Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fejhallgató erősítő
Lapozás: OK   112 / 144
(#) mate886 hozzászólása Júl 31, 2019 /
 
Sziasztok!

Ezt a kapcsolást szeretném megépíteni, ezzel kapcsolatban lene pár kérdésem. R1, R2-nek mi a szerepe? Ahogy látom csak a tápot húzza földre, nincs máshova kötve.. A másik kérdésem, hogy tehetek bele LM358-at a 741es helyett? Leginkább a tápfesz érdekelne, mert ugye a 741 az szimmetrikus, az lm az nem, és nekem szimpla kb 5 volt körüli feszről menne. Az adatok a következők:

R1, R2, R7 = 47 KΩ
R3 = 220 KΩ
R4, R5 = 4.7 KΩ
R6 = 22Ω
VR1 = 10 KΩ
C1 = 10 µF, 25V
C2 = 1 µF, 10V
C3, C4 = 10 µF, 10V
C1 = 741
T1 = BC548
T2 = BC558
D1, D2 = 1N4148

Bárminemű ötletet szívesen fogadok, és köszönök!
(#) scooby_ válasza mate886 hozzászólására (») Júl 31, 2019 /
 
Szia!

R1 és R2 állítja be a nem invertáló bemenetét féltápra. Valójában azt az IC + bemenetére kell kötni.
Mindkét IC szimmetrikus táplálásra készült, de az említett két alkatrész lehetőséget biztosít így az asszimmetrikus táplálásra is. Egyébként helyettesíthető 358-cal a 741.
(#) mek-elek válasza mate886 hozzászólására (») Júl 31, 2019 /
 
Ahogy scooby írja, a rajz hiányos, mert nincs pötty a C3, R1, R2, IC3 láb találkozásának metszéspontjánál.
(#) mek-elek válasza scooby_ hozzászólására (») Júl 31, 2019 4 /
 
Kedves scooby!

Nem bántásként, de ez nem a ki mit csinált téma.
Ha már ide tetted amit csináltál, akkor feltehettél volna egy rajzot is hozzá, meg az eredményekről is pár szót hozzá, mert hogy hogy néz ki, ez csak olyan pontvadászos jellegű.
(#) scooby_ válasza mek-elek hozzászólására (») Júl 31, 2019 / 6
 
Kedves Elek Úr, tisztelettel!

Habár fiatal vagyok, a fórumot lassan 10 éve használom. Azt hiszem, hogy én mit, hol és hogyan teszek közzé, 10 év alatt egyedül Tőled kapott kritikát. Ha kicsit körül nézel, más is így csinálja. Kapcsolási rajz megtalálható a fórumtémában. Kicsit előrébb olvasva megtalálod, én tettem fel.
(#) mek-elek válasza scooby_ hozzászólására (») Júl 31, 2019 /
 
Én nem szoktam másból kiindulni.
És itt az utóbbi időben mindenki komplettírozta a dolgait.
Amit írtam, nevezzük észrevételnek, nem mondanám kritikának, de Te tudod..
És ez ennyi volt nálam.
(#) reloop válasza mate886 hozzászólására (») Júl 31, 2019 /
 
Szia! Az 5 V-os tápfeszültség elég karcsú ennek a kapcsolásnak, a félvezetők maradékfeszültsége miatt a pozitív félperiódus csúcsfeszültsége 0,5 V-nál is kisebb lesz.
A 358, ha nem is hangfrekvenciás erősítőbe való, a kivezérelhetőség azért nagyobb lesz, mintha 741-et használnál, főleg akkor, ha R1, R2 helyére 100k trimmert építesz be és a segítségével szimmetrikusra állítod a clippelést.
(#) tothbela válasza mate886 hozzászólására (») Júl 31, 2019 /
 
Sima 5 V-ról:
Bővebben: Link
A kommersz műveletis füleserősítőket kenterbe vágja. Saját belső belső áramkör csinál neki negatív tápfeszt. Ezért a pénzért nagyon jó.
(#) mate886 válasza tothbela hozzászólására (») Aug 1, 2019 /
 
Köszönöm szépen a linket, de a cél az lenne, hogy saját magam építsem meg!
(#) mate886 válasza reloop hozzászólására (») Aug 1, 2019 /
 
Köszönöm, tudnál olyan ict ajánlani, ami asszim. tápról tudna működni, és audio célra megfelelő?
9V-ig ki tudom tolni a tápfesz limitet- egy 9V elem használatával.
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Aug 1, 2019 /
 
Szia!
Az is segít, ha a műveleti kimenete nem a T1, hanem a T2 bázisára kapcsolódik.
(#) mek-elek válasza mate886 hozzászólására (») Aug 1, 2019 /
 
Mért nem jó Neked az APEX?
Egyszerűbb és szerintem jobb is.
Elvileg ma megleszek a végleges változatával. Igen jó a hangzása.
Visszább látható a rajza.
+-9-12V-ig a tápja.
Nálam sima pufferről jár, trafók 2x7.5V 250-300mA-es.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2019
(#) reloop válasza mate886 hozzászólására (») Aug 2, 2019 /
 
Mellékelek egy NE5532-re épülő fejhallgató erősítőt.
(#) mek-elek hozzászólása Aug 3, 2019 /
 
Az APEX kapcsán:

a rajz szerinti 32 ohm-ot a jobb hangzás érdekében ajánlatos komolyan venni. Nem azért, mert nagyobb impedancia esetében kevés lenne a teljesítmény, hanem mert elveszti az erényei jó részét a hangzása.
(#) mek-elek hozzászólása Aug 5, 2019 /
 
Károly,
van amit nem értek a hozzászólásodban APEX ügyben.
Többször is megjegyeztem, hogy speciális felhasználásra készül, Te meg versenyekről írsz.
Azt is megírtam, hogy ezzel a kapcsolással valamikor 2000 előtt találkoztam a Rádiótechnikában.
Mivel dícsérték a képességeit, több példányban is megépítettem, és kiválóan működtek.
Az APEX névvel nem rég találkoztam a neten, mert elvesztettem a Rádiótechnika e példányát, és KT-nak szerettem volna megmutatni.
Állítólag valahol délvidéken van a kapcsolás alkotója. Nos Neki, meg a Rádiótechnikának jó volt(nekem is), de megértem, ha Neked nem, mert nem kell mindent, csak úgy elfogadni.

Amikor neked is megmutattam anno, azt mondtad, vegyek egy marék FET-et hozzá, mert tönkre fognak menni. A valóságban a TL071-et, és az előzőekben használt BS-eket raktam át a mostani panelverzióba, és most is ezzel járatom a vezetékpótlásra felhasznált OCC silver huzalokat.

Remélve, hogy nem uralkodott el rajtad a versenyszellem, és a régi Kareszből is maradt benned, megkérdezem, mi bajod a nyugalmival?
Én úgy emlékszem, ha a nyugalmi alacsony, keresztezési torzítás adódhat, ha meg sok túlzott melegedés várható.
Azonban ezzel kapcsolatban vannak zavaró jelenségek.
200 óra kell a vezetékeknek, és tapasztalataim szerint a bejáratás alatt előfordulnak torzítások is.
A másik meg, semmi nem melegszik.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2019
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Aug 5, 2019 / 1
 
Idézet:
„megkérdezem, mi bajod a nyugalmival?
Én úgy emlékszem, ha a nyugalmi alacsony, keresztezési torzítás adódhat, ha meg sok túlzott melegedés várható.”


Nekem semmi bajom a nyugalmi árammal, csak megkérdeztem, hogy nálad mekkora... de nem mondod meg. Titok? Vagy ez a kérdés versengésnek számít?

A többire jól emlékszel. Ha nincs torzít, ha több a kelleténél túlmelegszik. A kettő között van egy torzításminimum. Ha nálad hidegek a FET-ek, akkor nincs semekkora nyugalmi áram.
Egyébként a BS170 ritkán éli túl a beforrasztást ha nincsenek rövidre zárva egymással a lábai. És olyan "viccesen" megy tönkre, hogy észre sem veszed. Csak ha méred. Szkóppal.
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 5, 2019 /
 
Karesz, a végét nem értem.
Akkor, hogy van szuflája?

Nem titok, hogy nem mértem nyugalmit, mert elfogadhatóan szólt az elkészítésekor, beleértve az említett hátteret.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 9, 2019 /
 
Valamelyest kezd több időm maradni zenehallgatásra. Sikerült is néhány nótát hallgatni a HTB1.0-án.
Most úgy érzem (nem kell komolyan venni, mert az utóbbi napokban jelentős zajterhelést kapott a fülem), hogy a 910k, 27k, 10k+10pF stb. mintha színezne kicsit. Fényesebbnek hallom a hegedű húrjainak hangját (Vivaldi négy évszak), meg szebbek a falakról visszavert reflexiók, de mintha nem ez lenne az igazi. Szép, de mesterséges a hang. Vagy csak előhozza a forrás anyag hibáit. Kicsit emlékeztet a harmonikus dúsítós korszakomra, csak most sokkal finomabb a színezés. Most ingerlékenyebb a fülem, megint kiéleződött a visszaverődésekre, és zavarónak hatott ez a tuning. Vissza is alakítottam a legutóbbi állapotra, és így jobban tetszik. Nem tudom mi volt, de nem éreztem élőnek, pedig szép volt a hang, de nem természetes.
Megint nem tudom mi a jobb. Műszakilag tökéletes a HTB, és úgy érzem az jön ki ami bemegy, de a 10pF-os (legyen ez a neve) mod után már hozzá ad valamit a zenéhez.
Talán igaza van annak az illetőnek aki azt állította hogy annyit kell hozzátennie az erősítőnek, amennyi elvész a rendszer gyengesége miatt. De akkor minden zenéhez egyedi erősítőt kellene használnunk?
Természetesen nem kell komolyan venni, mert ez csak hirtelen érzések voltak a két hete zenét nem hallgatott füleimnek. de ha mégis van valami alapja, akkor nem csak az erősítőben kell keresni a megoldást. Ha mégis, akkor egy "processzort" kellene tenni elé, ami módosítja a jelet, mert ha a nyersanyag korlátaihoz érünk, akkor nem segít a minél kisebb torzítású erősítő.
(#) mek-elek válasza tothbela hozzászólására (») Aug 9, 2019 /
 
Kedves Béla,
az végéről az a véleményem, hogy amit egyszer elrontottak egy stúdióban, azzal nem kell foglalkozni, annak annyi. Viszont nem árt tartani viszonylag jobb felvételeket tesztnek, és ahhoz viszonyítani az elkészült készüléket, mert valami csak kell a viszonyításhoz.
Ha hozzá akarunk tenni egy erősítő hangjához, felvétel hibáinak hibáinak a kijavítása okán, akkor már a hangszínszabályzó jut az eszembe. Nem maradhatnánk az élethűség közelítésénél.
(#) teddysnow hozzászólása Aug 9, 2019 /
 
Sziasztok,
kész, kívül belül. A poti csak kísérlet, ha tetszik a hangja veszek bele rendeset. Minden alkatrész válogatott, egyforma, még a kábelek hossza is. Egyedül a famunkát rontottam el többszörösen, azért ilyen "fantáziátlan". Fél óra működés után 35 fokosok a tranzisztorok. Én hangszínszabályzón keresztül fejhallgatózom. Így a hangját nem tudom viszonyítani, mert idáig ezt csak nyersen hallottam. Annyi, hogy részletes, hangszerek szépen elkülönülnek, az énekhangot kidobja, még a háttér vokál is erősebb.
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Aug 10, 2019 /
 
Pont ezen tapasztalatok miatt amiket leírsz kellene ezt megépíteni valamivel nagyobbra, és meghallgatni dobozokon is. A fejhallgató ha nem valami vacak akkor annak a hangja szerintem nagyságrenddel kell jobb (vagy más) legyen mind két hangsugárzó, hiszen míg a fejhallgatóba csak töredék teljesítményt kell bevinni, és az azzal megmozgatott levegőmolekulák gyakorlatilag azonnal a fülbe jutnak, addig nagyban nem csak az erősítő végelemének kell sokkal jobban erőlködnie, hanem a dobozból csak különféle elnyelődések, kioltások, visszaverődések után jut el a hangok egy része a fülig.
Ezzel csak két dolgot akartam mondani, az egyik, hogy a fejhallgatóban a viszonylag kevésbé jó is jónak hallatszik, a másik, hogy "ugyanaz" az erősítő biztos hogy másképpen fog szólni ha dobozokon hallgatod, könnyen megeshet hogy ott meg épp ellenkező véleménnyel leszel pl. a kompenzálást illetően.
Ha a Karesz addig nem nyúl hozzá, akkor a télen (mert előbb nem lesz időm) lehet hogy építek belőle egy picivel nagyobbat 8 ohmra, és összehallgatom a HTA-val. Bár szerintem kis teljesítményen ebben a formában is elviselné a 8 ohmot.
Szerintem egyáltalán nem baj ha egy végfok színez, ha az nem nagyon durva, és nem rosszabbá hanem esetleg szebbé teszi a hallottakat. Sokkal sokkal jobb, mint az amelyik nem színez ugyan, de nyers, monószerű, összehúzza a teret, vagy úgy szól mintha egy függönyt húztak volna a zenekar elé.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2019
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 10, 2019 /
 
Nem biztos hogy jól tudtam elemezni a hallottakat, mivel a fülem olykor teljesen keresztbe tesz. Két napja állt vissza a normális állapot, így gondolom kellene még foglalkoznom a dologgal. Úgy rémlik, hogy a nagyobb felbontású forrásanyag jobban illeszkedik az alacsonyabb torzításhoz, ezért egy normál CD anyag inkább elvan egy egyszerűbb erősítővel. Jelenleg a SONY CD játékosom a forrás, mert a Marantz vissza került a gazdájához. Ez kissé visszaejtette a minőséget a korábbihoz képest. Ha időm engedi, PC-ről valami nagyobb felbontású anyaggal újból megtesztelem, és beszámolok az eredményről.
(#) highand válasza reloop hozzászólására (») Aug 10, 2019 /
 
Duplázza a max kimeneti áramot. Kis impedanciás fülesnél semmit sem ér, mert ugyan duplázza az áramot, de a kimeneti feszültség meg nagyot esik a 47ohm-okon.
(#) tothbela válasza highand hozzászólására (») Aug 11, 2019 /
 
Az 5532-ket lehet többszörözni is, így még jobban csökken a kimeneti ellenállás. Viszont jelenlegi állapotban is meghajt 16 Ohmtól felfele mindent.
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Aug 14, 2019 /
 
Nem hagyott nyugodni hogy rosszabbnak hallottam a HTB füleserősítőt a "10pF" módosítással, ezért újra meghallgatásnak vetettem alá. Ugyan az maradt a meghallgatás eredménye mint legutóbb. Tegnap kölcsönkértem a korábban nálam lévő Marantz CD játszót, és azzal teszteltem. A Marantz hangja mind a "10pF"-os, mind a korábbi (valahogy ezt is el kellene nevezni) állapot szerinti kapcsolásban számomra ugyan olyan volt. Talán valamelyik láncszem elérte a határát, vagy a füles, vagy én.
A Sony lejátszómat majd górcső alá veszem, mert valami nem OK vele. De ez egy másik téma. Lényeg, hogy két különböző forrásra másként reagál a HTB. Felmerült bennem, hogy valami külső zavar miatt van a különbség.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Aug 14, 2019 /
 
Majd letesztelem én is újra ha kicsit jobb hangulatban leszek. De akár maradhat úgy is - valamelyik változatban - ahogy most van. Jó ez nekünk így is.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 14, 2019 /
 
Újabb meghallgatás.
A Sony CD játékos fémházán világít a fázisceruza megfordított villásdugóval is. A Marantz házán csak akkor, ha úgy van bedugva, hogy a fázis van közelebb a szekunderhez. Most leföldeltem mind a két CD játszót a hálózati védőérintkezőhöz egy 100 Ohmos ellenálláson keresztül, így most mintha fej-fej mellett lenne mind a kettő. Sőt mindkettő jobban is szól. Ma már nem rakom vissza a 10pF-os módosítást, de vélhetően szívat a hálózati zavar. Hát magamba csikarok. Amikor akkuról hajtottam a Sony-mat, azt hittem hogy az akkus táplálás miatt volt jobb, de szerintem már akkor is csak a hálózati trafó magas P/S kapacitása volt a ludas.
A HTB 1.0 remekül szól így földelt rendszeren. Talán eddig még nem is hallottam ilyen jónak.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Szept 3, 2019 /
 
Kicsit ellentmondásba keveredtem magammal. Először kijelentettem, hogy nem csinálok több fejhallgató erősítőt, másszor meg, hogy a HTB 1.0-nál lehet sokkal jobbat is csinálni.

Kerestem egy régi a kapcsolási rajzot a még régebbi "kockás" füzeteimben és találtam néhány érdekes kapcsolást "gyerekkoromból". Többek közt ezt itt ni. Nem pont így nézett ki, de kicsit megmókoltam ma. Még közel sincs kész, de alakulgat. Béla elvét követve, a nagyjelű erősítő áramgenerátoros meghajtású, kiejtve így a fokozat termikus torzítását.

Az alapkapcsolás 30MHz-es volt (-3dB), de stabilabb, jobb impulzus átvitelű, kisebb torzítású így 5MHz-re lassítva. A THD nagyon érdekes, mivel 0.01% 1MHz-en, 1Veff kimeneti feszültségnél.
A 7. harmonikus -200 dB alatt van.
A bemeneti fokozatot még ki kell találni, azzal még nem foglalkoztam.
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 3, 2019 /
 
Nem akartam már fárasztani senkit, de mégis kiteszem a nyílhurkú viselkedését, mert szerintem érdekes.
1Veff kimeneti szintnél 1kHz-en 0.04% a THD, az magasabbrendű felharmonikusok így is -180dB körüli szinten vannak.
A nyílthurkú erősítés pontosan 80dB, a -3dB-es pont 2.5kHz-en van és 60MHz-ig 20dB/dekád meredekséggel esik.
Ahhoz képest, hogy diszkrét, elég kicsi a kimeneti offszet drift, ezzel biztosan nem lesz gond.

Hasonlít az egész egy jó kis opamphoz
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 5, 2019 /
 
Az aktivitásod a régi.
Ha már szimmetrikus, legyen neki szimmetrikus bemeneti fokozata. Már el kezdtem berajzolni a CM2000-be a kapcsolást, amikor látom hogy fel is tetted.
Először 2SK170/2SJ74 jfet pár jutott az eszembe, de se a CM200-ben, sem a boltokban nem van ő. Így marad a bipoláris.
Persze minden csak ront egy kicsit.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2019
Következő: »»   112 / 144
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem