Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   212 / 245
(#) Patópali válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 2, 2020 / 1
 
Szia!
Ebben nincs sugárfordítás. A csőhelyzetet kell beállítani mechanikus forgatással.
Üdv.
(#) Delinsky válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
Róla van szó!

f204.jpg
    
(#) Delinsky válasza pucuka hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
Ezek azsinórok vannak hozzá.
(#) Ge Lee válasza Delinsky hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
Ezt én tudom, mivel egyszer már leírtad. A kábelekről kellett volna kép. A két alul lévő BNC hüvelyek valamelyikébe kell dugnod a kábelt, abba amelyik csatornával éppen mérni szeretnél (A vagy B). Ha pedig mindkettővel szeretnél egyszerre ahhoz 2db egyforma kábelt (osztós mérőfejet) kellett volna kapnod az eladótól.
A szkóp kipróbálásához kellene valami jelforma, jobb híján egy trafó kisfeszültségű (pl. 12V vagy 24V) szekunder szinuszjele. Ha elsőre nem azt látod az ernyőn amit szeretnél, esetleg semmit, holott minden kapcsoló megfelelő állásban van, az nem a véletlen műve lesz, hanem az évtizedeké (oxidáció, kopás, rugóerő csökkenés) vagyis a kontakthibáké. Ha ez a szkóp valami csoda folytán tökéletesen működne akkor használni kell, ha nem, akkor én azzal kezdeném hogy kicserélném az előlapi BNC aljzatokat, valamint valahogy megpróbálnám rendbe tenni a forgókapcsolókat, mert pont olyat ami benne van sehol nem fogsz már kapni.
(#) pucuka válasza Delinsky hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
Ez egy elektronkapcsolóval kétsugarasított oszcilloszkóp. Az elektronkapcsoló üzemmódját (CHOP, ALT, YA+YB) jelű gombokkal kapcsolhatod. A CHOP a lassabb jelek vizsgálatánál hasznos, az ALT pedig a gyorsabb jeleknél. Az YA+YB gyakorlatilg egysugarasítja a szkópodat, összeadva a két Y bemenet jelét.
A két Y bemenetre mérőfej való. A mérőfejek kompenzálását, beállítását a jobb felső oldalon levő banán aljzatból kijövő impulzus segítségével állíthatod be úgy, hogy a képernyőn szép, túllövésmenetes impulzust állítasz be, mérőfejen levő hangolási lehetőség finom állításával.
Fontos! A BNC -be soha ne dugj semmi drótot, gémkapcsot, csak mérőfej, vagy más mérővezeték BNC csatlakozóját, mert a csatlakozó könnyen kontakthibás lesz.
(#) kadarist válasza Delinsky hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
A hosszú szonda mérőfejről hiányzik a test csipesz. Így kellene kinéznie.
(#) Ge Lee válasza Delinsky hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
A bal oldali az csak egy árnyékolt kábel, hangfrekis mérésekre talán még jó lehet. A jobb oldali az egy osztós mérőfej, elég viharvertnek látszik, mintha hiányozna belőle az átkapcsoló műanyag pöcke, illetve a kábeldarab is a krokodilcsipesszel együtt.
(#) pucuka válasza Delinsky hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
A hosszú szonda (1 - 10 osztású átkapcsolóval) nyakán mintha látnék egy kis pöcköt, arra kellene forrasztani egy rövid, hajlékony krokodilcsipeszes drótot, gondolom azért tört le, mert merev volt.
A másik árnyékol mérőfej csak alacsony frekvenciákon használható a nagy önkapacitása miatt, vagy a szinkronjel hozzávezetéséhez (már ha szükséges), elsőre elég lesz a saját belső szinkronja.
Mindenesetre jegyezz elő egy mérőfej vásárlást, nem szükséges túl sokat költeni rá, a legegyszerűbb is megfelel.
(#) cszoli hozzászólása Feb 8, 2020 /
 
Üdvözletem mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni egy C1-94 orosz oszcilloszkóppal kapcsolatosan. Lelkes amatőrként már kétszer végigolvastam a fórumot. A javaslatoknak megfelelően a puffer kondik cseréjén túl vagyok, megvan a +5V, a +12/-12V, a 100V és a 200V, de a ks-csövön semmi fény sincs. Még nem raktam össze a nagyfesz. mérő előtétet, multiméter diódavizsgálóval ellenőriztem a diódákat, tranzisztorokat és a nyák folytonosságát. Eközben mértem rá a mellékletben szereplő Д1005A ( 4KV, 0.05A, 125mW )nagyfeszültségű diódákra,Bővebben: Link de se diódavizsgáló, se ellenállásmérő állásban, egyik irányból sem mutatottak semmilyen értéket, gyakorlatilag szakadást tapasztaltam. Ezért kiszereltem őket, mert nem zártam ki a nyák hiba lehetőségét, de ugyan úgy nem mértem semmit. Eddig úgy gondoltam, hogy egy diódát állapotát meg tudom mérni, állapítani, de ott fogtam gyanút, hogy egyszerre mind a kettő kukának néz ki. ( hacsak ezek normál módszerrel nem mérhetőek ) Kérdésem az lenne, hogy én mérem rosszul, vagy ha nem, hazai beszerzésből mivel pótolhatom?
Az esetleges segítséget előre is köszönöm!
(#) Ge Lee válasza cszoli hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
A konkrét diódákat nem ismerem, de úgy általánosságban a nagyfeszültségű diódákat nem tudod a multiméter diódavizsgálójával kimérni, mivel néhány V a nyitófeszültségük. A legegyszerűbben úgy tudod megmérni őket, hogy fogsz egy 9V-os elemet, nyitóirányban sorba kötöd vele a diódát és feszültséget mérsz a végén. Ha a műszer kb. 3-4V feszültséget mutat nyitóirányban, záróirányban pedig semmit, akkor jó a dióda. A 3-4V úgy lesz, hogy 5-6V esik a diódán a 9V-ból. Általában ilyen 6-6,5V körüli nyitófeszültségük van.
(#) cszoli hozzászólása Feb 8, 2020 /
 
Üdvözletem!
Tetézném, újabb kéréssel fordulnék hozzátok. Egy műhely felszámolása során jutott hozzám a mellékelt szkóp. Mivel kontakthibák jelentkeztek nála elvittem Trubiánszky Úrhoz. Elkeserített, mert a készüléken se kívül, sem pedig belül azonosító nem szerepel, így dokumentáció nélkül nem vállalta a javítást. De nem maradtam szkóp nélkül mert a sarokból elővett egy EMG-1563-ast amit ő alakított át, a csövek helyére fet-ket rakott, az AUTO üzemmódot korszerűsítette és még a táp részébe is változást eszközölt, így az alap 10MHz-esből 30MHz-est csinált. Meg is vásároltam tőle, így az ismeretlen évek óta be sem volt kapcsolva.
Sajnos ezzel is problémák vannak, a stabilitás poti elfáradt és a kijelzés fényereje is változik. Az átalakításnak köszönhetően a készülék csak külső megjelenésében hasonlít az alap készülékhez, így hozzányúlni nem merek, minden dokumentáció a mesternél van, belenyúlni így nem akarok, mert ha valamit elrontok, a tanulópénzt csúnyán meg fogja velem fizettetni. Most ott tartok, hogy van nálam 3 db készülék (a fent említett C1-94-el együtt ), de egyik sem jó.
Abban kérném a segítségeteket, hogy ezt a neve nincs szerkezetet nem ismeri-e fel valamelyikőtök, vagy a gyártójára nem utal-e a kialakítása. Az szinte 100%, hogy magyar termék, jó pár Remix-es alkatrész van benne, illetve a doboz kialakítása nagyon hasonlít egy Híradástechnika KTSZ által gyártott termékhez, de a net-es keresésében így sem jártam eredménnyel. Természetesen a szervizdoksijára lenne szükségem.
A segítségeteket előre is köszönöm!
(#) cszoli válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
Üdvözöllek!
Köszönöm a gyors választ, így már értem, hogy miért mértem azt amit. Rég volt már, hogy az oroszt műveltették velem, de igazad van, az adatlapon szerepel az 5V. Összerakom a javasolt elrendezést és tesztelem őket. De azért fenntartanám a kérdésemet, ha mégis hibásak, mivel pótolhatom őket?
De addig is köszönöm szépen!
(#) Ge Lee válasza cszoli hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
Meg kell nézni az adatlapját (fesz, áram határadatok és sebesség), és keresni annak megfelelőt. Én a TME-nél vettem legutóbb ilyesmit, DD1400 a típusa, ez éppen 14kV/20mA/150ns.
(#) cszoli válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
Köszönöm, megnézem.
(#) ferci válasza cszoli hozzászólására (») Feb 9, 2020 /
 
Ahogy írta Ge Lee, 5 volt a nyitófesz, tehát egy soros piros led+1 kohm és 6-7 voltról már kezd világítani, ha jól kötöd be - teszteltem..
(#) cszoli válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 9, 2020 /
 
Szia!
Köszönöm a tanácsodat, megmértem a diódákat és jónak bizonyultak, 7V nyitó irányban, szakadás a másik irányból. Most már ezt is tudom. Egyébként nem sajnálom, hogy szétszereltem, mert amúgy is átkondizom, mert találtam a kis panelon egy cinnel félig befolyt forrszemet. A szépséghibája az egésznek, hogy kiszereléskor a "kiváló" minőségű nyák-ról a forrasztás során levált egy pár forrszem, így csinálhatok újat.
A délelőtt folyamán orosz oldalakon nézelődtem " c1-94 осциллограф " címszóval ( gondolom más típusoknál is hasonló eredményt lehet elérni ) és találtam egy fórumot Bővebben: Link, ahol a fordító segítségével egészen jól érthető leírást adtak a szkóp működéséről, amit mellékelek. Le kellett mentenem doc. formába, mert a fordítást nem engedte.
Még egyszer köszönöm neked és nem különben " fercinek " a segítségeteket.
(#) elektroncso válasza cszoli hozzászólására (») Feb 9, 2020 /
 
Szerintem házi készítésű, valaki (jó eséllyel valamelyik szép emlékű műszergyárunk mérnöke) rakta össze, az is lehet, hogy a hazahordott "selejtes" alkatrészekből.
(#) cszoli válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 9, 2020 /
 
Szia!
Elkeserítettél. Akkor nem lesz lelki ismeretfurdalásom ha csak úgy beletúrok.
Köszi!
(#) elektroncso válasza cszoli hozzászólására (») Feb 9, 2020 /
 
Én összehasonlítanám valamelyik hasonló tudású korabeli géppel, jó eséllyel valamennyire egyezik a rajza. A korra könnyen tippelhetsz az alkatrészek gyártási korából.
(#) Delinsky hozzászólása Feb 20, 2020 /
 
Sziasztok! Létezik, hogy egy mérőfej rossz? Milyen hibája lehet?
(#) pucuka válasza Delinsky hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Miért ne létezne. A kiskapacitású mérőkábel egy nagyon érzékeny alkatrész. A középső ere egy műanyag csőben fut, ami vékony ellenállás huzalból van cikk cakk alakban hajtogatva, a minél kisebb kapacitás miatt. Ha ez el-, megtörik, már "el is romlott", ráadásul gyakorlatilag javíthatatlan.
(#) Ge Lee válasza Delinsky hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Milyen hibája van? Megméred az árnékolását a csipesztől a BNC külsejéig, annak közel rövidzárnak kell lennie. Utána megméred a belső eret, az típustól gyártótól függően ilyen 100 ohm körül van, átkapcsolva 1:10-re meg 9Mohm.
(#) nagym6 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Ismerős a jelenség az EMG mérőfejeknél. Kábelvégnél hajlításnál rendszeresen törött, állandóan javítani kellett, nem volt egyszerű.
(#) kleinie hozzászólása Feb 28, 2020 /
 
Sziasztok!

Sikerült beszereznem egy Hameg 204-es oszcilloszkópot. A hirdetéshez felrakott képen látszott egy szép négyszögjel, le is boltoltuk, tegnap megérkezett hozzám, mikor bekapcsoltam szomorúan kellett tapasztalnom, hogy semmi nem jelenik meg a képernyőn. Letöltöttem hozzá az angol nyelvű használati utasítást, az alapján próbáltam a sugarat a képernyőre csalni, de semmi nem jelenik meg. Mérőcsúcsok még nincsenek, azt külön rendeltem meg, mert nem volt hozzá. Hogyan tudnám kideríteni, hogy mi lehet a probléma? Van rajta 2 LED "Overscan" felirattal, a leírás szerint ez azt jelzi, hogy a sugár képernyőn kívülre esik, vagy felül, vagy alul. Nálam ez mindkettő folyamatosan világít.
(#) laci_w válasza kleinie hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Szia,

ha a bemeneteken nincs jel, és gondolom anélkül próbáltad akkor lehet még beállítás is. Postán kaptad meg a szkópot? Lehet szállításkor kicsit kapott. Próbáld a bemeneti osztókat kicsit megtekergetni, illetve a Level kapcsolót nyomd be (auto trigger). Ha így sem jelenik meg sugár és a Ledek továbbra is világítanak akkor esélyes, hogy a trigger nem indul, de előfordulhat persze más kontakthiba is.
(#) pucuka válasza kleinie hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Ahogy laci_w kolléga mondja, lehet beállítási gond is. Ha külső trigger állásban, vagy a trigger szint nem megfelelő helyre van tekerve, vagy egyáltalán nincs bemenőjel, előfordulhat, hogy nem látod az alapvonalat. Legjobb, ha a belső trigger állásban az auto üzemmódot használod.
Ideiglenesen készíthetsz is egy "mérőkábelt" BNC - másik végén nyitott koax , vagy BNC koax kábelből, és akkor a bemenetre adhatod a hitelesítő generátor jelét.
A koax aljzatokba véletlenül se dugj drótot, vagy gémkapcsot, mert ezze tönkre teheted, és a későbbiekben kontakt hibákkal küzdhetsz.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2020
(#) nagym6 válasza kleinie hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Esetleg a "TRIG." állítva "LINE" helyzetre, és a "TIMEBASE" időalap "10ms/cm" helyzetre, akkor elvileg mindenképpen kellene valamilyen vonalnak látszani. Fókusz és fényerő legyen próbálgatva.
(#) lacusska hozzászólása Feb 28, 2020 /
 
Kedves Fórumozók!
Segitségeteket kérem a kövtkezőkr:. van egy HT szöv. gyártámányu TV MODULSCOPE -om Tipusa TR4358/H.005 ennek a müszernek két féle változatát ismerem, az egyik ben az Y fiók egy egysugaras erősitő, míg a másik változatban pedig ( Tipus: Dual trace unit TR4755/Q045) egy chopperes kétsugarasitással müködő egység van. az egysugaras egységnek valamit a hozzájuk tartozó Indicator unit (ez a képcsöves egység ) Tipusa TR4755/Q045 valamit az X unit (TR4752/Q009) ez az utóbbi tartalmazza a fürészgenerátort és a hozzátartozó eltéritést. A gondom az hogy ez a kétsugarasitással is biró egység hibás, és földön égen eddig nem sikerült találnom valakit akinek lenne legalább egy fotó erejéig egy kapcsolási rajza a kétsugaras Y egységről, vagy esetleg egy eladó egysugaras Y egység. Abban kérem a segitségeteket hogy ha valaki tud rajzot vagy eladó fiókot kérem értesítsem, szeretném zt a müszert használni, megjavitani de rajz nélkül közel lehetetlen. szives segitségeteket előre is megköszönöm. Ha valakinek az egysugarassal szerelt szkópról kelene ajz azt szivesen rendelkezésre bocsájtom.
(#) nagym6 válasza lacusska hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
TR4353 itt van.Nem ezt kerested, de hátha hasonló, esetleg segít valamennyit.
(#) lacusska válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Kdves nagym6! köszönöm a szivességedet, sikerült nekem is megszereznem a TR4353 doksiját, de az Y fiók nem is hasonlit a 4358 ra, valami eléggé cifra kapcsolás, próbáltam a lerajzolást de elvesztettem a türelmemet erre. és az az érdekes hogy ilyen fiók rajzára sehol nem sikerült rátalálnom. a ajz nálkül pedig tehetelen vagyok. itt a két sugár elhelyezkedését akkr is befolyásolják a potik , ha csak az A vgy csak a B sugár dolgozna. még hasoznló kapcsoát sem találtam, Mivel ez gyárilag eredetileg ilyen nem értem hogy hová tünhettek a rajzok, doksik senki nem rakott el magának ez páldányt vagy egy másolato. még ha nem megy elmegyek a széchenyi könyvtárba és ott próbálkozom de az amatőtársak ban jobban bizok mint a könyvtárban.
Következő: »»   212 / 245
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem