Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kompakt fénycső bekötése
 
Témaindító: balazsbotond, idő: Márc 14, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 10
(#) VIM válasza VIM hozzászólására (») Jan 10, 2020 /
 
Lenne még egy kérdésem hozzád, hogy ha az elektronikus előtéttel működő fénycső helyett egy Osram IT8G 7.6W led substitube star csövet tennénk akkor hogyan változna a bekötés?
(#) VIM hozzászólása Jan 10, 2020 /
 
Ez a bekötés így helyes volna?
(#) jenki hozzászólása Jan 17, 2020 /
 
Sziasztok. Tudnátok nekem egy bekötési rajzot küldeni a képen látható 4 pines 11 w kompakt fénycsőhöz? A trafó hagyományos, nem elektronikus. Köszönöm.
(#) Tomi111 válasza jenki hozzászólására (») Jan 17, 2020 / 1
 
Szia!
Csatoltam képet. Ehhez kell külön gyújtó!
(#) jenki válasza Tomi111 hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Köszönöm szépen a gyors választ.
(#) Tomi111 válasza VIM hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Szia! Ez a bekötés a hagyományos (vasmagos, magnetikus) fojtók esetén kell. Elektronikushoz nem hiszem, hogy jó lesz. Milyen az az Osram IT8G led cső? Nem találtam róla semmit.
Megmondom őszintén, én az elektronikus előtétet kivenném, és csak direktben kötnék be led csövet. Nem hiszem, hogy ahány féle elektronikus előtét van, azzal minddel kompatibilis lenne egy típusú led cső, de ilyenem nem volt. Hagyományos fojtóra már tettem led csövet, az tökéletesen működik. Elektronikus előtétre nem tenném be a ledet. Nem kockáztatnám meg a cső tönkretételét, drága ahhoz. De talán írnak mások is, akik már találkoztak ilyennel - elektronikus előtét - led cső párossal. ( egyet hallottam egyik havertól, neki tönkrement a led cső egyből, mikor betette az elektronikushoz, de nem tudom, hozzá való cső volt-e. Utána szétszedte a csövet, eldurran benne a graetz az elején)
(#) VIM válasza Tomi111 hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Szia! Bátorkodtam feltételezni, hogy a gyártók nem csinálnak különböző megoldásokat ebből a szempontból. Az EM már 18'-ban leközölte erről a rajzokat. Belátható, hogy a LED-es cső akkor is működni fog ha a fojtó benn marad az áramkörben legfeljebb nem lesz áramkorlátozó hatása a nála kisebb teljesítmény igényű LED csőre. A plusz patron megvétele ehhez a LED csőhöz a régi glimmes helyére jó üzleti fogás a gyártó részéről, amiről kiderült, hogy csak egy üvegbizti szerű rövidzárat tartalmaz. azt ugye a legegyszerűbben úgy lehet csinálni a meglévő, immár nem szükséges fénycső gyújtóból, hogy a búráját levéve tekerünk egyet-kettőt a benne lévő kondenzátoron vagy glimmen és kész.
Az elektronikus előtét kiiktatása is egyszerű (jobb rajzot nem találtam). Az előtét betápját (a rajz alapján) az 1 és 4 pontokra kell bekötni a 2-3 pontokat pedig összekötni és kész. A LED cső egyik végében rövidzár található és az a felirat vagy megkülönböztetés nélküli végén van. Ebből kifolyólag belátható, hogy így a LED csövet bármelyik végével fordítva betéve azt az átalakított armatúra foglalatokba, nem okoz problémát a működésben.
Ha nem akar valaki bajlódni armatúra szereléssel, vesz egy LED csövet és beköti a feliratos vagy megjelölt végén lévő két kivezetést egy csokiba és ráköti a 230V-t és világít (a másik vége potenciálmentes marad).
(#) Tomi111 válasza VIM hozzászólására (») Jan 18, 2020 /
 
Szia!
Hagyományos fojtó általában benn maradhat, áthidalni sem kell. Amit én vettem pl. V-tac márkájú led csövet, ahhoz volt rövidzár a gyújtó helyére, de nem biztosíték volt benne, hanem csak egy darab dróttal átkötve.
Elektronikus előtét sok féle van - sokféle bekötéssel. Pl. csatoltam egy képet egy 2×18W (T8) előtét bekötéséről. Ennél nem tudom elképzelni, hogy csak simán betéve a két led csövet, működni fog. Eleve a felhasználó nem tudja, milyen előtét van a lámpában. 2 csöves 58W-os előtéttel már találkoztam 3 féle bekötéssel: Volt, amelyiken 8 csatlakozó( a két cső teljesen külön) volt a két csőhöz, volt, amelyiken 7 és volt 5 vezetékes is.( a két csőhöz). 100%, hogy csak ezeket kikötve működik a led cső.
(#) VIM válasza Tomi111 hozzászólására (») Jan 18, 2020 /
 
Már most én is könnyen beszélek róla, mert szimultán kellett segítséget nyújtani az unokaöcsinek ebben a témában. Mondtam neki, hogy fizetem a LED csövet ha tönkremenne az általam közölt bekötési mód miatt. Ő előzőleg beletette egy rossz elektronikus előtéttel ellátott fénycső helyére a LEDeset, szerencsére az előtét húzta a rövidebbet de már az is hibás volt, mert az már a fénycsöveket hamar tönkretette. Mondtam neki, hogy talán annak a gyújtó (PTC) része volt a hibás és emiatt mentek tönkre a csőben az izzószálak, ezért Ő vett bele egy LED csövet. Kidobattam vele az előtétet és az említett bekötésről küldtem neki a rajzot, hogy úgy kösse be. A lényeg, hogy jó lett úgy a bekötés amire rákérdeztem Tőled csak szerettem volna egy megerősítést egy kívülállótól aki szerintem jártasabb nálam ebben témában. Köszönöm.
(#) Lótúró hozzászólása Márc 29, 2020 /
 
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem. Szeretnék építeni egy 55w-os kompakt fénycsöves lámpát. 2g11 es foglalattal. Milyen előtétre van hozzá szükségem, meg lehet e oldani gyújtópatron nélkül és hordozhatóra szerném építeni, vagyis az is érdekel, felcserélhető e a fázis és a 0. Ehhez kellene egy könnyen értelmezhető rajz. Előre is köszönöm a választ.
(#) Tomi111 válasza Lótúró hozzászólására (») Márc 30, 2020 /
 
Szia!
Csatoltam egy képet a bekötésről. A neten láttam ilyet előtétet (nem engedi az weblap címét beilleszteni). Akár más márkájú is jó, de ócskát ne vegyél! (olyan kell, ami előfűti a csövet bekapcsoláskor 1-1,5 mp-ig, nem abban a pillanatban világít - ettől hamarabb tönkremegy a cső) Osram, Philips biztos jó. A 230V-os bekötést nem rajzoltam rá, de értelemszerűen a középső a védőföld, a két szélső a fázis és a nulla, (felcserélhető).

Osram.JPG
    
(#) Lótúró válasza Tomi111 hozzászólására (») Márc 30, 2020 /
 
Köszönöm a segítséget!
(#) Gafly válasza Tomi111 hozzászólására (») Márc 30, 2020 /
 
Idézet:
„nem engedi az weblap címét beilleszteni”

Azt én sem értem, hogy miért vannak itt "büntiben".
(#) solymi11 hozzászólása Ápr 3, 2020 /
 
Sziasztok
Tudnátok nekem segíteni fénycső bekötéssel kapcsolatban?
Hagyományos folytó, gyújtó használatával belehet indítani ezt a 2 érintkezős csövet? És ha nem, mi kellene hozzá? Előre is köszönöm a válaszokat.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2020
(#) Janszi válasza solymi11 hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Üdv
Az 4 érintkezős,mert ott a fűtőszál benne mindkét oldalon.tehát a foglalattól eltekintve hagyományos cső.
(#) usane válasza Janszi hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
A leírás szerint nem az.
1 single pin, double ended, instant start.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2020
(#) user1914 válasza usane hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Hi!
És a körgyűrű, valamint a középső érintkező között nem tudod mérni a fűtőszálat?
Üdv. M.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2020
(#) Janszi válasza usane hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Ide csak egy képet posztolt solymi11,azon meg ott van a fűtőszál,és látszik is a 2x2 pin.
De a mai világban bármi előfordulhat
(#) usane válasza Janszi hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Akárhogy nézem elég fura alakja van, hogy fűtőszál legyen. Ám láttam már normál fénycsőfoglalato CCFL csövet is.

solymi: CCFL meghajtó kell hozzá. Azt nem tudom a HCFL előtétek mit szólnak hozzá.
(#) usane válasza user1914 hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Én semmit nem tudok mérni. Solymi11 kérdezte.
Én csak használtam a googlet
(#) usane válasza Janszi hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Kinagyítva az nem fűtőszál csak egy darab fém.
Csak infónak. Ez egy normál foglalatos cső CCFL létére.
(#) user1914 válasza usane hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Hi!
Bocsi, most nézem rossz mellé fűztem a kérdést.
De itt van amire gondoltam foglalatvég.Link a csövéghez
Ez valóban más.
Üdv. M.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2020
(#) usane válasza user1914 hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Végül is én is tévedhetek, csak a leírásból tippeltem.
A képen a csatlakozó végén látszik valami forrasztásféle, de a fűtőszál meg nem fűtőszálnak látszik. Leírás alapján CCFL-nek mondanám, de ha lehet mérni a végén valamit az lehet nem ártana.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2020
(#) solymi11 hozzászólása Ápr 4, 2020 /
 
Sziasztok
Köszönöm a segítségeteket. Mértem a végét de nincs átvezetése a két vége között. A képen lévő fehér végperem műanyag!
Én nagyfesz gyújtást találtam megoldásnak csak sajnos nem tudom, hogy mi lehet a belsejében arról nem találtam még semmit
Gyáriban is 2féle van folyamatos gyujtású és időzített leálású gyujtással. Ebből is vajon melyik lenne jó? :|
Köszönöm
(#) didyman válasza solymi11 hozzászólására (») Ápr 24, 2020 / 1
 
Hány wattos a cső és milyen átmérőjű, hosszú? A gyújtó, ami a képen van, leállós LSI nátrium/fémhalogénlámpa gyújtója. Begyújt bármilyen más gázkisülésűt is, azért alkalmas ehhez a csőhöz. Hagyományosan nem tudod gyújtani, mivel a katódok két-két lába össze van kötve és egy kivezetéssel kihozva, mindenképpen kell az LSI, vagy más soros gyújtó (nem árt, ha illeszkedik a teljesítménye, a nagyobb teljesítményűek nagyobb energiát pumpálnak gyújtás során a csőbe és a katódok erózióját ez igencsak fokozza, vagy akár le sem állnak). Esetleg menne Tungsram S400 vagy S410-es párhuzamossal is, ha találsz bontva, de az nem leállós (ahogy az Unitor sem). A leállós lényege az, hogy ha nem gyújt be a cső, akkor nem kínozza a fojtót és saját magát halálba. Az LSI-ben egy időzítős, feszültségérzékelős tirisztoros szaggató van, ez egy trafón keresztül ültet rá gyújtáshoz elegendő feszültséget a fojtóról érkezőre.
Még egy apróság. Ne hívjuk fűtőszálnak a katódot, mert nem az. Elektroncsöveknél sem keverjük össze a kettőt. A katódokat nem fűtjük üzem közben, mert az emisszió tartja ezeket megfelelő hőmérsékleten. Előfűteni szoktuk, hogy az emisszió könnyebben, alacsonyabb feszültségen beinduljon, ne dobja le magáról az emissziós masszát.
(#) guccsi hozzászólása Ápr 24, 2020 /
 
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni a következőkben:
Egy projekthez szeretnék beüzemelni egy
"Kompakt fénycső 36W/UV-C 2G11 4pin FD-L Germicid Ge/Tungsram" -et.
És kinéztem hozzá ezt az előtétet, vagy ballaszt, nemtudom minek nevezik, teljesen új vagyok a témában.
Ez az előtét:
Előtét elektronikus 2x36w PC TEC T8 - Tridonic - 87500259
megfelelne a fénycsőhöz?
Elvileg a fénycső típusa FD-L, a ballasz pedig TC-L, ez jelenthet gondot?
Ha jó lenne, a gyakorlatban annyi lesz, hogy egyik oldalra rákötöm az "áramot", másikra meg a fénycső foglalatot? Esetleg ha valaki tudna, abban is nyújthana segítséget.
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) guccsi hozzászólása Ápr 24, 2020 /
 
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni a következőkben:
Egy projekthez szeretnék beüzemelni egy
"Kompakt fénycső 36W/UV-C 2G11 4pin FD-L Germicid Ge/Tungsram" -et.
És kinéztem hozzá ezt az előtétet, vagy ballaszt, nemtudom minek nevezik, teljesen új vagyok a témában.
Ez az előtét:
Előtét elektronikus 2x36w PC TEC T8 - Tridonic - 87500259
megfelelne a fénycsőhöz?
Elvileg a fénycső típusa FD-L, a ballasz pedig TC-L, ez jelenthet gondot?
Ha jó lenne, a gyakorlatban annyi lesz, hogy egyik oldalra rákötöm az "áramot", másikra meg a fénycső foglalatot? Esetleg ha valaki tudna, abban is nyújthana segítséget.
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) didyman válasza guccsi hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /
 
Nem lesz jó. Hogyan lenne, ha az előtét két, T8-as csőhöz való, neked meg egy, FD-L kompakt csöved van? Nem a teljesítmény alapján lesz kompatibilis a kettő. És egy csövet a legtöbb, több csöves elektronikus előtétre nem köthetsz. Nem tudom linkelni, mert tiltott szövegrészt tartalmaz (csak tudnám, mi az), de ezt a típust keresd például: Osram QTP-OPTIMAL 1x18-40 Ennek a kompatibilitási listájában szerepel az FD-L 36 W.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2020
(#) guccsi válasza didyman hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /
 
Kedves Didyman!
Tudom, nagy kérés lenne, de esetleg a ledison . hu -n tudnál ajánlani onnan, ami raktáron van? Nagyon nagy segítség lenne, mivel teljesem nem ez a szakterületem.
Köszönettel: Dávid
(#) didyman válasza guccsi hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /
 
Nem könnyű keresni ott. :-/ Raktáron nincs, de 7-14 napra ez például: https://www.ledison.hu/elotet-elektronikus-1x36w-pc-pro-tcl-tridonic-12242
Következő: »»   8 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem