...
(#) kaqkk válasza Lina1591 hozzászólására (») Jún 15, 2019 /
 
Ha hőmérséklet érzékelő lenne akkor a kültéri nem szabályozna vissza , de írtad hogy az lelassul ...
(#) Lina1591 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 15, 2019 /
 
van egy klíma panel szerelő ismerős korábban a kültérin cserélt kondikat.de tegnap alaposabban figyeltem meg a kültérit és nem szabályoz vissza. mellesleg egy 35m2 helységet 1 óra alatt 1C hűtőt a klíma 5kw.
(#) erbe válasza Lina1591 hozzászólására (») Jún 15, 2019 / 1
 
Télen meg betüzelted a nyelvtankönyved?
(#) mikrodigit hozzászólása Jún 15, 2019 /
 
Sziasztok!
Van egy Fujitsu ARY12RLB/AOY12RGA légcsatornás klímám, egy családi ház tetőterét hűti. 2000-ben szerelték fel, évi 30-50 napon át szoktuk használni. Különösebb hiba nélkül működik azóta is, de az az érzésem, hogy csökkent a teljesítménye. A szűrő, a légcsatornák, lamellák tiszták, a hűtőrendszert
szeretném valakivel ellenőriztetni, ill. szükség esetén utántöltetni. R22 van benne. Tudtok ajánlani valakit erre a munkára? Bp. XIII. ker.
(#) kaqkk válasza Lina1591 hozzászólására (») Jún 15, 2019 /
 
Ha 5Kw a teljesítménye és 1 óra alatt 1c a hűtőteljesítmény akkor ne csodálkozz hogy nem szabályoz vissza . A beltéri lederesedik ? A kültérin a szelepek deresednek ?
(#) Lina1591 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 15, 2019 /
 
Nem deresedik, tökéletes a gáznyomás szerelő mérte, évi 2 karbantartás úgyhogy tiszta is.
(#) Lina1591 válasza erbe hozzászólására (») Jún 15, 2019 /
 
Képzeld nem mert klímával fűtök nem szennyezem a levegőt mint te.
(#) habazutty válasza mikrodigit hozzászólására (») Jún 15, 2019 /
 
Szia!

Ha tényleg tiszta a beltéri és tiszta a kültéri hőcserélő is, akkor két dologra tudok gondolni (persze, ha úgy vesszük, hogy hűtőkörileg rendben van)
- mivel ez egy on-off-os gép található benne 3 db üzemi kondenzátor (egy a beltériben és kettő a kültériben) pL., ha gyenge a kondenzátor ventilátor kondija, akkor lasabban forog, nagyobb lesz a kondenzációs nyomás és csökken a hűtőteljesítmény, de akár a kompresszoré is lehet gyenge, 10 év nagy idő, érdemes ellenőrizni őket
- mivel most nagyon meleg van (pláne tetőtérben), elképzelhető, hogy a hűtőteljesítmény az átlagosnál nagyobb része fordítódik most a rejtett hő elvételére (párátlanításra)

Ha a kettő kombinálódik az még "jobb"...

Csak érdekességképp: a mellékelt táblázatban egy Copeland Scroll kompresszor hűtőteljesítményét lehet R22 közeggel esetén leolvasni az elpárolgási és kondenzációs hőmérsékletek függvényében. Látható, hogy 5 °Cos elpárolgás mellett a kondenzáció 45-ről 50°C-ra való emelkedése esetén 1 kW-al kevesebb a hűtőteljesítmény. Igaz, hogy ez esetünkben kb 19 és 18 kW, de az arány látható, kb 5 % a veszteség.
Ilyen melegben simán lehet 60°C a kondenzáció, pláne ha rásüt a napocska.

Szerintem.
(#) kaqkk válasza Lina1591 hozzászólására (») Jún 15, 2019 /
 
Csatlakozom Habazutty véleményéhez , lehet hogy nem is indul el a kompresszor , vagy csak ritkán rövid időre (üzemi kondenzátor kapacitás csökkent)
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2019
(#) kaqkk válasza Lina1591 hozzászólására (») Jún 15, 2019 /
 
A levegőt ugyanúgy szennyezed mint más csak nem a városban hanem városon kívül (erőmű)
(#) Lina1591 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 15, 2019 /
 
Ott jeleg nem arra céloztam próbáltam íronikusan írni.
Viszont Habazutty úr nem az én klímámhoz szólt hozzá hanem egy másikhoz az enyém amúgy is inverteres.
(#) habazutty válasza Lina1591 hozzászólására (») Jún 15, 2019 /
 
Az urak nem itt vannak - szokták volt mondani...

Az a helyzet, hogy, ha 1 óra alatt, csak 1°C-ot tudott hűteni, akkor baj lehet. Persze csak, akkor, ha nem alulméretezett, nincs extrém hőforrás a helyiségben (pl. 20 csaj zumbázik egyszerre...)

Ha szerelő mérte és jónak ítélte, akkor induljunk ki ebből. Kérlek tedd meg, hogy hűtésbe kapcsolod a gépet, nem kell turbó, de a legkisebb hőfok és a legnagyobb ventilátor fokozat, majd fogsz egy digitális hőmérőt és felrakod a gép tetejére - ott szívja a levegőt, majd kb 5-6 perc után a légterelő lamellákhoz tartod, ahol kifújja a hideg levegőt. Egész közel, de a járókerékre figyelj, bele ne érjen, mert megeszi. Ha stabilizálódott a hőfok, akkor a szívott levegő és a lefújt levegő különbségét kell megnézned. Ez legalább 10 °C legyen (általában több, de lehetnek kivételek). Ha nincs meg akkor vissza kell hívni a szakembert, hogy járjon utána a dolognak.
Még azt megnézheted, hogy a kültérinél a vékonyabb vagy a vastagabb cső csatlakozása a hidegebb. Ha a vékonyabb az nem szerencsés. Érdemes végiggondolni, hogy van-e olyan tárgy a klíma előtt ami miatt visszaforog a kifújt levegő egy része, mert ez is csökkenti a hatásfokot.

Ami gyanús nekem, hogy gázhiánynál automata ventilátor esetén mérsékli a beltéri fordulatszámot, hogy ne menjen minuszba az elpárolgás, értelemszerűen csökken a kompresszor fordulat is. Neked viszont nem hajlandó automata üzemben csökkenteni a fordulatszámot és nem szabályoz vissza a kültéri
Tehát: alig hűt és ellentétesen működik a logikával. Megnézném a szívott levegő szondát és az elpár csőhőmérséklet érzékelőjét illetve a nyomógáz hőérzékelőt a kompresszornál.

Szerintem.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2019
(#) Lina1591 válasza habazutty hozzászólására (») Jún 15, 2019 /
 
Rendben holnap ezt meg is fogom tenni utána nézek viszont mai tapasztalat: Úgy használom a klímát 24°C venti autó a kültéri szépen alapfokba megyen beltéri mint a bolond, ha leveszem 21°C akkor a kültéri nagyfokozat beltéri szintén, hűtés megy mint a bolond jobban is csőkken a belső hőmérséklet. Miútán így elérte a 23°C visszaállítom a távirányitót 24°C a kültéri leveszei a fordulatot a beltéri megyen utána is mint a meszes.
(#) Lina1591 válasza habazutty hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Kedves Habazutty!

Belépő levegő 25,1°C 10p mérés allat, kilépő 8,3°C 7p mérés ami azt jelenti 16,8°C a különbség.
(#) mikrodigit válasza habazutty hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Kösz a választ.
A kondenzátorok nekem eszembe sem jutottak, de ezeket én is meg tudom és meg is fogom nézni, ill. mérni, ha már nem lesz ennyire meleg. Érzésre a beltéri ventilátor rendesen nyomja a levegőt és a kompresszor is fülre jó fordulatszámon megy - gondolom, el sem tudna indulni, ha a 30µF-os kondenzátora nem lenne jó. A kültéri ventilátorra eddig nem figyeltem, csak annyiban, hogy forog-e.
A hűtőkört szeretném valakivel műszeresen ellenőriztetni, hogy a hűtőközeg kellő mennyiségben megvan-e még, ill. a kompresszor tudja-e a szükséges nyomást biztosítani. Mélyebben nem értek hozzá és ilyen jellegű eszközeim sincsenek.
(#) dobo hozzászólása Jún 16, 2019 /
 
A hétvégén sikerült szétkapnom a kocsi klímáját.
Megvizsgáltam hogy mi lehet a baj. Az elpárologtató és a pollen szűrő között szürkés fekete pókhálószerű anyagot találtam . Gondolom ez a penész.
Amennyire befértem porszívóval leszívtam a felületről majd elkezdtem a habos tisztítást.
Amikor a hab kifolyt az alsó csövön rámentem még egyszer biztos ami biztos.
Aztán ma reggel még lecsekkoltam az eredményt.
Kifolyt 3-4 dl tisztítófolyadék és az elpárologtató szép tiszta lett.
Összepakoltam az egészet és holnap lesz a főpróba.
Hogyan lehetne a klíma illatát hosszútávon megőrízni?
(#) ktibor69 hozzászólása Jún 24, 2019 /
 
Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni.

A kiadott albérletünkben van egy GENEX G4WMCR-32GW/Xc/05/04 hűtő/fűtő légkondi.

Bekapcsoláskor levágja a benti és a kinti megszakítót is, azaz a klíma zárlatos.

Mi okozhatja a zárlatot, javítható-e?
(#) Bubu54 válasza ktibor69 hozzászólására (») Jún 24, 2019 /
 
Helló,

Sok minden okozhat zárlatot, minden javítható, ha ért hozzá az ember.

Üdv Bubu54
(#) ktibor69 válasza ktibor69 hozzászólására (») Jún 24, 2019 /
 
Előzménye is volt a zárlatnak. Az albérlőmet idézem: "1 éve kezdett el vibráló hangot adni a biztosítékos doboz ha bekapcsoltam."
A klíma áramkörére egy hűtőt kapcsoltak, azóta a kismegszakító a klíma bekapcsolásakor leold.

A klíma adattáblája szerint a klíma hűtési áramfelvétel 5,4A. A kismegszakító 16A-es.
(#) ktibor69 válasza Bubu54 hozzászólására (») Jún 24, 2019 /
 
Mit mérjek, mit nézzek meg?
Következő: »»   54 / 94
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem