Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   377 / 398
(#) reloop válasza mazsola83 hozzászólására (») Máj 1, 2019 /
 
A T2 melegedését a tranzisztor típusa nem befolyásolja.
(#) mazsola83 válasza reloop hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
Kimeneten mérjem a 20 mv ot ?
(#) reloop válasza mazsola83 hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
A jelforrás kimenetén, amit rákötsz az erősítő bemenetére, ott legyen 20 mV körüli feszültség. A lényeg, pontosan ezzel a jellel hajtsd meg mind a két a csatornát és jegyezd fel a megadott mérési pontokon észlelt feszültséget. AC-azaz váltakozó feszültséget mérünk.
(#) Dióda válasza reloop hozzászólására (») Aug 2, 2019 /
 
Szia reloop!
Lehet láma kérdésem lessz de mit lép a quad ha 16ohm-os terhelést kap?
Tudom a kimenet teljesítmény feleződik de azon kívül van más?
(#) reloop válasza Dióda hozzászólására (») Aug 2, 2019 /
 
Szia! Mint minden erősítőnek, a Quadnak is előnyére válik, ha kevesebb áramot kell szolgáltatnia. Akár terheletlen kimenettel is stabil a működése, használd bátran 16 Ω-mal!
(#) Dióda válasza reloop hozzászólására (») Aug 2, 2019 /
 
Köszöntem!
Sajnos a láda 16ohm-os lett ami hozzá lett építve.
Jelenleg még a tda híd hajtja de a quad lessz az övé.
Viszont lenne mégegy kérdésem.
A quad előtt egy passzív hangszín van amit a hangkártya sajnos nem tud meghajtani rendesen hogy elég legyen a jel a quad-nak.
Nincs a tarsolyodban egy jópofa kis kapcsolás ami sztereóból monót képez a legkíméletesebben és feltolja a jelet annyira hogy elegendő legyen a passzív hangszínen keresztül a quad-nak?
Ha egy picit állítós az erősítés mértéke azért nem haragszom meg.
(#) Tiggey válasza Dióda hozzászólására (») Aug 3, 2019 /
 
A passzív hangszín elé építs egy előerősítőt egy jobb műveleti IC-vel.
(#) reloop válasza Dióda hozzászólására (») Aug 3, 2019 /
 
Az alábbi kapcsolást egészítsd ki csatoló-kondenzátorral, ahol esetleg hiányzik.
(#) Dióda válasza reloop hozzászólására (») Aug 3, 2019 /
 
A passzív hangszín után nekem egyből poti és végfokra megy a cucc és így jó a hangja.
Én csak a hangszín elé gondoltam egy jel duplázó (triplázó) fokozatot hogy meg tudjam a passzív hangszínt hajtani. Jelenleg olyan 400mV körül jön le róla ha csutkára ki van emelve így szerintem egy duplázás is elegendő lenne. Gondolom hogy ha csak az elejét építem meg az úgy is jó lehet.
(#) reloop válasza Dióda hozzászólására (») Aug 3, 2019 /
 
Természetesen az IC1 is elég. Azzal számolj, hogy a teljes kiemeléstől hosszú távon megcsömörlesz és tartósan be kell rendezkedj a passzív hangszín 15 dB-es csillapításának visszapótlására, ami 6-szoros jelerősítést igényel. A P1 helyét átveheti egy 33k-s ellenállás.
A passzív szabályzót törekszünk minél kevésbé terhelni, hogy az emelés-vágás karakterisztikája ne torzuljon, ezért tettem impedanciaillesztőt az áramkörbe. Nem alkatrészigényes, érdemes lenne azt is megépítened.
(#) Dióda válasza reloop hozzászólására (») Aug 7, 2019 /
 
Nos kipróbáltam meghajtani a passzív szabályzót műveleti erősítővel de borzalom hangja lett.
Lehet dobnom kell a passzív szabályzót.
Esetleg valami egyszerű hangszín rajzod nincs véletlenül ami jó a quad elé és hangkártya kimenetről elegendően kihajtja de nem zajgenerátor?
Illetve észrevettem hogy ha a végfok előtt van a hangerő poti akkor bezony eléggé elkezd recsegni.
Ha átteszem hogy a bemenő jelet szabályozza akkor jó de akkor meg elmászik az illesztés.
Hogy én mindíg ezzel szívózok ez már csúcs.
(#) Alkotó válasza Dióda hozzászólására (») Aug 7, 2019 /
 
Ha hangkártya, akkor vélhetően van körülötte egy PC is. Általában a hangkártyához is adnak programokat, de alapból is találhatsz a gépen olyan alkalmazásokat, amik akár 10-20 sávos equalizerként is képesek a hangszín módosítására.
Ha ezt az irányt választod, akkor nincs szükség semmilyen egyéb szabályzóra.
(#) Ge Lee válasza Dióda hozzászólására (») Aug 7, 2019 /
 
Értelmes hangszínszabályozó (OPA illesztőfokozat -> OPA szabályozó fokozat) nem visz be komoly zajt az erősítőbe, cserébe éppen 2db műveleti erősítővel lesz több a jelútban mint szeretnénk.
Minden valamirevaló hangkártya rendelkezik alapból hangszínszabályozóval is, mára már az alaplapiak is, plusz még általában a szoftver is, amivel az adott zenét vagy akármit lejátszod (a winamp-ban több sávos eq is van).
Ha mindkettőt használod, simán tudsz akár 40-50dB-t is emelni mondjuk a mély tartományban anélkül, hogy bármit tettél volna a quad elé.
(#) reloop válasza Dióda hozzászólására (») Aug 7, 2019 /
 
(#) eper1234 hozzászólása Szept 1, 2019 /
 
Sziasztok.

Mostanában tervezem a jó öreg quad405 megépítését, kérdésem az hogy mekkora hűttőbordával kell kalkulálnom .? A tápfeszem ami adott 2x36 V DC 200W torroiddal. A végfok ebayről rendeltem, MJ-kel van szerelve.

válaszokat köszönöm
(#) Johnny0004 hozzászólása Nov 2, 2019 /
 
Üdv! Adott egy 405-ös végfok, amelynek a trafóján mint észrevettem nem egyforma a két szekunder tekercs feszültsége. 0,5-0,8V különbség van köztük. Két dióda hidat használva a pozitív és negatív ágon mérhető is ez a feszültség különbség. Egy hidat használva közép megcsapolással viszont egyforma lesz a két feszültség. Akkor melyik megoldás jobb ilyenkor és miért? Visszaolvasva azt találtam jobb ilyenkor a két híd, de miért?
(#) Ge Lee válasza Johnny0004 hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Ha azonosak a szekunder menetszámok akkor muszáj azonosnak lennie a 2 üresjárati szekunder feszültségnek is. Terhelve természetesen más lesz a helyzet, mivel a kívül lévő szekunder tekercsnek nem csak az ohmos ellenállása lesz nagyobb a belsőhöz képest, hanem a szórása is a primerhez képest.
Ha van analóg műszered nézd meg azzal is, mert egy olcsó digit multiméter érdekes dolgokat tud néha mutatni még egy ilyen egyszerű mérés esetén is.
(#) Johnny0004 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Üres járatban mértem, analóg műszerem nincs, viszont a DC oldalon is kimutatja a mérésnél, mint írtam egy hídnál azonos lesz a két feszültség, két hídnál nem. A két szekundert felcserélve a másik oldali táp feszültség lesz magassab, tehát a mérés biztos, hogy jó. Ez egy H&M trafó, lehet ez így sikerült.
A kérdés továbbra is maradt, bár kezdem sejteni, hogy a válasz: ahogy akarod úgy használod.
Gondolom az a 0,5V nem okoz semmilyen komolyabb zavart sem 1 híddal, sem 2-vel.
Csak az elméleti része érdekelt volna inkább.
(#) Ge Lee válasza Johnny0004 hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Elméletet azért nem tudok gyártani hozzá mert még nem találkoztam ilyen jelenséggel. Ami magyarázatot hirtelen tudnék rá, az a 2 külön graetz diódáinak az eltérő nyitófeszültsége.
(#) Tiggey válasza Johnny0004 hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Keress gyári végfok kapcsolásokat, és jöjj rá, hogy egy hidat használnak 90%-ban. Professzionális kategóriában 99%-ban. Hobbisták körében divat a dupla híd, te meg dönts belátásod szerint.
(#) Johnny0004 válasza Tiggey hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Arra már rájöttem rég, hogy ez azért nem igaz, a napokban megnéztem rengeteg készüléket. Rengeteg verzió létezik az egy és két hídra, sok helyen inkább a dual táplálásra figyelnek azért van két híd, de ugyanúgy középleágazással, ilyenkor 6 kivezetése van a trafónak (pl. Naim). A képen például egy Quad 405 eredeti táp átalakítás látható, ahol szintén középleágazásban hagyták a trafót, és a két híd csak azért van, hogy külön táplálása legyen a két oldalnak. Csak érdekesség képpen mutatom. Gyanítom valóban a lényeg, hogy sokat nem hiszem hallanánk ezek különbségéből, illetve a két hídnak még ott lehet értelme ha nagyon nagy az áram felvétel, és így megoszlik a félvezetőkön.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2019

power.png
    
(#) Tiggey válasza Johnny0004 hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Hát igen! A nagy áramoknál, vagy monoblokk, vagy dupla szekunderes felépítésnél használnak dupla hidat. De nem tekercsenként. A trafó GND-je meg "lóg" a levegőben... Nem célszerű. Az esetedben meg egyenesen hátrányos. (meg úgy általában előnytelen, de itt a duplázásra esküsznek)
(#) reloop válasza Johnny0004 hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Szia! Tipikusan a Quad-oknák kapóra jön az aszimmetrikus tápfeszültség, mert aszimmetrikusan klippel. Ha a pozitív táp a magasabb feszültségű, még jól is jársz vele.
(#) Johnny0004 válasza reloop hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Huha akkor most már tényleg nem tudok semmit.
Kifejtenéd ezt jobban?
(#) Tiggey válasza Johnny0004 hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Tényleg jó dolog! Ha kellő érzékenységű hangfalvédelem van utána, klippelésre lekapcsolja a kimenetet. Nekem dupla érintkezős relé van beépítve, és ha klippel, a bemenetet is szakítja.
(#) metabo123 hozzászólása Nov 12, 2019 /
 
Sziasztok!
Akkor itt folytatnám a kérdés feltevéseim.
Kiszemeteltem az elfüstölt alkatrészeket, következik a végtranzisztorok és elégett ellenállások cseréje.
Van a panelon két darab 510R-s, 5W-os ellenállás. Az általam felkutatott üzletekben nem találtam ilyet így helyettesíteni leszek kénytelen (a TME kivételével, de a postaköltség két ellenállás miatt ugye...).
Ha teszek helyettük 470R és 47R 5W-os ellenállásból soros tagot, akkor ugye az a plusz 7 ohm nem okoz nagy galibát?
(#) Alkotó válasza metabo123 hozzászólására (») Nov 12, 2019 /
 
Eredeti érték 560 R. Ebből van 5 W-os típus szinte mindenhol. De ha bármi okból 2 db-os kialakítást akarsz, akkor párhuzamosan érdemes kötni 1 db 1k-t és 1 db 1,2k-t. Ha mindkettő 2W-os, akkor az már kielégítő teljesítmény lesz. Itt melegedésre kell számítani, ezért az ellenállást célszerű elemelni a paneltől néhány mm-re.
Végtranzisztorként javaslom megfontolni ezt a típust is.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2019
(#) metabo123 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Nem ismerem még kellőképp ezt az erősítőt és a különféle fejlesztett változatait. Egyelőre csak ezen, az asztalomon lévőn keresztül próbálok ismereteket szerezni.
Időközben találtam 510 ohm 5w-ost egy helyi boltban, ezt teszem bele, hisz eredetileg is ez volt, de köszönöm a lehetőségek felvázolását.
Végtranzisztorból úgy néz ki TIP35C kerül bele, az anyagi megfontolások miatt.

Kérdés egy másik helyettesítéssel kapcsolatosan:
A BD242C-t sem tudom már megbízható forrásból beszerezni (itt a környéken). Helyette a BD244C megfelelő helyettesítő?
(#) Tiggey válasza metabo123 hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
BD244 tökéletes, az ellenállás meg 470-560R-ig szokott változni. Végtranyónak 2SC5200 is jó választás.
(#) Karesz 50 válasza Tiggey hozzászólására (») Nov 15, 2019 /
 
Igazad van, mint mindig. Kicsit szétnéztem a hobbisták körében...
Következő: »»   377 / 398
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem