Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő inverter javítás
Lapozás: OK   99 / 101
(#) m_petya hozzászólása Márc 3, 2020 /
 
Üdv.

Van egy extol premium iw 160a hegesztő inverterem. Valami nem kerek a géppel. A hibajelenség: alig lehet ívet gyújtani a pálcával. A sima rutilos pálca is bele ragad a varratba hegesztés közben. Bázikus pálcával képtelenség hegeszteni vele. Kölcsönben volt a gép. Így került vissza. Merre lenne érdemes elindulni a hiba keresessel? Piros led nem világít. Ha a burkolatot le veszem akkor üzem közben is csak a zöld led világít a panelen. A piros ledek egyik sem.
(#) csabagalcsaba válasza m_petya hozzászólására (») Márc 3, 2020 /
 
Üdv!
A hegesztőáram megvan, vagy az is alacsonyabb a szokásostól? Üresjáratban mekkora feszültség mérhető a kimeneten?
(#) zamatőr hozzászólása Márc 8, 2020 /
 
Üdv!
Egy ARC 160-as hegesztő egyik hiba a relével párhuzamos védő dióda zárlatos volt -kicseréltem. A segédtáp fet nincs a panelen (egyszerűen levágta valaki) .
Rajz szerint IRFPE40 volt - 2SK1794 próbára berakható helyette? Sajnos Szegeden REt-től tudnám beszerezni (ehhez még fórumtársat keresek majd aki megvenné és elküldené levélben -postai szállítás nettó 3000 Ft rendeléstől lenne de nincs szükségem másra).
Az előéletét és a meghibásodás körülményeit nem ismerem de más gyanús alkatrészt nem látok a paneleken.
Bekapcsolás után 1-2 mp mulva 24v-os külső tápot rákapcsolva ellenőrizhető lenne a működése?
Köszönöm.
(#) mpisti válasza zamatőr hozzászólására (») Márc 8, 2020 /
 
Itt megnézheted az egyezőséget:http://www.hotenda.com/reference/cross/part/IRFPE40.html
Mindenképpen célszerű külső tápról indítani, de a kontroll jeleket(hálózatfigyelés, túlmelegedés figyelés stb.) szimulálni kell.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2020
(#) Isti69 hozzászólása Márc 25, 2020 /
 
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Ismerősöm áthozta a hegesztőinverterét egy DEFORT DWI-180S típúsut.
Annyit sikerült kiderítenem, hogy a belseje ugyan az mint a Tenic-148-asé, valamint az AIEW140-DCdc típúsué. A hiba azzal kezdődött hogy az R3 ellenállás felrobbant. további vizsgálatokat végezve cserére szorultak az IGBT-k, az IRFD110 fet, mellette az R20 ellenállás, a 7815 stab IC, a kondenzátorok a kispanel mellett. A kispanelen a 3845B ic D4 dióda, Q3 tranzisztor, a Q1 tranzisztor, az LM224 IC. A kispanelen a többi félvezetőt kiforrasztottam, átvizsgáltam jónak tűnnek. Elvileg működnie kellene. Most bekapcsoláskor a hővédelem ledje világít, és nem csinál semmit. A PC817 optokaput és a mellette lévő diódákat megvizsgáltam elvileg jók. A 7815-nek a betápja 50-55-vig felmegy, de a relé sem húz meg a ventilátorok sem indulnak. A 15V kijön. És itt megállt a tudományom.
(#) vision61 válasza Isti69 hozzászólására (») Márc 25, 2020 /
 
Idézet:
„A 7815-nek a betápja 50-55-vig felmegy, ...”


Ez biztos? Ekkora bemenőfeszültséget tudtommal egyik 78xx sem visel el károsodás nélkül.
(#) Isti69 válasza vision61 hozzászólására (») Márc 25, 2020 /
 
Csak pár másodpercre van bekapcsolva, eddig még kibírta. A 15V kijön rajta stabilan. Ha 24V-ot adok a bemenetére akkor is stabil 15V a kimenet.
(#) Phile80 válasza Isti69 hozzászólására (») Márc 25, 2020 /
 
Milyen jelalak az IGBT-n ha a stab ic-re feszültséget adsz külső tápról? A főtrafó és fojtó között van egy 2,2K/5W-os ellenállás, az sokszor szakadt...
(#) Phile80 válasza Phile80 hozzászólására (») Márc 26, 2020 /
 
Az ellenállást ki is zárhatjuk, mert most olvasom, hogy nem húz be a relé, tehát nem megy a főtrafó. IGBT jelalakot kell nézni, ha nincs, akkor menni kell visszafelé a jelúton és kiderül hol tűnik el.
(#) Isti69 válasza Phile80 hozzászólására (») Márc 26, 2020 /
 
Sem külső tápról sem 230V ról sincs jel az IRFD 110 G-jén, sem a kispanel G-re menő lábán. Viszont ha a kispanel Q1 tranzisztor C-E ét rövidre zárom megjelenik a szép négyszögjel. Igaz ilyenkor az IRFD-nek a bemenete le van kötve. Valami letiltja a 3845-öt.
(#) Phile80 válasza Isti69 hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
A tiltás az, hogy nem kap tápot. A Q1 tranzisztor kapcsolja, tehát az LM224 körül kell keresni az okát. Ha nem találod meg a hibát, keress privátban, tudok adni új kispanelt.
(#) Leopoldika hozzászólása Ápr 2, 2020 /
 
Sziasztok,

Güde GC100-as heggesztőnél a képen látható panelban elégtek alkatrészek, tudnátok segiteni hogy mi volt itt?

Köszi
Tibi
(#) PiperR hozzászólása Ápr 13, 2020 /
 
Sziasztok!

Nemrég hozzám került egy hibás Toya Sthor 73206 inverteres hegesztő gép (lengyel gyártmányú).
A gép kb. 1,5 éves és múlthéten lett először kipróbálva, és meg is adta magát, talán 2 hegesztést bírt ki. Bekapcsolva a ventilátor nem megy, relé nem húz be, semmit se csinál, égésre utaló nyom nincs sehol, látszatra minden jó. Áramtalanítva elkezdtem mérni a IGBT-ket, rövidzár van. Kiforrasztottam az IGBT-ket (4 darab van) két középső zárlatos, a két szélső jó. Kiforrasztottam a dióda hidat is, az hibátlan. A nagy kondiknál multival mérve megszűnt a rövidzár. A kondikat nem forrasztottam ki, valószínűleg azok jók, bár nem valami nagy márkás (Sinecon). A relé mellett van egy nagy kerek zöld ellenállás, ez az előtöltő a kondiknak, (101R) 106 ohmot mértem. Az biztos hogy az IGBT-k zárlatának oka van, addig nem teszem bele az újat, mert valószínűleg azok is tönkre mennének (persze még újakat nem vettem). Kérdés, hogy IGBT-k nélkül (persze a diódahíd visszatéve), bekapcsolhatom a gépet? Sajnos kapcsolási rajzot nem találok hozzá. Mire figyeljek méréskor? Sajnos Oszcilloszkópom nincs .
(#) PiperR válasza PiperR hozzászólására (») Ápr 13, 2020 /
 
A gép ventilátora úgy van elhelyezve, hogy a levegőt befele nyomja. Nem lenne jobb ha kifele nyomná szívná, elvileg a hő leadás így hatásosabb.
(#) dara válasza PiperR hozzászólására (») Ápr 13, 2020 / 1
 
Így közvetlen a bordáról fújja le,ellenkezőleg meg a légtérből szívná ami kevésbé hatásos.Akkor bekapcsoltad?Mérd meg az igbt re menő feszt megvan e.Kb 5-7V között kell lenni digit multival.Ha nincs meg a trafó utáni alkatrészeket mérd ki.
(#) PiperR válasza dara hozzászólására (») Ápr 13, 2020 /
 
Értem, akkor a ventit hagyom. Nem próbáltam bekapcsolni, mert nem tudtam hogy IGBT-k nélkül bekapcsolhatom-e, de holnap megnézem és mérek, köszönöm!
(#) PiperR válasza dara hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Bekapcsoltam a gépet az IGBT-k nélkül, minden okés, bekapcsol kattan a relé ventilátor pörög. A Nagy kondiknál 322V-ot mérek. Az IGBT-k Gate lábánál váltófeszültséget mértem (egyenfeszültség 0V mindegyiknél) alábbi értékeket kaptam: 10,7v 12,7v 5,2v 12,97v. Még annyi hogy bekapcsolásnál van egy zöld visszajelző led, villám jel van fölötte az világít folyamatosan, de valószínűleg csak a bekapcsolást jelzi. Hogyan tovább?
(#) Ge Lee válasza PiperR hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Meghajtás függvényében, ahol IGBT zárlat van, ott általában a meghajtásban is röpködnek az alaktrészek, azokat mindenképpen át kell nézni. Én a helyedben szkóp nélkül biztosan nem mennék tovább, már csak a mért értékek miatt sem. Annak vagy teljesen szimmetrikusnak vagy félszimmetrikusnak kéne lenni, attól függően hogy híd vagy 2T forward az elrendezés.
Azt kellene megnézned a nyákon, hogy a 4db IGBT-ből 2-2 párhuzamosan volt-e kötve, de a 4 mért érték sehogy sem jó.
(#) dara válasza PiperR hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Ahogy előttem is írták,nem jól mértél.Egyent kell és cc egyformát.Mérd ki az alkatrészeket.
(#) PiperR válasza dara hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Nem jól mértem? Akkor pontosan hogy mérjem, hova tegyem a multi mérőtüskéjét? A multi mérőtüskéje a földön (kisebb elektrolit kondenzátorok negatívja, a panel bal felső részén ahol a vezérlő ic-k vannak), a másik az igbt-ek gate lábánál. Amúgy annyi történt azóta hogy a kis trafó környékén átmértem a dolgokat, persze kiforrasztva. A 3. igbt-hez tartozó résznél 2 ellenállás szakadt volt, pótoltam (egy 5,1 és 15 ohm, összekellet legóznom mert pont ilyenek nem voltak lett 5 és 14,6 ohm). Így a 3. érték feljött 11,2v-ra (váltóáram). A csatolt képek pirossal jelöltem amit kiforrasztottam, és megmértem eddig, sárgával jelöltem a szakadt ellenállásokat.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2020
(#) dara válasza PiperR hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Az igbt G és S lábára oda ahol kivan forrasztva.Itt nem tudsz mérni váltót,csak egyent a multival. Jól látom hogy teljes hidas?A diódákat is mérd ki.Milyen meghajtás van benne?Gét trafó,vagy ic?Na pont ezekre a dolgokra gondolt Ge Lee is hogy itt ott elvan égve pár alkatrész.
(#) PiperR válasza dara hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Megmértem, mind a 4-nél 0,11v van (egyenfeszültség)! 2 pc trafó méretű van benne. Csatolom a képeket. Égés sérülés nyoma továbbra sincs sehol. Az alsó hűtőborda alján vannak a nagy diódák, azok is jók.
(#) dara válasza PiperR hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Igen nem megy a meghajtás.Valami tiltja.A gét trafó elötti 4db tranyónál,mérni kéne tápfeszt.Ha van,kb 12-15V,akkor visszább a meghajtó ic ig kell ellenörizni.Milyen ic van benne?
(#) PiperR válasza dara hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Ami az öcsi panelon van UC3846DW, 2db tl084-es társaságában.
(#) dara válasza PiperR hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
OK.Töltsd le az adatlapot,mérd ki hogy kap e tápot,és van e ref fesz és a 16 lábon mit mérsz.Tiltva van vagy sem.Az uc pdf jét.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2020
(#) PiperR válasza PiperR hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Közbe megmértem a 4db tranyónál a feszültségeket: Mind a 4 első lábánál 6,5v, mind a 4 középső lábánál 8,25v, a 2. és 4. tranyó utolsó lába 14,6v. Az 1. és 3. tranyó utolsó lába föld.
(#) dara válasza PiperR hozzászólására (») Ápr 14, 2020 / 1
 
2-4 és a 1-3 a tápfesz ami kb15V.Akkor mehetünk az ic hez.Ott is 15V tápot és 5V ref feszt kell mérni.Ha az ic 11-14 lábán nem mérsz semmit + - hoz képest,a 16 lábat kösd le a negatívra,és méj a 11-14 lábon.A ref a 2 láb negatívhoz képest kell mérni.
(#) PiperR válasza dara hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Oké, holnap átmérem a lábakat, köszönöm hogy segítesz!
(#) PiperR válasza dara hozzászólására (») Ápr 15, 2020 /
 
Megmértem a vezérlő ic-t. A táp rendbe van (14,7v) az 5v ref szintén megvan. A 11 és 14-es lábon 6,5v van, így nem kötöttem a 16-os lábat negatívra.
(#) PiperR hozzászólása Ápr 15, 2020 /
 
Ha jó látom a 11 és 14-es lábbal vezéreljük a 4 db tranzisztort. Akkor eddig jó. Gondolom a vezérlés ettől függetlenül nem üzemel. Hogyan tovább?
Következő: »»   99 / 101
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu