Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelemes kerti világítás
 
Témaindító: duplahulla, idő: Szept 27, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 8
(#) pucuka válasza Remci hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Az IP44 nem igazán kültéri használatra való. Így aztán nem csoda a kontaktusok korróziója.
(#) Massawa válasza Remci hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Hát nekem is volt a héten némi kapcsolo problémám.
Egy aránylag drága DVD lejátszonál a kétkörös tápkapcsolonak csak a fele müködött. Sajnos olyan egyedi tipus, hogy a csere kizárt. Igy szét kellett szedni kipucolni és visszaépiteni.

Kinából megérkezett egy tucat szintén kétáramkörös kapcsolo nagyon szép ON/OFF feliratokkal. Amikor beépitettem az elsöt jött a baj, mindegyik kapcsolo forditva müködik. ON-ban szakit OFF-ban kapcsol...
(#) Dexan hozzászólása Aug 6, 2018 /
 
Most kellene akkut cserélnem a kis kerti lámpánkban (600mA 1,2V Ni-MH). Szerintetek mi lenne, ha akku helyett 1F/5,5V kondit használnék? Több száz helyett több 1000 töltésciklust bírna elvileg. A szivárgási áram mondjuk nagyobb úgy tudom, de azt nem tudom, hogy annyira-e, hogy az gondot okozna.
(#) Bakman válasza Dexan hozzászólására (») Aug 6, 2018 / 1
 
A gond igazábol az, hogy amíg egy akku feszültsége viszonylag állandó, egy kondenzátoré folyamatosan csökken kisütéskor. Illetve az is kérdés, hogy az ilyen szuperkondenzátorok mennyire bírják a hőmérsékleteket, amiket kaphat. Ez utóbbi viszont katalógusadat.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2018
(#) erbe válasza Dexan hozzászólására (») Aug 6, 2018 / 1
 
1 F-os tárol 3 volton 3 amperszekundumot. Ebből a LED meghajtó Boost konverter fel tud használni ~2.2-t. Ez nem számítva a hatásfokot, 4,84 Joule (wattszekundum).
A 600 mA-h akku jó esetben tárol ~1,4 V-on 600 mAh-t. 0,8 V-ig merítve ürül ki belőle. A merítés feszültsége nem lineáris, először gyorsan esik, majd sokáig szinten tart, utána hirtelen esik tovább. Átlag ~1,2 V. Eredmény ~0,72 Wh (wattóra).
Míg a kondival világít a lámpácskád ~fél percet, az akkuval fél napot. (ezt már nem számoltam ki másodpercekre )
(#) malaci hozzászólása Jan 31, 2019 /
 
Van egy 3 LED-es, napelemes házszám lámpám.

- 3 db. 0,06W-os LED világít
- 1.2V/1300mAh AA Ni-MH-t tölt

A kevés napfény sajnos nem biztosít elég töltést.
Nyáron biztos rendben megy majd, de most nem bír ki egy egész éjszakát.

Hogyan tudnám ezt az időszakot megnyújtani?
Nagyobb napelem nem játszik, mert a lámpán nem fér el és nem is akarok kábelezgetni.

Esetleg egy plusz akku mehet bele?
Vagy egy nagyobb kell?
Más típusú?

Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) lgyk válasza malaci hozzászólására (») Jan 31, 2019 /
 
Ha lenne egy lámpa a napelem felett, akkor megszűnne a gond.

Idézet:
„Hogyan tudnám ezt az időszakot megnyújtani?”


Gyorsan kell szaladni nyugati irányba, akkor hosszabbak lesznek a nappalok.

Mivel a napelem lesz a szűk keresztmetszet, máshogy nemigen oldható meg.
(#) tothbela válasza malaci hozzászólására (») Jan 31, 2019 /
 
Nekem az erkélyen van pár darab ilyen, de ebben a borongós időben nem sokat bír. A nejem ki akarta cserélni (már csinált ilyet mert azt hitte rossz), de lebeszéltem róla, inkább bekábeleztem őket, és 0,05 rátás töltést kapnak egész télen. (6 darab lámpa, 600mAh akku, 0,05 ráta= 6X600X0,05=180mA. 5V-os telefon töltő után két darab sorbakötött 10 Ohmos ellenállás. Második telet élik most ezzel a mankóval.
(#) nedudgi válasza malaci hozzászólására (») Jan 31, 2019 /
 
A LEDekkel sorba kötött ellenállással némileg megnyújthatod a világítás idejét.
Ha nagyobb napelem, vagy kábelezés nem jöhet szóba, marad a kábelezés nélküli töltés. Fogj egy 6V zselés akkut, és amikor nem bírja ki hajnalig, töltsd fel róla az akkukat. Nagyobb kapacitású akkumulátor nem segít, a szűk keresztmetszet a napelem által generált fény. Megpróbálhatod az áthelyezést is, olyan helyre, ahol hosszabb ideig éri a napfény.
(#) malaci hozzászólása Jan 31, 2019 /
 
Sajnos máshová nem tenném.
Szigeteltük a házat, EPS tipli van a napelemes lámpa miatt, szóval a helye adott. Déli fekvés, nyáron le sem lehet majd lőni.

Egy nagyobb, előre feltöltött akku nem lehet megoldás?
Nincs akku (kis méretben) ami akár több napot is kibír és amikor süt a nap, akkor visszatölt?
Vagy azt meg nem tudná tölteni a beépített napelem(ecske)??

A mostani napelem kb. 17x4cm-es. Esetleg létezik ilyesmi méretben valami hatékonyabb napelem?
(#) jdani hozzászólása Júl 2, 2019 /
 
Üdv. Van egy jópár szolár kerti lámpám, gondom az vele, hogy mindegyik non-stop világít.
Hogy működnek ezek fotoellenállás nélkül?
Mitől kapcsolnak ki-be nappal-éjszaka?
Hibás lenne az IC?
(#) pucuka válasza jdani hozzászólására (») Júl 2, 2019 /
 
Szerinted a napelem, az mi? Fény van, napelem feszültséget ad, fény nincs feszültség sincs- A kapcsolgatást is az a négylábú bigyó végzi. (vagy nem)
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2019
(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Júl 2, 2019 /
 
Gondolom azt érzékelik, mennyi feszültség jön a napelemtől. Ha sok, akkor nappal van, ha kevés, akkor éjszaka.
(#) lallr79 hozzászólása Dec 16, 2019 /
 
Üdvözlet!
Szeretek barkácsolni, de nincs elektronikai végzettségem, meg sok tapasztalatom sem, ezért kérem, ha valaki tud, segítsen már az alábbiakban.
Adva van egy leszúrható kerti szolár lámpa, amiben egy kb. 4x4 cm felületű napelem tölt egy 100 mAh 1.2 V-os AAA akkumulátort, és van benne egy elektronika, ami többek között
sötétedéskor rákapcsolja az 1 db LED-et az akkumulátorra, ami pár órán keresztül világít is, majd nappal újra töltés. Továbbá adva van egy leszerelt fali kültéri lámpa,
ami esztétikailag szép, de már nem használom, mert egy LED-es reflektort üzemeltem be helyette. Na mármost, a fali lámpába szeretném beépíteni a szolár lámpát úgy, hogy a szolár lámpát szétszedem,
a napelem részt a tetejére építem a többi meg nyilván bőven elfér a lámpatest belsejében. Nincs is ezzel gond, csak annyi, hogy a műanyag lámpabúrán keresztül annak az egy
LED-nek a fénye alig látható, szóval több LED-et kellene csatlakoztatni, hogy legalább valami pislákoló hangulatfény legyen. Eddig a történet, itt jönnek a kérdések.
Hogyan lehetne ezt megoldani okosan?
Fel tudnék használni mondjuk négy szolárlámpát (4 napelem blokk, 4 akksi, 4 LED), de akkor ezeket valahogy egybe kellene építeni. Talán az is célszerű lenne, hogy ne 4 db
100 mAh-s akksit töltsenek, hanem mondjuk 1 db 400 mAh-s akksit (bár ilyenem nincs, csak 700-as, de talán azzal nem lenne gond, hogy nagyobb). Valamint készítenék egy kis panelt,
amibe beleraknék 4-5 db LED-et, annak a fénye már talán elég lenne. A kérdés, hogy mit, hogy kell összekötni (soros, párhuzamos). Még az merült fel bennem, hogy vajon a
vezérlő egység és a rajta levő szabályzó IC működik-e majd így, vagy ezek arra vannak kalibrálva, amire gyártották és egy ilyen átalakítástól tönkremegy? Na, ezekhez nem értek.
Magamtól azt csinálnám, hogy az eredeti lapkán, ahová be van kötve a napelem két pólusa, oda beforrasztanám a másik három napelemet, majd az akksit nagyobbra cserélném, végül
pedig az edereti led mellé raknék még 3-mat. De lehet, hogy ez így nem is működne, és nem akarok napokat eltölteni olyan dologgal, amiről egy hozzáértő előre tudja, hogy úgysem lesz jó.
A jelenlegi rendszerről semmi más technikai paramétert nem tudok (interneten láttam hasonlót, annál 0,06W teljesítményt írnak, gondolom a LED-re). Tud valaki segíteni, hogy működhet-e így, érdemes-e egyáltalán belefogni, vagy csak tönkreteszek 4 db szolár lámpát?
Az is jó, ha valaki megmondja, hogy egy ilyen esetben mit és hogy kell számolni, mert akkor utána már én is tudok kalkulálni.
Igazából a méretezés lenne a lényeg, hogy ha egy ilyen napelemhez gyárilag 100 mAh-s akksit tettek,akkor ebből gondolom lehet a napelem teljesítményére következtetni, és számolni, hogy
1 led helyett 4 led esetén mekkora akksit tud tölteni 4 db napelem.
Köszönöm előre is a segítséget!

szolar.jpg
    
(#) Bakman válasza lallr79 hozzászólására (») Dec 16, 2019 /
 
A vezérlő IC-vel lesz gond. Egy LED-et elbír, nagyobb akksit szintén (ezt annó teszteltem) de több napelemet és/vagy több LED-et már valószínűleg nem.
(#) Atis57 válasza lallr79 hozzászólására (») Dec 18, 2019 /
 
Szia!

lehet kapni a 2-3000Ft s kategoriában ,olyan napelemes lámpát ami 3V s Li akkuval működik.
Ennek van fénye is.

illetve Ali....Ebay....stb vannak panelek készen 6v 9vig nagy napelemmel.
ezekból van 3w leddel is.
(#) lallr79 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 19, 2019 /
 
Köszönöm. Gondoltam, hogy valamin elbukik a dolog
(#) lallr79 válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 19, 2019 /
 
Köszönöm. Ilyen irányba még szándékosan nem nézelődtem, mert csak meglévő anyagokból szerettem volna dolgozni, újrahasznosítani az egyébként már kidobásra ítélt cuccokat. De lehet, hogy szánok rá pár forintot, ha másképp nem megy, vagy felrakom dísznek, világítás nélkül )
(#) Atis57 válasza lallr79 hozzászólására (») Dec 19, 2019 /
 
Szia!

Ha 3-4db napelemet sorbakötnél, keresnél hozzá régebbi tranzisztorral szerelt panelt -ezt átalakitanád kissé,nagyobb akku és 2-3 db sorba .

Akkor tehetnél bele nagyobb fehér Led-t . s lenne fénye.

tehát a 10mW nem elég a 30-100mW már jobb.

Esetleg ;

3db működőképes lámpa --a Ledjei kiszedve .

Ezt sorbakötni a Led kivezetésnél s venni 1 nagyobb fehér ledet.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2019
(#) lallr79 válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 19, 2019 /
 
Hello,
Megmondom őszintén, hogy amatőr szinten vagyok az elektronikában, úgyhogy amit az első részben írtál, az kb. esélytelen a sorba kötésig értem. Nem is akarok okoskodni, de azon gondolkodom, hogy ha pl. 4 db napelemet párhuzamosan kötök, akkor ugyanolyan töltő feszültség fog érkezni az akksi irányába, mintha egy napelem lenne, csak az áram lesz nagyobb (vagy a teljesítmény), magyarul négyszer nagyobb akksit is feltölt egységnyi idő alatt. Ha a panelen levő vezérlő IC a napelemből érkező feszültség alapján kapcsolja fel/le a töltést illetve a fogyasztót, akkor a fentiek szerint elvileg neki nincs változás. Az meg, hogy a nagyobb akksira több ledet teszek (szintén párhuzamosan kötve) az IC-t szerintem szintén nem befolyásolja. De lehet rosszul gondolom az egészet
A második megoldásodra gondoltam én is, de azzal meg az a bajom, hogy megmaradna minden napelemnek a saját 100 mAh-s akksija, amik majd nem egyszerre mennek tönkre, nem egyformán használódnak és főként nem fogom tudni cserélni, mert szerintem ilyen kis teljesítményű akksit nem is lehet kapni. Ezért lenne jó a fenti megoldás, itt csak az a vezérlő IC a kérdés. Esetleg nem lehet azt valamivel kiváltani? alkonykapcsoló pl. ... vagy az IC mást is csinál (túltöltés védelem, stb...)? Nyugodtan írd meg ha hülyeségeket kérdezek, vagy írok nem veszem zokon ja, és köszi az eddigi hozzászólásokat.
(#) Atis57 válasza lallr79 hozzászólására (») Dec 19, 2019 /
 
Szia!
Az a baj ,hogy ilyennel nem kisérleteztem még --ezért 100% s választ sem fogok tudni adni.

Az akkukat nyugodtan kicserélheted 600--1000mAh ra.A napelemekből köthetsz párhuzamosan , nem tudom hányat birna el az IC .
A kimenettel van a gond nagyobb teljesitmény kellene --ez az átalakitó viszont nem fog többet tudni. 1 kép
ilyen tranzisztoroson lehetne növelni a teljesitményt/fényt.
2 kép
Ebből van/volt 3 tranzisztoros is ,azon 8-9Vig fellehetett emelni a feszültséget.(2 led sorba )
Nem probléma ,hogy nem érted --mindenki igy kezdi......
(#) Atis57 válasza lallr79 hozzászólására (») Dec 19, 2019 /
 
Szia!
Ha összegyűjtenél ismerősőktől régi szolár lámpákat
Azokból lehetne kihozni vmi megfelelőt.
ilyen kapcsolás technikával-Sajna kell vki ismerőst keriteni aki korrepetál egy kicsit ,s akkor már fog menni neked is.

Ez lenne a legjobb
4 kép
esetleg ilyen amorf napelemeseket gyűjtsél
5kép
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2019
(#) lallr79 válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 20, 2019 /
 
Köszi az infókat, tanácsokat!
Itt a második képen látható lapka tetszik. Egy ilyenből szerintem ki tudnék indulni. Gondolom valami ebay, ali, stb... oldalon lehet szerezni. A megadott paraméterek alapján jól gondolom a következőket?
1.) Ha 5-9 V napelem panelt fogad, és az én napelemem mondjuk 1.5V-os (majd megmérem), akkor mondjuk 4-6 db-ot sorba kötve kapnám meg a lapka számára megfelelő feszültség bemenetet?
2.) A 3.7V-os lithium meg azt jelenti, hogy ez a lapka 3 db 1.2V AAA akksit sorba kötve tudna tölteni?
3.) Így kapnék egy 3W-os kimenetet, és hány voltot? 1.2, vagy 3.6? Vagyis a kimenetre már több led is csatlakoztatható lenne. A led feszültség igénye 1.2V?
(#) Atis57 válasza lallr79 hozzászólására (») Dec 20, 2019 /
 
Szia!
Igen onnan kell rendelni.
1) rendben igen.

2) nem ! mert a LI cella többféle van ,de 3,2V és max4,2 V közötti a szokásos
a 3db NICD v NiMh akku azért 3x0,8=2,4V és 3X1,5=4,5V .
3) A Voltot ki kéne keresni ,mnennyi A fehér led-ek azért 3,4 Voltól működnek
de van 7, -....9V s is.! a Watt miatt több darab sorosan .
(#) lallr79 válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Szia,
Az működik, hogy a fenti amorf. Jpg képen látható típusú napelem kimenetét közvetlenül rákötöm az AAA akksira és úgy töltöm? Vagy kell vmi elektronika közé? Most a dolog többi részétől tekintsünk el. Csak az akksi töltést kérdezem. A töltő feszültség számít, annak kell nagyobbnak lenni, mint amit az akksi lead, és akkor az akksi irányába folyik az áram és tölt? Ha igen, akkor mennyivel? Az nyilván a napfénytől függ, nálam egy ilyen cella kb 1-2.5volt közötti feszültséget ad a ráeső fény függvényében. Azt hogy lehet megmérni, vagy kiszamolni, hogy mennyi áramot ad le? Az akksi névleges kapacitásának 10%-ával kell tölteni, ha jól tudom. De jó lenne jobban érteni az elméleti részt remélem azért nem kérdeztem túl nagy butaságokat. Köszi
(#) Atis57 válasza lallr79 hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Szia!
Az amorf-- egy dióda --akku általában igy.
Ha nem haladja meg a 2,5V-t akkor adiódán kb, 0,7V Schottky diodán 0,3V esik. s akkor 1 NiCd vagy NiMh cella. Az áramot rövidzárásban megméred --s annak kb 90% a. Igy kapsz egy mW-t

Mivel nyáron ritkán süti 10órán át a nap igy 10x YYmA =az akku kapacitása .
Télen meg 4óra (helyett néha 2 óra ) napsütés .
A 10% töltőáram szép , de hagyjuk. Nem ezzel számolnak.
Egy 3X4cm es napelem általában 2V és 30mA értékekkel rendelkezik.Tehát 270mAh nál többet ritkán szed össze .Ha ehhez egy 450-600mAh akkut választas , megfelelő lessz.
A Li akkus egy más témakör --de kb ugyanigy.

Ha ilyen régi napelemekkel találkozol , azokat kérd el. ----ez igy 11v és 0,25A tud.
(#) lallr79 válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 16, 2020 /
 
Szia,
Írtad az előzőben, hogy egy dióda beépítésével lehet tölteni az akksit napelemről. Kiszereltem egy diódát egy régi ledes lámpából, ami már nem kell és azt használtam fel. A napelem + kivezetésére kötöttem a diódát (úgy, hogy az áramot a napelemtől az akksi irányába engedje át), majd az akksi + végét, a napelem negatív kivezetését meg rákötöttem az akksi negatív végére. Ez így jó lesz szerinted?
Mi kell ahhoz, hogy a töltés elinduljon? feszültségtöbblet a napelem pólusain az akksihoz képest? (mekkora?)
Jelenleg a napelem benti fényviszonyok mellett kb. 2.3-2.5 V feszültséget mutat, az akksi pedig egy 200 mAh-s NiMh 1.2 V-os.
Próbálok méregetni a multiméterrel, de sose azt látom, amit gondolok, hogy látni kellene, szóval lehet, hogy az áramkör sem jó így? Azt még nem tudtam tesztelni, hogy mondjuk 8-10 óra alatt feltölti-e az akksit, mert egyrész nem sütött a nap 2 hete, másrészt kint hideg van, leszívná az akksit...
Ha tudnám, hogy így jó az áramköröm, akkor elkezdenék neki valami dobozt csinálni, vízhatlan burkolatot, stb...
Ja, áramerősséget meg nem tudok mérni, mert a multiméter ezen része meghalt.
(#) Atis57 válasza lallr79 hozzászólására (») Jan 16, 2020 /
 
Szia!
Igen ugy kéne kötni.

Az akku feszültsége 0,8--1,5V (éppen ahogy töltve van.)+ a dióda 0,3--0,7V . Ezt kell a napelemnek meghaladnia.
Ha a diodával sorbakötsz egy 1 Ohm ellenállást akkor az áramot is mérheted a voltmérővel.

Egy ceruza elemmeml ellenőrizheted a Voltmérődet , jó-e?
(#) erik001 hozzászólása Márc 10, 2021 /
 
Sziasztok
Tavaly decemberben vettem kintre napelemes kinti világítást, kiraktam reggel töltődjön egész nap, este kb. 4-5 órától világított este 11 ig. Másnap este már nem is világított, kivettem az akkumulátort belőle. 1.2V 800mAh. Feltöltöttem, másnap beraktam, 2 este láttam világítani 3. este már megint semmi. Ilyen világításból vettem 2-őt is, mind 2 ugyan ez a helyzet. Ezek ennyit bírnak? Mit lehetne vele kezdeni, hogy használható legyen?
Helyesírás javítva, fogalmazás érthetőbbre javítva.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2021
Moderátor által szerkesztve
(#) sany válasza erik001 hozzászólására (») Márc 10, 2021 /
 
Szia!
Esetleg, ha akarsz rá költeni, akkor vehetsz bele 1000 - 2000 mAh-ás 1.2V-os akkumulátort is akár. Mást nem nagyon tehetsz.
Következő: »»   5 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem