Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Síva pp1200
 
Témaindító: dpu390, idő: Dec 16, 2007
Lapozás: OK   3 / 4
(#) jerry26 hozzászólása Jan 7, 2015 /
 
Legyen kedves valaki segíteni!Egy 6ledes ppa 1200 sívám van teljesen gyári és szobában használom 8ohmos hangfalakkal!Pár napja levettem a tetejét és azt tapasztaltam,hogy azon a panelom melyeken a táp kondik vannak ahol a hűtő ventilátor kábel a panelra csatlakozik van egy kb 4x4cm-es kis panel állítva rányomva a táp kondik paneljára azon van 2db tranzisztor kicsi hűtőbordán na azok nagyon melegek sőt a l7818cv számmal jelzett tranzisztor annyira meleg,hogy a vízcsepp serceg ha hozzá ér!Mire szolgál ez a panel?Talán a ventilátor fordulatát szabályozza?A rajta lévő kondi 2db is nagyon meleg,bár nem púposodtak fel eddig!Normális dolog ez?Vagy mi baja lehet?A ventilátor működik bár 1x volt úgy,hogy nem indult el,de utánna újra indítottam a gépet és akkor már ment majd egy idő után mikor letakartam a szívó nyílást megemelkedett a fordulatszáma!Mi baja lehet?
(#) gabesz2011 válasza halasiakos hozzászólására (») Dec 10, 2018 /
 
Hali!
Nincs véletlenül rajzod a képen látható csodához? Ha jól látom ugyan azzal a végpanelal van szerelve mint a paa800-asom.
(#) ferci válasza jerry26 hozzászólására (») Dec 10, 2018 /
 
Az L7818 egy low-drop stab ic. Biztos nagy áramterhelést kap, és/vagy nagyon sok a rajta eső feszültség is. Aztán ezért izzad nagyon.
(#) TAttila77 válasza jerry26 hozzászólására (») Dec 10, 2018 /
 
Szia. A Sivád fetes, limiteres? Ha fetes akkor a végtranzisztorok meghajtói fetek TO-247-es tokkal szerelték Városi Zoltánék annó Ceglédbercelen. A lábaikat kitekerve egyet levágva kis vezetékkel kötötte be. Ezt a kis ventilátorvezérlő panelecskét a fiatalabb PPA-sokba tette be. Fetes-Limiteres kevés készűlt (azok voltak a full extrásak). Még a készítés dátumát is beleírták, legalábbis annó az én full extrásomba igen. Az előlapon belűl volt felírva filccel. ha limiteres, azt meglátod, mert a kiegészítő fotoellenállásos ledes egy tranzisztoros kis áramkört utólag kötötte be az előlapi panelen az illesztőfokozat IC-jéhez. Valahol van még nekem ilyen kis ventilátor vezérlő panelem készen. Ha jó a kis panel akkor alapon alíg jár a ventilátor, de ha meleg a végfok bordája, akkor iszonyatos erővel fúj (máramelyikben profi ventilátor kerűlt) A tiédben azért forró a tranyó mert lehet hogy baj van a ventilátorral. Azok a Sivák amelyikben golyóscsapágyas PAPST ventilátor volt azok sosem romlottak el, de amelyikben silány SUNON volt azok hamar elszálltak, ha sokot üzemeltek. A PAPST ventilátorok elég nagy áramot vettek fel, meleg is volt a meghajtó tranzisztora és a stab. IC (azt hiszem 18V-os). Elég sokat javítottam már mindenféle hibákkal. A ventilátor 18-19v-on jár, emelt tápfeszen, és egy félig kinyitott tranzisztor figyeli a hőt amit a kis trimmerekkel állítottak be.Tranyóik a két oldalon a bordán vannak. Kövesd vissza a tápját a trafóig, nincs e leszakadva a válakozó áramú vezeték,a kis panelen a graetz diódái nem zárlatosak e, kis elkók jók e. Nézegesd meg a nagy puffer kondikat is mindet mert tipus betegsége hogy kipúposodnak. Ugyanis +-95V-on járnak a végfokok és hálózati ingadozásnál pl.,ha több a feszültség mint 230V akkor a 100V-os kondik nem viselik el. Így is határon jár az egész. Nekünk volt annó három fetes-limiteres is. Nagyon jó hangjuk volt. Először ellenőrízd a ventilátort majd a tápokat. Az sem kizárt hogy a darlington szállt el. Csak azt a típust rakhatod be, mással nem fog jól működni! Már nem emlékszem mi a tipusa,valami BDX nevű volt. A képeden nem látom elolvasni. Ha fennakadtál írj (akár privátot is)megpróbálok segíteni. Nem sok időm van a fórumot lesni mostanában.Sok sikert. (Az enyémben PAPST volt és rendesen meleg volt az IC és a darlington is) Ventilátorod elindúl bekapcsoláskor??
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2018
(#) gabesz2011 válasza TAttila77 hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Szia! Már beszéltünk privátban. A képeket csak ide tudom felrakni az említett PPA 800-as siváról.
A bekapcsolásnál a Clip villanás normális?
(#) TAttila77 válasza gabesz2011 hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
A potik ill. ledek előlapi paneléről is tegyél be képet. Majd írok ahogy tudok, de ma is dolgozok. Kolbász fesztiválon hangosítok épp. Limiterre vagyok kíváncsi benne van é vagy sem. Igen ez a fetes siva. A panelekről dolgod végeztével isopropil alkohollal kis erős ecsettel mosd le a forrasztási maradványokat. Vágyhatnak neked nincs, akkor száraz kontakt spray is megteszi (kontakt WL) Emeld ki a modulokat, nézd meg hogy a beköszörűlés széle nem csípte e be a szalagkábelt.
(#) bakmor hozzászólása Dec 29, 2019 /
 
Hello mindenkinek.
Szereztem egy siva pa500 as végfokot.
Kicsit bajos és ebbe kérném a segítségeteket.
Bekapcsolás után lámpával indítva, lámpa elalszik a clipp led és a pritect világít mindkét oldalon.
Nem old a relé. Viszont a relét manuálisan benyomva mindkét oldal szépen szól.

Hol keressem a problémát? Valakinek ötlet.
(#) latyakosa válasza bakmor hozzászólására (») Dec 29, 2019 /
 
A relét mi vezérli ? Azon a panelon a kondenzátorok állapotáról mit lehet tudni ?
(#) bakmor válasza latyakosa hozzászólására (») Dec 30, 2019 /
 
Mindkét panelon külön van a védelem relé.
Elég kevés az esély arra hogy mindkét panelon egy időbe megy tönkre.
Valami közös hiba lehet.
(#) kaqkk válasza bakmor hozzászólására (») Dec 30, 2019 /
 
Nem lehet hogy a lámpa miatt csökkent tápfesz okozza a problémát ?
(#) bakmor válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 30, 2019 /
 
Sajnos nem az a baj.
Próbáltam simán indítani. Ugyan az. Minden led ég.
(#) bakmor válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 30, 2019 /
 
A két panel így néz ki.
(#) kisninja válasza bakmor hozzászólására (») Dec 30, 2019 /
 
Q11 fele milyen a nyák lemez ?
(#) bakmor válasza kisninja hozzászólására (») Dec 30, 2019 /
 
Discóba volt. A füstolaj valószínüleg felmarta a lakkot
(#) norbbie hozzászólása Ápr 2, 2020 /
 
Üdv!

Valaki találkozott már ezzel a tipussal ? Esetleg rajza lenne hozzá valakinek?
(#) Csabi626 hozzászólása Júl 12, 2020 /
 
Sziasztok, nekem egy 95 körüli gyártású PPA 800-asom van, eddig mindent kibírt, és mivel elég jól össze van rakva, nem is bántottuk soha sűrített levegőn kívül mással. Tegnap viszont olyat csinált, hogy bekapcs, és se kép, se hang, nem ment a ventilátor sem, gondoltam, nyilván bizti, vagy max. kapcsoló...
De egyik sem, túljut a villany a kapcsolón, és bemegy a toroid lemezzel leválasztott részének sarkában lévő kis relés panel irányába. Namost lehet hogy csak figyelmetlen voltam, de az itteni rajzokon nem láttam a tápegységet, vagy ezt részt, így egyelőre nem piszkáltam...
Szerintetek hogy érdemes tovább lépnem vele?
(#) habazutty válasza Csabi626 hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
Szia! Mindegyikben van lágyindítás. Lehet, hogy nem söntöli a lágyindító ellenállását a relé/triak. Előfordul, hogy beég vagy elfüstöl.
Ennek kellene utánajárni. DE vigyázz! Hálózati feszültség van ott! Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor inkább hagyd.
(#) Csabi626 válasza habazutty hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
Aha, akkor az a kis aktív elem (ha jól olvasom, BC 540B) ott a relé meg a nagy ellenállás mellett lehet hogy nem jó?
(#) Csabi626 válasza Csabi626 hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
Mondjuk a nagy ellenálláson szakadást mutat a műszer 2Mohmos állásban is, létezik hogy nagyobb lenne, vagy szakadt?
A felirata már nem olvasható...
(#) TAttila77 válasza Csabi626 hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
Bocs., hogy beleszólok.
Lehet, hogy nem jó, igen. Az ellenállást nézd át, forrasztását is. Valamint ennek a lágyindítónak a tápját. Csak egy nagyon fontos jó tanácsként említem meg neked sok éves tapasztalatból, hogy ha már javítod nézd át az összes nagy pufferelkót a nagy táp ágakban. Uggyanis tipikus eset, hogy ezek a /ma már öreg / Sivák nagy puffer elkói nem bírják. A helyzet az, hogy +-95V-on jár a végfok /1200-esek, de egy-két 800-as is/ és a 100V-os elkóik nem tolerálják az esetleges hálózati feszültség mászkálását, mert van ilyen is. Amikor a nagy pufferek kiszáradnak, kicsit kipúposodnak, még nem is biztos, hogy észre veszed, de ha a végfok meg van hajtva rendesen, nem lesz dinamikája, kevés lesz a basszusa. Én egy ilyen végfokban alapból cseráélni szoktam ezeket. Elég húzós az ára, de az ügyfeleimmel meg szokam előre beszélni.
Bocs. csak eszembe jutott ez a fontos tipikus Siva betegség.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2020
(#) habazutty válasza Csabi626 hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
Gyanús, hogy az elégett. Nem valószínű, hogy 2 Mohm legyen...

Hátha TAttila77 emlékszik, hogy milyen szokott benne lenni.
Én 220 Ohm/10 W környékén próbálkoznék.
Azért érdemes szétnézni, hogy csak az szállt-e el.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2020
(#) habazutty válasza TAttila77 hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
Szia! Hogyan szoktad ezeket átnézni?
Ugyan már nincs PA erősítőm, csak érdekel. Volt PPA800-asom. Nálam volt vagy 15 évig és biztos már mikor vettem is volt legalább 10. Én nem vettem észre rajta semmit. Mondjuk nem is piszkáltam. A kondik nem voltak púposak (nagy, kék Made in USA kondik voltak benne).

Szóval csak kíváncsiságképpen.

Mod.: találtam képet róla!
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2020

IMG_2135.JPG
    
(#) TAttila77 válasza Csabi626 hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
Némejikben 47 ohm/10W szokott a lágyindítóban lenni legtöbb esetben. Valószínű eléghetett. Ha a végfok meghibásodik /bármelyik oldala/ akkor ég el ez az ellenállás, mert elenged a relé a trafó nagy szekunderoldali terhelésére /zárlatos végtranyók/. De van, hogy a tápban a nagy Graetz megy zárlatba és attól is elég a lágyindító.
(#) TAttila77 válasza habazutty hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
Szemmel Többnyire azok szoktak megmihálylani, amikben több, 6-8, vagy mégtöbb /főleg 2400-es Siva/ fekete 10000u/100V elkók figyelnek. a tetejüket nézem és azonnal meglátom, amúgy teljesen síma kell legyen. a fekete takaró műanyag korongocska alatt picit fel szokott púposodni, van hogy már egyik-másik réges rég kifújta az olajat. Na ha egyetlen egyet is púposnak vélek, gondolkodás nélkűl az összeset cserélem, nem cicózok. komoly energiák szaladgálnak és rángatják a végfokot, ha nem tökéletes a táp, oda az egész. Amúgyis Városi Zoltánék kicsit alá méretezték a trafókat, ugyanis 1200W folyamatos terheléshez az összes 1200-esbe csak 1050w-os toroid kerűlt, főleg az utóbi fiatalokba és a fetes-limiteres egyedikbe. /nekem utóbbi volt/
Ceglégbercelen ahol készűltek a hangerőszabályzó/szimm. illesztő panel mögött a fém házra mindíg alkoholos filccel felírták mikor készűlt a produktum. nézd meg és lehet meglátod az évjáratot. Ha látod.
(#) Csabi626 válasza TAttila77 hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
Az elkók már tutira csereérettek, bár szemmel még tényleg nem látható rajtuk elváltozás, viszont néha tényleg "furcsábban" szólt mint amit tőle megszoktunk.
Olyan rajzotok nincs véletlenül, amin ez a rész is meglenne, tehát mondjuk a kapcsolótól a plusz-mínusz tápokig?
Apropó, ha csak a sönt ment ki, akkor attól még indulnia kellett volna, nem, csak nagyobbat rántott volna a hálózaton... Vagy ez más rendszerű?
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2020
(#) TAttila77 válasza Csabi626 hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
Javításkor tessék egy olyan 100-as hálózati izzót a bizti(k) helyére betenni, de én pl. 150W-os pálcika halogént teszek addig be. jobb ilyen halogének végein forrasztható az érintkező, drótot oda és mehet be a bizti helyére. Jóműködő végfokkal nem világíthat az izzó a bizti helyén!
(#) Csabi626 válasza TAttila77 hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
Elég a hátul lévő, kívülről cserélhető valamelyik bizti helyére izzót tenni?
(#) TAttila77 válasza Csabi626 hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
Rajzot sose adták ki, vissza kell szépen rajzolni. Nem kis dolog, de követtem már el többször ilyet fény koromban.
Végfokot kiveheted, kikötheted, figyeld meg mi hova van kötve, fotózd le, rajzold le, és ki lehet venni, külön foglalkozz vele, súrold meg, tisztogasd meg. A pufferekre, meg köss olyan 10k/2-5W-okat kisűtőnek, mert, ha matatsz a ketyerében és egy szerszámmal kisütöd a puffereket, a szerszámod is oda lesz a pi..., meg mellesleg olyat, de olyat talál szólni, hogy két napig se hallasz lehet. Így külön a táppal foglalkozz addig, míg nem jó. Egy teljesen hétköznapi szimmetrikus tápja van, kivéve az 1600, 2400-esek tápjait.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2020
(#) Csabi626 válasza TAttila77 hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
Ismerős, mert jártam már úgy, csak nem erősítő, hanem defibrillátor kondival
(#) TAttila77 válasza Csabi626 hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
Na olyat meg én nem láttam még.
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem