Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Horgászok elektronikája
Lapozás: OK   7 / 7
(#) macilaci66 válasza granpa hozzászólására (») Dec 23, 2016 3 / 1
 
Nagyon sok horgászmódszer van, és ezek napról napra változnak, ezekhez aki nem műveli nem kell okoskodni! Egy jelzőnek a 400m hatótáv sem sok. Hogy miért, pl. behúzós módszerrel a Balaton északi partján 200m-re behúzom kapás után az egyik botomat, vagy csali frissitéskor, és ekkor a parti bottól már meg is van kétszáz . A déli parton ez még több 400-450m. Ha akkor van kapás amikor teljesen bent vagyok, és hllom a távvevőm tudom, hogy mi történik a másik kézségemmel. És ez csak egy példa...
(#) Mazsola995 hozzászólása Dec 23, 2016 /
 
Esetleg valami kapcsolási rajzot nem tudnátok erre a rezgés riasztóra? köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2016
(#) granpa válasza macilaci66 hozzászólására (») Dec 23, 2016 /
 
Lacika! Közel 60 évig horgásztam az ország legkülönbözőbb vizein (amíg a gusztustalan áremelésből elegem nem lett), legtöbbet a Balatonon (ott kezdtem '54-ben). Minden horgászmódszert alkalmaztam (még a legyezést is, ami "kínai" a hazai horgászok nagy többségének), nekem nem kell bemutatni a horgászatot. Érdekes módszerről írsz! Hm! Nem akarom szétoffolni a témát, de én, ha "dolgom volt", kivettem a cejgot a vízből.
Mazsola995: Némely halaknál, ha mellette ülsz, se árt lekötni a cejgot, nemhogy odébb menni.
(#) Bence1997 hozzászólása Dec 4, 2019 /
 
Sziasztok! A minap kedvet kaptam valamit építeni, ami a horgászathoz kapcsolódik, viszont sajnos nem vagyok annyira járatos a dolgokban. Kb. Annyira hogy rajz alapján összerakom.
Van valami ötletetek ami annyira nem bonyolult, de azért hasznos lehet a horgászatban. Ha tudtok rajzok azt megköszönném.
(#) Inhouse válasza Bence1997 hozzászólására (») Dec 4, 2019 /
 
Mégis mire gondolsz? Kapásjelzőt pl. lehet építeni, de olcsóbb megvenni a gyárit. Viszont egy ilyenhez hozzá lehet nyúlni és rádióssá alakítható pár $-ból, ami jobban megéri, mint egy gyári RF-eset venni. De konkrétan elemi alkatrészekből bármi hasznosat építeni úgy, hogy megérje, szerintem nem nagyon lehet.
(#) Bence1997 hozzászólása Dec 4, 2019 /
 
Igazából az ár annyira nem zavarna, az a lényeg, hogy magam szeretnék valamit összetákolni. De a rádiós kapásjelzős érdekelne, kezdetnek jó program lehetne. Kapásjelzőm van viszont egy kis segítséget kérnék hozzá.
(#) Inhouse válasza Bence1997 hozzászólására (») Dec 5, 2019 /
 
Használd a válasz gombot!
Ha már van sima elektromos kapásjelződ, akkor jól jöhet az RF-esítése. Kell hozzá 2 kis 433MHz-es rádiós panel, pár alkatrész, doboz, vezeték, csatlakozó, stb.
Meg kellene nézned, hogy van-e rajta swinger kimenet, egy 2,5mm-es Jack aljat szokott lenni az alján. Általában azért van.
Egy kell egy ilyen RF adó-vevő párosból, ez 4 csatornás, ennyi kapásjelzőt is jelezhetne külön.
Ha fényjelzés és hangot akarsz a vevő oldalon, akkor kell még ellenállás, LED és valami az adott feszültségen működő hangkeltő. Ez utóbbi lehet egy autós zümmer is, általában működnek pl. 9V-ról. Ja, kell még egy 5V-os stabilizátor, pl. egy 78L05.
Ez így elsőre közös csatornán jelzi a 2 botot. Ha külön-külön csinálsz illesztést, akkor meg is tudod különböztetni őket.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2019
(#) Bence1997 válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Elnézést, csak telefonon nem találtam a válasz gombot. Köszönöm a választ és a kapcsolási rajzot. Amint lesz egy kis időm megpróbálom megcsinálni.
(#) BigFace32 hozzászólása Dec 8, 2019 /
 
Szervusztok.
A segítségeteket szeretném kérni.
Szeretném a swingerjeim átalakítani RGB ledesre, amivel még gond nem lenne, csak ha már az kerül bele, egy másik problémám is megoldanám vele.
A problémám az, hogy egy éjszaka több szakaszában előjön, hogy mondjuk az elején tök jól látszódó piros színt az éjszaka már nem úgy látom, nem tudom lekövetni a mozgását rendesen, ekkor megy a csere. Plusz egy dolog zavar, hogy alapból hátulról világítanom kell a swingereket, hogy lássam őket, mert volt példa, hogy rosszul raktam fel a zsinórt az elektromos kerekére, aztán már csak a nyeletőfék hangjára figyeltem fel.
Tehát az a kis ketyere amit szeretnék, egyszerre oldja meg a két problémát. A swingerekbe RGB ledet rakni nem túl nagy művészet, viszont szeretnék egy áramkört és egy 18650-es akkut, amiről ez a gyenge fény tudna működni, valamint tudnék színt változtatni és így fényerőt is.
A dolog lényege, hogy 3-3 poti lenne rajta két oldalt. Egyik oldalt a kapásjelzőre érkező jelre beállított értékeket tudnám szabályozni, a másikkal pedig az alap fényerőt, amikor nem jön jel.
Készítettem kis móricka rajzot, talán érthetőbb úgy, mert az én magyarázási képességem... hát gyenge.
Nem mondom, hogy sík hülye vagyok elektronikából, anno suliba építettünk áramköröket és elméletet is tanítottak, de tervezni sose tudtam, mert vagy gány lett vagy túl lett bonyolítva.

Ha valaki tudna segíteni egy pár ötlettel hozzá és esetleg valami egyszerű kis kapcsolási rajzzal, nagyon hálás lennék érte.
(#) proli007 válasza BigFace32 hozzászólására (») Dec 9, 2019 / 1
 
Hello! Én is rajzoltam egy Mórickát, Te pedig majd kipróbálod működik-e. Természetesen három fokozatot kell építeni a három színhez.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2019
(#) BigFace32 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 9, 2019 /
 
Köszönöm szépen, próbálok akkor egy nyákot rajzolni hozzá.
(#) proli007 válasza BigFace32 hozzászólására (») Dec 9, 2019 /
 
Előbb "ragaszd össze" és próbáld ki. Mert én csak kitaláltam..
(#) BigFace32 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 9, 2019 /
 
Mármint légszereléssel? tehát csak simán forrasztgassam össze úgy ala natúr?
(#) BigFace32 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 9, 2019 /
 
Egy gyors kérdés. A potenciométerek ellenállása 470 ohm vagy 470k ohm?
illetve a V3 jelölés a 3v-os ág lenne és a kapcsoló a 3v-os jel rész?
(#) proli007 válasza BigFace32 hozzászólására (») Dec 9, 2019 / 1
 
Igen a levegőben is összeforraszthatod. A poti természetesen 470 Ohm. Mert ezzel fogod szabályozni a Led áramát. A V3 feszültségforrás és a kapcsoló modellezi a kapásjelződ kimenetét.
(A TINA alapegységben érti az értékeket. Tehát pld. Volt-ban és Ohm-ban. Ekkor a mértékegységet nem írja ki hozzá.)
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2019
(#) BigFace32 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 10, 2019 /
 
Köszönöm a segítséged
(#) BigFace32 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 15, 2019 /
 
Kipróbáltam az áramkört. Működik, viszont egy baj van vele, hogy minimum fényerőn is nagyon erős. Ennek a minimum fényerőnek a harmada is elég lenne az éppencsak pislákoló szinthez. Az általam használt led kék színű volt, valamint egy ellenállás eltért a kapcsolásodtól, ez pedig a 470 ohmos, ehelyett 510-es volt (rosszat adtak a boltban Miskolcon, a 2,2 helyett 3,2-est adtak, de abból volt itthon nekem).
Gondolom a potmétert kellene nagyobb ellenállásúra cserélni.
Ezeket hogyan kell méretezni? Ha most 470 ohm, akkor 1kohm-os mondjuk pont fele akkora feszt engedne a tranzisztorra és hellyel közzel a led fél fényerőn világítana, vagy itt jön képbe a tranzisztorok jelleggörbéje? Bocsi a láma kérdésért, de ez most feldobta a kedvem, hogy működött, nem füstölt, nem robbant, nem volt semmi baj vele.
(#) proli007 válasza BigFace32 hozzászólására (») Dec 15, 2019 /
 
Hello!
- A 470 Ohm pontos értékének nincs túl nagy jelentősége, mert csak arra szolgál, hogy ha a kapásjelző 0V értéket nem ad ki csak a 3V értéket (mint egy egyáramkörös kapcsoló), akkor Ő biztosítja a 0V szintet.
- A 2,2k-val sem lőnek nyulat, mert a bázisáramot korlátozza. (3,2k ne is szokott leni, hanem 3,3k a szabványos E6-is érték) A tranzisztorok itt tulajdonképpen "kapcsolnak". Vagy is egyik vagy másik potit kapcsolják a Led-re. Nem a feszültségre szabályoznak a tranyók, hanem csak a bázisáramokat kapcsolja át a kapásjelző.
- Ha túl nagynak találod a fényerőt, akkor a poti értékét lehet növelni. De mielőtt egy kazal potit megveszel, kipróbálhatod egy mezei ellenállással is. Hiszen itt a poti mint változtatható ellenállás van bekötve, mely korlátozza a Led-en átfolyó áramot.
- Mivel én az általad használt Led-ek paramétereit nem ismerem (nyitófeszültség/áram), csak hasra ütött számítással állapítottam meg a potik értékét.
De pld. egy kék Led meglehetősen agresszíven tud világítani és sokszor a névleges (kb. 20mA-es) áramának a 1/100-ad részén is "vadul tudnak világítani". De hogy számodra mi megfeleéő és mi nem, azt csak általad végzett próbával tudod megállapítani.
(#) BigFace32 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 15, 2019 /
 
Lekötöttem a potmétert, viszont várakozással ellentétben a LED így is világít (picit gyengébben, mint amikor bent az ellenállás, de még így is brutálisan és nem igazán értem miért
(#) proli007 válasza BigFace32 hozzászólására (») Dec 16, 2019 /
 
Az oka egyszerű. A tranyót vezérlő bázisáram az emittere felé folyik le. Ha kikötöd a potit, a bázisáram akkor is átfolyik a Led-en. (Ez a PNP tranyóra vonatkozik, mert az NPN-nél a poti felé folyik le. Ott csökkenti a Led-en átfolyó áramot, nem növeli.) Ergo, növelni kell a PNP bázis-ellenállásának értékét.
(#) BigFace32 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 16, 2019 /
 
Tehát ha jól értelmeztem, a 2,2kohm-os ellenállás értékét kell növelnem ahhoz, hogy a LED ne világítson, vagy kevésbé.
(#) proli007 válasza BigFace32 hozzászólására (») Dec 16, 2019 /
 
Hello! Így van, de ez az "alap" fényerejére vonatkozik.
(#) BigFace32 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 18, 2019 /
 
Igen, azt kellene minimalizálni olyan szintre, hogy csak pislákoló legyen. Kipróbálom majd másik ellenállásokkal. Egyébként ennek értéke csak az alap fényerőt fogja változtatni, vagy ezzel együtt a maximális fényerő is csökkenni fog?
(#) proli007 válasza BigFace32 hozzászólására (») Dec 18, 2019 /
 
Nem fog a max fényerő csökkenni, mert a max fényerőnél A T2 le van zárva, és csak a T1 van nyitva. (Egyébként is csak növelni tudná a bázisáram a max fényerőt csökkenteni nem.)
(#) BigFace32 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 28, 2021 /
 
[off] Ennek hatására beiratkoztam erősáramú technikusi suliba
Mostmár tiszta sor és frankó működik a dolog.
A mostani jó kis helyzet miatt (és az új tán/vizsgarendszer miatt) pont a legrosszabbkor, de hát el kell kezdeni valahol. [off]
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2021
(#) proli007 válasza BigFace32 hozzászólására (») Márc 28, 2021 /
 
Hello! Akkor legalább lett eredménye is a próbálkozásnak. A gyakorlati foglalkozás elég érdekes lehet online módon..
(#) BigFace32 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 31, 2021 /
 
eléggé, de sok dolgot megcsinálunk szimulátorban, valamint nagyon jó tanáraink vannak és szuperül alkalmazkodtak a jelenleg kialakult helyzethez. Igazából a gyakorlatunk csak 3 hete nincs, előtte megtartották.
Következő: »»   7 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem