Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   515 / 515
(#) Ferenc 47 válasza ferci hozzászólására (») Kedd, 6:26 /
 
Helló! Na, éppen így próbáltam "szóra" bírni, de egyenlőre hallgat. Ilyen rendszerű hangszórót gyerekkoromban szedtem szét, de akkor nem volt cél az össze rakása. Azért kértem, hogy aki ilyet javított, megoszthatná a tapasztalatait. Szétbarmolni nem akarom, mert eredeti, és viszonylag jó állapotú.
(#) fgyj válasza mikrodigit hozzászólására (») Kedd, 11:17 /
 
Másik EL84-gyel is próbálni tudtam (van a háznál egy másik AR205 is, amelynek csak a HF része működik, de az jól). Mindkét cső, mindkét készülékben hasonló mérési eredményeket produkál.
(Közben mindkét rádió szépen, tisztán szól - persze a hiányos csak kívülről meghajtva egy zsebrádióból).
(#) mikrodigit válasza fgyj hozzászólására (») Kedd, 13:49 / 1
 
Meg is mérted a feszültségeket ugyanúgy, mint az eredetinél?
(#) fecameca válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Kedd, 14:15 /
 
Nem tudom, segít-e, de ha itt visszalapozol a 335. oldalra, ahol Janó bá épp egy ilyen rádiót újít fel, sőt ha még előbbre lapozol, még ilyen rezgőnyelves hangszóró felújítást is olvashatsz tőle. Én a részemről azt hiszem már úgy halok meg, hogy ilyen rádiót csak képeken láttam, de azért sok sikert kívánok a felújításhoz!
(#) Gafly válasza fecameca hozzászólására (») Kedd, 18:50 /
 
Idézet:
„ahol Janó bá épp egy ilyen rádiót újít fel, sőt ha még előbbre lapozol, még ilyen rezgőnyelves hangszóró felújítást is olvashatsz tőle”

Aki nagyon ráér, írhatna cikket a hagyatékából...
Nagyjából Ctrl-C/Ctrl-V (amilyen szépen írt.)
A hozzászólás módosítva: Kedd, 18:55
(#) Ferenc 47 válasza fecameca hozzászólására (») Kedd, 19:22 /
 
Köszönöm az iránymutatást, használni fogom!
(#) Ferenc 47 válasza Gafly hozzászólására (») Kedd, 19:43 /
 
Gafly is jó oldalt ajánl, mindkettő hasznos segítség lesz! Köszönöm!
(#) fgyj válasza mikrodigit hozzászólására (») Kedd, 20:16 /
 
Igen, minden variációban. A testhez mérve a katód 5 és 6 V között, a testhez a rács 2 és 3 között, a katódhoz mérve a rács mínusz 3 körül (gondolom, ez utóbbi jelenti a negatív előfeszítést).
(#) tiko77 válasza tiko77 hozzászólására (») Csü, 8:03 /
 
Sziasztok!
Még régebben felmerült a 230A rádió kapcsán (ami azóta már egyben van) a cső felizzás amivel igazán nem tudtam semmit kezdeni, nekem ez volt az első ilyen tapasztalatom ezért egy kicsit ijesztőnek tűnt. Már akkor is felmerült hogy ez normális, most találtam egy cikket amiben többek között erről is szó esik.
https://pointe.blog.hu/2018/02/18/amit_tudni_akartal_a_csoves_erositokrol
(#) mikrodigit válasza fgyj hozzászólására (») Csü, 9:55 / 1
 
Nekem továbbra sem stimmel itt valami, de lehet, hogy tévedek, már több mint 30 éve nem nyúltam csöves áramkörhöz.
A katód-test közötti áramot (a 100 Ohmon mért feszültséget) ill. a test - rács közötti feszültséget tartom nagynak, a kettő összefügg.
Lehet, hogy egy nagy jel van a rácson, (pl. nagyfrekvenciás gerjedés), ezt oszcilloszkóppal lehetne látni.

Próba: a 470 kOhmot rövidrezárva a katód-test feszültségének le kellene csökkennie 5V alá (az anódáramnak 50 mA alá), szerintem ez lenne normális mértékű áram.

A rácson a testhez képest pozitív feszültséget okozhatja a 10 nF átvezetése vagy esetleg valami rárakódott kosz, ami egy öreg készüléken előfordulhat. Ha kiveszed az EL84-et és úgy kapcsolod be a rádiót, akkor a 470 kOhmon (rács-test) tényleg 0V-ot kellene mérni, ha nincs ilyen átvezetés.
(#) fgyj válasza mikrodigit hozzászólására (») Csü, 17:47 /
 
Köszönöm a fáradozásodat, próbálok okulni a gondolataidból.
Talán lényeges elem, hogy minden mérést a Soltra állított, jó szobahangerőre kapcsolt készüléken végeztem.
Nézegettem a Kádár-könyvekben korabeli rádiók rajzait, mit adnak meg feszültségként.
A rácsnál csak ritkán láthatunk értéket, pl. a Terta 331-nél (-5V), az AR 205-nél (-3,5V).
Gyakori viszont a katódfeszültség feltüntetése, ez mindig pozitív, és néha meglepően nagy. Pl. a Pajtiban 12-15V, az O. 140A-ban 12V, a 130A-ban 10V, a 115A-ban 8V, a Fehérvárban 7V. (Ezek U-csövek.)
Az EL84-es csövekre 6V-ot írnak: O. AR201, VT Tihany.
A fentiek tükrében egyelőre nem töprengek a feszültségeken, hanem elkezdem cserélni a kritikus kondenzátorokat (elkók, 10 nanósok).
(#) mikrodigit válasza fgyj hozzászólására (») Csü, 20:27 / 1
 
Nem önmagában a 6V feszültséggel problémázom, hanem azzal, hogy ez a 100 Ohm katódellenálláson keletkezik, vagyis a katódáram átlaga 60 mA, ami a megengedett max. 65 mA-hez közel van. Szerintem ennek 40-50 mA-nek kellene csak lennie, ami kevésbé lenne megterhelő a csőre nézve. Persze ezeket én kivezérlés nélkül, letekert hangerővel gondoltam.
(#) pucuka válasza fgyj hozzászólására (») Pé, 1:41 / 1
 
Tekintsd meg az EL84 adatlapját. Találhatsz többféle A osztályú beállítást. Azokat az értékeket próbáld beállítani.

EL84.pdf
    
(#) csuti hozzászólása Pé, 20:33 /
 
Sziasztok,
Tegnap hozzam került egy Terta T325 csöves rádió. Korához képest jó állapotban van, egy alapos porszívózás után vettem a bátorságot és bekapcsoltam. Kb 5mp fűtés után megszólalt és a Kossuth szépen be is fogható. Mivel a doboz itt-ott ugyan sérült, de mégis patinás állapotban van, bekerül a konyhába dísznek, de ha már ott van néha be is kapcsolnánk. Egy bosszantó jelenség van, elég brummos és a hangerő növelésével szépen hangosodik is. Érdemes lenne esetleg vmelyik kondi(kat) kicserélni?
Előre is köszönöm a javaslatokat!

Üdv,
csuti
(#) Luki válasza csuti hozzászólására (») Pé, 20:43 /
 
Az AZ 1 után lévő 2db 32µF-ot mérd meg, szerintem ott lesz a gubanc.
(már nem emlékszem hogy két külön kondi, vagy egy házban van a kettő)
Ennyi idő után az elkók már el lehetnek fáradva.
Ugyanilyen értékűre cseréld őket!
(#) csuti válasza Luki hozzászólására (») Pé, 21:22 /
 
Köszi, holnap megnézem, meg is találtam a kapcsolási rajzon!
(#) tiko77 hozzászólása Szo, 7:57 /
 
Üdvözlet mindenkinek!
Nemrég írtam hogy a 230A végül a helyére került, volt egy kis időm és elkezdtem foglalkozni a tippre 325-el, amiről közben kiderült hogy 324-es, és amihez majd doboz kell néznem hogy be tudjam fejezni.
http://www.nosztalgiaradio.hu/index.php/7-katalog/582-orion-324
A kiindulásról sajnos nincs képem, az alapállapot egész jó volt a szokásos por és koszmennyiséget leszámítva. Elsőre ami szembetűnő volt a szakadt skálazsinor (sajnos a mutató nincs meg), típustól eltérő dobozban kaptam (230A) és nincsenek meg a gombok sem. Az alapos takarítás miatt szétszedtem és tovább keresgéltem. Rossz volt az eredeti kapcsoló, ezt sajnos nem sikerült megmenteni ezért másik komplett potméterrel pótoltam. Zárlatos volt az egyik skálaizzó foglalt, letakarítottam a trafókat, megtisztítottam az előlapot a hangszórót és a szövetet (amennyire lehetett). Találtam kézírásokat, valószínűleg már régebben is javítva volt. Egyenlőre eddig jutottam.
(#) csuti válasza csuti hozzászólására (») Szo, 20:45 /
 
Revidiálnom kell magam, ma tovább vizsgáltam a terra 325-öt. A brumm továbbra is megvan, de ha átkapcsolom a bemenet váltót R-ből Q-ba, akkor megszűnik a zúgás. Ugyan jelet nem kötöttem rá, de azt gondolom, akkor ez a zugas az erősítő fokozat előtti rádiós részből jön. Ma este igyekszem átnézni a kondikat mindenhol.
(#) tiko77 válasza csuti hozzászólására (») Szo, 21:23 /
 
Szia!
A csőfoglalatokat is nézd meg, lehet kontakthiba is.
(#) vidoferenc1029 hozzászólása Szo, 23:01 /
 
Sziasztok! Az ECH81 2-es rácsának 100pF-os csatolókondenzátora előtt (tehát az antenna felőli oldalán) adott szignálgenerátor jel töredék hangerőt produkál (sípolás van ráültetve a vivőre) mint a kondenzátor után. Ez valami hibára utal? Sajnos 30-100mV-os jelet kell alkalmazni hogy halk sípolás legyen, ha a 100pF "előtt" van bevezetve a jel. Ugyan ez a rácsra adva közvetlenül óriási hangerővel szól. Mi lehet az oka ennek az igen számottevő különbségnek?
Sajnos amíg ekkora feszültség közvetlenül bevezetve ilyen halkan szól, addig esélyten normál műsor vétele (az uV nagyságrend?).
(#) ferci válasza vidoferenc1029 hozzászólására (») Vas, 9:43 /
 
A Pacsirtára, ami jobb készülék, 25, ill. 60 uV ( KH és RH ) érzékenységet adnak meg, de ezzel semmire se mész, mert a szervíz mérési körülményeket nem ismered.
(#) gkari válasza vidoferenc1029 hozzászólására (») Vas, 21:42 / 1
 
Ha van szignálod, próbáld meg tisztességesen behangolni a modulátorfokozatot, de előtte cseréld ki azt a 100pF - ot, valamint kösd le az antennabemeneten lévő KF szívókőrt, az is szívhatja az antenna hasznos jelét, nem csak a KF jelet.
A hozzászólás módosítva: Vas, 21:42
Következő: »»   515 / 515
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu