Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » H-híd hiba
 
Témaindító: mspike, idő: Jan 30, 2006
Lapozás: OK   9 / 11
(#) nem válasza ferci hozzászólására (») Jan 22, 2020 /
 
Sziasztok ismét!

Fercitől sok tanácsot kaptam, és megyek is rajtuk végig sorban, de most ismét a nyilvánossághoz fordulok (több szem többet lát), hátha van ötlet a FET-jeim furcsa viselkedésére.
(Kiprpóbáltam alacsonyabb frekvenciára hangolva is az áramkört ferci javaslatása, és valószínűleg jobbis lesz úgy, de sajnos ez a FET gate jelenség ugyanúgy fenn áll 60kHz-en, mint 100kHz-en, ezért most itt a 100kHz-es esetről közlöm a gate szkóp-képeket, mert azokat mentettem le).

A csatolt képek sorban:
- A H híd két alsó FET-jének gate-jén mért jel, ha a kimeneten tekercs van
- A H híd két felső FET-jének gate-jén mért jel, ha a kimeneten tekercs van
- A H híd egyik ágának alsó(piros) és felső(sárga) FET-jének gate-jén mért jel, ha a kimeneten tekecs van
- A H híd egyik ágának alsó(piros) és felső(sárga) FET-jének gate-jén mért jel, ha a kimeneten ohmikus terhelés van --> érdekes, hogy itt sem szép négyszög van, hanem van a jelben egy "lépcső", ami nem tudom, hogy micsoda.
(minden jelet a GND-hez képest mérek)

Elég fura, keresztbenyitás nincs, de elég nagy túllövések vannak a gate-eken, illetve ez a lépcső egyelőre nekem rejtély. Tettem minden gate és source közé 1kOhmot, hátha segít, de nem.

Minden tippet, tanácsot köszönök!
Ádám
(#) Bakman válasza nem hozzászólására (») Jan 22, 2020 / 1
 
A lépcsőzést lehet, hogy a Gate meghajtó okozza, a fena tudja pontosan, mi van benne.

A kondenzátornak nem a tekerccsel párhuzamosan kellene lennie? Pár hasonló rajzon úgy szerepel. Ez csak gyenge tipp, nem ismerem az ilyen áramköröket. Az is kérdés, hogy az ilyen jellegű áramköröket lehet-e normálisan tesztelni próbapanelen. Itt már nagyon számíthatnak az átmeneti ellenállások, amelyeket a csatlakozási pontok okozhatnak.
(#) nem válasza Bakman hozzászólására (») Jan 22, 2020 /
 
Ez a kondi a tekerccsel együtt egy LC rezonátor tank, aminek az a lényege, hogy egy adott frekin berezonál és jóval nagyobb amplitúdóra is felmegy mint amennyi a betáp. Én pl itt a megépített tesztáramkörömben 1VCD-s betápból "csinálok" Vpp=10V-os szinuszt.

A dugdosós panel lehet baj, ebben igazad lehet... lassan muszály lesz NYÁKot építenem, hogy jobban lássam a helyzetet, csak előtte még szeretnék kiküszöbölni egyéb lehetséges hibákat.

Kösz!
(#) ktamas66 válasza nem hozzászólására (») Jan 22, 2020 / 1
 
Milyen FET-et használsz pontosan? Lehet annak kapacitásai okozzák.
(#) nem válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 22, 2020 /
 
IRF540N. A total gate charge 94nC, az sok? Ezze a meghajtó IC-vel azért elég izmos FET-eket lehet megküldeni elvileg... illetve mi a magyarázata szerinted, hogy ohmikus kimeneti terhelésnél ugyanez nem okoz gondot?
(#) voodoo válasza nem hozzászólására (») Jan 22, 2020 /
 
Szia!

Kösd már le egy pillanatra mind 4 fet gate-jét, és ellenőrizzük le, milyen jelet produkál simán csak az IC mind a 4 kimenet? Csatolj képet. Muszáj a legelején keresni. Lehet valamelyik kimenet meg van szakadva.
(#) ktamas66 válasza nem hozzászólására (») Jan 22, 2020 / 1
 
Inkább a G-D kapacitás miatt. Ohmikus terhelésnél nem alakul ki rezgés.
(#) proba válasza voodoo hozzászólására (») Jan 22, 2020 /
 
Gondolom, ha a gate-t leköti, nem lesz kimenő jel, ha nincs kimenő jel, a felső fetnek nincs tápfeszültség a vezérléshez. A másik, ez egy 600V os IC biztosan szereti ez a 12V-ot?
"VB when the bootstrap FET is on 13,7V min" nem biztos hogy jót jelent jelen alkalmazásban.
(#) nem válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
Több irányból kaptam azt az intelmet, hogy felejtsem el a 100kHz-es FET hidat "dugdosós" panelen, úgyhogy összedobok egy SMD NYÁK-ot és akkor elvileg ezek a problémák megszűnhetnek. De szerintem jó helyen tapogatózol, a FET-ekben ott vannak a kapacitások, és mivel a vezetékeknek van valamennyi rejtett induktivitása (lehet, hogy nem ez a megfelelő kifejezés), simán alakulhatnak ki ilyen lengések, főleg iylen frekin. Köszi a tippet, jelentkezem, ha megvan a NYÁK.
(#) nem válasza voodoo hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
Szia!

A kimenetekkel nincs gond magukban (képet csatolom), de köszönöm a tippedet!
(#) asch válasza nem hozzászólására (») Jan 23, 2020 / 1
 
A be-tápvonalat mérted már, hogy milyen rezgések vannak rajta? Az eredeti kapcsolási rajzon nem látszik, hogy milyen fajta tápod van. Meg mondtad, hogy külön tápon van a logika és a H-híd, de ezt nem mutatja a kapcsolási rajz. Tehát úgy tűnik, hogy nem az van a rajzon, mint amit építettél, így nagyon vaktában tapogatózik mindenki. A vezérlő csip kimenetét is jó lenne látni.

A H-híd power tápján nem látszik, hogy lenne kondenzátor, pedig ott jelennek meg a visszacsapó feszültségek. Ha belül 10V-ig felmegy a feszültség, akkor az a tápon is megjlenik, mert a FET-ben van parazita dióda - legalábbis a rajzon... Egy szó mint száz, mindenképpen rá kell mérni a tápra.

A lépcső görbéje nekem kicsit hasonlít egy ellenálláson át kisülő kondenzátorra. Úgy, hogy közben a 0 pontod is görbül egy kicsit a folyamat közben, azért nem teljesen olyan. Méréskor a szonda GND-jét hová kötöd? Ha az nem a lehető legközelebb van az alkatrészhez, akkor plusz zajokat is belemérsz.

Nem lehet, hogy amikor elszálltak a FET-ek, akkor olyan alkatrészek is tönkrementek, amiket nem cseréltél? Esetleg fura hibamódokkal működnek?
(#) nem válasza asch hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
Szia!

Jogos a megfigyelés, kiindultam egy rajzból (amit az első kommentemben be is tettem), de azóta mindenféle tanácsok alapján (melyket részben itt kaptam, részben privát üziben) alakítgattam. Most a híd külön labortáprólmegy és van rajta C-L-C szűrés (2.2µF - 47uH - 2.2uF)
És igen, a híd tápon is mérek csúnya rezgéseket, izőben pont ott, ahol a gate jelen is vannak a parák.

A vezérlő IC kimenetein ugyanazokat a jeleket mérem, mint a gate-eken, talán egy kicsit kisebb túllövéssel.

A szkóp 0-ját a panelen elég messze mértem a hídtól, ez is lehet gond. De azt biztos, hogy a gate-eken a zavar jelen van, mert időben megegyezően rákerül a kimenetre (azaz a tekercsre) is (amit viszont közvelten a kimenetnél mérek, azaz nem pusztán mérési hiba, a zavar tényleg benne vana rendszerben.

Az alkatrészeket cseréltem, a vezérlő IC-t is, miután tüzijáték lett a kapcsolásból.

Szerintem az a fő baj, hogy "dugdosós" panelen van implementálva a kapcsolás, és hosszú vezetékek vanak, meg sok csatlakozási pont, úgyhogy most csinálok egy SMD NYÁK-ot és meglátjuk mi lesz.

Köszönöm!
(#) Janszi válasza nem hozzászólására (») Jan 23, 2020 / 1
 
Üdv,
lehet hogy pont erre gondolsz,ez valamilyen kapcsitáp,pont 3 éves,ne kérdezz többet,mert nem emlékszem többre,de ki lehet kompenzálni,én Spafi és Skori ötletelését találtam meg valamilyen fórumon.
Amúgy nem minden alkalommal egyforma ha látod.
(#) nem válasza Janszi hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
Köszönöm!
(#) szsrobert válasza nem hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
Lehet plusz energia, tulterheli az alkatreszeket.Mobiltolteni NE555, 1 Irf540 is eleg. A lapos tekercs es a kis kapacitasu kondi gyanus.
(#) ferci válasza nem hozzászólására (») Jan 23, 2020 / 1
 
Ha kész lesz a nyákos verziód és feljebb mész a tekercs induktivitással, lejjebb az IC frekivel, stb., a szűrő kondikat is növeld meg. Elkó is mehet oda pluszban, alacsony ESR, 105° legalább...
Egész más lesz.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2020
(#) mateatek hozzászólása Máj 9, 2021 /
 
Üdvözlet.

Adott egy H híd, a skiccen lévő kapcsolás alapján. A meghajtó négyszögjelet egy mikrokontroller szolgáltatja.
A problémám az lenne vele, hogy csak maga a H híd elég jól fogyaszt. Minél nagyobb a frekvencia, annál jobban. Ez gondolom abból eredhet, hogy átkapcsoláskor a FET-ek egybe nyitnak és rántanak egy hatalmasat a tápon.
Milyen kapcsolási technikával lehetne ezt kiküszöbölni. A meghajtó négyszögjel az adott, ott nincsen lehetőség a módosításra. A TC428 egy duál FET-driver, amiben egy invertáló és egy nem invertáló driver van.

Köszönöm.

IMG_1189.JPG
    
(#) wbt válasza mateatek hozzászólására (») Máj 9, 2021 /
 
Valami ilyen megoldás jó lehet...

deadtime.jpg
    
(#) mateatek válasza wbt hozzászólására (») Máj 10, 2021 /
 
Köszi. Ez jó lehet. Kár, hogy ehhez már nem 2, hanem 4 FET-driver kell.
(#) Peter65 válasza mateatek hozzászólására (») Máj 10, 2021 /
 
A fetek gate körében is be lehet állítani eltérő be- és kikapcsolási időket. Akár egy dióda és ellenállás felhasználásával, mint ezen a képen is látható.
(#) mateatek válasza Peter65 hozzászólására (») Máj 10, 2021 /
 
Igazából nem az a célom, hogy egyszerű legyen az áramkör, hanem az, hogy az átkapcsolás nagyon gyors legyen.
Egybenyitás egyértelműen lassítja. Ha a gate-ekre ellenállást teszek, az szerintem megint lassú lesz.
(#) compozit válasza mateatek hozzászólására (») Máj 10, 2021 /
 
Mekkora frekvenciával akarod járatni ezt hidat?
(#) mateatek válasza compozit hozzászólására (») Máj 11, 2021 /
 
A frekvencia nem nagy, 20 kHz körül lenne a maximum. Az átkapcsolásnak kellene gyorsnak lenni. Azaz nem lassabbnak, mint egy 60-80 uH-s tekercs τ-ja.
(#) compozit válasza mateatek hozzászólására (») Máj 11, 2021 /
 
Milyen FET-eket tettél a hídba?
Már az is baj, hogy meghajtó ic 5V-on már nagyobb késleltetési idővel bír. Esetleg próbáld ki, hogy a meghajtó ic-t 12 V-ról járatod. A híd meg marad 5V-on.
Mit jelent a tekercsnél a " kis T " ? Időállandó? Miért lényeges ez?
(#) mateatek válasza compozit hozzászólására (») Máj 11, 2021 /
 
Idézet:
„Mit jelent a tekercsnél a " kis T " ? Időállandó? Miért lényeges ez?”


Nem T, hanem tau. Nem kapcsolhat át több idő alatt, mint amennyi idő alatt a tekercsben megszűnik az áram. Az összenyitás lassította a tekercs ki-átkapcsolását.
Most egyenlőre megpróbálom 4 darab driverrel és a deadtime-generátorral.
A FET-ek AO3400 és AO3401, 2-2 párhuzamosan fogva, tehát összesen 8 darab FET van a hídban.
(#) compozit válasza mateatek hozzászólására (») Máj 11, 2021 /
 
A tekercsben nem fog megszűnni az áram, a tekercs egy energiatároló.

Ennek a taunak nincs sok jelentősége. Egy tekercs úgy működik, hogy egyik irányban feszültséget kötünk rá, akkor kialakul benne egy fluxus. ( indukció, Tesla ). Ehhez a tekercs kivitelétől függően tartozik egy áram a bekapcsolási idő végén. Ez egy energia jellegű mennyiség, egy pillanat alatt nem lehet felépíteni és nem lehet eltüntetni sem. Ha megszakítod az áramkört, akkor a tekercsben felhalmozott mágneses energia a megszakítás helyén villamos ív formájában épül le. Ha a tekercset a megszakítás helyett rövidrezárod, akkor annak árama a tau szerint fog exponenciálisan lecsökkenni. Ez egy jó hosszú folyamat, mert a tau=L/R időállandó többnyire sokkal magasabb " periódusidőt " ad, mint ami 20 kHz-ből adódik.
Ha a tekercset nem megszakítod, nem rövidrezárod, hanem megfordítod rajta a feszültség polaritását, akkor a tekercsben tárolt energia gyorsabban épül le, mint ha rövidrezárod. Egy átlagos tekercsben egy teljes híd meghatás esetében a tau időállandónak nagyon kevés jelentősége van.
Mi az, amit akarsz csinálni? Kellenének adatok, mert így nem tudunk segíteni.
Egyébként, a kinézett FET típusról ( meg a többi LLC FET-ről ) tudni kell, hogy sokkal lassabban kapcsolnak be-, meg ki 5V-on, mint 10V gate-source feszültségen. Ennek a FET-nek a sebességi adatai is 10 V-ra vannak csak megadva.
(#) mateatek válasza compozit hozzászólására (») Máj 11, 2021 /
 
A tau időállandója nagyobb periódus időt ad, mint 20 kHz, sokkal, de az elején nagyon gyorsan csökken, csak a végén nyúlik el. Ha az átkapcsolás lassabb, mint az elején a hirtelen csökkenés, akkor az nekem nem jó, mert a FET folyatja az áramot a tekercsben a meredek szakaszban. Pont akkor, amikor a legtöbb infó van benne.
Amúgy fémdetektorban lesz az áramkör. Ez miatt is egyenlőre problémás az 5 voltnál magasabb feszültség. De persze, ha csak úgy lehet megoldani, akkor úgy lesz.
De egyenlőre még a deadtime generátor sincsen meg és így még meg sem tudtam nézni, hogy úgy mit mutat a kapcsolás.
(#) compozit válasza mateatek hozzászólására (») Máj 11, 2021 /
 
A tekercs árama csak akkor kezd csökkenni, ha a FET kezd zárásba menni. Ilyenkor a vele sorosan kapcsolt FET diódája fogja tovább vezetni a tekercs áramát és az nem fog gyorsan csökkenni. Ugyanolyan meredekséggel fog csökkenni, mint ahogy az előzőekben felépült az árama. Ilyenkor úgy működik, mint egy buck konverter. ( Egy tranyó, egy dióda )

A DT-val nem kellene foglalkoznod, a D osztályú erősítőkben ez még 200 kHz-en sem okoz gondot.

Sajnos továbbra sem értem, hogy mi akar ez lenni. A működést írd le, hogy mit kellene csinálnia.
(#) mateatek válasza compozit hozzászólására (») Máj 11, 2021 /
 
Idézet:
„A DT-val nem kellene foglalkoznod, a D osztályú erősítőkben ez még 200 kHz-en sem okoz gondot”


Sajnos, egybenyitnak. 5 kHz-en 25 milliamper, 10 kHz-en 50 milliamper a híd saját fogyasztása. 20 kHz-en meg sem mertem mérni, mert ott már langyosodnak a FET-ek. Úgy, hogy semmi nincsen a hídba kötve. Tehát egybe nyitnak a FET-ek. Ha a négyszög jelet egy 5 méteres kábelt közbeiktatva teszem rá a driverre, akkor még inkább jelentkezik a probléma.

Ez egy négyszögjellel hajtott fémdetektor lenne, kiegyenlített tekercselrendezéssel, ha minden buktatóján és hiányosságomon átrágom magamat. A működési elve gyakorlatilag olyasmi mint a fémdetektoroknál a PI elv, csak itt az ellen-fázisú meghajtás és a kiegyenlített fej még belevisz a dologba pár változót.
(#) compozit válasza mateatek hozzászólására (») Máj 11, 2021 /
 
Tehát 250 mW a veszteség 10 kHz-en. Na és? 20 kHz-en meg fél watt lesz. Kell némi hűtöborda rájuk. ( ha már lesz a híd kimenetén terhelés is )
Az 5 méteres kábel már nagyon komoly problémákat okozhat, valószínű, hogy a driverek bemenetén már minden van, csak nem négyszög. Akkor a gate-en levő feszültség sem négyszög lesz, esetleg analóg üzemben mennek a tranyók, stb.
Nem értek a fémkeresőkhöz, de azt el tudom mondani, hogy mit csinál egy tekercs egy híd kimenetén, de nem akarom megérteni, hogy mitől lesz ebből fémkereső.
Következő: »»   9 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem