Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   515 / 577
(#) fgyj válasza mikrodigit hozzászólására (») Aug 13, 2019 /
 
Másik EL84-gyel is próbálni tudtam (van a háznál egy másik AR205 is, amelynek csak a HF része működik, de az jól). Mindkét cső, mindkét készülékben hasonló mérési eredményeket produkál.
(Közben mindkét rádió szépen, tisztán szól - persze a hiányos csak kívülről meghajtva egy zsebrádióból).
(#) mikrodigit válasza fgyj hozzászólására (») Aug 13, 2019 / 1
 
Meg is mérted a feszültségeket ugyanúgy, mint az eredetinél?
(#) fecameca válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Aug 13, 2019 /
 
Nem tudom, segít-e, de ha itt visszalapozol a 335. oldalra, ahol Janó bá épp egy ilyen rádiót újít fel, sőt ha még előbbre lapozol, még ilyen rezgőnyelves hangszóró felújítást is olvashatsz tőle. Én a részemről azt hiszem már úgy halok meg, hogy ilyen rádiót csak képeken láttam, de azért sok sikert kívánok a felújításhoz!
(#) Gafly válasza fecameca hozzászólására (») Aug 13, 2019 /
 
Idézet:
„ahol Janó bá épp egy ilyen rádiót újít fel, sőt ha még előbbre lapozol, még ilyen rezgőnyelves hangszóró felújítást is olvashatsz tőle”

Aki nagyon ráér, írhatna cikket a hagyatékából...
Nagyjából Ctrl-C/Ctrl-V (amilyen szépen írt.)
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2019
(#) Ferenc 47 válasza fecameca hozzászólására (») Aug 13, 2019 /
 
Köszönöm az iránymutatást, használni fogom!
(#) Ferenc 47 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 13, 2019 /
 
Gafly is jó oldalt ajánl, mindkettő hasznos segítség lesz! Köszönöm!
(#) fgyj válasza mikrodigit hozzászólására (») Aug 13, 2019 /
 
Igen, minden variációban. A testhez mérve a katód 5 és 6 V között, a testhez a rács 2 és 3 között, a katódhoz mérve a rács mínusz 3 körül (gondolom, ez utóbbi jelenti a negatív előfeszítést).
(#) tiko77 válasza tiko77 hozzászólására (») Aug 15, 2019 /
 
Sziasztok!
Még régebben felmerült a 230A rádió kapcsán (ami azóta már egyben van) a cső felizzás amivel igazán nem tudtam semmit kezdeni, nekem ez volt az első ilyen tapasztalatom ezért egy kicsit ijesztőnek tűnt. Már akkor is felmerült hogy ez normális, most találtam egy cikket amiben többek között erről is szó esik.
https://pointe.blog.hu/2018/02/18/amit_tudni_akartal_a_csoves_erositokrol
(#) mikrodigit válasza fgyj hozzászólására (») Aug 15, 2019 / 1
 
Nekem továbbra sem stimmel itt valami, de lehet, hogy tévedek, már több mint 30 éve nem nyúltam csöves áramkörhöz.
A katód-test közötti áramot (a 100 Ohmon mért feszültséget) ill. a test - rács közötti feszültséget tartom nagynak, a kettő összefügg.
Lehet, hogy egy nagy jel van a rácson, (pl. nagyfrekvenciás gerjedés), ezt oszcilloszkóppal lehetne látni.

Próba: a 470 kOhmot rövidrezárva a katód-test feszültségének le kellene csökkennie 5V alá (az anódáramnak 50 mA alá), szerintem ez lenne normális mértékű áram.

A rácson a testhez képest pozitív feszültséget okozhatja a 10 nF átvezetése vagy esetleg valami rárakódott kosz, ami egy öreg készüléken előfordulhat. Ha kiveszed az EL84-et és úgy kapcsolod be a rádiót, akkor a 470 kOhmon (rács-test) tényleg 0V-ot kellene mérni, ha nincs ilyen átvezetés.
(#) fgyj válasza mikrodigit hozzászólására (») Aug 15, 2019 /
 
Köszönöm a fáradozásodat, próbálok okulni a gondolataidból.
Talán lényeges elem, hogy minden mérést a Soltra állított, jó szobahangerőre kapcsolt készüléken végeztem.
Nézegettem a Kádár-könyvekben korabeli rádiók rajzait, mit adnak meg feszültségként.
A rácsnál csak ritkán láthatunk értéket, pl. a Terta 331-nél (-5V), az AR 205-nél (-3,5V).
Gyakori viszont a katódfeszültség feltüntetése, ez mindig pozitív, és néha meglepően nagy. Pl. a Pajtiban 12-15V, az O. 140A-ban 12V, a 130A-ban 10V, a 115A-ban 8V, a Fehérvárban 7V. (Ezek U-csövek.)
Az EL84-es csövekre 6V-ot írnak: O. AR201, VT Tihany.
A fentiek tükrében egyelőre nem töprengek a feszültségeken, hanem elkezdem cserélni a kritikus kondenzátorokat (elkók, 10 nanósok).
(#) mikrodigit válasza fgyj hozzászólására (») Aug 15, 2019 / 1
 
Nem önmagában a 6V feszültséggel problémázom, hanem azzal, hogy ez a 100 Ohm katódellenálláson keletkezik, vagyis a katódáram átlaga 60 mA, ami a megengedett max. 65 mA-hez közel van. Szerintem ennek 40-50 mA-nek kellene csak lennie, ami kevésbé lenne megterhelő a csőre nézve. Persze ezeket én kivezérlés nélkül, letekert hangerővel gondoltam.
(#) pucuka válasza fgyj hozzászólására (») Aug 16, 2019 / 1
 
Tekintsd meg az EL84 adatlapját. Találhatsz többféle A osztályú beállítást. Azokat az értékeket próbáld beállítani.

EL84.pdf
    
(#) csuti hozzászólása Aug 16, 2019 /
 
Sziasztok,
Tegnap hozzam került egy Terta T325 csöves rádió. Korához képest jó állapotban van, egy alapos porszívózás után vettem a bátorságot és bekapcsoltam. Kb 5mp fűtés után megszólalt és a Kossuth szépen be is fogható. Mivel a doboz itt-ott ugyan sérült, de mégis patinás állapotban van, bekerül a konyhába dísznek, de ha már ott van néha be is kapcsolnánk. Egy bosszantó jelenség van, elég brummos és a hangerő növelésével szépen hangosodik is. Érdemes lenne esetleg vmelyik kondi(kat) kicserélni?
Előre is köszönöm a javaslatokat!

Üdv,
csuti
(#) (Felhasználó 1947) válasza csuti hozzászólására (») Aug 16, 2019 /
 
Az AZ 1 után lévő 2db 32µF-ot mérd meg, szerintem ott lesz a gubanc.
(már nem emlékszem hogy két külön kondi, vagy egy házban van a kettő)
Ennyi idő után az elkók már el lehetnek fáradva.
Ugyanilyen értékűre cseréld őket!
(#) csuti válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Aug 16, 2019 /
 
Köszi, holnap megnézem, meg is találtam a kapcsolási rajzon!
(#) tiko77 hozzászólása Aug 17, 2019 / 1
 
Üdvözlet mindenkinek!
Nemrég írtam hogy a 230A végül a helyére került, volt egy kis időm és elkezdtem foglalkozni a tippre 325-el, amiről közben kiderült hogy 324-es, és amihez majd doboz kell néznem hogy be tudjam fejezni.
http://www.nosztalgiaradio.hu/index.php/7-katalog/582-orion-324
A kiindulásról sajnos nincs képem, az alapállapot egész jó volt a szokásos por és koszmennyiséget leszámítva. Elsőre ami szembetűnő volt a szakadt skálazsinor (sajnos a mutató nincs meg), típustól eltérő dobozban kaptam (230A) és nincsenek meg a gombok sem. Az alapos takarítás miatt szétszedtem és tovább keresgéltem. Rossz volt az eredeti kapcsoló, ezt sajnos nem sikerült megmenteni ezért másik komplett potméterrel pótoltam. Zárlatos volt az egyik skálaizzó foglalt, letakarítottam a trafókat, megtisztítottam az előlapot a hangszórót és a szövetet (amennyire lehetett). Találtam kézírásokat, valószínűleg már régebben is javítva volt. Egyenlőre eddig jutottam.
(#) csuti válasza csuti hozzászólására (») Aug 17, 2019 /
 
Revidiálnom kell magam, ma tovább vizsgáltam a terra 325-öt. A brumm továbbra is megvan, de ha átkapcsolom a bemenet váltót R-ből Q-ba, akkor megszűnik a zúgás. Ugyan jelet nem kötöttem rá, de azt gondolom, akkor ez a zugas az erősítő fokozat előtti rádiós részből jön. Ma este igyekszem átnézni a kondikat mindenhol.
(#) tiko77 válasza csuti hozzászólására (») Aug 17, 2019 /
 
Szia!
A csőfoglalatokat is nézd meg, lehet kontakthiba is.
(#) vidoferenc1029 hozzászólása Aug 17, 2019 /
 
Sziasztok! Az ECH81 2-es rácsának 100pF-os csatolókondenzátora előtt (tehát az antenna felőli oldalán) adott szignálgenerátor jel töredék hangerőt produkál (sípolás van ráültetve a vivőre) mint a kondenzátor után. Ez valami hibára utal? Sajnos 30-100mV-os jelet kell alkalmazni hogy halk sípolás legyen, ha a 100pF "előtt" van bevezetve a jel. Ugyan ez a rácsra adva közvetlenül óriási hangerővel szól. Mi lehet az oka ennek az igen számottevő különbségnek?
Sajnos amíg ekkora feszültség közvetlenül bevezetve ilyen halkan szól, addig esélyten normál műsor vétele (az uV nagyságrend?).
(#) ferci válasza vidoferenc1029 hozzászólására (») Aug 18, 2019 /
 
A Pacsirtára, ami jobb készülék, 25, ill. 60 uV ( KH és RH ) érzékenységet adnak meg, de ezzel semmire se mész, mert a szervíz mérési körülményeket nem ismered.
(#) gkari válasza vidoferenc1029 hozzászólására (») Aug 18, 2019 / 1
 
Ha van szignálod, próbáld meg tisztességesen behangolni a modulátorfokozatot, de előtte cseréld ki azt a 100pF - ot, valamint kösd le az antennabemeneten lévő KF szívókőrt, az is szívhatja az antenna hasznos jelét, nem csak a KF jelet.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2019
(#) (Felhasználó 1947) válasza csuti hozzászólására (») Aug 19, 2019 /
 
A fokozatok közti csatolókondikat is nézd át.
(Régi, papírcsöves kivitelek)
Az eddig kondicserével sem végeztél felesleges munkát, gyakorlatilag "előre dolgoztál", ha használni szeretnéd a rádiót.Szóval emiatt ne keseredj.
(#) fgyj hozzászólása Aug 19, 2019 /
 
Köszönöm azoknak, akik véleményükkel, tanácsukkal segítettek (aug. 9-én tettem fel kérdéseket Orion AR205 Orionette rádióval kapcsolatban).
Néhány alkatrészt már cseréltem, a hálózati alapbúgás teljesen megszűnt. Viszont jelentkezik egy zavaró zúgás az erős állomások beállításakor, a beszéd szüneteiben behallatszik.
Az új mérések jelentősen eltérő értékeket mutatnak.
(#) vidoferenc1029 válasza gkari hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
A forgókondenzátor egyik szekciója a hibás (100pF alatt a rajzon). Azt lekötve az antennatekercs és az 56pF + 10-40pF-nak megfelelő adó szól egész jó hangerőn. Így már nincs különbség a 100pF előtt vagy után bevezetett antenna/szignál jel között.
Forgókondenzátornak vannak jellegzetes hibái? Lemez deformáció? Szigetelések?
(#) mikrodigit válasza fgyj hozzászólására (») Aug 20, 2019 / 1
 
Ha jól látom, az EL84 rácsán mostmár 0V körüli feszültség van (a testhez képest) és az anódáram is normalizálódott - ezek szerint a 10 nF csatoló lehetett ebben ludas. Az öreg elkók cseréje is indokolt volt, emiatt is nőhetett meg az anódfeszültség, de ez még a megengedett maximum alatt van.
(#) gkari válasza vidoferenc1029 hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
Szerintem a forgónak két hibája lehet: zárlat, ezt a zárlat helyére csavarva recsegés (vagy, és-) elhalkulással jár. A másik ritkább: az állórész valahol (pl. a kivezetésnél koszos) átvezet, de ez a teljes sávban egyformán jelentkezik. A zárlatot lemezdeformáció okozza. Azokat a lemezeket amik hasítva vannak, nem tanácsos deformálni (hacsak nem épp az a zárlatos, de ez ritka), mert azokat a gyártás alkalmával állították be, hogy elég pontosak legyenek a kapacitások, és az együtt-futás.
(#) gkari válasza fgyj hozzászólására (») Aug 20, 2019 / 1
 
Sajnos a közeledben lévő bizonyára nem kevés szűretlen kapcsolóüzemű tápegység okozza a kereszmodulációs brummot, a trafó primernél inkább 2x47nF - okat tegyél pl. a hálózati kapcsoló egy - egy ágára, a kondik másik ága menjen a testre. Az is csökkenti, ha az anódfesz. 2. szűrőtagját "megpatkolod" még pl. 22µF - al, de lehet akár több is (az 1. tagot nem szabad megnövelni!). Az EL84 katódellenállását én egy kicsit megnövelném (pl. 150 ohm - ra), nem kell azt a csövet annyira hajtani, depláne ekkora hangszóróhoz.
(#) fgyj válasza gkari hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Köszönöm. - Valóban, óriási hangereje van ennek a kis rádiónak a 13 centis hangszóróval, tényleg nem árt talán csökkenteni. - A szűrőelkó most 2 x 47 mikró, még akár 47-est is hozzátehetnék a második taghoz? (Ilyen fogásról még nem hallottam/olvastam.)
- De: a "trafó primer" nem stimmel, meg hogy 2 db kondi, mert ez a készülék autotranszformátoros! Ha megjön az alkatrész, a rajz szerint 20 nF megy a hálózat két ága közé, aztán meglátjuk.
(#) mikrodigit válasza fgyj hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Én a 2,2 MOhm-os ellenállást ellenőrizném, ill. a (tervezett) 100 nF-ot cserélném, ezek az automatikus erősítés szabályozásra hatással vannak. Ez is beleszólhat az erős jeleknél fellépő brummba.
(#) fgyj válasza mikrodigit hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Köszönöm.
Következő: »»   515 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem