Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   525 / 562
(#) 13_Balu50 válasza Tomi111 hozzászólására (») Szept 9, 2019 / 1
 
Kapcsolási rajzot nem tettél fel, én összevetettem az általam nemrég javítottal, annak a trafónak (EE1605-1:260) ami hasonló a tiédhez)
az egy menetes részén keresztül megy rá az alsó IGBT által szaggatott (HI -315V) négyszögjel a teljesitménytrafó tekercs egyik végére. Vagyis sorba van vele kötve. Az áttétel 1:260 nálam a 260 menetes rész az a 15 pin es öcsi panelhez kapcsolódik, valószinüleg védelmi célt szolgál.
Szerintem az iGBT-k inkább vezérlési probléma miatt hibásodtak meg annak a kis trafónak a cseréje nem fogja a problémát megoldani, a teljes vezérlést át kell nézni, különben ismét IGBT-k -et kell majd venned.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
A Google a barátod írd be EE1605 és sok mindent meg tudhatsz, szerintem a tiéd is hasonló.
(#) Tomi111 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Szia! Rajzot még nem is kerestem hozzá, úgy gondoltam a trafótól ment tönkre. Igen, ez a kis trafó sorba van kötve a teljesítménytrafóval. Gondolom (túl)áramot figyel. Eddig csak táphibás ilyen hegesztővel volt dolgom, ahol a 24V-os segédtáp nem ment. Ezeket javítottam, dióda, táp IC, stb. A vezérléséhez nem igazán értek. Ez így kivett IGBT-kel bekapcsolható, látszólag működik, venti megy, kijelző mutat a potit állítva, de a vezérlést sajnos nem tudom mérni. Szkópom nincs. Tudom, ez lenne a legfontosabb.Az IGBT-ket vezérlő trafó utáni alkatrészeket mértem, azok egyformák és jók, (amik az IGBT-k gate-jére mennek).
(#) 13_Balu50 válasza Tomi111 hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Én se nagyon értek, hozzá , de azért segítséggel már megjavítottam egy párat. Szerintem is valami védelmi célt szolgál, biztosan fontos szerepe van, amugy nem rakták volna bele. Kell majd egyet szerezni valahogyan. Igen szkóp nélkül nem szabad addig beforrasztani az IGBT-et amig nem tökéletes az IGBT-et vezérlő alsó és felső ági jel.Gondolom kiforrasztás nélkül mérted az nem tuti, attól még lehet rossz dióda, tranzisztor, sőt ha az igbt-k úgy hibásodtak meg hogy vezetnek vagyis drótként viselkednek, a védődiódák biztosan meghibásodtak, továbbá a 18-18-os zénerek is.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2019
(#) hulala hozzászólása Szept 9, 2019 /
 
Sziasztok. Kérdésem lenne. Van egy Rehm Booster 210-es inverteres hegesztőgépem amelyen 2 másodperccel a bekapcsolás után kigyullad a hővédelem ledje ill. tiltja a hegesztőgépet. Van valakinek ötlete milyen irányban induljak el a hibakereséssel?
(#) Tomi111 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Csak a kondikat forrasztottam ki, az ellenállásokat nem . Holnap rámérek kiforrasztva mindre. Az IGBT-k teljesen zárlatosak, mindhárom lábuk között nulla ohm.
(#) 13_Balu50 válasza Tomi111 hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Akkor ha a Gate felé is vezet akkor a vezérlésben a févezetők (dióda, tranyó) és kis értékü ellenállások csere gyanúsak lesznek, továbbá a nagy teljesítményü védődiódák is legalább az egyik ágon. Inkább a félvezetők csaphatnak, be az ellenállások és a kondenzátorok beforrasztva is mérhetőek, azokat nem fontos kiforrasztani. ESR mérővel méred a kondikat és csak azokat kell kivenni ami gyanús. Szkóp nélkül így nehéz lesz beüzemelni.
(#) 13_Balu50 válasza hulala hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Nem akarlak elkeseríteni, de nehéz lesz hozzá rajzot találni, én sem találtam korábban egy Rehm tiger 170-eshez. Rajz nélkül nem sokra mész, elsőre én megnézném a hőérzékelőt vagy hőkapcsolót, vagy ami érzékeli a hőmérsékletet, de lehet a jelet feldolgozó IC is hibás, rossz kontaktus a csatlakozóknál,potméternél stb vagy vagy bármi.Keress hozzá hasonló rajzot ami támpontot adhat a javításhoz.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2019
(#) 13_Balu50 válasza hulala hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Korábban volt egy olyan eset, ahol bekapcsolt a ventillátor a gép elindult, de a relé nem kattant, így kb 5 s múlva leállt és kigyulladt a sárga lámpa. A hiba oka a relét vezérlő tranzisztor és annak bázisára csatlakozó 5v6 zéner volt a rossz. Ezek cseréje után már nem állt le, rendben müködött.
A kérdés az, hogy nálad kattan e a relé, és gondolom csak van benne.
(#) hulala válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Szept 10, 2019 /
 
Igen, kattan a relé. A bemeneten nincs zárlat. Az egyenirányító jó.Sajnos még a hőérzékelőt sem találom de az igazsághoz tartozik, hogy nem szedtem szét a gépet csak a burkolatot vettem le.
(#) 13_Balu50 válasza hulala hozzászólására (») Szept 10, 2019 /
 
Valamilyen hőérzékelő biztosan van benne, a hütőbordákon vagy azok alatt lesz az valahol takarásban. Én keresnék hozzá hasonló rajzot, rengeteg van a neten.Úgy keress amiben megegyeznek a benne lévő az IC-k, fetek, igbt , segédtáp ic-k, a vezérlési részben lévő tranzisztorok száma típusa stb.Támpont az is ha a segédtápja esetleg nem kapcsoló üzemü, hanem külön kis hálózati trafós.
Én volt olyan amihez napokig kerestem a rajzot, ha a teljest nem is sikerült de részletek, vagy egyes részeket biztosan lehet találni. Ha több információt osztasz meg velünk, esetleg képeket is raksz fel, akkor tudunk segíteni, addig ez csak tapogatás a sötétben.
(#) Kovidivi válasza Tomi111 hozzászólására (») Szept 10, 2019 /
 
Kínából nagyon-nagyon óvatosan rendelj FET-et, én eddig egy eredetit sem kaptam, pedig már sok eladóval, sok FET-tel, és több árral is próbálkoztam (olcsó, drágább, drága). Volt, amikor szerencsém volt, és teljesítette az általam felállított elvárásokat, de hogy az adatlap szerinti paramétereket tudta-e volna, az már jó kérdés...
(#) Tomi111 válasza Tomi111 hozzászólására (») Szept 18, 2019 / 1
 
Na kockáztattam. Rendeltem két IGBT-t a hq-tól, a kis trafót meg összeraktam az említett bontott maggal. Az IGBT-k körüli alkatrészek jók voltak, itt egy vezérlő trafó két kimenetén van egy-egy IGBT. Egy schottky dióda, két kondi és talán 4db kis értékű( 10-20 Ohm)ellenállás van a gate körében. Összeraktam és próba, max elszáll a két IGBT. Jónak tűnik. Három elektródát elhegesztettem vele, kisebb-nagyobb árammal. Bírta. Haveré, tovább majd ő teszteli.
(#) 13_Balu50 válasza Tomi111 hozzászólására (») Szept 19, 2019 /
 
Grat a lényeg , hogy működik, bár nem gondoltam volna, hogy a vezérlőköre megúszta, ha az IGBT-en a G-S ill a G-D között zárlat volt.
(#) szikorapéter hozzászólása Szept 20, 2019 /
 
Sziasztok.
Halkan érdeklődnék lenne-e igény néhány döglött inverteres gépe vajon apróhirdetésben? (Egy komplett de valami kínai vas 200A, és egy STAL belseje, ez kicsit hiányos, de a traffancsok , diódák, kb a fele teljesítmény IGBT megvan benne.....
(#) Ge Lee válasza szikorapéter hozzászólására (») Szept 20, 2019 /
 
Roppant egyszerű a dolog, felteszed és kiderül. Ha hangosan gondolkodom, én kizárólag olyat vennék meg amiben a lényeg benne van, azaz trafók, hűtőbordák, meg a primer rész, pufferek és relé. Az IGBT lényegtelen mert úgyis másikat tenne bele az ember, ahogy a vezérlés is, mert abból is. És természetesen csak nagyon olcsón, mert ha mindennel együtt (hibás panel + vásárolt alkatrészek + dupla postaköltség) mondjuk többe jön ki mint 12, akkor már nem is éri meg megvenni, meg még dolgozni is vele.
Onnan lehet tudni hogy valamit mennyire jó áron hirdettél meg, hogy megvették-e 4-5 napon belül vagy sem.
(#) szikorapéter válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 20, 2019 /
 
Köszi, bár már egy régebbi ismerős jelentkezett rá itt hobbin.
(#) swich hozzászólása Szept 28, 2019 /
 
Sziasztok. Az a kérdésem lenne hogy, a maci hegesztőben az alábbi kondenzátor megfelelő lenne e az igbt panelon, evből van több darabom is. Valamint, ti honnan szoktátok beszerezni a Wima MKP kondenzátort? Tudnátok esetleg weboldalt linkelni, ha ez a kondenzátor nem felel meg?
(#) Ge Lee válasza swich hozzászólására (») Szept 28, 2019 /
 
Nem tudom hogy ott mire kell, de elvileg igen. Azt kellene kideríteni hogy FKP-e a kondi (elvileg az) mert akkor biztosan jó. Az a különbség az FKP meg az MKP között, hogy míg előbbi valódi fólia, addig utóbbiban csak gőzölögtetve van a vezető réteg a műanyag fóliára, így értelem szerűen előbbi lesz a strapabíróbb, azaz az fog nagyobb impulzusáram terhelhetőséggel bírni.
(#) swich válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 28, 2019 /
 
Annyi derül ki a pársoros leírásból hogy, fémezett film kondenzátor. Tehát itt is gőzöléssel visszik fel akkor a fémréteget.
(#) Kismazsika hozzászólása Okt 4, 2019 /
 
Sziasztok! Segítséget kérnék tőletek, a kis inverteres hegesztőm megadta magát sajnos.
Hegeszteni akartam, de mikor létre jött az ív, egy nagyon nagyot pukkant a gép, és a lakáselosztóban, illetve a fogyasztásmérőnél is oldott a kismegszakító.
Annyit megnéztem, hogy a kapcsolóig eljut e az áram, illetve a kapcsoló át adja e az áramot, de a kapcsolóig eljut az áram és a kapcsoló is át adja az áramot.
A kérdésem az lenne, hogy mi okozhatta azt a nagy pukkanást?
Csináltam képet a gépről. Ha valaki tud segíteni azt megköszönöm!
(#) Phile80 válasza Kismazsika hozzászólására (») Okt 4, 2019 /
 
IGBT zárlat.
(#) Kismazsika válasza Phile80 hozzászólására (») Okt 5, 2019 /
 
Köszönöm a segítséget, javítható ?
Villanyszerelő a szakmám, ki tudom én is cserélni?
Plusz még valami, ennek gondolom valami oka van hogy ez az alkatrész tönkre ment benne.
(#) 13_Balu50 válasza Kismazsika hozzászólására (») Okt 5, 2019 /
 
Azt nem ajánlom, először át kellene nézni a vezérlést külső segédtáp(ok) ról. Ha az szkóppal nézve jó akkor már berakhatod az újjakat. Aztán az élesztés soros 100 W-os gőn keresztül. Ha visszább olvasol sokkal részletesebben megtalálod amit keresel.
Ez nem olyan egyszerű, hogy kicserélsz 2 pár IGBT-t aztán minden oké, ha így lenne akkor nagy mázlid lenne. Rosszabb esetben még a vezérlő IC is leszállt, meg a vezérlésben félvezetők , tranyók kis értékü ellenállások.
Jó volna ha megadnád a típusát, és keresnél hozzá rajzot, vagy segítenénk neked keresni olyat ami még használható, hozzá.
(#) Kismazsika válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Okt 5, 2019 /
 
A típusa az Stromo sw250d, egyébként érdemes javíttatni?
(#) 13_Balu50 válasza Kismazsika hozzászólására (») Okt 5, 2019 /
 
Attól függ, mennyibe kerül egy ilyen, mit kell benne cserélni db-ár érték, mennyit kérnek el a javításért.
(#) Kismazsika válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Okt 5, 2019 /
 
Azt hiszem 16.000 Forint volt
(#) 13_Balu50 válasza Kismazsika hozzászólására (») Okt 5, 2019 /
 
Ebben neked kell meghozni a döntést, hogy érdemes e megjavíttatni. Nem tudom mennyit használtad, mennyire strapabíró, de elég újnak néz ki.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Okt 5, 2019 /
 
Kicsit keresgéltem a neten, az igbt ami ezekben van BT40T60, ami helyettesíthető esetleg FGH40N60-al. Na ebből kell bele 1 vagy 2 pár. Ezeknek darabja 1300Ft körül van+postaköltség.
Feltűnt még, hogy a panelodon, két smd IC helye ott van de nincs benne semmi, a neten fellelhető képen viszont ott vannak beforrasztott IC-k.
Mint fentebb is írtam, nem hiszem, hogy az IGBT-k cseréjével működne.
(#) jani1987 hozzászólása Okt 6, 2019 /
 
Kaptam egy hibás inverteres gépet és nem tudom hol kezdjem a hiba keresést.
Következő: »»   525 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem