Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   101 / 119
(#) fery45 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Nov 8, 2019 /
 
Kedves P_László!
Igen, "felébe kerül a javítás". Ezzel egyet értek P_László!
Kedves Ge Lee! Néhány tízezer forintosat fél óra alatt hidalt erősítővel agyon lehet vágni. Pláne, ha nincs tisztában az erősítők és hangszórók teljesítményével. Próbálgatási alapon kapcsolnak össze erősítőt hangszóróval. A szakértelemről meg lehet beszélni nem csak a vásárlók, hanem a kereskedők oldaláról is, azok után meg pláne, hogy milyen cuccokat és honnét importálnak.
Az ötvenes években is megtörtént, hogy vezetékes rádió hálózatára kapcsoltak trafó nélküli hangszórót, sőt konnektorba is dugták hogy hogyan búg.
Mi hangszóró javítók udvariasságból nem szoktuk közölni a hangszóró tulajdonosokkal az ő szakmai ismeretüket.
Tisztelettel :H.F.
(#) highand hozzászólása Nov 10, 2019 /
 
Visszaolvastam pár oldalt. Az a véleményem alakult ki, hogy néhány emberen kívül tényleg nem érti a többség a hangszóró terhelhetőség-érzékenység- lineáris kitérés háromszög függvény összefüggését. Viszont aki érti, annak illene magyarázni, cikizés helyett.

Erős indíttatásom lett, hogy leírjam ide érthetően az összefüggéseket. Mivel az elméletet tudom és értem. Azonban csak néhány hangszórót szedtem szét életemben és azokat sem sikerült hibátlanul összerakni. Így csak az én tollamból ez hiteltelen lenne. Gyakorlati szakemberrel összedolgozva tudnám hitelesen elkészíteni.
(#) msteve válasza highand hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Érdekes lehet amit irtál.Ha gondolod keress meg,napi szinten javitunk 10-12 hangszórót.
(#) P_Laszlo válasza highand hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Alapvetően nincs (egyszerű) összefüggés (ami pontosan leírná).

Amúgy ezek világos és tisztázott dolgok.
(#) srabi hozzászólása Nov 15, 2019 /
 
Sziasztok, szeretnék segítséget kérni tőletek, bár tudom nem teljesen ide való. Van egy pár Reflex gyártmányú, talán R300-as hangfalam (kép), de nem a mega hanem a régebbi. Nem igazán tetszett a hangja bántóan középhangú és szétszedtem. Azt találtam benne hogy a mély sugárzóhoz nincs benne hangváltó, direktbe rá van kötve a bemenetre, csak a középmagas driverhez és a magas sugárzóhoz van benne ugyanolyan rendszerű hangváltó.
Középmagashoz 3.3ohm és 2.7+6.8µF sorban, 0.4mH párhuzamosan, magashoz egy sofita izzó mint ellenállás és gondolom védelem gyanánt + 1.5µF sorban, valamint szintén 0.4mH párhuzamosan. Talákozott már valaki tőletek ilyen R300-as hangfallal? Ez lenne valóban a hangváltója?
Szólhat ez ezért ilyen középhangon mert a mélysugárzó is sugároz még ebben a tartományban?
Ha esetleg valaki tudná milyen típusú ebben a középdriver valamint ha valakinek lenne mérése r300-as mélysugárzóról valamint a közép/magas driverről az nagyon hasznos lenne. A képen láthatóhoz hasonló driver van benne de dupla mágnessel.
Lehet esetleg ezen valahogyan javítani?
Az én tervem az lenne hogy beletenni egy kb 1500Hz-es LP szűrőt (1.6mH + 6.8uF) a mélyhez és a közép magas frekijét levinni hozzá hogy megemelem a soros kondenzátor értékét 22µF-ra.
Véleményt nagyon szívesen fogadok. Előre is köszönöm
(#) P_Laszlo válasza srabi hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Csak akusztikai mérésekkel lehet rendes hangváltót tervezni.

A mélyhangszórók annyira sokfélék voltak, hogy másnak a mérését a tiédhez nem lehet használni. Szinte biztosan berezeg középtartományban 2000Hz körül. Ezt egy sima másodrendű szűrő nem tünteti el általában. Csak mérsékli. A reflex gyári hangváltók meg tényleg ilyenek, csak az elektromos működőképességet biztosítják, mást nem. De a nagyobbik tölcsér sem szól jól középtartományban, nem is működik biztonságosan 1500Hz-en. Szóval inkább egyengesd ki EQ-val.
(#) srabi válasza P_Laszlo hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Köszönöm a választ. Sajnos EQ-val nem tudtam kiküszöbölni igaz csak a soundcraft keverő erősítő 7csatornása van az is csak +-6dB. LIMP-el közben sikerült az impedancia menetet kimérni a közép és magas sugárzónak. Közben vettem észre hogy a közép még 5 es7khz között simán szól amikor már a magas is. Lehet hogy ez zavar inkább. A mélysugárzót nem tudom kimérni mert ami itthon van abban le éget valószínű egy magasfrekvenciás gerjedés miatt ami a szofitát ki égette így a ring megúszta. Majd készítek mérőmikrofont és a párját ami még jó megpróbálom kimérni frekvencia menetben. Azt gondolom lesz egy csúcs olyan 2.5khz környékén ahol még a mély is szól meg már a közép és egy 6.5-8khz környékén a közép és magas átfedés miatt. Azon gondolkodtam hogy vagy két utasítom kb 3500 hz-nél a közép meg dísz marad vagy készítek rendes másodrendű váltót 2500hz/6500hz keresztfrenvenciával. De majd a mérések után. Nehezen tudom elfogadni hogy egy Pa hangszóró legyen hangos mindegy hogy szól. Biztosan lehet ezen javítani.
(#) Peter65 válasza srabi hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Egy ötlet; ha aktív hangfallá alakítod, és utanként beteszel egy-egy végfokot, akkor meredekebb szűrőket is tudsz eléjük tenni. De ebben az esetben is, én is inkább kettő utas rendszerűre alakítanám.
(#) mnyugger hozzászólása Nov 17, 2019 /
 
Segítsetek!
Tud e valaki beszerzési forrást?
Hangszóró2000-től vásárolt HC 12,5 1544-643 hangszóróhoz keresek peremet. 2 db-ra lenne szükségem.
A membrán átmérője 90mm. A kosár 122,5mm.
Békéscsabán nincs.

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2019

643.pdf
    
(#) srabi hozzászólása Nov 17, 2019 /
 
Hát igazából annyit nem ér ez a két hangfal. Nem vagyok egy vájt fülű hifista. Zenész vagyok és most újból játszom. Viszont régebben nem vettem észre mert "dübörgött a rock'n roll" most viszont bluest zongorázom és még az én fülemet is bántja ahogyan szól. Ugyanazzal a keverőerősítővel otthon a két HS280 gyönyörűen vissza adja a zongora hangját, lehet ez a baj hogy hozzászoktam . Jó volna ha ez is tudna jobban szólni nagyobb befektetés nélkül mert akkor már inkább egy használt HK pro topládában gondolkodnék. Ez igy kb meg eladhatatlan főleg hogy úgy került hozzám hogy a biradiális tölcséréről le fűrészelték a békaszájat. Szóval egyenlőre megpróbálom hagyományos módszerekkel gyógyítani, közben meg hátha ragad rám valami tapasztalat/tudás. A kipurcant mély is kérdés még hogy javíttassam vagy vegyek bele másikat. A reflex nyílást is megpróbálom majd bizgerálni mert mély sem nagyon van benne.
(#) Ge Lee válasza srabi hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Mérés nélkül 2 dolgot tudsz megpróbálni. Az egyik, hogy teszel egy soros tekercset a méllyel, ha nem elég még egy kisebb kondit is párhuzamosan, hogy lejjebb hozd az átvitelét, a közép hangnyomását pedig csökkented egy ellenállással. A másik, hogy a közepet is magassá alakítod, de mindkettő (magas és közép) átvitelét is valamivel feljebb viszed, amolyan ál kétutas rendszert csinálsz belőle. Persze ennek eredménye attól függ hogy meddig megy el a mély frekiben. Valahol középen emiatt lehet hogy lesz valamekkora lyuk az átvitelben, de ettől nem kell megijedni, lehet hogy úgy fog tetszeni a végeredmény.
Ha saját dobozt készítek én eleve úgy szoktam, hogy a közepét nem erőltetem, legyen inkább ott lyuk, hiszen úgyis arra a legérzékenyebb a fül.
(#) P_Laszlo válasza mnyugger hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Székesfehérváron van. Bővebben: Link
(#) P_Laszlo válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Jaj.

A másodrendű szűréssel nem biztos, hogy az történik, amire gondoltál.
(#) P_Laszlo válasza srabi hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Pedig a HS280 is nagyon sok problémával küszködik.

Mélytartományban: T-S kell, megmérni, modellezni, aztán hangolni és újra megmérni.
(#) P_Laszlo válasza srabi hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Kétutasat nem lehet belőle csinálni, a magas, jól saccoltad, 6500Hz fölött talán életképes. A közép nem szól jól, de elektromosan kibírja 2kHz fölött.

Tankönyvi szűrőkkel ezek a hangszórók nem fognak jól működni. Korrigálni kell a hangnyomás frekvencia válaszuk jellegzetességeit, hozzászámolni a szűrők hatásaihoz, és úgy lesz jó. Másodrendűtől nagyobb levágási meredekséggel is lehetne segíteni rajtuk, de az már mérés nélkül tényleg nem megy. Főleg nem három utasnál.

A magasnál a 1,5µF kb. rendben van, a középnél is a 10uF, a hangnyomásukat viszont lehet, hogy csökkenteni kellene, és az is esélyes, hogy együtt szólnak egy viszonylag széles sávban. Ez pedig nem jó.

A mélynél meg kell keresni, hogy hol rezeg be középtartományban, és ehhez viszonyítva szűrni.
(#) mnyugger válasza P_Laszlo hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Ez jó hír! Köszi.
Személyesen is átvehető?
Ez nem az az idővel elmálló, ragacsosodó anyag?
(#) P_Laszlo válasza mnyugger hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Minden hasonló műanyaghab membránszél elbomlik. Körülbelül tíz év alatt. Fehérváron személyesen is meg lehet venni az üzemben, válogatni is lehet.
(#) mnyugger válasza P_Laszlo hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Szomorúvá tesz.
Lehet, hogy akkor inkább elengedem ezt a két hangdobozt. Amúgy sem nagy pukkanás. Az Apolló rádióhoz adták. Talán Mikromax.
Köszi.
(#) P_Laszlo válasza mnyugger hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Szerintem nincs semmi baj a tíz évvel, ettől nagyobb értékű műszaki cikkek sem tartanak ki ennyi ideig.

A Micromaxban HC13 volt.
(#) vajasll válasza mnyugger hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Mutatok egy szakszerű javítást

DSC_0021.JPG
    
(#) mnyugger válasza P_Laszlo hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Jó ha 10 év, de ha már 5 éve ott áll a raktárban....
Az volt, de ezt javasolták helyette.
A HC13-nak csak a mágnese van meg.
(#) mnyugger válasza vajasll hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Szagszerű!
(#) P_Laszlo válasza mnyugger hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Igen, előfordulhat ilyen. A mostani készleten lévő 12,5-es habszélek nincsenek egy évesek még.

Lehet HC13-at is gyártani, gumiszéllel, de az 9500,-/db.
(#) P_Laszlo válasza vajasll hozzászólására (») Nov 17, 2019 /
 
Tartós. De szerintem vissza lehet még bontani.
(#) srabi válasza P_Laszlo hozzászólására (») Nov 18, 2019 /
 
A magas sugárzó nagyjából egyforma hangosan szól már 2kHz-től, de az impedancia menet és fázis menet alapján gondoltam, hogy 3500-től már elég egyenletes. Igaz hangnyomást még nem tudtam mérni, de fülre elég egyenletesen szól innen.
Tudom, hogy nem egyszerű dolog pontos és jó frekvencia menetet csinálni főleg adott hagszórókkal, de így laikusként amit ki tudtam silabizálni, hogy a benne lévő hangváltó miatt 2 tartományban is összeszólnak a hangszórók, ezen szerintem még egy alap hangváltó is segít ami a mélyet és a közepet is felül lekorlátozza hogy ne szóljön össze a másikkal.
Az a baj, hogy a működő hangfalam a próbahelyen van, de majd megpróbálom hazavinni és kimérni úgy ahogy van mit tud. Most már tényleg nagyon kíváncsi vagyok, hogy az elméletem a valóságban is ezt mutatja-e. Megpróbálok ARTA-val mérni még ha nem is hitelesen és pontosan de relatíve megmutatja hol hangosabb a hangfal.
Viszont EQ-val az 2.5, 6, 15Khz-en fullba le kellett húzni (-6dB) és úgy volt a legjobb, de még akkor is bántó volt egy Omnitrinic 1020-as kontrol ládához képest.
(#) P_Laszlo válasza srabi hozzászólására (») Nov 18, 2019 /
 
Egy hangszóró felhasználható tartománya nem az egyenletességtől függ. Az, hogy milyennek hallod, még nem életbiztosítás. A berezgésektől legalább egy oktávra kell, hogy legyen a töréspont, és az még mindig csak -12dB.

Semmilyen hangszóróval nem egyszerű a három utas.

Idézet:
„ezen szerintem még egy alap hangváltó is segít ami a mélyet és a közepet is felül lekorlátozza hogy ne szóljön össze a másikkal.”

Ez egyáltalán nem biztos.

Idézet:
„Megpróbálok ARTA-val mérni még ha nem is hitelesen és pontosan de relatíve megmutatja hol hangosabb a hangfal.”

Természetesen meg kell nézni. Aztán hangszórónként felépíteni a szűrőket.
(#) fery45 hozzászólása Nov 18, 2019 /
 
Kedves highand, mesteve, P_László!
Elnézést kérek mindenkitől, hogy csak most reagálok a november 10-i hozzászólásotokra, és ugyancsak elnézést kérek Mindenkitől, hogy ilyen témával elő jövök, megszakítva a mostani témákat.
Hangszóró terhelések leírása már régen megtörtént különböző szakkönyvekben és folyóiratokban.C.W. Rice és E.W. Hartley 1920-ban felfedezik a dinamikus hangszórót, és a teljesítmény meghatározását is elvégzik. Akkoriban a hangfrekvenciás váltakozó áram effektív értékével adtak teljesítmény, vagy terhelhetőségi adatot. Ez a megadás a 70-s évekig volt érvényben! Sőt, máig nem törölték el! Annak ellenére, hogy számos ország és cég a legkülönbözőbb módszereket, szabvány ajánlásokat vezettet be. Például az IEC 263-3 majd 268-8 és 265-5-t. Az első kettő 1:10 arányt állapít meg. Ez szerint egy 20 cm kosárátmérőjű hangszóró a 263-3 szerint csak 5 wattos, de a 268-8 szerint 50 wattos!
Erre írja Sipos Gyula okl.vill.mérnök a Hi-Fi erősítők építése című könyvében a 234. oldalon, hogy "A legnagyobb vezető cégek képtelenek voltak megállapodni egymással (esetenként még saját magukkal sem), hogy milyen mérési elv alapján specifikálják a terhelhetőséget."
Természetesen más szerzőktől is hasonló elmarasztaló véleményeket lehet olvasni a médiában. Én ezekből össze gyűjtöttem néhányat. A terjedelmességük miatt nem idézek többet.
A Rendezvény- épülethangosítás.... című könyvemben a hangszórókkal 70 oldalon, de a hangszóró terhelhetőséggel és névleges terheléssel 20 oldalon foglalkozom csak a hangosítás szemszögéből. Ezt el lehet olvasni! Könyvtárakban elérhető a könyv, ha másképp nem , akkor könyvtárközi kölcsönzéssel.
Ezek után Ti is leírhatjátok a magatok teljesítmény rendszerét. De ne higgyétek azt, hogy majd sikerül nektek "tiszta vizet tölteni a pohárba".
Ha más, szélesebb szemszögből kívántok foglalkozni a témával, szívesen segítek. Én már sok-sok szakirodalmat és mérést végeztem hangszórókon. A hetedik X-n túl vagyok, és életem teljes egészében ezzel foglalkoztam. A szakmát tanulva az SI szabvány szerint tanítottak, és ez ma Magyarországon törvényesen kötelező mértékrendszer! Más adat nem használható! Ez az adat hangfrekvenciás műszerekkel pontosan mérhető. Én műszereimmel mérek. A külföldi szabványok ajánlásai alapján írt adatokkal nem törődök. Az ilyen össze-vissza-ság vezet a hangszórók leégéséhez és erősítők végfokozatának tönkre meneteléhez.
Számítsatok egy nagyon terjedelmes írásra, mely közlésére ez az oldal alkalmatlan. Hol kívánjátok megjelentetni, képzés céljából? Ki fogja elolvasni, amikor a mai fiatalság nem szeret terjedelmes dolgokat olvasni. Az említett könyvemet is csak kevesen olvasták el. Pedig Magyarországon több ezer ember hangosít valamilyen módon.
Tisztelettel:H.F.
(#) debrigo hozzászólása Nov 30, 2019 / 1
 
www.hangszorojavitas.eu
Budapest XIII. kerület, Csángó utca 5
"ÁRAINK Budapest szerte, de országosan is a legalacsonyabbak egyike,
ugyanakkor gyors elkészülési határidőkkel kedveskedünk 2018-ban is Önöknek,...mert...:"

Jól hangzik...
Felküldöm 250 km-ről vidékről a JBL Atlas 3 hangszórót peremeztetni a "profihoz"
Rokonom tette a szívességet, telefonon egyeztetett és elvitte a címre. 8 és fél cm átmérő, sejtettem, hogy az 1800 ft csak csalogatás, az átvételkor az idősebb úr jelezte, ez 4 ezer Ft lesz, de másnap jöhet érte. Szuper! Legyen 4 ezer. Másnap, természetesen nincs kész , harmadnap sem. Negyednap sem de jöjjön vissza 2 óra múlva és meglesz. De hozzon még pénzt magával mert emelkedett az ár, 6 ezer forint lesz a peremezés. A rokonom, kezdett aggódni, hogy akkor ugye számlát tud adni, mert nem az övé a hangszóró és esetleg nem hiszik el, hogy megdrágult a javítás.
Ekkor kitört a botrány, lehordta mindennek a rokonomat, magyarul kidobta a hangszóróval együtt, mit képzel, menjen ide-oda, stb...
Kérdésem: hogyan működhet egy ilyen javító, hirdeti is magát, gondolom ez nem csak egyedi az eset. Ezek után nem is csodálom, hogy sokan inkább nekiállnak barkácsolni, vagy vesznek egy új hangszórót...
Ez 2019-11-27, 28, 29-én történt
(#) gery20 válasza debrigo hozzászólására (») Nov 30, 2019 /
 
Szia itt jőn az hogy én pont azért nem is javitok hangszorot,mert legtőbbszőr tőbbe kerül az alap anyag min egy uj hangszoro ha még keresni is akarok meg pláne. Minden tisztelletem azoknak aki meg élnek belőle( van az a kategoria persze!!!).
(#) msteve válasza debrigo hozzászólására (») Dec 1, 2019 / 1
 
Sajnos nem egyedi eset.Az a baj hogy az ilyenek lejáratják a szakma hirét.Már több fórumon olvastam hogy sokan nem javittatnak hangszórót hanem inkább újat vesznek mert sorozatosan ilyen szakemberekbe botlanak.Én már vagy nyolc éve nem hirdetem magam,mert annyira sok a munkám,hogy nincs rá szükség.De a mai napig hivnak új ügyfelek hogy valaki ajánlotta a műhelyemet...
Következő: »»   101 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem