Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3348 / 3940
(#) Kapagerenda hozzászólása Aug 12, 2019 /
 
Üdv,

Miért szükséges a kondenzátor a motorhoz? Azt tudom, hogy annélkül nem indulna csak ha belőkjük. Valami olyasmire tippelek, hogy motor indításkor nagy a nyomaték és így nagy az áram is és ezt a kondenzátor valahogy kompenzálja.

Kösz előre is válaszokat!
(#) kendre256 válasza Kapagerenda hozzászólására (») Aug 12, 2019 /
 
A forgás elindításához forgó mágneses tér kell. Egy fázis csak lüktető, de nem forgó mágneses teret tud létrehozni. A kondenzátor a segédfázis tekerccsel olyan mágneses teret hoz létre, aminek van forgó összetevője is, ettől már el tud indulni a motor.
Bővebben: Link
(#) vladcepes hozzászólása Aug 12, 2019 /
 
Sziasztok! Van egy Darts-om ami egy 9V 500mA es adapterről működik. Abaj az hogy nagyon hangos,szeretnék beleépíteni egy potmétert. Mit kell tudnom erről?Mekkora potméter kéne neki?,és gondolom a hangszóró drótjára kéne rákötnöm. Válaszokat előre is köszönöm!
(#) antikzsolt válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 12, 2019 /
 
A hangszóró nyíllásat le kell ragasztani.
Esetleg egy kis vatta.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2019
(#) vladcepes válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 12, 2019 /
 
Köszönöm,de nem teszi meg a hatását a vatta. ,le is ragasztottam.
(#) qvasz2 válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 13, 2019 /
 
Tudni kellene, hogy pontosan milyen hangszóró van benne: ha dinamikus, akkor pár tíz ohm, ha piezo, akkor pár tíz kiloohm.
(#) Kékróka válasza Kapagerenda hozzászólására (») Aug 13, 2019 /
 
Szia!
Feltételezem az állandó üzemű kondenzátorra gondolsz, ami állandóan rá van kötve a motorra.

Egy második fázist csinál, 90 fokkal eltolva.
A motor több tekercsből áll, és így felváltva mágneseződnek a tekercsek.
A jó működéshez fontos a kapacitás megválasztása, és jó tudni hogy öregszenek a kondenzátorok, ami teljesítményvesztéssel jár.
(#) Lamprologus válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 13, 2019 /
 
Ha tudod rajzold vissza a hangszóró előtti részt ... hogyan van meghajt...
Célszerűbb, ha nem a felerősített jelet kell lecsökkenteni, hanem valahol az "erősítő" előtt lehetne vissza osztani a jelet!
(#) Kovidivi válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 13, 2019 / 1
 
Én raknék a hangszóróval sorban ellenállást, 100 Ohm-5kOhm között próbálkoznék. Nem kell semmit visszarajzolni, nem éri meg a befektetett energiát.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2019
(#) Gattoahigh hozzászólása Aug 13, 2019 /
 
Sziasztok!
684J 400V kondenzátort honnan tudnék beszerezni? Vagy esetleg mivel tudnám helyettesíteni? Egy ventilátorban pukkant szét, szerintem csak ez lehet a baja. Köszönöm a segítséget!
(#) granpa válasza Gattoahigh hozzászólására (») Aug 13, 2019 / 1
 
680 nF, 400 V-os kondit bármelyik boltban.
(#) vladcepes hozzászólása Aug 13, 2019 /
 
Köszönöm a válaszokat! Próbálkozok ellenállással. Azért szerettem volna"potmétert" hogy lehetne váltóztatni a hangerősségen mert lakásban nyilván halkabb kell,viszont most kirándulásra ahova vittük szabadban hangosabb kellene legyen.(vagyis kb eredeti). A "100 Ohm-5kOhm között" potméter nem lenne megfelelő?
(#) Gafly válasza granpa hozzászólására (») Aug 13, 2019 /
 
Mármint Pesten/Budán
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2019
(#) Kovidivi válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 13, 2019 /
 
Akkor legyen a 100 Ohm 0.5W vagy 1Wattos ellenállás, és ezzel mehet sorba a poti, ami változtható értékű ellenállásnak van bekötve (középső az egyik szélsővel összekötve).
(#) Roadkill hozzászólása Aug 13, 2019 /
 
Sziasztok!
Kérdésem a következő: 2 csengőtrafónak az egyik (és csak az egyik) szálát ugye összeköthetem? A probléma, hogy nem akarok 1 trafóról 2 csengőt működtetni, se 2 kapcsolót.
Elvileg ezek elválasztótrafók, tehát nincs ennek akadálya. Ugyanakkor megtettem és jól el is füstölt az egyik trafó (előtte sajnos nem teszteltem), így kérnék egy megerősítést, hogy nem-e csinálok valamiért orbitális hülyeséget.
Köszönöm szépen!
(#) proli007 válasza Roadkill hozzászólására (») Aug 13, 2019 /
 
Hello! Nem egészen érthető számomra, de ha jól értem, két csengőt szeretnél egy nyomógombról működtetni, de a két csengőhöz nem elég az egy transzformátor.
De ha a két trafó szekunderének egy lábát összekötöd, akkor azzal nem mész semmire. Hiszen hogy dupla terhelhetőségű legyen, a két trafót párhuzamosan kell kötni. Vagy is ha a mind két primert a 230V-ra kötöd, akkor a primerek párhuzamosítva vannak. De a szekundert megfelelően (fázishelyesen) kell összekötni. Ennek módja, hogy a szekunder két lábát egy pontba kötöd, és a fennmaradó egy-egy láb között feszültséget mérsz. Ha az zéró közeli, akkor azt a két kivezetést is össze lehet kötni. Ha kétszeres feszültség van rajta, akkor ne lehet összekötni. De ekkor az egyik trafó lábait fel kell cserélni és újra mérni. De ha nem egyforma a két trafó, és nem zérus a különbség, akkor összekötve kiegyenlít áram fog folyni a párhuzamosítás után. Aztán ez vagy sok, vagy nem. Ha sok, leég a trafó.
Próbáltam egy kis ábrát készíteni. Remélem erre gondoltál és érthető is.

Trafók.png
    
(#) vladcepes válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 13, 2019 /
 
Köszi! Így jó lesz? A poti mekkora legyen? 1kOhm,vagy 2,2-es vagy 5-ös?

darts.jpg
    
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 14, 2019 /
 
Hello! Tegyél már be egy ellenállást, aztán megtudod mekkora poti kell.
(#) Kovidivi válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 14, 2019 /
 
Jó lesz. Mindegy, hogy 2K vagy 5K. Ki kell úgyis próbálni.
(#) Peter65 válasza Gattoahigh hozzászólására (») Aug 14, 2019 /
 
Szia!
A kondi ami tönkrement, polipropilén kondenzátor, viszonylag jó minőségű. A pótlása is olyan kondenzátorral kell hogy történjen, ami tartósan elviseli a hálózati feszültséget. A zavar szűrő kondenzátorok pont erre vannak kitalálva, ezért először azokat ajánlanám beépíteni, pl.: X2, 680nF, 300Vac. Ezeknél jobb lehet valamilyen magasabb feszültségű polipropilén kondenzátor, pl.: Wima MKT10 680nF 630Vdc. Ha 400Vdc feszültségű kondenzátort veszel mégis, kerüld a stiroflex kondenzátorokat, azok általában nem viselik el a hálózati feszültséget.
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Aug 14, 2019 /
 
Szia! Kipróbáltam sok ellenállást, a 50,és 100 Ohm közöttiek arra jók hogy lakásba elmegy a hangja. Ha teszek rá még egy (most itthon pont egy 8 K meg egy 10k-os poti volt annál már csak lejebb huzza a hangját. Próbáltam simán csak a 8 k-os Potit ,az jó csak nagyon óvatosan kell tekerni hogy megtalálad a megfelelő hangerőt.
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 14, 2019 /
 
És ha ne adj ég két ellenállást használsz és egy háromállású kis kapcsolót? Akkor lesz háromféle hangerő fokozatod. Egyébként pedig a logos poti a jobb megoldás, csak fordítva fog szabályozni. Mert fordított logosra lenne szükség.
De nem érdemes ezt túlkomplikálni, dobálni kell ezt, nem tekergetni. Aztán meg a versenyzőkre is állítható hangtompítót kell tenni?
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Aug 14, 2019 /
 
Igen. Csináltam ilyet, horgász kapásjelzöbe,jut eszembe.(kapcsoló,három állásos 2 ellenállásal) Csak most nincs itthon semmi a megadottakan kívül. Azért köszönöm a felvilágosítást!( jó csak nem mindegy hogy este üvölt a gép hogy a következő játékos) -még a végén a szomszéd is beszáll
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 14, 2019 / 2
 
Kikapcsolva is lehet dobálni, csak sötétben nehéz..
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Aug 14, 2019 /
 
Akkor dobáljuk kikapcsolva,csak világosban (na jó csak vicc volt)
(#) Doky586 hozzászólása Aug 15, 2019 /
 
Sziasztok!
Egy régi pc alaplapból szeretnék kiszedni egy kártya csatlakozót (mama). Arasznyi hosszúságú és több mint 100 tüskéje van. Csak a csatlakozó épsége érdekes, az alaplap megy a kukába.
Ilyesminél a páka nem megoldás szerintem. Van egy gáz-lángos forrasztópisztolyom. Azzal gondoltam melegíteni az egész arasznyi felületet egyszerre. Remélem nem gyullad ki az alaplap.

Szerintetek is jó így, vagy van jobb házilagos módszer is?
Vajon a csatlakozó nem melegszik túl? kézzel megfogható a kihúzáshoz?
(#) nagym6 válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 15, 2019 /
 
Ha az egész területet egyszerre tudod melegíteni, akkor jó lehet. Én már sok mindent vettem ki gázlánggal. De minél rövidebb idő legyen, ezért legyen egyszerre az egész melegítve pld. a láng mozgatásával. Ha hamar kijön az egész, akkor nem károsodik a csatlakozó a lánghoz képest a túloldalon. Ügyességen múlik minden.
(#) vision61 válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 15, 2019 /
 
Szia!
Nekem egy ehhez hasonló hőlégfúvó pisztollyal sikerült már kibontani csatlakozót és procifoglalatot is. A lényeg, hogy olyat használj, aminél szabályozható a hőmérséklet.
Kézzel azért ne fogdosd közben, eléggé átmelegszik.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2019
(#) Kovidivi válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 15, 2019 /
 
Ha az alaplap kuka, akkor vágd ki belőle a csatit, így a lehető legkevesebb nyákot kell melegítened. Az egész alaplapot felforrósítani? Így is viszi a hőt rendesen.
(#) vladcepes hozzászólása Aug 15, 2019 /
 
Sziasztok! Egy ilyen átalakítónál Converter az LM7805-re kell hűtőborda? A 12V-os résznél 3 db sorba kötött 18650-es akkupakk lesz,az 5V-os résznél egy Mini GPS Tracker
Válaszokat köszönöm!
Következő: »»   3348 / 3940
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem