Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Triakos fényerőszabályzó
 
Témaindító: Müszi, idő: Nov 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 10
(#) Thomas10100 hozzászólása Márc 15, 2018 /
 
Sziasztok!
Egy gyári legrand falba süllyesztett fényerő szabályozót át tudok alakítani úgy hogy Dimmelhető 230V-os LED izzót is tudjon szabályozni? 40-400W-os jelenleg, a LED izzó pedig 12W-os.
Elképzelhető hogy a BTA08-600BW helyett másik triakot tennék akkor működne?
Igt 50mA, az helyett a kisebbet választanám?

Köszönöm!

TRIAK.jpg
    
(#) proli007 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Márc 15, 2018 /
 
Hello! Ezt talán olvasd el elsőként..
(#) Thomas10100 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Tehát hiába alakítanám át nem fog működni?
A LED-hez PWM fényerőszabályozó kellene?
(#) proli007 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Láthatod, hogy a módszer attól függ, hogy a fogyasztó terhelésének milyen jellege van és mik az elvárások a világítással kapcsolatban. Ha kapacitív, akkor nem jó a triac szabályzó, a TRONIC becenevű megoldást alkalmazzák. A PWM villogtatja a Led-et. Ez vagy megengedhető vagy nem.
(#) Zoltan.ms hozzászólása Júl 6, 2018 /
 
Sziasztok, szerintetek létezik olyan, hogy egy primitív 10 alkatrészből álló fényerőszabályzót lehetetlen legyen megjavítani?
Én belefutottam eddigi pályafutásom leglehetetlenebb mumusába.
A mellékelt képeken látható egy fényerőszabályzó. Pont 10 alkatrészből áll, kicseréltem a triakot és a diakot újakra, mert azt nem tudtam kimérni, a többi 8 alkatrészt többszörösen átmértem, a két ellenállás pontos, a két kondi jó-megvan a kapacitása, a bizti jó, a tekercs 0,7 Ohm 5,3 mH, a poti nem szakadt 130KOhm minden állásban kimértem szépen folyamatosan lineárisan emelkedik az ellenállása ahogyan mozgatom a csúszkát, a triakot 8A-esre cseréltem az egyik képen látható (az eredeti a BTB04), a diak DB3 ugyanolyanra cseréltem mint az eredeti, output 1-re 100Wattos izzót tettem, output 2-re 40Wattosat -MÉGSEM MŰKÖDIK! A 100Wattos izzó fényerejét kellene szabályoznia de hiába mozgatom a potit az izzó folyamatosan max fényerőn világít, nem változik semmi!
Van valakinek valami ötlete? -létezhet ilyen egyáltalán?
Bármilyen ötletre nyitott vagyok, szívesen és hálásan fogadok mindent...
(#) ferci válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Júl 7, 2018 /
 
Szia!
Nézd meg azt a kapcsolót ( vagy kösd ki )- hátha össze van sülve, vagy szétesve és állandóan kiteszi a 230-at az izzókra.
Egyébként pont neked csatoltam a napokban egy diak tesztelő áramkört..
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2018
(#) Tomi111 válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Júl 7, 2018 /
 
A kapcsolónak ehhez semmi köze, az a direkt kimenetet kapcsolja. Itt szerintem valamelyik kondi lesz pedig, ha a triak és a diak nem zárlatos. Vedd ki a 230-as bement melletti kék kondit, hátha fesz alatt zárlatos, bár ezekre nem jellemző. Anélkül működnie kell, ha a többi alkatrész jó. A mellette lévő kisebb kondi kapacitása nem csökkent? Próbára tehetsz rá párhuzamosan egy ugyanakkorát, mint az vagy fele kapacitásút. Akkor mit csinál?
(#) Zoltan.ms válasza Tomi111 hozzászólására (») Júl 7, 2018 /
 
Sziasztok a kapcsoló, csak az output 2-t kapcsolja, az nem szabályozható csak ki vagy bekapcsolható, a kondi valóban kicsit kapacitás szegény volt, eredetileg egy sárga színű .047K azaz 4,7nF-os volt benne amin 3.0 nF-ot mértem, azt kicseréltem erre a kékre ami 10 nF-os(mérve is) (csak ilyenem volt) és ezzel sem működik, a kék melletti kisebb kondi mérésre jó megfelel a rá írt értéknek (823J) azaz 82nF. Ha a régi sárga kondi zárlatos lenne akkor kiverte volna a biztit, mert az a 230V bemenet nullája és fázisa között van.
Fontos lenne, hogy meg tudjam javítani mert ez afféle vizsgamunka volna...
... a tekercsnek nem kevés az a 0,7 Ohm, nem lehet azzal valami gond?
(#) ferci válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Júl 7, 2018 /
 
A tekercs induktivitásként van ott, nem ellenállásként!
(#) Zoltan.ms válasza ferci hozzászólására (») Júl 7, 2018 /
 
Köszönöm mindenki segítségét, beindult a kis nyavalyás, a csúszó poti volt még a ludas, 130K-t mértem rajta és azt hittem 150K-s mert már alig lehet kiolvasni a feliratot rajta, de kiderült, hogy 500K, beletettem egy 500K forgó potit és működik+a bemeneti kondit is elszámoltam nem 4,7nanos volt hanem 47 nanos, de az is rossz volt mert csak 3 nanot mértem rajta...lényeg, hogy elindult, köszönöm a segítségeket.Üdv.
(#) Istyu97 hozzászólása Júl 6, 2019 /
 
Hali!
Egy 230/2x28V-os toroid trafóhoz szeretnék szimmetrikus szabályozható tápot csinálni
adott egy Bővebben: kapcsolás
ami nem csak feszültséget hanem magát a teljesítményt szabályozza, így arra gondoltam, hogy kibővítem egy áramgenerátorral így az áram fix értéken marad és csak a feszültséget fogja szabályozni. Esetleg ez így működne? Azért erre a megoldásra gondoltam, mert ebből a 28-30VAC-ból lesz kb 42volt DC amit egy 317-es már nem nagyon bír el, a 2576HV változata ugyan elvisel 57voltot de annak nincs (legalábbis én nem tudok róla) negatív párja, tehát én mindenképpen +--osra akarom megcsinálni.
(#) Bakman válasza Istyu97 hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Ebben a kapcsolásban sokkal több a hibás, mint a jó rész, nincs értelme magyarázni. LM317-ről van szó? Milyen negatív párra gondolsz?
(#) Istyu97 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Nem a 317 az kizárva. Olyan negatív párra mint a 317 337, de a 2576-nak nincs ilyenje tudtommal. Triakkal lenne jó megoldani, de úgy, hogy csak a feszültséget szabályozza az áramot ne.
(#) Peter65 válasza Istyu97 hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Hali!
Inkább valamilyen akkumulátor töltő kapcsolást kellene átalakítanod.
A diak billenő feszültsége olyan magas, hogy nem lesz biztonságos a triak gyújtása, és annak vezérlése.
A kondenzátoros terhelést nem szeretik az ilyen fázishasítós áramkörök, fojtótekercsen keresztül kellene töltened a kondenzátort.
A kimeneti feszültséged nem lesz stabil (ez nem szabályzó kör, csak egy gyújtásszög vezérlés), és még hullámos is lesz, a működési elvből fakadóan. Ez nem lesz probléma? Egy lineáris szabályzó (pl.: LM317) kimenete stabil, és nem hullámos.
(#) Bakman válasza Istyu97 hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Idézet:
„a feszültséget szabályozza az áramot ne”
Ez nem így működik. Az áram mindig kialakul a feszültség és az áram függvényében. Ha egy ellenállásra nagyobb feszültséget kapcsolsz, akkor nő az áram. Ahhoz, hogy állandó legyen az áram, a feszültséggel kell variálni.
(#) ferci válasza Istyu97 hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Gondolom, az "áramgenerátort" már te raktad be, de az az 1 szem pnp tranyó és az ellenállás úgy nem az. Semmit se engedne át. Oda kell egy emitterellenállás ( R ), amin folyna az áram, esne pár volt feszültég a maximális áramnál és egy hozzá passzoló előfeszítés ( Uz=UR+Ube ), amiből szabályozna a tranyó.
A diak témát leírták: ide ez az áramkör egyáltalán nem való, esetleg az általad említett 42 V dc csúcs környékén bebillenne, ha a poti állás-kondi miatt lenne elég töltési idő, aztán fele teljesítménynél többet nem tudnál kivenni.
(#) Istyu97 válasza ferci hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Nos ez volt az első tervem, de rájöttem, hogy a váltakozó körben nem biztos, hogy működne az áramgenerátor, ezért gondoltam, hogy teszek mindkét végére graetz hidat.
(#) Istyu97 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Tudom, hogy a feszültség függvényében nő az áram, de a triakkal az a gond, hogy annyi miliamperre korlátozza az áramot ahány voltra van szabályozva, ellenben egy bármilyen adj táp íc-vel amin ha pl. (24VAC 3A-es trafóval) amiből 33 voltos bemenő DC feszültséget leszabályozunk mondjuk 10 voltra akkor is kijön a 3A mivel ő nem teljesítményt szabályoz hanem csak feszültséget, illetve ha van benne áramkorlát akkor azt is de a feszültségtől függetlenül lehet szabályozni.
Tehát értem én, hogy mit akarsz mondani, de mint írtam sajnos a triak nem olyan mint egy táp ic nekem ezért kell bele az áramgenerátor.
(#) Istyu97 hozzászólása Júl 7, 2019 /
 
Ha a 317 bemenetére teszünk egy ellenállást (lásd: R1) akkor nagyobb feszültséget elvisel mint 35 volt?
(#) _BiG_ válasza Istyu97 hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Terhelés nélkül nem fog esni az ellenálláson feszültség, így ez nem jó megoldás!
(#) vargaf válasza Istyu97 hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Nem. De ebben hol a triak és a fényerő szabályozás mint a téma címében van?
(#) Istyu97 válasza vargaf hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Igazad van és elnézést kérek, hogy eltértem a témától. Úgy látom, hogy ez nem járható út, a triakos megoldást hanyagolom.
(#) luluzulu hozzászólása Aug 16, 2019 /
 
Sziasztok!

Van e ötletettek mit lehetne csinálni a fényerőszabályzómal hogy ne legyen zavaróan hangos. Jelenleg nagyon idegesitő a 0-75% ban a ciripelés. A zavar szűrő tekercsre gyanakodtam azt eltávolítva sem lett jobb. Úgy határoltam be hogy a hang a kondenzátorok felől jön, cseréltem őket de nem lett jobb.
Kicsit idegesitő hogy egy rakat pénzt adok érte és kb használhatatlan, a régebbi szabályzómra ha rá teszem a fülem csak akkor hallom...
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2019
(#) Joe_001 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 17, 2019 /
 
Üdv!
Okoskodásnak tűnhet, de minden LED szabályozható PWM-el Aztán a tápja meg hogy...
Csak mert most rakok fel Egyforma Philips lámpákat a LED sor mindegyikben egyforma. A tápokban különböznek igény szerint, kell dimmelni-e a szobát vagy sem.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2019
(#) proli007 válasza Joe_001 hozzászólására (») Aug 17, 2019 /
 
Hello! Őszintén, nem tudom miről beszélsz.. Maga a Led szabályozható PWM-el. Csak nem arról, hanem a tápjáról volt szó és a fázishasításról.
(#) Joe_001 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 17, 2019 /
 
Pont erről. Csak gondolom a beszélgetés végébe kapcsolódtam be. A fázishasítás meg egy poti megy egy kondi a diakos triaccal. Igaz, ez váltó körben használható. aztán a LED tápja az egyszerűség kedvéért nem tudja ezt fogadni, akkor csere.
(#) wbt válasza luluzulu hozzászólására (») Aug 17, 2019 /
 
Szia! Maga a triac is tud hangot adni. Előrefutó szabályozót nem lehet itthon kapni? Csak úgy kérdezem, annak elméletileg nem lenne hangja, bár még olyan nem volt a kezemben.
(#) jdani hozzászólása Dec 28, 2020 /
 
Üdv. Egy gőzfelmosó vízpompájához kellene egy feszültségszabályzó.
Ez megfelelő lehet? A 100nF hány Vra legyen?
(#) szs válasza jdani hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Pompás

Viccrt félretéve: a diac nagyjából 32V-nál mindenképp elsül, tehát 63V-os kondenzátor bőven elég lehet.

De ennek az egyszerű felépítésnek állítólag elég nagy az ún "hiszterézise", azaz lefelé folyamatosan szabályoz, felfelé viszont holtjátéka van.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2020
(#) ferci válasza jdani hozzászólására (») Dec 28, 2020 / 1
 
Szia!
MIvel ott csak 30-32 volt csúcs van, akár 100 voltos is elég. 160...250 voltosak strapabíróbbak.
Következő: »»   9 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem