Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   80 / 80
(#) bobace válasza JZoli hozzászólására (») Szept 6, 2019 /
 
A képen látható tágulási a padlófűtésé, csak nehéz kivenni hová is tartozik.
(#) janika002 hozzászólása Szept 6, 2019 / 1
 
Sziasztok!
Én is fűtést korszerűsítettem a nyáron!Gyakorlatilag a padlófűtés körön ami 19 éves minden új!
Nekem is 3 köröm van,Padlófűtés 1.(WC,fürdő,konyha,nappali),radiátorkör 2.(3 db szoba),radiátorkör 3.(feleségem szépségszalonja)!Épületgépész unokatestvérem és fűtésszerelő édesapja
tervezte kivitelezte a hidraulikát!
A villamosság szerelés,körönként szobatermosztát,fűtésvezérlő az én művem!
Azt mondták nekem oxigéndifúzió mentes csöveknél a hőcserélő teljesen felesleges szerintük. Ezért nálam sem lett beépítve,egyébként a rendszer hibátlanul működik!A kazán Wiessmann Vitodens 100W, beüzemelés megtörtént már!
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2019
(#) szerviz válasza janika002 hozzászólására (») Szept 7, 2019 /
 
Szép munka!
Letisztult, átgondolt vonalvezetés, esztétikailag is látványos!
Örülhetsz, hogy ilyen jó fűtésszerelőket találtál!
(#) janika002 válasza szerviz hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Köszönöm szépen!
(#) bobace válasza VIM hozzászólására (») Szept 10, 2019 /
 
A hétvégén megnéztem már a hőcserélőt és a többit..
Természetesen a hőcserélő fordítva van bekötve, legalábbis a hátulján levő ábra alapján, szóval azt meg kell fordítanom, ha ez lehetséges. Ugyanakkora a bemenő cső átmérője, csak belül van eltérés a keresztmetszetben, ugye? Mert ha nem, akkor nyilván kell a fűtéses is leforrasztani a csöveket.. Nem igazán tudtam eldönteni szemre, hogy kisebb-e a bemenő az egyik oldalon a toldások eltérő volta miatt, a tolómérőm meg sehol nem találtam...
Gondolkoztam a termofej átrakás kapcsán is.. Csak parasztésszel.. Miért is kell annak a hőcserélő alá kerülni? Mert kicsi a belső átmérője ahol a vizet átengedni? Mert amúgy teljes kapacitáson megy, míg a pf kör el nem éri a 45 fokot, addig nincs veszteség, utána meg már mindegy kb.
Illetve amin gondolkoztam még, hogy a padlófűtés kör ága ugye sokkal rövidebb, onnan hamarabb is fordul a víz, így nehezebben jut el a radiátoroshoz, emiatt csak kéne valami zónaszelep, vagy ez hülyeség?
És még egy kérdés: neked hol van a szobatermosztát? Mert nekem a radiátoros szobában kellene a viszonylag fix hőmérséklet a baba miatt (és az hamarabb is hűl ki, mint a padlófűtéses helyek, így gyakrabban is kapcsol), így ha annak van elsőbbsége a csőtermosztát miatt, akkor a pf kör igazából sosem melegszik fel, mert lekapcsol a termosztát, mire melegvíz jutna oda.
Köszi!
(#) VIM válasza bobace hozzászólására (») Szept 10, 2019 /
 
Egy "mezei" lemezes hőcserélő így néz ki. Jól látszik a primer és szekunder oldal bemenetei közti különbség. A kis keresztmetszet a primer oldalé, tehát oda kapcsolódik a kazán előremenő ága. Ha azonos méretűek a csatlakozó átmérők és azok hollanderei Bővebben: Link akkor mindegy, hogy a szabályzó melyik oldalon van a primernél. Ezt a hőcserélő típust viszont nem ismerem, hogy hogyan viselkedik az alkalmazott kapcsolási módban. Talán ha találsz rajta valami feliratot az alapján be lehetne azonosítani, hogy a gyártó mit ajánl. Például: Bővebben: Link
A
Idézet:
„padlófűtés kör ága ugye sokkal rövidebb, onnan hamarabb is fordul a víz, így nehezebben jut el a radiátoroshoz”
felvetett probléma nem lesz probléma, mert a kazán addig fűti a radiátorokat amíg a szobatermosztát le nem kapcsolja azt. A padlófűtés pedig csak addig fog tudni ebből a teljesítményből levenni amíg a visszatérő ágon megadott hőmérsékletet el nem éri a rendszer. Nem kell attól tartani, hogy a radiátor kör előbb lekapcsolódik, mint ahogy a padlókör felfűtene. A padlókör folyamatosan leterheli a hőcserélőt az alacsony hőmérsékletével amit a kazán próbál szinten tartani mindaddig amíg a szobatermosztát le nem kapcsolja azt. Nekem sosem kapcsolja le, mert folyamatos lángmodulációs a kazán és eBus kommunikációs a termosztát hozzá.
A szobatermosztát kérdése az fontos, hogy hová kerüljön. "A leghidegebb helyiségbe!" ... vagyis a szabályozhatóságot nézve a padlófűtés nélküli, huzatmentes, ritkán "szabadba nyitogatott" de optimális hőmérsékletet igénylő helyiségbe. Akkor van jó helyen a termosztát ha abban helyiségben ahol van, optimális a hőmérséklet de a többi helyiségben a hőleadók szabályzásával fölé lehet menni ennek az értéknek.
A csőtermosztátnak az volna a szerepe, hogy az említett szulfátosodást kiküszöbölje a kazánnál és ne engedje "megültetni" a rendszert azelőtt, mielőtt az el nem éri az optimális hőmérsékleteket.
(#) bobace válasza VIM hozzászólására (») Szept 11, 2019 /
 
Az én hőcserélőm így néz ki. Látszik is a hátulján, a képen, hogy a szekunder van kivül..
Megtaláltam google keresésben és ez pont az egyforma bemenetű, 16-os.
Bővebben: Link A gyártó honlapján a leírásban csak a két ág közti nyomásban látok különbséget 3 vs 8 bar lehet, szóval okosabb nem lettem, hogy ez most így rossz v mindegy, cserébe könnyű megfordítani..
Idézet:
„A padlófűtés pedig csak addig fog tudni ebből a teljesítményből levenni amíg a visszatérő ágon megadott hőmérsékletet el nem éri a rendszer. Nem kell attól tartani, hogy a radiátor kör előbb lekapcsolódik, mint ahogy a padlókör felfűtene. A padlókör folyamatosan leterheli a hőcserélőt az alacsony hőmérsékletével amit a kazán próbál szinten tartani mindaddig amíg a szobatermosztát le nem kapcsolja azt.”

De a padlókör nem fog menni, mert a szivattyú sem megy, amíg nincs meg a 40-45 fok a visszatérőn a csőtermosztát miatt, így hogy terheli?
(#) VIM válasza bobace hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Nem akarok okfejtésekbe kezdeni a hőcserélővel kapcsolatban de annyit kell róla tudni, hogy a primer oldal az a nagyobb hőmérsékletű és kisebb térfogatú, gyorsabb áramlási tulajdonságú mint a szekunder ami pedig nagyobb térfogatú alacsonyabb hőmérsékletű és nagy térfogatáramú. Azt nem tudom megmondani, hogy ha ezt a hőcserélőt megfordítod, mert fordítva lett beszerelve, hogy úgy a belső kialakítása milyen kedvezőtlen áramlásokat okoz ott belül, mert hát a gyártó nem hiába tünteti fel az oldalhelyes és áramlási irányokat jelölő helyes bekötéseket.
A csőtermosztát olyan érzékenységű, hogy például nálam egy perc alatt kétszer is kapcsol a változásokra a felfűtési szakaszban, majd később egyre hosszabb időn keresztül működik a szivattyú ahogy a kazán kezdi elérni a fűtési előremenő hőmérsékletet.
Idézet:
„De a padlókör nem fog menni, mert a szivattyú sem megy, amíg nincs meg a 40-45 fok a visszatérőn a csőtermosztát miatt, így hogy terheli?”
Ez azért is fontos, mert ha nem kondenzációs a kazán, akkor nem okoz benne káros szulfátos lerakódást a visszatérő oldalon. Éppen ezért amíg a 20 fokos hőfoklépcső nem optimalizálódik a radiátoros oldalon addig mindig csak szakaszosan fogja kapcsolgatni a padlófűtési szivattyút a csőtermosztát.
Következő: »»   80 / 80
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu