Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   211 / 245
(#) kadarist válasza c27 hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
A tápegység nem csak a trafóból, egyenirányítóból és stabilizátorból áll. Az erősítők tápfeszültség hidegítését is át kell nézni (C512, C507).
(#) laci_w hozzászólása Nov 8, 2019 /
 
Üdvözletem Mindenkinek!

Került hozzám egy digitalizált HP szkóp aminek az analóg alaplapján lévő bemeneti erősítő hibridek (a HP saját magának csinálta) sajnos nem működnek. A szkóp típusa HP54201A, a hibridek típusa HP 1NB7-8037. A szkóp minden más része tökéletesen működik, kezelőpanel, táp, digitális rész, képcső hibátlan.
Sajnos alkatrész beszerzéssel hadilábon állok, így olyan megoldást keresek amivel felderíthetném a hibridek belső lelki világát, esetleg kiváltásukat valahogy meg lehetne-e oldani?
Tudom elég speciális terület de hátha valaki szolgálna jó ötlettel.
Előre is köszönöm.
(#) gerenk válasza laci_w hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
Szia!
Találtam eladót,gondolom már neked is sikerült meglelni.Egy MEV hibridet ami DIP8 tokban volt korábban már sikerült szétbontanom és tranzisztor cserével javítanom de ez ahhoz képest a kép alapján bonyolult áramkör.Sajnos itt csak a megvétele jöhetne szóba, de olyan sok az ára hogy azért másik gépet is lehet kapni. Várnod kell egy donorra.
https://spwindustrial.com/hp1nb7-8037-ic-i-c/
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2019
(#) nagym6 válasza laci_w hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
Idézet:
„esetleg kiváltásukat valahogy meg lehetne-e oldani?”
Csak a saját eredeti hibriddel, a 300Mhz nagyon nagy falat. Vagy pótolni valami saját tervezésűvel, és beletörődni, hogy jóval kisebb lesz a felső határfrekvencia. Vannak nagy sávszélességű műveleti erősítők, esetleg itt lehet próbálkozni, de ez nem könnyű szakmai kihívás.
(#) laci_w hozzászólása Nov 9, 2019 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat és az infókat is.
Görögben van olcsóbban is, illetve az USA-ban van még egy darab ami még a talán elfogadható árkategória. Igen a magas frekvencia miatt én is szívok, már jelgenerátort sem volt egyszerű szerezni a kiméréshez de azt még megoldottam baráti alapon.
Hibridet soha nem szedtem széjjel, ez kerámia hordozón kerámia szarkofág alatt lakozó el sem tudom képzelni áramkör. Egyenlőre a kerámia szarkofág lemelegítésén gondolkodom, hátha szerencsém van és alatta megtalálom a hibát.
Vagy legrosszabb esetben kinyerem a gépből az aranyat, ilyen rendezett tervezésű, minden pontján aranyozott alaplapokat még eddig nem láttam. Bár sajnálnám szétbarmolni ezt a remek gépet.
(#) gkari válasza laci_w hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
Van abban cca. 10 mg. arany, nem biztos, hogy megéri.
(#) nagym6 válasza gkari hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
Az is aranyárnál jóval olcsóbb "ipari" arany.
(#) laci_w hozzászólása Nov 9, 2019 /
 
Ez már csak a végső és világgazdasági összeomlás utáni éhezés esetén szóba jöhető megoldás lenne, hogy én neki álljak azt az arany mennyiséget kinyerni belőle.
Egyenlőre a cél a javítás. Vannak ötletek hogyan lehet egy kerámia hibridet felnyitni a lehető legkevesebb roncsolással? Ha jól láttam valami ragasztóval van az általam szarkofágnak nevezett kerámia tömb a hordozóra ragasztva. Sajnos hibridekkel nincs tapasztalatom.
(#) laci_w hozzászólása Nov 27, 2019 /
 
Üdvözletem Mindenkinek!

Javításra, felújításra került hozzám egy EMG TR-4655/A-1568/A típusú oszcilloszkóp amivel szépen haladok. Sok eredeti alkatrészt már sikerült beszerezni hozzá, ezúton is köszönet több fórumtársnak érte.
Az utolsó hiányzó alkatrész az időalap kapcsoló finombeállító potméterének a tengelye és kezelőgombja.
Ez hiányzik még, hogy teljes legyen ez a műszer. Kérdésem az lenne, hogy nincs-e valakinek feleslegbe egy ilyen kezelőgombja, vagy valaki nem tudná-e a méreteit megadni. Hátha beszerezhetem valahonnan, esetleg beszerzési forrás is jöhet bár nem hiszem, hogy bárhol gyártanák még ezt a gombot
Csatolok egy képet a keresett kezelőgombról:

03..jpg
    
(#) hniks hozzászólása Nov 30, 2019 /
 
Üdvözlet, segítsen megtalálni a Transiscope-K 1565 / TR-4652 oszcilloszkóp szerviz kézikönyvét.
(#) laci_w válasza hniks hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Priviet,

check this manual, maybe this can help you:
(#) kadarist válasza laci_w hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Nem jó, neki az EMG-1565 rajza kell, a Transiscope-K kisfrekvenciás oszcilloszkópé.
(#) gerenk válasza hniks hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Több változat van a K tipus rajzát keresi
(#) hniks hozzászólása Dec 1, 2019 /
 
Szükségem van egy diagramra és egy használati utasításra EMG Transiscope-K 1565 / TR-4652 oszcilloszkóp. Sajnos mások nem férnek hozzá. Sajnálom, ha nem írok. Bonyolult kommunikáció fordítón keresztül. Oroszországból származom.
(#) szucsistvan123 hozzászólása Dec 14, 2019 /
 
Üdv!

Elkis Q-94 oszcilloszkóphoz nincs valakinek véletlenül kapcsolási rajza?
Mint kiderült Q-54-nek volt matricázva, (a tetején rá lett ragasztva egy alumínium csíkkal). Csodálkoztam is hogy nem teljesen passzol a Q54 kapcsolásához. A képcső is rövidebb mint a Q-54-ben, és hiányzik belőle a telepes működéshez való csatlakozó. Kinézetre egyébbként teljesen egyforma.
(#) Benson hozzászólása Dec 15, 2019 /
 
Emg, tR 4653 nsgyfesz trafojanak adataira le ne szüksègünk, hol

Köszönettel,
(#) gerenk válasza Benson hozzászólására (») Dec 15, 2019 /
 
Ez az adat nem volt publikus, esetleg a volt EMG belső tervezési dokumentumaiban ha megvan.
Miért szükséges ezen adatok?
(#) Benson válasza gerenk hozzászólására (») Dec 15, 2019 /
 
Le van ègve a tr.
(#) gerenk válasza Benson hozzászólására (») Dec 15, 2019 /
 
A szekunder 3 tekercs,melyik van leégve?
(#) pucuka válasza Benson hozzászólására (») Dec 16, 2019 /
 
Szerintem a leégett meneteket is le lehet számolni, és azonos átmérőjű huzallal vissza lehet tekerni. Ha a vasmag is tönkrement a procedúra alatt, ugyanolyat kell beszerezni.
A leégés valószínűleg azért következett be, mert leállt a nagyfesz oszcillátor.
(#) istvan58 válasza tommeeka hozzászólására (») Jan 5, 2020 /
 
Szia,

ez a dolog aktuális e még?
(#) Delinsky hozzászólása Jan 23, 2020 /
 
Sziasztok! Nem tudom van-e itt még valaki, de azért megkérdezem. Vettem a Jófogáson egy EO 213-as oszcilloszkópot. Az eladó küldött egy képet róla, de az nem ezt a készüléket ábrázolja. Azon van árnyékolókeret, ezen nincs. Azon mindkét sugár működik, ezen nem. Úgyhogy ezzel ráfáztam. De mit tudok tenni? Hogyan fog beindulni a második csatorna? Azt hogy a csik, ami van egy-két millimétert el van ferdülve, már nem is mondom, mert azt meg lehet szokni, de a második sugár kéne. Tud valaki segíteni?

IMG_0199.JPG
    
(#) nagym6 válasza Delinsky hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
Nem ismerem a géptípust. A ferde sugár valószínűleg állítható egy sugárforgatás "trace rotation" nevű potival, ez vagy kívül, vagy belül a panelon van.
(#) Hp41C válasza Delinsky hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
Két sugár megjelenítése:
Adj mindkét bemenetre mérőjelet. Állítsd be az indítással, hogy álló képet láss.
Nyomd meg az ALT (gyors jel) vagy a CHOP (lassú jel) gombot.
Változtasd az egyik bemenet függőleges helyzetét.
ps:
ALT módban a sugár egyik pásztája alatt az egyik bemenet jelét rajzolja, a másik pásztánál a másikat.
CHOP módban egy pászta alatt mindkét jelet rajzolja (egyik jelből egy kis szakaszt majd a másikból egy kis szakaszt, ...)
(#) pucuka válasza Delinsky hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
Az is lehet, hogy amelyik sugarat nem látod a CHOP, ALT, YA, YB gombok nyomogatásával, Nyíl fel, és le gombok, valamint az bementek AC kapcsolásával se, akkor az a függőleges erősítő "el van billenve", javításra szorul.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2020
(#) Ge Lee válasza Delinsky hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
Ezt így is úgy is darabokra kell szedned, ugyanis nem találkoztam még olyannal amelyikben ne lettek volna kontakthibásak a forgókapcsolók, némelyikben olyan durván, hogy sugarat is alig lehetett az ernyőre varázsolni rajta. Szóval ha működik is időlegesen, szkópként addig nem nagyon fogod tudni használni míg a forgókapcsolókat valahogy meg nem javítod.
(#) Delinsky hozzászólása Jan 26, 2020 /
 
Köszi a tanácsokat, amint egy kicsit jobb idő lesz nekiállok kipróbálni őket.
(#) Delinsky hozzászólása Feb 2, 2020 /
 
Sziasztok! Hogyan kell használni az oszcilloszkópot? Mit hova dugok, mit hova csatlakoztatok? Ha mondjuk egy magnót szeretnék átvizsgálni?! KÉT ZSINÓR VAN HOZZÁ.
Az egyiken két krokodil csipesz van, a másik egy hegyes szonda. Melyiket hová teszem?
(#) Ge Lee válasza Delinsky hozzászólására (») Feb 2, 2020 /
 
Tehettél volna fel valami képet. Egyébiránt egy értelmes mérőfej úgy néz ki, hogy van egy meleg ér a közepén (tüske/kampó) meg egy csipesz az oldalán. A másik vége meg a BNC dugó, amit értelem szerűen a szkópba dugsz. A két krokodilos is valami hasonló lehet, csak az egy sima árnyékolt kábel semmi más. Mérni pedig ugyanúgy mérsz vele mint egy multiméterrel, csipesz a vonatkoztatási pontra (általában föld, negatív) a meleg ér pedig a mérendő pontra.
(#) pucuka válasza Delinsky hozzászólására (») Feb 2, 2020 /
 
Azt írtad, hogy két zsinór van hozzá. Az egyikről kiderült, hogy az egy mérőfej. A krokodil csipeszt az áramkör test pontjára csipteted, a mérőfej csúcsár pedig a vizsgálandó pontra. A másik végét a kerek, koax (már ha az van rajta) csatlakozót a szkóp függőleges (Y) erősítő bemenetére. Azt már nem írtad, hogy milyen a mérőfej, 1:10-es, vagy 1:1 osztású, vagy átkapcsolható, de ennek megfelelően kell majd a feszültség viszonyokat korrigálnod. A bemeneti érzékenység lépésekben állítható. A mérést mindig a legnagyobb, legérzéketlenebb fokozatban kezdjük, majd lépésenként növeljük az érzékenységet addig, amiíg a jel a legnagyobb méretű lesz. A leolvasás a képernyőn levő raszterről történik, korrigálva a bemeneti osztó, és (ha van) mérőfej osztójának állásával.
A vizszintes vonal az időtengely, itt a periódusidőt, és a jel időparamétereit olvashatod le.
A másik zsinórról nem tudunk semmit.
Következő: »»   211 / 245
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem