Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   94 / 125
(#) mugab válasza motoomy hozzászólására (») Feb 25, 2020 / 1
 
A termosztátot kösd ki, és keress egy rövidzárat. Annak a két pontjába kell az új termosztátot bekötni.
(#) Tasznka válasza motoomy hozzászólására (») Feb 25, 2020 / 1
 
Szia!
Ha minden igaz,akkor így nem fog menni,csak akkor,ha a kazánban is átkötöd kontaktos termosztátra,mert ami eddig benne volt az folyamatos(modulálós) szabályozású volt.
Amint megvan a kazán típusa is,akkor 'talán' tudunk segíteni .
(#) Gafly válasza Tasznka hozzászólására (») Feb 25, 2020 /
 
(#) motoomy válasza Tasznka hozzászólására (») Feb 25, 2020 /
 
Köszönöm a segítségeteket! Holnap reggel megnézem a kazán pontos típusát.
(#) motoomy válasza Tasznka hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Lefényképeztem a pontos típust és a 3 vezeték kazán oldali bekötését.
(#) VIM válasza Gafly hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Szia! A mostani termosztát is kétpontos szabályzáson volt hagyva ami a gyári beállításnak felel meg. A "jó" termosztát most le lesz cserélve egy "jobbra" csak a különbség nem fog látszódni, mert az előző is így működött. A réginek talán egy kis "kontaktspré" kellett volna a potihoz és a kapcsolóhoz és ismét "jó" lett volna az a kazán végezetéig. Persze én csak ugaton ezt a szakmát, kibicelek de fizetni nem fizetnék feleslegesen olyasmiért amiért ami nem lesz célravezető megoldás. Az "új" termosztátnál is lesznek majd elemcseréből és a vevő árnyékoltságából átmeneti üzemzavarok. De hát olyan szépen néz ki az "új" és mégis csak modern, már csak elemmel kell etetni és minden rendben lesz. Értem én csak .... mégsem.
(#) bleky06 hozzászólása Feb 26, 2020 /
 
Sziasztok. Van egy fég márkájú gázkazánom. Van 2 típusú wifis termosztát amik között gondolkodok hogy megvegyem. Hogy kellene bekötni a kazánhoz? Az egyik egy computherm e300, a másik egy Avatto márkájú termoaztát. Csatlolom az új termosztátok kötését meg a kazánomét is.
(#) proli007 válasza bleky06 hozzászólására (») Feb 26, 2020 / 1
 
Hello!
FÉG------AVATTO ----COMPU
7-----------3(N)---------N
8-----------4(L)----------L
9-----------1(NO)-------NO

Átkötés, csak a COMPU-nál L----COM között.
(#) mugab válasza motoomy hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
A képen jól látható a rövidzár...
(#) motoomy válasza mugab hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Látom, hogy a kazánnál a 3-as négyes csatlakozás rövidre van zárva.
A kérdésem az hogy a VRT40-es termosztát helyére, hogy kell bekötni a Computherm Q3-as termosztátot aminek szintén 3 csatlakozója van, csak 1-2-3 -as számozású a VRT40 7-8-9 -el ellentétben.
(#) mugab válasza motoomy hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
A rövidzár helyére az 1-2 pontot.
(#) bleky06 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Így gondolta?
(#) proli007 válasza bleky06 hozzászólására (») Feb 26, 2020 / 1
 
Pontosan..
(#) Kandori hozzászólása Márc 1, 2020 /
 
gyári rövidzár eltávolítása után a 3 és a 4 jelű kapcsokra normál, (230 V) szobatermosztát köthető be. Ez esetben a 7-8-9 jelű kapcsok szabadon maradnak.

Vaillant gyártmányú (törpe-feszültségű) helyiséghőmérséklet- (vagy időjárásfüggő), analóg kimenetű szabályozókat is ide lehet bekötni. Ez esetben a 3 és a 4 jelű kapcsok között lévő gyári rövidzár a helyén marad.

Ha Computerm termosztátot köttök be, akkor az NO (nyugalmi állapotban nyitott) és a COM (közös pont) sorkapcsot használjátok. Én computerm e280 at használok a vuw240/2-3 kazánnal.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2020
(#) Kandori válasza bleky06 hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
Nekem e280 am van, ami remekül működik. Az elején volt egy kis beállítási problémám. Digis routernél nem ment távoli vezérléssel. Beszéltem a computhermel, elküldték nekem a beállítást.
(#) szili83 hozzászólása Ápr 2, 2020 /
 
Sziasztok!

Egy Baxi Main 24Fi kazánom van egy Siemens RDJ10 termosztáttal.
Az RDJ10-el az a gondom, hogy nem lehet hétvégét beállítani. A computherm q7 jó lehet helyette bekötésileg is? Vagy mit lenne érdemes venni? Bekötése mennyire bonyorult?
(#) proli007 válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 2, 2020 / 1
 
Hello! Jó a Q7 az RDJ10 helyett. Az RD-be bekötött két vezetéket kösd át a Q7 1 és 2-es pontjára.
(#) szili83 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 2, 2020 /
 
Köszönöm!
Most nézem, hogy van olyan termosztát ami wifin távolról is elérhető. Pl az E300-as. De ahogy nézem annak kell 230V-os megtáplálás. Az sajnos nincs a jelenlegi termosztát helyén. Oda 230V-ot húzni nagy bontással lehet, azt nem szeretném.
Esetleg milyen termosztát van, aminek nem kell 230V, de wifin vezérelhető? Vagy két egységből áll, és akkor a kapcsoló része maradna ott ahol a jelenlegi termosztát, és a termosztátot eltenném a lakás egy más pontjába. (pl mint a computherm q3rf)
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2020
(#) proli007 válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Én nem ismerem ezeket. De nyilvánvaló, hogy a Wfi nem fog menni két nokedli elemről egy évig.
De őszintén nem tudom, hogy mi a bánatnak az internet egy fűtéshez? Mert annak a meleg előállítása a feladata, nem a penyózás. Ez a telefonos betegség nem az én világom. Arra nem gondol senki, hogy ha fen van valami a hálón, az mindenkinek ki van szolgáltatva?..
(#) szili83 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Abban igazad van, és bennem is felmerült, hogy nem biztos jó, ha távolról vezérelhető, mivel ha van valami probléma, akkor ki tudja, hogy mit csinál a termosztát.
(#) szili83 válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Esetleg a korábban említett "computherm q7"-nek van valami problémája, vagy megbízható szerkezet?

Van esetleg más ajánlott termosztát, amit lehet úgy programozni, hogy külön a hétköznapokat, külön ahétvégéket, és naponta minimum 5, de inkább több kapcsolási idő, ahol külön-külön más hűmérsékletek adhatóak meg?
(#) proli007 válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 3, 2020 / 1
 
A Q7-et többen is gyártják. Nekem a Q7 RF van, nincs vele bajom. Nálam a vevő ugyan nincs messze az adótól, mert az, az eredeti termosztát helyére került, viszont így könnyebb megtalálni a célszerű elhelyezését, amire a vezetékesnél nincs mód.
Nálam radiátorok vannak és viszonylag sok víz van a rendszerben. Mintegy 240 liter. Én 0,2°C hiszterézisre állítottam be, amit a padlófűtéshez ajánlanak. Mert a nagy tehetetlenség miatt így is túlfut (ami természetes). A hőfok programozva van, de leginkább azért, mer más hőfok kell, ha főzöl/mozogsz a lakásban, vagy ha leülsz a TV elé. De nem szabad túlzásba vinni a szabályozást. Aki kazánnal foglalkozik, mind azt mondja, legjobb nem lengetni a rendszert. Nem lesz olyan megtakarítás, mint elsőre gondolnád. És van valahol egy optimum a kazán ki-be kapcsolgatása miatt is. Viszont ami jó, hogy alkalmasint módosítod a hőfokot kézzel és amikor eljön a programozott idő, visszaáll a programra. Nem marad úgy, csak ha a HOLD gombot megnyomod. Vagy hosszabb távollét esetén használod a "bőröndöt", így ez idő alatt alacsony hőfokon tartja a lakást és be tud kapcsolni a programra mielőtt hazaérnél. Nem kell Wifi, meg nyalánkság. Ha kimerülne az elem, akkor is bekapcsolható a kazán a vevőről. De ezek bőven elegendőek. Ennyi ez és nem több..
Persze ez csak az én véleményem, másnak meg más nő tetszik, de ez nem baj, legalább nem ugyan azt a nőt szerettük volna akarunk elvenni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2020
(#) szili83 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Teljesen igazad van. Nekem is így elég, így egy Q7-et megrendeltem.

Csak úgy akarom szabályozni, hogy reggel felkeléskor fűtse fel, majd mikor elmegyünk dolgozni kapcsoljon vissza éjszakai hőfokra, majd mielött hazaérünk fűtse fel nappalira. Fürdés elött megemelném a lakás hőmérsékletét kb 1.5-2 fokkal, majd lefekvéskor éjszakaira állna be. Neke így kb megfelel. A siemensel az volt a gondom, hogy csak éjszaka/nappalit tud, nem tudnám beállítani hétköznapra, és a fürdéskori hőmérséklet megemelést sem.

Amúgy hogy jobb fűteni, gondolom minél alacsonyabb kazánvíz hőfokkal. Akkor lasabban reagál, de gondolom gazdaságosabb, és a kazánnak is jobb?
(#) Gafly válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Én az alacsonyabb vizhőfok hive vagyok.
A mostani cirkómon 1..5 állitási lehetőség van, és 3-al használom.

Két ellenérvet lehet szerintem ez ellen felhozni:
- Ha nagyon hideg a kazán, akkor ez égestermékből a vizgőz lecsapódhat (kondenzáció) a kazán belsejében, és ha nem kifejezetten erre tervezett készülékről van szó, akkor ez korróziót okozhat. Úgy egyébként a kondenzásciós kazán jó hatásfokú, mert vizgőzben lévő (úgy egyébként a kéményen kipufogott) hőmennyiséget is hasznositja.
- Nagy hidegben esetleg nem tudja kifűteni a lakást/házat. Nálam még 3-as fokozaton sem kellett hozzányúlni, amikor voltak -15 fokok. De ez ritka mostanság, és akkor legfeljebb fentebb kell tekerni.

De ez az én személyes véleményem.
(#) Teaway válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
A Q7 nem különbözteti meg a napokat, hogy az munkanap vagy hétvége, hanem a hét minden napjára külön-külön, egymástól független napi hőmérséklet program készíthető. Naponta 6 szabadon megválasztható kapcsolási időpont (10 perces lépésekben állítható) és minden kapcsolási időponthoz más-más szabadon megválasztható hőfok beállítására van lehetőség.
(#) szili83 válasza Teaway hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Igen tudom, de a 6 és 7. napot hétvégének állítom be.
(#) zoszka válasza szili83 hozzászólására (») Ápr 7, 2020 /
 
Ha van 3 vezeték a termosztátnál, akkor nem kell külön odavinni a 230-at.
(#) n_norbi hozzászólása Ápr 7, 2020 /
 
Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni.

Most költözök majd 'új' házba és szeretném felújítani a fűtés szabályozását. Még nem vettem át a házat és balga módon nem írtam fel a kazán típusát de van róla egy képem amit feltöltöttem.

Szeretném vezeték nélküli termosztáttal megoldani a dolgot, hogy ne kelljen mindent szétvésni a kábelezés miatt.

A kazán ugye a pincében van és kellene a szobákba, 2 emeletre termosztát.

Milyeneket javasolnátok aminek a jelerőssége biztosan megfelelő a 2 emelethez?
Néztem a Computherm Q8 RF Rádiós zónavezérlő szettet de nem tudom, hogy alkalmas lenne e.

A válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2020

Névtelen.png
    
(#) Gafly válasza n_norbi hozzászólására (») Ápr 7, 2020 /
 
Miért mindenki a programozható rádiós termosztáttól várja az üdvözülést?
(#) mugab válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 7, 2020 /
 
Mondj egy egyszerűbbet...
Következő: »»   94 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem