Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   298 / 308
(#) nagym6 hozzászólása Márc 6, 2020 /
 
Előbbi témában patthelyzetben vagyok. Nagy a rendetlenség összevisszaság, meg sem merem mutatni senkinek. Nem lustaság miatt, hanem most mindent tudok hol van, egy pillanat, és kézben van, ha rendet rakok utána semmit nem találok. Egyszer kb. 5 éve volt rendrakás, szinte használhatatlan lett a műhely, semmi sem volt, egyszerűbb volt venni sok mindent, mind határozatlan ideig keresgélni. Ebből nem találok kiutat, de most már beletörődtem
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 6, 2020 /
 
Idézet:
„egyszerűbb volt venni sok mindent, mind határozatlan ideig keresgélni”
Ez nagyon jó.
(#) llax válasza Bakman hozzászólására (») Márc 6, 2020 /
 
Ezzel általában én is így vagyok Egy túl jól sikerült rendrakás után el vagyok veszve. Pedig elvben van helye mindennek.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2020
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 6, 2020 /
 
Sajnos ebben a HE sem segít. Megkérdezném, van-e és hol a 120K 1% ellenállás.
(#) tbarath válasza Firefighter1 hozzászólására (») Márc 6, 2020 / 1
 
A következő utat jártam be: először mindenféle kajásdobozok (nem használt, újan vettem), benne papír boríték vagy simítózáras tasak (office depot, ESD-s Kínából), és ezek valamilyen Ikeás dobozban. Hátránya, hogy lepi a por rendesen (Bp. belváros), illetve elég macerás egy 10-20-50 kisebb dobozt tartalmazó nagyobb dobozból kitúrni azt, amit keresel. Ez szerintem felejtős.

Innen átálltam az aldi tárolóira, jelenleg 5 van félig tele, van egy 6. bontatlan, az még csak a port fogja. A rekeszek 3 részre oszthatók, ez kondi/IC/SMD témában hasznos, THD ellenállásnál kevésbé. És nyilván a nagyobb cuccok nem nagyon férnek bele, pl. van egy rohadt nagy ládám tele trafóval, táppal, hűtőbordával, minden ilyesmi. Meg még néhány másik is...
Lehet venni nyomtatható matricát (A4 lapon mondjuk 12x5 címke, vagy ilyesmi), ebből van, ami méretre pont passzol. Erre kell egy excel sablon, beleírva hogy az adott fiókban kb. mi található, illetve az azonosítója is. Tárolószám, sor és oszlopszám, ez utóbbi kettő ahogy neked épp logikusabb.
És persze kell egy leltár excel, amiben minden benne van. Ezt nem úszod meg...
(#) djusee hozzászólása Márc 7, 2020 /
 
Sziasztok. Ötlet, lehet meg kellene kérdezni Topi -t hogy ha lenne rá igény tudna e fejleszteni ide a HE -re (persze ehhez gondolom Neki is idő kellene ami manapság drága dolog) egy egyszerübb alkatrésznyilvántartó programot. Mondjuk igaz, online kell lenni hogy elérjük az adataink de pl. lehetne olyat is hogy ha rákeresnénk egy bizonyos alkatrészre és valakinél találna a kereső (persze a tulaj pl. engedélyt adna hogy megjelenjen a közösben) akkor lehetne esetleg csereberélni(persze ha megéri). Csak egy kósza vad ötlet
(#) Firefighter1 válasza tbarath hozzászólására (») Márc 7, 2020 /
 
Mintha csak magamat hallanám.. az Asszony már falnak megy amikor meghalja hogy a tojássalis vagy ilyen olyan dobozt megint mosni kell és tároló lessz belőle.

Szétnézek énis a tárolók között hátha okosabb leszek...
(#) Firefighter1 válasza djusee hozzászólására (») Márc 7, 2020 /
 
Ezt annyira fejleszteni se kell . a google docs pl "majdnem mindenre" képes abból amit felsoroltál.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 7, 2020 /
 
Pedig egyszerű, ráadásul semmibe nem kerül. Ami alkatrészt veszel, eleve feliratozott zacskóban jön, azaz az infók ott vannak a zacskón. Mivel én általában 1 helyről szoktam rendelni, ezek a zacskók is egyformák méretre. Fogtam egy karton dobozt, körben levágtam akkorára hogy a zacskók teteje lógjon ki belőle, a doboz közepére tettem a levágott tetőből egy elválasztót, és két sorban hosszában benne vannak a zacsik, érték szerint sorba rakva.
Nem ömlesztve van, nem kell találgatnom hogy honnan és mikor vettem, ki a gyártója, mi a kondi alapanyaga, mert ott van a címkén.
A rendetlenség egy ideig jó, de már én is úgy voltam vele, hogy kerestem mondjuk 22pF SMD kondit és sehol nem találtam, mondom akkor biztos nincs, rendeltem. Aztán 2 hét múlva megtaláltam, volt, csak máshol, másféle zacskóban, mivel máshonnan rendeltem valamihez.
Ha dolgozol oda tudod tenni magad mellé a kartont, ha meg nem kell el tudod tenni szekrénybe, fiókba, polcra, akárhova, nem olyan mint egy nagy, nehéz fa vagy műanyag tároló, aminek nem csak a mérete és a súlya a probléma, hanem még annál is nagyobb szerintem az, hogy mivel az alkatrészek méretében jelentős eltérés van, nem igazodik hozzá a tároló. Tehát egy adott rekesz mondjuk 100db adott értékű SMD ellenállásnak bődületesen nagy, míg néhány db potinak vagy kapcsolónak már kicsi, azaz épp a funkcióját nem képes kellően ellátni.
A zacskóban meg mindig az van amit beletettek, ha kiürül ki lehet dobni, vagy fel lehet tölteni.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 7, 2020 /
 
Az SMD cuccokhoz menjetek el a sarki trafikoshoz, és kérjétek el az öngyujtok csomagolását ( rendszerint hulladékba kerül).egy-egy rajzlapot közbetéve egy megfelelö dobozban rengeteg dolog elfér bennük. A mélyedések kb 1,5-2 cm mélyek, igy biztosan nem vándorolnak el az alkatrészek
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Márc 7, 2020 /
 
Itt egy egy kép is.

IMG_4461.JPG
    
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Márc 7, 2020 /
 
Az SMD alkatrész a tárolás szempontjából (is) különleges. A javaslatod szerinti eszköz megbillenése, helyrehozhatatlan eredménnyel járhat.
Én egy időben eredeti szalagjukban tároltam őket, de így nagyon macerás az építés, egyáltalán nem tetszett. Aztán Attila86 tanácsára vásároltam a képen látható tárolót (azóta már többet is), ami nálam telitalálat. Ehhez ki kell bontani a szalagokat, de utána kényelmesen lehet építeni.
Kicsi, alig foglal helyet, minden rekesze zárt, lehet hurcolászni, akár élére állítva mint egy könyv is feltehető a polcra.
Egyetlen hátránya, hogy a kis rekesznek kicsi az ajtófelülete, ezért korlátozott mennyiségű információ írható rá.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 7, 2020 /
 
Azért kell rá a rajzlap, karton vagy vékony plexi, hogy letakarja a lyukakat. Az egyik szélét oda is lehet szalaggal ragasztani hogy ne vesszen el.
Én is gondolkodtam ilyen tárolon ( van is vagy 20 dobozka, azt hiszem 5-sével árulják, és abbol méretre lehet összerakni amennyi kell), de nekem valahogy nem tetszik, ( igaz annyi SMD-vel nem is dolgozok, legfeljebb LEDekkel). Egy kicsit körülményes a használatuk, és már többször elöfordult, hogy amikor nyitottam a fedelét kiszorodott a tartalma. ( nekem ezek is vizszintes formában vannak, mert már nincs helyem a függöleges felületen)..... az öngyujto tartobol meg kis dobozban elfér két ilyen darab( ki tudja miért, találtam egy régi müanyag kazettát aminek a belsö mérete teljesen azonos a öngyujto tartoval, és két réteg fér bele). Kivéve az ember egyböl látja az 54 lyukat, és a tartalmukat. Amint látod még egy 54 lyukat sem igen tudtam betölteni, a másik teljesen üres. A LED-k szalagon vannak, hogy tudjam melyik milyen szinü, ha kiszedném garantáltan összekeverednének.
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Márc 7, 2020 /
 
Valamit félre értesz. Ezek nem külön álló kis dobozok, hanem éppen az amit a képen látsz. Egy nagyobb doboz (ami inkább kicsi), és ebben van 12x12 egyesével nyitható rekesz.
De természetesen ez nem egy kötelező előírás, csak mivel nálam jól bevált, ezért megemlítettem.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 7, 2020 /
 
Láttam, de nekem olyan van ahol a dobozkák szorosan összedughatok ( kb hasonlo méretüek mint a te dobozodban), igy azokat akár egy hordozhato kofferbe is bele lehet épiteni. Van hozzá koffer is, csak azt én már nem vettem meg:

SMD box
(#) Firefighter1 hozzászólása Márc 8, 2020 /
 
Tesztüzem.... ha beválik veszek még.
Van ugyan ennek a márkának elfogadhato árú fiokos tároloja...
Ezekből a kissebbek 4.99 Fr a nagyobbik meg 7.99Fr durván 1500 és 2100 Ft
Csak egy valamit nem tudok pl a FET ek vagy azok az alkatrészek amik az elektrosztatikusságra érzékenyek... se ezekbe se a fiokos tárolóba nem férnek el jol az esd-protect zacsijukba.
Kivehetem őket? Van erre valakinek jó ötlete?
(#) nagym6 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Márc 8, 2020 / 1
 
Ennél a doboznál a bedugható válaszfalak néha picit kiemelkednek nyitáskor, az alattuk így keletkező hézagon átmennek az apró alkatrészek a szomszédba, összekeverednek.
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 8, 2020 /
 
Épp a minap vettem nevetséges áron az egyik szupermarketben uj faliszekrényeket 30-50 fiokkal. Az ára az eddigi árak 1/3-a volt és egészen elcsodálkoztam, hogy mennyi intelligencia volt ennek a terméknek a fejlesztöinél. A dobozkák sokkal rugalmasabb anyagbol van mint az eddigiek ( azt hiszem polycarbonátbol a plexi helyett) és most jön a telitalálat: a rekeszeken ( osztolapokon) van egy zár azaz kattanással ugrik be, ha berakom a fiokok idevágo helyére. Le a kalappal! Van már több tucat ilyen fali szekrényem, de ezek az elsök, ahol ilyesmivel találkoztam. Itt garantált, hogy az osztolap nem csuszik fel és az apro alkatrészek nem vándorolnak az egyik rekeszböl a másikba.
(#) Firefighter1 válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 8, 2020 /
 
Tartottam ettől én is. Már ide is készitettem a forroragasztót hogy egy pöttyel rögzítsem... aztan jött a meglepi.
Ilyen kis kattanó pöckök vannak rátéve igy nem tud elmozdulni.
(#) Frankye válasza Firefighter1 hozzászólására (») Márc 8, 2020 /
 
Én rendeltem Alkotó kollégától anno egy alkatrész-tárolót. Mondhatom, hogy remekül bevált. Vannak kifejezetten ellenálláshoz (diódához) készült fiókai, és vannak nagyobbak (pl. kondenzátorokhoz, tranzisztorokhoz, stb.) is. Annyi rekesz van bennük, hogy egy normál műhely alkatrészei simán elférnek benne, de akár több is egymás mellé/fölé tehető. Szemmel láthatólag olyan tervezte (Alkotó), aki maga is foglalkozik elektronikával. Nagyon "ki van találva", ezúton is hálás köszönet érte!
Árban is verhetetlen.
Az elején én is kísérleteztem mindenféle tároló megoldásokkal, még kiürült (szögletes) vajas dobozokkal is (persze mosogatás után!), de egy idő után - nem tudom másként mondani - "elérnek" a dobozok. Ráadásul ha több érték is van benne (pl. elkók, több feszültséggel, azonos kapacitással), áttekinthetetlenek.
Mivel SMD-vel csak nagyon elkerülhetetlen esetben foglalkozom (egész egyszerűen nem látom őket, hiába nagyító, nagyítós szemüveg), ráadásul a kezem is remeg, így a furatszerelt cuccokhoz ez a tároló egész egyszerűen kiváló! Mindenkinek csak ajánlani tudom.
(#) Firefighter1 válasza Frankye hozzászólására (») Márc 8, 2020 /
 
Tudom... fájna is a fogam egy olyan tárolora de szerintem a postát nem usznám meg 20 ezer alatt, ugy meg akkor azért már elgondolkodtató..
(#) Frankye válasza Firefighter1 hozzászólására (») Márc 9, 2020 /
 
Esetleg futárcégben lehetne még gondolkodni, az talán olcsóbb lehetne...
(#) Sufnitek válasza deebo hozzászólására (») Márc 10, 2020 /
 
Imádom, egy ezeréves ETA cucc. Lazán 15 fokot csinál rövid idő alatt
(#) nagym6 válasza Sufnitek hozzászólására (») Márc 10, 2020 /
 
Ha előtte 14 fok volt. Nekem is volt ilyen, hidegben kevés.
(#) satlokk hozzászólása Márc 19, 2020 /
 
Most már kiegészült a műhelyem.Az új tápommal.
Vagyis vissza érkezet a javításról.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2020
(#) moderboy válasza Firefighter1 hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
Nekem ilyenben vannak a lábasjószágok, a fele osztót ha kiveszed akkor egész jól elférnek benne és E12 sor szerint lehet cimkézni. Bővebben: Link
(#) Kovidivi válasza moderboy hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
Régen én is ilyenben tároltam az alkatrészeimet. Egyszer kiborult, azonnal váltottam a fiókos tárolóra! Az is megborult egyszer kicsit, mikor nagytakarítás volt, de csak a fiókok csúsztak előre, nem esett ki semmi. Egyébként fix a helye, akár rögzíteni is lehetne a tároló bútorhoz.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2020
(#) moderboy válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
Hát nem kell kiborítani Nekem is van ilyen fiókos, de ha ebbe rendezném érték szerint az ellenállásokat, akkor tele lenne a fal. (Amit nem bánnék egyébként csak nincs hozzá falam)

Úgy látszik egyébként nagyjából ez az evolúció mindenkinél, amit én is csináltam. Mindenféle zacskók, konzervdobozok, tejfölös/hagymás/margarinos dobozok, cipősdobozok. Aztán pár dolog bekerült ilyen rekeszes dobozokba, ahogy meg lett keret láttá az úr hogy ez jó és beruháztam még több rekeszesre meg vettem fiókosat.
De sajnos ameddig egy pár ezres értékű alkatrészt is nehéz kigazdálkodni, addig nem lehet erre pénzt szánni.
Azt figyeltem meg, amit más is említett itt a káosszal kapcsolatosan, hogy ameddig "szerteszét" voltak a dolgok, 3-4 dobozban egymásban elásva, addig elég jól tudtam mi merre leledzik. Lehet, hogy azért mert minden alkalommal amikor elővettem valamit, láttam a többi dolgot is. Most a megfelelő fiókot is alig találom néha, pedig van cimke mindenen.
Aztán lehet, hogy az alkatrészek számának exponenciális növekedésével és azzal van kapcsolatban a dolog, hogy kevesebb idő jut "fiók húzogatásra"
(#) tbarath válasza moderboy hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
Nekem van egy excelem, amiben minden alkatrész tároló-sor-oszlop-rekesz bontásban van felírva, hogy hol található.
(#) pucuka válasza tbarath hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
És van egy lekérdező táblád, ahová beírod az alkatrész nevét, és már írja is, hogy hol van.
Következő: »»   298 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem