Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   155 / 191
(#) Alkotó válasza Gulacsi989838 hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
Esetleg megmutatod azt a forrást, amiben írottan is látható ez a 150 EUR értékhatár? Ezzel kapcsolatban csak mendemondákról hallani. Én már több vásárlásomat is csak a NAV vizsgálat után kaptam meg, ahol nekem kellett az értéket igazolnom számlákkal, és ők egyértelműen 22 EUR értékhatárt mondtak nekem a mentesség korlátjának.
(#) synergy válasza Gulacsi989838 hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
Majd számolj be róla, hogy milyen használat közben. Ránézésre, és ismerve a weller termékeket, nem fogsz csalódni benne. Én Ipari Lr21 WSP80 és WTA50 pákákat használok, WS50 és WS80 állomásokkal. Sőt még kattogós (tcp) pákát is, mert sok tartozék van hozzá. Nem a legolcsóbb típus, de ha vigyázol rá, örök élet.
(#) Gulacsi989838 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 12, 2020 / 1
 
A NAV hivatalos oldaláról. Amiről te beszélsz az a teljes Vám és Áfa mentesség, de ez esetben még ha rá is számolnák a 27%-os Áfát akkoris csak 7035-Ft. De az előző képemen láthatod, hogy adóztam a termék után és ha kiszámlolod akkor az adó összege pontosan az állomás és a szállítási költség 27%-a és amit te küldtél ott is jelzik több pontban, hogy nem lesz többlet költség, valamint a futár cég is jelezte felém a vissza igazoló email-ben.
(#) Gulacsi989838 válasza synergy hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
Biztosan beszámolok majd, mert nem nagyon találni róla seholsem egy értelmes beszámolót. Bent mi is egy WS81 analóg állomást használunk, de itthon nem használom annyit, hogy 100-110 ezer forintot adjak érte. Viszont ha ilyen nagy összegben gondolkoznék akkor biztosan nem a WS81-et választanám mert fél-háromnegyed óra használat után számomra már kellemetlenül meleg a páka nyele.
Egy Fahrenheit 28013-at akartam rendelni eredetileg (postával együtt azt hiszem 28000 körül volt) amit meg is rendeltem de valami azt súgta mondjam vissza.. Na és milyen jól tettem, egy órán belül rá is akadtam erre.
(#) cupika97 hozzászólása Jan 12, 2020 /
 
Sziasztok. Szeretnék renndelni kombinált forrasztóállomást keletről. Van valakinek bevált levegő/sima forrasztóállomás? Ilyesmit vennék.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2020
(#) Alkotó válasza Gulacsi989838 hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
Nagyon köszönöm, remek kis összefoglaló. Végre világos és konkrét adatokat látok.
Esetleg tudod melyik hivatalos dokumentumban lehetne ellenőrizni a leírtakat?
(#) Gulacsi989838 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
Mármint mire gondolsz?
(#) Janszi válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
(#) Gulacsi989838 hozzászólása Jan 12, 2020 /
 
Ha erre gondoltál akkor meg kaptad a választ, egyébként én is a NAV oldaláról másoltam.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2020
(#) Alkotó válasza Janszi hozzászólására (») Jan 13, 2020 /
 
Köszönöm, tökéletes.
(#) Bojtossapka válasza semetka hozzászólására (») Jan 24, 2020 /
 
Szia, nekem az alábbi hőlégfúvóm van, már jó pár éve megvan, az egyedüli hátránya a nem standard fúvókakialakítás ezért ezt nem is javaslom ha spéci fejeket szeretnél rátenni mondjuk BGA-hoz.
A mérete és hangja miatt mindenképp előnyös a nagy pumpások helyett, arról nem is beszélve 50-60 ezer alatt nem kapsz olyat ami verné ezeket a kis csodákat.
http://www.lapanthera.hu/termekek/proskit_ss969bmeleglevegos_forras...-p909/
Nemrégiben átalakítottam, hogy BGA-hoz is használható legyen, kapott egy erősebb ventilátort (jóval nehezebb volt találni mint elsőre gondoltam), szilikonnal kitöltöttem minden kis légrést, és kihoztam a mágneskapcsolót, hogy kézzel is ki be lehessen kapcsolni.

FIGYELEM!: Ne állítsd a hőmérsékletet használat közben, vagy irányítsd máshová a forrólevegőt míg beáll az új hőmérsékletre, az enyém hajlamos 30-40 °C-ot is túllőni, ha emelem a hőmérsékletet, érzékeny alkatrészeknél ez gond lehet.

Amit te linkeltél az nagyon gyenge, 500-700W-ot tűzd ki minimumnak és ne kombó állomást vegyél, ha valamelyik fele tönkremegy, csak a helyet foglalja az asztalon.

Itt van kettő amit én vennék a helyedben, de Atten vagy Yihua márkákból is találsz olcsón:
http://www.hqelektronika.hu/termekek/sold-kd858-analog-holegfuvo-al...-kd858
http://www.hqelektronika.hu/termekek/sold-kd852-digitalis-holegfuvo...-kd852
(#) Johnny0004 válasza Bojtossapka hozzászólására (») Jan 25, 2020 /
 
Üdv! Én vettem egy fejet, és építettem hozzá állomást, de olyan olcsók szinte semmi értelme szenvedni vele, csak kihívásból, meg kíváncsiságból csináltam. Beledobtam egy ronda PC táp házába (abból van sok), PIC vezérli, LCD kijelző, encoder.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2020
(#) Gulacsi989838 hozzászólása Jan 25, 2020 / 2
 
Sziasztok!
Végre megérkezett a Weller WE1010 állomás egyenesen Amerikából, az amiről nemrégiben beszéltem!
Többen féltetek a Vám és Áfa költségtől, de mint köztudott volt hogy 150€ összérték alatt nincs vámköltség, így ettől nem tartottam. Viszont abban nem voltam 100%-ig biztos, hogy nem rakják rá a vámon a 27%-os Áfát, de csütörtökön megérkezett és egy forintot sem kellett pluszba fizetni, tehát igaz volt a weboldal állítása, miszerint semmilyen utólagos többletköltség nem terheli a vevőt, illetve az én sejtésem is miszerint a számlán szereplő adó az, az itthoni adó összegét tartalmazza.

Tehát aki még eddig nem csapott le rá, annak nyugodtan ajánlom hogy tegye meg és ne féljen a többletköltségektől!
Még mindig él a kuponkód, amit a linkelt weboldalon az állomás képei között találtok. Aki nem találna annak itt van > (WELLER35)
A kódot kétszer kell be írni és úgy lesz fele annyi az ára mint itthon!
Bővebben: Link

Aki pedig lemaradt volna, hogy miről is van szó annak röviden elmondom:
Szerettem volna egy minőségi állomást, de kissé sajnáltam érte 60000 forintot fizetni és a zsebem sem nagyon engedte, ezért elkezdtem keresgélni külföldi oldalakon és rá találtam erre. Láttam ezt a kupon kódot amit a kosár fül alatt, az adatok megadása után kell be írni. Bírtam egyszer, de még úgy is 40 párezer forint körül volt és próba szerencse alapon be írtam mégegyszer és így kijött 30584 forintra a vége! Harmadjára már nem engedi, ne is próbáljátok.. (Tapasztalat )

Igaz, hogy amerikai szabvány, ezért 120V-os transzformátort tartalmaz aminek nincsen 230 voltos csatlakozási pontja, így ezt kénytelen mindenki kicserélni egy normál 230/24 voltos transzformátorra ami szerintem a legtöbb hobbistának akad otthon, de ha mégsem akkor is olcsón hozzá lehet jutni és még így is nagyon olcsón meg lehet úszni! Viszont az állomás hálózati csatlakozója normál "PC-s" táp csatlakozó, szóval ezzel nem kell bajlódni.
A benne lévő transzformátor méretei: Hosszúság: 8cm, Szélesség: 6,5cm, Magasság: 5,7cm.Az új transzformátor szélességben maximum fél centivel lehet nagyobb, hosszúságra és magasságra kB 1-1 centivel lehet nagyobb.
Ugyanitt eredeti Weller 120/23V 60Hz trafó és amerikai típusú tápkábel eladó!



Magáról az állomásról még nem tudok véleményt írni, mivel csak jövő héten kapja meg az új trafót. De addig össze dobok valami forrasztásra kész nyákot és remélhetőleg jövő hétvégére meglesz a teszt!
Magát az állomást elég nehéz szétszedni, konkrétan legalább fél óra volt, hogy ne törjek el semmit, de sikerült!
Viszont a páka nagyon kompakt méretű és jól kézre áll. A pákatartó minőségi, bár furcsállom, hogy 6 lyuk van rajta, de csak 3 lyukba férnek bele a hegyek.

Remélem tudtam ezzel az infóval segíteni pár emberen akinek szűkös a zsebe, az itthoni árakhoz mérten!


Szép estét!
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2020
(#) Ge Lee válasza Gulacsi989838 hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Jó az az ár, de nekem az a páka nagyon nagynak tűnik, méretre nem kisebb mint a kattogós vagy a WSP80. A Weller kínálatából nekem a WP80 tetszik, az nincs ott hasonlóan kedvező árban?
Most nézem, nincs, az majd 3x annyiba kerül... Csak maga a csupasz páka is drágább.
(#) Egri Frédi válasza Gulacsi989838 hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Ekkora helyre egy ilyen teljesítményű toroid röhögve befér ...
(#) ronin75 válasza Gulacsi989838 hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Szerintem ez sem egy elvetélt ötlet:
"esetleg kiprobálni, hogy mit szol a vezérlöelektronika egy sima egyenáramhoz (24-30 V). Ha belül nem triackal vagy tirisztorral kapcsolnak, akkor elvben mehet. Ha meg megy, akkor egy egyszerü 24-voltos DC kapcsitáp is megteszi"
Forrás: Bővebben: Link
(#) Massawa válasza ronin75 hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Sajnos Weller a korábbi modellekben szinte kivétel nélkül triacot használt a kapcsolásra, igy kicsi az esélye annak, hogy itt nem ugy van. Akkor meg sajnos nem jo a kapcsitáp.
(#) Bakman válasza ronin75 hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Triak van benne. EEVBlog, YouTube: 3:45-nél.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Ebben is akkor az a kökorszaki ASIC van mint a korábbi WSP80-ban kiégészitve a display modullal.

Wsp80
(#) Gulacsi989838 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Hosszúságra valóban kissé nagynak tűnik, de csak azért mert a vezeték törésgátló indokolatlanul nagyra sikeredett, de egyébként nekem nagyon jól kézre áll! Azért más méreteiben igencsak el törpül a kattogós mellett!
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Végignézve a filmet, hát néha égnek áll a hajam a müszaki megoldások miatt. Még rá merik irni, hogy "Designed and Engineered in Germany". Remélem nem valamilyen inasiskola végzös munkája volt. Azt ha egy kicsi kinai csinálta volna a lábait a mocsárba logatva az egész világ erröl dumált volna.
A trafo egy siralom, hogyan lehet ilyen drotot ahhoz használni. Már azon látszik, hogy sporoltak ahol csak lehetett ( amerikai skotok?)
A biztositékot is csak a hülyegyerek rakhatja a trafo kimenetére. ( a panelon még elmenne, de ugy ahogy ezt megoldották a hülyeség iskolapéldája. A videon látni az eredményét.
A 3. dolog meg a földelés. Azt simán átkötik a hálozatrol ( zöld drot) a trafo magjára majd onnan a pákára. Ipari környezetben ( központok) egy ilyen megoldás egyböl kiveri a biztit, mert egyáltalán nem biztos, hogy a hálozati föld azonos a technologiai földdel, igy elég hozzáérni valamihez a pákával és már áll a bál.

Hiába a remek páka meg a szép vezérlö, ha ilyen alapvetö dolgok tönkreteszik az egész berendezést. (S mindez egy méregdrága márkanévvel takargatva).
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2020
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Idézet:
„Designed and Engineered in Germany”
Mára ennek is inkább nosztalgikus, mint valódi értéke van.
(#) Gulacsi989838 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Sajnos hallottam én is, hogy a Weller manapság adott le a minőségből. De mint régebben is említettem nem professzionális felhasználásra kell, de annál azért többet forrasztok, hogy beérjem egy olcsó vacakkal. Bár a mondás azt tartja, hogy nem mindig a drágább a jobb, de remélem a név valamelyest tükrözi a minőséget. A megfelelő védelem pedig ki lesz alakítva rajta, ez így nekem sem igazán tetszik.
(#) Alkotó hozzászólása Jan 26, 2020 /
 
Olyan érzésem van néha, mintha fontos körülmény lenne a páka a mérete (kicsisége). Nem a hegyre gondolok, hanem magára a pákára. Gondolom -mert én ilyet nem csinálok- a teljes műszakban való forrasztgatásnál lehet annak jelentősége milyen súlyú és méretű egy páka, de hobbi szinten ennek én nem adnék nagy előnyt.
Ici-pici mákszemeknél (SMD) valóban kell egy hegyes-hegy, de a mögötte lévő mondjuk 50W-os Solomon is teljesen jó lehet.
De nem csak ilyen alkatrészek vannak. A normál huzallábas alkatrészeknél az említett 50 W már nem is elég minden esetben. Konkrétan a napokban akartam huzallábas puffereket (2200 µF/63V, D18 és 1 mm-es huzalláb) beforrasztani kétoldalas-furatgalvános panelon. Akármilyen hőfokon is próbáltam az 50W-ossal (maximumon), nem csúszott át az ón a top oldalra. Alul megolvadt rendesen, de a láb elvezetett annyi hőt, hogy a másik oldalra már nem futott át az ón. Ezért szégyenszemre elővettem egy öreg, klasszikus hálózati pákát (80W-os), amivel már könnyedén és megbízhatóan létre tudtam hozni a kívánt hőbeviteli mennyiséget és sebességet. Ennek kb. 10 mm-es vörösréz rúdból van a "hegye", kopaszon, minden bevonat nélkül, tehát ezt kapargatni kell hogy elfusson rajta az ón.
Tehát van ahová a kicsi páka kell, de van ahová az használhatatlan. Ezért célszerű úgy belőni az igényeket, hogy az képes legyen a várható helyeken elvárás szerint teljesíteni.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 26, 2020 / 2
 
Idézet:
„Olyan érzésem van néha, mintha fontos körülmény lenne a páka a mérete”
Kicsit olyan ez a dolog, mint annó az SSD. Leültél egy olyan gép elé és ezután minden HDD-s gépet csigának éreztél. Az én meglátásom szerint számít a méret. Minél közelebb van a kezedhez a páka hegye, amelyik a konkrét munkát végzi, annál könnyebb vele szépen és jól forrasztani. Lehet a hobbit taknyolással és forrasztással is mívelni.
Idézet:
„A normál huzallábas alkatrészeknél az említett 50 W már nem is elég minden esetben.”
Ez is egy érdekes kérdés. Közvetlen fűtésű pákával (JBC, Metcal) és megfelelő méretű heggyel nagy valószínűséggel nem lett volna gond. Aki forraszt SMD és nagy THT alkatrészeket, kénytelen felkészülni a feladatra több pákával/pákaheggyel. Ez nem hobbi/profi kérdés.
(#) ronin75 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Komplex témakör ez. Szerintem a pákahegy-pákateljesítmény-feladat összetevőknek kell stimmelnie. Lehet, hogy elég lenne az 50 W is, ha azt a megfelelő pákahegy át tudja adni az adott feladat soràn. A kis hegyeknek nincs hőtömege, hiába van mögötte jópár W.
(Múltkor a kollégám rácsodálkozott, hogy 3 ceruzaelemmel, 8-10 W-tal is milyen jól lehet forrasztani. (Elemes páka.) Igen, egy 0.22 vezetéket fél centi hosszon leónozni.)

Izlésekről és méretekről meg nem érdemes vitatkozni.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2020
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Úgy ahogy írod, igenis számít a méret, még akkor is ha nem nonstop napi 8 órában fogja az ember azt a nyelet. Ráadásul nálam a teljesítmény is épp fordítva van. Az Ersa jóval rövidebb, jóval vékonyabb mint a seprűnyél méretű solomon, mégsem csak 50W-os hanem 80. És mivel a táp/fűtőbetét ellenállása azaz a fűtőáram aránya is más, a hőelvonás/utánfűtés is más arányú, azaz a jóval kisebb pákával nem csak sokkal kényelmesebb dolgozni, de könnyebb is, a nagyobb felületeken is ahol nagy hőelvonás van. Persze ez annak nem fog feltűnni akinek a kezében még nem volt ilyen, nem szenvedett a solomonnal meg a kattogós wellerrel a nagyítóüveg alatt, meg olyan helyeken készülékek belsejében ahol még a kicsivel épp elférek, a nagyot meg oda sem tudom fordítani a forrasztás helyéhez, meg összevissza égetem vele az ott futó kábeleket.
(#) Egri Frédi válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Egy kis plusz folyasztószer csodákra képes !
(#) Alkotó válasza ronin75 hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Egyetértek, éppen így okoskodtam én is. Nekem a mellékelt fotón lévő a legnagyobb hegyem Éppen belefér a hüvelybe, és felirat szerint 48 W-os a páka. A hőfok -amit nem tudok pontosan mérni- de maximumon kb. 450°C-t ígér a leírás. Ebben a fokozatban kb. 2 másodpercre áll le a fűtés, és utána kb. 5 másodpercig fűt ciklikusan (műhelyben kb. 10°C). Szándékosan nem is tisztogattam meg a fotó kedvéért, mert így látszik mennyire égett rá a gyanta. Ez így nem tudott kellő meleget produkálni, ezért kellett elővennem egy nagyobb pákát.
Ez a páka nekem eddig megfelelt. Kacérkodtam már szakosabb egység vásárlásával, de még nem volt nyomós érvem hozzá. Arra a heti néhány óra forrasztgatásra nem éreztem indokoltnak a beruházást.
(#) Alkotó válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Így van. Használtam is azt, amit Attila86-tól lehetett korábban kisebb mennyiségben vásárolni. Ez egy nagyon jó anyag, pl. egy 0,6W-os ellenállás beforrassztása gyerekjáték vele (és minden egyéb alkatrésznél is prímán bevált).
Következő: »»   155 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem