Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   135 / 168
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 29, 2019 /
 
Most nincs előttem a szkóp, meg eddig nem is nagyon kellett, de alul- és felüláteresztő biztos, hogy van, és a frekit is meg lehet adni. Videót még nem vettem fel vele. Használat közben nem lehet érezni, de valamilyen android alapú a szkóp. Van belső tárhely, wifi, ethernet, usb, ami androidon megy, az ezen is.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 29, 2019 /
 
Idézet:
„meg a video felvétel, bár azt szintén nem tudom konkrétan mit jelent, mit és mennyit képes rögzíteni.”
Szinte mindegyik mai kínai tudja. A Micsig-nél ezt pontosabban nem ismerem, de a többiek jelalak képeket (jelfelvételeket) rögzítenek, beállítható mennyi időközönként rögzítse a jelfelvételt. A beállított jelfelvételi "rekord" hossztól is függ mennyit tud felvenni, és az ide használt memóriától. Visszajátszható beállíthatóan mettől meddig, és mennyi szünet legyen egyes felvételek között. Ha jól emlékszem, az Owon XDS is tudja. Mint egy videófelvételt visszanézve, bárhol megállítható, oda vissza léptethető. Csak a maximum felvételi sebesség "rekordok" közötti szünet sok, 1-10ms körüli, gyorsabb jelfelvételeknél kimaradnak a szünet alatti felvételek, tehát ekkor nem minden lesz felvéve, amit szkópként bevesz a szkóp.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 29, 2019 /
 
Nem rémlik nekem ilyen az XDS-nél, mondjuk nem is volt nálam olyan hosszú ideig hogy ez feltűnt volna, szóval lehet hogy tudta.
(#) Skori hozzászólása Nov 29, 2019 /
 
Micsig szkópról egy video, érdemes végignézni, van pár érdekes mérés, ahol egész analóg szkóposan viselkedik. Bővebben: Link
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Jó hogy ezt leírtad, most teljesen véletlenül ráakadtam. Na ez is nagyon szuper funkció, tulajdonképpen adott beállításokkal videót tárol el a történésekről. Ez 80000 frame-et tud eltenni egymás után, a frame-ek közti idő pedig 1us és 1s között tetszőlegesen beállítható, tehát akár 80000 másodpercnyi történés rögzíthető vele 1s-os léptékkel ami aztán egy videóvá áll össze lejátszáskor. Nagy kár, hogy ebből aztán nem lehet a pendrive-ra egy tényleges videó fájlt menteni.
Valamint a frame-ek a lista alapján egyesével is megnézhetők.
Lassabb változású paraméterek méréséhez vagy gépjármű diagnosztikában óriási szerepe lehet.

history.jpg
    
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Csak ilyen rövid jelfelvételnél tudja a sok képkockát, drasztikusan csökken a max. felvételi képkocka szám lassabb eltérítésnél, akkor felmegy a jelfelvételi hossz a beállítottra.
Mellékelt képeden 14 pont jelfelvételi hossz van.
Van az Owon XDS - ben is ilyen, ott kimenthető, de csak 10ms a leggyorsabb ismétlődés, és ott külön be kell kapcsolni, csak akkor rögzít.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Ennél úgy nézem folyamatos rögzítés van, normál használatnál is, ugyanis ha megnyomom a history-t az éppen aktuális jelforma jön elő, azaz az utolsó 80000 frame. Gondolom teleírja majd kezdi előröl, kivéve ha átkapcsolok rá mert akkor megállítja. Egy sweepelés eredménye szépen visszanézhető videóként.
Képkockát beállítástól függetlenül ugyanennyit tud, megnéztem. Ha 1s-ra állítom a képkockák ismétlődési idejét, akkor is 80000-et játszik vissza. Már 100ms-os beállítással sem győztem kivárni hogy elérjen a feléig. A 14 pont az az adott jelalak mintavételi száma az adott időalap függvényében, nem a képkocka. A képet ugyanúgy játssza vissza, mintha az adott időben léptetném a képeket, vagyis mintha adott képkocka számmal rögzítettem volna egy videót.
Érezni is rajta hogy ebben nem a régi szokványos hardver van. A régi owonomban ventilátor sincs, mégis hideg órák múlva is, ebből meg a ventilátor szó szerint meleget fúj ki az oldalán.
Bár a jelforma már ronda, de a trigger pl. még az 500MHz-es jelet is képes megfogni.

Amit viszont nagyon nem értek. Miért nem tudja amit tudnia kell a saját mérőfejével??? Azt hittem hibás a szkóp, de most megnéztem a szerviz leírását és aszerint jó. Ugye, 200MHz-esnek kellene lennie, ehhez képest már 140MHz körül jön a -3dB, 250MHz körül a -6dB, és a doksija szerint ez így van jól. De csak koaxxal! A saját mérőfejével közel sem tudja ezt! Miért nem, hiszen az a mérőfej is 200MHz-es?
A koaxon meg simán elmegy 300 mega fölé is.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 3, 2019 / 1
 
Nézd meg a felvételt 1ms, és 14.0Mpts beállításnál. Már csak 2 kocka lesz, legalábbis enyémen.
1ms, 14.0kpts hossznál 1891 kocka.
Szerintem a felvétel nem mindig újra indul, hanem mindig a legelső kockát írja felül a legújabb, utána a következőt, és így tovább körbe-körbe megy. Tehát minden pillanatban megvan az utolsó pld.:80000 kocka.
A generátor kimeneti szintje mennyire egyenletes. 50 Ohm generátor kimenetre 50 Ohm kábel, ez 50 Ohm lezárással a szkóp bemenetnél, ez a megfelelő, így amit tud a szkóp, azt tudja. Illetve 200 Mhz-es szkópokban -bekapcsolhatóan- szokott lenni belső 50 Ohm lezárás, ez lenne még jobb. Mérőfejjel is egy külső 50 Ohm lezárásra kellene tapintani, nem a generátor aljzatba.
A szkóp mérőfej testkábele a csúcsnál ami van nem jó ilyen frekire, a hozzáadott pici rugócskát kell a mérőfej csúcsra-testre tenni, így csatlakozni. A 10 cm testkábel nagy hibákat produkál.
Egyébként ilyen frekiknél igazából az aktív mérőfejek használhatók, nem zavarnak be akkorát a mérendő körbe, de azok sem mindenhova jók.
Nem tudom, a mérőfej 200 Mhz ennél mit jelent, ha az is -3dB, akkor az is rontja a szkóp -3dB. képességét.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Csak gyors négyszöggenerátorom van, ezen megnéztem a mérőfej a fel-le futási sebességen semmit nem ront az 50 Ohm lezárt kapcsolathoz képest 3.5 ns. 100 Mhz a szkóp, és a mérőfej is. De ettől még lehet a szinusz átvitelnél hiba, nem tudom megnézni, nincs szinusz generátorom.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Megnézem majd ezt a felvételt alaposabban is egyszer. A generátorom sajnos nem terhelhető 50 ohmmal, pedig SMA kimenete van, csak kb. 1k-val. Most 1k-51 ohm osztó van rajta, így az 51 ohmon mérek, koax-szal hozza is a doksi értékeit ahogy kell. Én azt nem értem, hogy ha az van írva a szkópra is meg a mérőfejre is hogy 200MHz, akkor azt miért nem tudja? Vagy akkor miért írják rá? Az összes eddigi szkópom tudta ami rá volt írva, tehát ha az 100MHz volt akkor azt tudta a saját mérőfejével együtt legalább, általában picivel többet. Mert ez így csak egy 100MHz-es szkóp, hiszen a saját mérőfejével szeretnél mérni, nem egy külön mérőbőrönddel.
És az a vicc, hogy a doksijában is úgy van leírva a verify bandwidth, hogy kösd össze a 9500B-vel egy 50 ohmos kábellel.
Elviszem majd egy helyre alkalomadtán, ahol van egy 500 megás EMG az lineáris. De ez a DDS is nagyjából az, hiszen az összes eddigi szkópom átvitelét ezzel néztem meg.

Rosszul írtam, 500ohm-51ohm van rajta, ezt még bírja a generátor, alig esik az amplitúdója és egyenletes is, csak az alsó tartományban itt ott púposodik a nagy harmonikus tartalom miatt. Ez egyébként 4,4GHz-ig megy.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2019
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Koax-szal hozza simán a 385MHz-et is, de az 500-at is megfogja, csak ott már elég kusza a jel, meg mivel kicsi meg zajos, a frekimérő már nem jól méri, de az osztásból meg az időalapból látszik hogy annyi.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
A választ csak egy biztos profi generátor adja meg. Nagyfrekis generátornál furcsa a kb. 1K terhelhetőség, itt akármilyen reflexiók lehetnek ha nem egyezik a forrás, a kábel és a lezáró impedancia. Ilyen frekiknél apróság is nagyot tud bekeverni.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Az rendben van, lehetnek reflexiók. Majd megnézem az EMG-vel is de ahhoz lehet hogy az idén már nem férek hozzá.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 4, 2019 /
 
Nem kellett a profi generátor se, csak ugye azt elfelejtették leírni a service manualban is (én meg nem is gondoltam rá), hogy ekkora frekit már csak úgy lehet a mérőfejjel mérni, hogy teljesen le kell bontani róla mindent, és konkrétan rá kell építeni a mérőfejet a mérendő pontra. Mindjárt másképp néz ki a mérőfej átvitele, a képen alul a -3 és a -6dB-es pont. Bár ez meg már a másik véglet, túl szép ahhoz hogy igaz legyen.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 4, 2019 /
 
Hát a karmos csiptetőt levenni, és a testkábel helyett a pici rugócska a végére. Erre gondolsz ugye?
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 4, 2019 /
 
Az enyémhez nincs rugócska, lehet hogy csak azért mert nem újan vettem. Pár mm hosszan összetekerve mondjuk 2 alkatrészláb, ebbe bedugva a tüske, a test hasonló módon. A lényeg hogy pár mm-nél ne legyen hosszabb az odavezetés. Forrasztani jobb lett volna, de nem akartam a tüskét forrasztani mert ránézésre aranyozva van, meg a testhüvelyt se, mert akkor utána nem tudom visszahúzni rá a műanyag csövet.
Van egy külön 200 megás mérőfejem, azt lehet hogy tönkreteszem majd efféle mérési célokra.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 4, 2019 /
 
1Gs/s mintavétel mellett a 300 Mhz és 500 MHz már elég kevés pontból áll, itt jócskán matematika a jelalak. Az 500 MHz nem matekozható ki a ráeső 2 mintapontból, azért ilyen. Inkább a 200 MHz et hinném jónak, mert 5 pontból már jól kalkulálható a szinusz (elvileg minimum 2.5 pontból is, de igazából 5 pont azért ajánlatos).
(#) Skori hozzászólása Dec 6, 2019 /
 
Oszcilloszkópot kellene venni a munkahelyemen, és kellene néhány típust javasolnom, ebben kérek segítséget - főleg a feltételeknek megfelelő kategóriában tapasztalattal rendelkezőktől.
- Alapfeltétel, hogy akkumulátorról is használható legyen.
- A keret max 1MFt. De ha kicsivel kevesebbe is belefér, akkor esetleg egy kisebb/olcsóbb szkópot is mellé lehet rakni (ez utóbbira a Micsig valamelyik tablet szkópja a jelölt).

Aki tud esetleg labortápot is javasolni azt megköszönném. A feltételek:
- A hálózatról a szokásosnál jobb leválasztás, minél alacsonyabb kapacitással
- Alacsony zajszint
- A keret max 1MFt
- Feszültség és áram min: 50V, 5A, esetleg 2x, vagy ha ennél több is belefér az jó
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2019
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
A megjelölt árkategóriájú szkóppal szerintem itt nagyon kevesen rendelkeznek, talán senki. Ezért előfordulhat hogy tévedek, de asztali (tehát nem kimondottan kézi, hordozható) szkópban én még az owonon és a micsigen kívül mást nem láttam. Ha ez így van, akkor ez alapjaiban határozza meg a további keresést.
Az Owon XDS sorozata egész jó is lehetne, ha nem lennének szoftverhibái. Az akkuja 6db lion cella, amit egy konverter követ, az állítja elő az 5,5V-os feszt a szkópnak. A tápja pedig szimpla flyback táp, egyetlen Y kondival mint zavarszűrés. Van a szétbontásáról videó, meg tudod nézni belülről. Más, nevesebb gyártó akkus termékéről nem tudok.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Kb az Owon-t találtam én is. Bővebben: Link Milyen szoftverhibái vannak, menyire korlátozza ez a használhatóságát?
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2019
(#) bandika válasza Skori hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Ami az igényetek abban a Fluke a király.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Nekem volt néhány hétig a 60 megás változata. Azért vettem meg, mert akciós volt, szimpatikus volt a kb. 65%-ra csökkentett vételár, a 40Mpts memória, a 12 bit felbontás és az akku opció. Akkusban nekem most a régi SDS Owon van, azt akartam lecserélni erre, mondom ez mégis korszerűbb, van benne protokoll dekóder egyebek.
Olyan hibái vannak, hogy az eltárolt jelalak színe megegyezik a 2-es csatornáéval, azaz ugyanúgy kék, pedig zöldnek kellene lennie hogy megkülönböztethető legyen. Van még pár apróság amire nem emlékszem, de nekem 2 dolog tette be a kaput ami miatt megváltam tőle. Az egyik a gyenge trigger, egy 3-4mVpp körüli zajos szinuszjelet már képtelen volt megfogni, holott a másik szkóp simán megfogta. Nekem zajosnak is tűnt ugyanúgy mint a régi, apró jelek (mint pl. tápegység kimenetén ripple) mérésére teljesen alkalmatlan volt, mert vagy ötször nagyobb tüskék rohangáltak a kijelzőn mint a hasznos jel amit mérni kellett volna.
A másik az akku menedzselése. Ha nincs áram alatt a szkóp, akkor az akkut lemeríti állásában is a folyamatosan működő konverter. Ezt a régi SDS sem tudja, de annak az akkufedelébe én tettem egy pici tolókapcsolót amit csak áthúzok ha nem használom az akkut. Annál meg csak párhuzamosan vannak az akku cellák a tápja kimenetével, az meg azért meríti le, mert ugye a táp pufferének is van vesztesége, meg az egyéb járulékos alkatrészek (szabályozó kör) is fogyasztanak valamennyit.
Szóval mivel nálam csak akkor van áram alatt az asztal ha dolgozom, és ezt van hogy napokig nem teszem, általában akkora ürül ki az akku amikor épp kellene. Meg néhány alapvető méréssel sem volt képes megbirkózni, így eladtam.
Persze, ettől még lehet hogy a munkahelyeden nagyon jó szolgálatot tenne.
Én azért vagyok mérges, hogy a Siglent (nekem ezek jöttek be leginkább) miért nem alakítja ki a szkópjaiban az akku lehetőségét, mert hely az lenne rá a belsejében, csak azok alapból vagy 3-4 féle feszről működnek. Rávettem régebben az egyik forgalmazót hogy írjon nekik ez ügyben, de még csak válaszra sem méltatták. Az értékesítési filozófiának gyakorlatilag egyetlen célja van, minél olcsóbban lehessen adni, így minél több vásárlót el lehessen csábítani a többi gyártótól. Ezt már a forgalmazó mondta.
(#) nagym6 válasza Skori hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Nekem Owon XDS3102A van, ez a 100 megás változata. Súlyos szoftverhibák vannak Pld.: trigger "Normál" beállításnál amikor csak triggerjelre van lefutás, addig az előző kép marad a kijelzőn, nem jó. Egymásra rajzol többet. Leggyorsabb eltérítéseknél a jelalak kijelzési pontja -ami a triggerpont- alap középhelyzetről elugrik ide-oda, nem középen van. Automata mérések csak akkor jók, ha az eltérítés olyan gyors, hogy a kijelzőn elkülönülnek az egyes periódusok. Pld.: periódusidőnél ha lassítok az eltérítésen, amikor csak tömör sáv van már a kijelzőn, akkor hülyeségeket mér, miközben a jelfelvételi hossz nagy, tehát a memóriában megvan kellő sűrűséggel a jelfelvétel. Ugyanilyen esetben a Siglent szkópom tökéletesen mér. A tárolt jelalak megjelenítési színe ugyanaz mint a 2 csatorna színe, ez butaság egy színes szkópon. Még van, csak nem jut eszembe. Mindez a legújabbra frissített helyzet.
Esetleg a 200 megásnál ezek javítva lennének, nem tudom. A Siglentnek sokkal kifinomultabb a szoftvere, majdnem hibátlan -nem teljesen- de durva hibák nincsenek.
Ami viszont az Owonnál előny, hogy ba 12 bites felbontás bizony jóval pontosabb mérést ad, automata mérések esetében. De a 12 bit azért nem teljesen érvényesül a zajok miatt, én inkább igazából 10 bitesre tippelném. Ez is jelentős előny a 8 bitesekhez képest. Kérdés, kell-e ilyen nagy felbontású mérés. Én tudom jól használni.
Én megnézném a Keysight infini Vision sorozatú szkópokat, árban benne lehet, inkább onnan választanék ha van megfelelő.

Jaj most látom akkust keresel. Az Owon mint írta Ge Lee két hét alatt állásában lemeríti az akkut, ha nincs bekapcsolva tölteni. Buta megoldás.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2019
(#) Ge Lee válasza bandika hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Flukéban nem létezik olyan amit keres, csak kézi szkópokat gyárt akkusban, annak a kijelzője az egy teljesen más kategória egy asztaliéhoz képest, ahogy az árai is, amik irreálisan magasak.
(#) satlokk hozzászólása Dec 6, 2019 /
 
Ilyen szkóphoz jutotam!Szerintem jó.

szkóp.jpg
    
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Huhh, hát köszi az infókat. Abban reménykedem, hogy talán az újabb modell jobb lesz, bár az akku ugyanaz... Sajnálom hogy a Micsig-ből nincs felsőbb kategóriás, mert az baromi jól működik, de sajnos azzal ami kapható nem tudnánk kihasználni az anyagi keretet. Már annak is örülni fogok ha meg lehet oldani, hogy az Owon mellé vehessünk egy Micsig-et (és még így sem lesz a keret kihasználva). A kézi megoldásokra simán el lehetne költeni amúgy azt a pénzt, de azok az apró képernyős, multiméternél alig nagyobb cuccok nem tűnnek olyan jól használhatónak.
(#) Skori válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Neked is köszönöm az információkat!
(#) nagym6 válasza Skori hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Közben jutott eszembe, hogy az Owon XDS-nek némelyik drágább típusa már tudja a "foszfor" szerű megjelenítést az analóg utánzását, ugyanezt színekkel is, mindenképpen jobb. Az enyém nem tudja, vannak ilyen verziók is. Prospektusukban csak így szerepelnek, de nem mind tudja, jól meg kell nézni vásárláskor. Mellékelt képen, amire gondolok.

Owon.jpg
    
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Még annyit, hogy Tektronix szkópokat találtam még, ami akksiról is megy, de egyszerűen nevetséges, hogy egy többezer euróba kerülő szkópban mindössze 2,5kpts memória van.
Miközben a tizedébe kerülő Micsigben több mint 10000x annyi: 28Mpts
Bővebben: Link
(#) edigi válasza Skori hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Micsig Tbook TO1104 variáns vagy valami USB szkóp laptopról hajtva (OK a Micsig tabletet írtad is, erről van komolyabb videó is a neten, pl. ez)?
A maradékot meg "elszórnám" 1 normális asztali szkópra (dedikált gombokkal) meg mérőfejekre.
Sőt igazából én tuti az asztaliba tennék több pénzt, hacsak nincs valami extra spéci igény a hordozhatóval kapcsolatban.

Táp Pl: 2x Velleman LABPS5005 (mondjuk én preferálom a passzív hűtést) vagy valami tipikusabb 30V-os sorbakötve (ha precízebb kell pl. 10mV, 1mA akkor talán ez járhatóbb út).
Megj: Ezeket a passzív hűtéses cuccokat úgy csinálják, hogy a toroidnak jópár leágazása van és mindig csak néhány volttal magasabb a lineáris stabi bemenete mint a kimenete. Viszont mivel lineáris nagyon kicsi a kimenet zaja.

Egyébként csak ötletek, nem tapasztalatból mondom, pl. nekem kisebb, de hasonló tápom van, hordozható szkópom meg egyáltalán nincs. Egyébként egyszer megpróbáltam megnézni lineáris táp kimeneti zaját (<1mV) a szkóppal, aztán rájöttem, hogy erre azért jobban rá kell készülni hogy a Kossuth rádió (MW) jele ne nyomja el...
Következő: »»   135 / 168
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem