Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Több csatorna koax kábelen

Témaindító: kovi91, idő: Máj 24, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) idlob válasza idlob hozzászólására (») Máj 26, 2008 /

Hopp a 4024 mégsem ok, mert csak 7 bites, ha Q4-Q7 tartományban hajtja a MUX-t, akkor nincs a resetnek kimenet. Viszont a 4020 jó (ráadásul róla is lespórolták a Q2,Q3-at, jó tudom nem fért volna el, de akkor is )
(#) drmogus hozzászólása Máj 29, 2008 /

Olyan megoldás nem jöhet szóba, hogy a csatornákat más-más frekire kevered, majd összeadod? Aztán ezt a kompozit jelet viszed át árnyákolt vezetéken.
Igaz ez drágább, meg eléggé sokat kell számolni, IM-t is figyelembe kell venni,meg sok szűrőt kell méretezni, de sztem menne a dolog. A vevő oldalon ugyanígy..
(#) proba válasza idlob hozzászólására (») Máj 29, 2008 /

Én azért egy vonalmeghajtó erősítőt beleterveznék,mert szerintem így eléggé áthallásos lesz.(a kábel kapacitása az előző potméterállást tárolja.) Különösen nagy órajel esetén.
(#) kovi91 hozzászólása Máj 29, 2008 /

na, először én is erre gondoltam, csak megfogalmazni nem voltam képes ilyen emberi nyelven
ez akart lenni nálam a "kábel tévé audio változata"
nade az ötlet megvolt

de ez a multiplexes nagyon teccik, és így fogom megoldani.
De nem fogok 16 vevőt építeni, hanem dimmereket, amihez 4-5 fogyasztót lehet csatlakozni. És így max. 4 vevő elég lesz
(#) drmogus válasza kovi91 hozzászólására (») Máj 29, 2008 /

a TDMA megoldást akarsz csinálni (amit eddíg tárgyaltatok, multiplexelés), ahoz nem kell 16 vevő. Egyetlen adó és egyetlen vevő kell.
Felépítésre kicsit számolgatni kell. Teheted azt, hogy minden analóg csatornára teszel mintavevő -tartót ezt vezeted AD -re, mad a digitális jelet viszed át valamilyen kommunikációval, majd a digitális jelet vissza analóggá. Kis redundanciát is vinned kell bele, pl valami azonosítást, hogy ez melyik csatorna mintája, esetleg hibajavítást.
A másik megoldás minden csatornára külön AD, majd mondjuk chipválasztással eldöntöd melyik adatát viszed át. De még így is van ezerféle lehetséges megoldás.
Alőször is azt kell eldöntened milyen mintavétellel akarod átvinni a hangot. Gondolom valós idelyű átvitelt akarsz, így tömörítés nehéz ügy, szal egy jó minőségű rendszerhez a zsebedbe kell nyúlnod, ha ragaszkodsz a digitális megoldáshoz.
Analóg multiplexelést nem javasolnék, abból jó nem sül ki. Esetleg ha analógban gondolkozol még talán segíthet: Analóg csatornákra mintavevő tartó majd U-I (fesszel arányos áram) konverterrel viszed át, dekódolónál meg Áramot vissza feszültséggé, de itt is tudnond kell, hogy melyik csatornára tedd ki a jelet, szal ez sem lesz egyszerűbb. A minőség meg elég gyatra lehet...
Nemtom, én digitálisban gondolkodnék.
(#) kovi91 válasza drmogus hozzászólására (») Máj 30, 2008 /

kipróbálom ezt a mostani dolgot elsőkörben.
meg sztem egyszerűbb ez, most nem akarnám tovább bonyolítani
(#) idlob válasza drmogus hozzászólására (») Jún 7, 2008 /

Jó sok dolog felmerült míg nem voltam itt.
Azzal maximálisan egyetértek, hogy digitálisan sokkal jobb lenne a zavarvédettség. De az jóval komplikáltabb (sw-ben mindenképp)

Talán annyi valóban érdemes lenne, hogy nem egy kábelre fűzöd fel az egészet, hanem minden egységben lenne egy jelkondícionáló (digitálisra Schmitt-trigger, analógra valamilyen erősítés), a jel meg úgy közlekedne, hogy be a legközelebbi egységbe, aztán onnét a következőbe, abban megint erősítés és így tovább...
Digitálisnál meg újra kitalálni a DMX-et nem biztos, hogy érdemes, inkább itt van néhány leírás:
Bővebben: Link
(#) proba válasza kovi91 hozzászólására (») Jún 7, 2008 /

Ha pc -n tudsz progizni akkor szerintem a legegyszerűbb mégis az I2C buszos vevők lesznek (persze csak szoftveres potikkal) Mivel a busz kétirányú volta szerintem nem szükséges (az ACK jelet nem fontos venni feltételezed hogy volt és ha nem gyullad ki a lámpa ujra kiadod a parancsot) Egy CMOS ic kimenet szerű ( fel/le húzó tranzisztorok) kimenettel meghajtva a vonalakat (clk,data) a vevő oldalon meg a data vonalon egy soros 220 ohm ellenállás és egy I2C vevő ic (ezekből van párhuzamos átalakító meg szerintem potméter is) elég.(legalábbis szerintem)
Ami gondot okozhat az a sebesség egy eszköz utasítása szerintem 0,5 sec-be bele kellene férni ,de ez már a fényerőnél lehet észreveszed.
Az I2C protokol nem bonyolult .Egyáltalán nem kényes az időzítésre csak a maximum sebességre ez kb 100Khz környékén van de ha 1K val használod biztosan elmegy hosszú vezetéken is,és szoftveresen sem bonyolult előállítani .Szinte bármelyik I2C ic adatlapja tartalmazza a szükséges bitsorozat alakját.
(#) dbase hozzászólása Jún 8, 2008 /

Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem