Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning
 
Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   250 / 278
(#) Andreaska91 hozzászólása Márc 10, 2020 /
 
Hello . Lenovo thinkpad t431s laptop újraindul és törli a bios időt/dátumot ha bedugom töltőre.
Töltő nem a gyári viszont eredetit vettem hozzá eddig működött pár napja viszont állandóan ezt csinálja .
Diagnosztika teszt hibát nem mutatott . Mi lehet a megoldás ?
(#) zolika60 válasza Andreaska91 hozzászólására (») Márc 10, 2020 /
 
A bios elemet cseréld ki.
(#) ahorvathkaroly hozzászólása Ápr 8, 2020 /
 
Sziasztok!

Van nekem egy régi Sony SVF1521a6ew tipusu laptopom. Olyan gondja van, hogy nem kapcsol be, hanem egy nagyon rövid időre bekapcsol, felvillannak a ledek aztán ki.

Most jön az érdekesség. Ha átrakom a RAM-ot másik sloba, akkor beindul, és tökéletesen működik de csak egyszer. Ha leállítom utána nem kapcsol be, csak ha ismét átteszem vissza a másik slotba.

Bios resetet próbáltam, másik rammal próbáltam, másik slotban is. SSD nélkül is próbáltam.

Van esetleg valami ötletetek, hogy mi lehet a baj?

Köszi a segítséget! :R
(#) bbalazs_ válasza ahorvathkaroly hozzászólására (») Ápr 9, 2020 /
 
Mi van ha mindkét slotban van ram?
Mi van, ha egyikben sincs?

Mi van, ha különböző power állapotokba mented el (doze, sleep, hibernation).
Az akkumulátort kivéve mit csinál?
(#) Szasza9668 hozzászólása Ápr 9, 2020 /
 
Sziasztok!

Nem laptop de tunning.

HP T610 gépbe kellene bele tennem valami csendes ventilátort. A problémám az, hogy nincs benne sok hely és függőlegesen áll valamint a ventilátornak sincs rögzítése. Létezhet 0,8 cm magas ventilátor amin rajta van a hűtőborda az alján és csak megadott irányban fújja a levegőt?

Valamint a szabályzása sem igényel túl sok alkatrészt?

Más.

Szintén HP T610 gépbe keresek laptop ide kábelt ha van valakinek ötlete....
Nem olyan rossz szervernek.
A képen egy internet speedtest van.



Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2020
(#) menyus válasza Szasza9668 hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Minden ventillator csak egy iranyba fujja a levegot, a forgasiranyanak megfeleloen. Forgas iranyt ezeken nem is tudsz valtani polaritas valtassal. Megoldas, ha a ventillatort forditod meg 180 fokban. A szabalyzasuk PWM el tortenik, esetenkent erre kulon bemenetuk is van. Ezek a 3 vezetekes tipusok. Van amelyik 4 vezetekes es a negyediken az RPM el aranyos jelet ad ki az I/O controller fele, esetleg csak egy 0/1 szintet hogy forog e egyaltalan. Szoval ahany, annyi fele. 8mm vastagsagut en meg nem lattam, de ettol meg lehet hogy letezik. Aliexpress, Ebay..stb.. Kapsz PWM controllert is keszen ha nem akarsz / tudsz ilyet epiteni. Esetleg oszver megoldaskent 1 FET vagy bipolar tranzisztor, thermisztor egy elko es meg 1-2 alkatresz, + egy helitrimmer. De ez nem tud olyan tartomanyban szabalyozni mint a PWM es megoldas.
(#) Szasza9668 válasza menyus hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
igen köszönöm!
(#) Udvari Zsombor válasza menyus hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Itt jegyezném meg, hogy működnek akkor is, ha csak a két tápfesz szál van bekötve, bár akkor értelem szerűen nincs szabályozás és általános üzemi fordulaton pörögnek. Ez tapasztalat. Viszont van olyan típus is, amiben csak két szál van a tápfesz részére, bár ott nehézkesebb szabályozni, mivel a tápfesszel arányosan csökken a fordulatszám is, amiről nincs visszajelzés...
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2020
(#) lacek29 hozzászólása Máj 4, 2020 /
 
Sziasztok.Compaq Presario CQ61 200-SH laptopban szeretném a CPU-t cserélni.Jelenleg Celeron Dual Core T3000 van benne.Ezt szeretném Core 2 Duo T7700-ra cserélni.Kérdésem az,hogy kompatibils-e az alaplap ezzel a processzorral?
(#) szmutkuzoltan hozzászólása Máj 6, 2020 /
 
Sziasztok

Elég rég bajlódunk egy Lenovo Ideapad 2in1 14 géppel.
A gari lejártát követően nem sokkal meghibásodott.

A jelenség az, hogy ha a táp nincs bedugva, akkor abszolút halottnak látszik, semmit nem csinál.
Ha a tápot bedugom, akkor a bekapcsológomb melletti kis töltésjelző led fehéren világít és ha a bekapcsoló gombot ilyenkor nyomva tartom, akkor hallhatóan megpróbál valamit kezdeni, de 1-2 másodperc után minden elhallgat, mindeközben a képernyő teljesen fekete marad. Se logó, se BIOS. Rádugott USB billenytűzet ledjei sem villognak közben.

2 éve elvittem egy közeli szervizbe, ahol 5 perc diagnosztika után BGA chip cserét javasoltak 40 ezer forintért.
Hittem is nem is, arra gondoltam megmutatom még egy helyen... Így is tettem.
Ott pár óra múltán jelentették, hogy működik a gép. Elmentem érte, megkérdeztem mi volt a baja.
Azt mondták, csak egy hard resetet csináltak. Kifizettem valami 10 ezer forintot és pár hónapig a gép megint működött. Gondoltam jó, hogy mégsem hagytam az első helyen chipet cserélni.

Majd egy év múlva ismét az ismert hiba.... No, rákerestem a guglin a típus hard resetére.
Végigballagtam minden fellelhető ajánlott eljárásokon, kezdve a Novo gomb nyomogatásától az akkumulátor és CMOS elem kiszereléséig és közben
a Power gomb nyomogatásáig többször 30 másodpercen át, RAM kivételéig mindenen. Az eredmény nulla volt. Semmiféle billenytűkombóra semmit, de semmit nem reagált. Se kép, se hang.
Ekkor a feleségem odaadta a gépet egy másik szervizben ami neki útba esett... Egy-két óra múlva hívták, kész a gép...
Csak egy hard reset kellett...
Hogyan csinálták azt? - kérdeztük. Azt nem árulják el, hiszen ebből élnek.... Jó, kifizettünk ott is néhány ezer forintot.

Megint pár hónap béke után a gép a hétvégén megint elkezdte ugyanezt a hibát produkálni. Éppen érettségi előtt 2 nappal...
Én már nem tudom mit gondoljak, mi is a baja a gépnek valójában?
De nem nagyon tetszik, hogy pár havonta szervizbe hurcoljam azért, hogy megnyomjanak rajta valamit pár darab ezresért.
Mit gondoltok, van valakinek tippje a titkos varázslatról?
Köszi.
(#) Ronin válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 6, 2020 /
 
Nincs ebben semmi varázslat. Valószínűleg megfújják hőlégfúvóval a nem jól érintkező BGA chip-et, ami ettől ugyan megjavul, csak nem tart sokáig.
(#) szmutkuzoltan válasza Ronin hozzászólására (») Máj 6, 2020 /
 
Köszi.
Lehet hogy így mókolgatták meg az olcsóbb helyeken, csak nem akarták mondani, mert nem lehet tudni meddig tart ki... inkább mondták a reset dolgot helyette. Mondjuk ajánlhatták volna ők is a BGA cserét, de talán azt meg nem tudták/akarták volna vállalni...

Kíváncsi leszek, még egyszer visszavisszük az utolsó helyre, de előtte teszek rá valami jelet amiből látszani fog hogy bontották-e meg vagy sem.
(#) deebo válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 6, 2020 /
 
Firmware újraírásra tippelnék. De, ha ennyire hamar meghibásodik, akkor ne kínlódj vele tovább, engedd el a kezét.
(#) Kovidivi válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 6, 2020 /
 
A szétszedés normális, majd azt mondják, kipucolták neked, mégpedig ingyen!
Nem érdemes az ilyen géppel foglalkozni. Amennyi pénzt már beleöltél (benzin, idő), meg lenne a következő gép fele.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2020
(#) szmutkuzoltan hozzászólása Máj 7, 2020 /
 
Köszi a válaszokat. Az asszony a második javítás után el akarta adni, de én nem akartam vele senkit becsapni.Szóval maradt. Lehet tényleg a legegyszerűbb ha leírom. A Lenovo márkát is.
Amúgy hőlégfúvóm van... mennyire köll melegíteni? Gondolom hogy a cin megfolyjon alatta? Szóval jó forróra?
(#) didyman válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Nem vagyok híve annak, hogy jó magyar szokás szerint átverést feltételezzek a javítást megpróbáló cégekről, ezért szemben más véleményekkel, én abból indulok ki, hogy valóban csináltak hard resetet. Ez akkumulátorral egybeépített gépek esetén (ugyan nem írtál pontos típust -a 2 in 1 14 az nem típus-, csak feltételezem, hogy ez a 81CW lesz) azt jelenti, hogy az akku tápellátási pontját húzzák le az alaplapról, pihentetik a gépet, majd összerakják. Ennek az oka is egyszerű. Minden gép alaplapján van egy KBC (vagy beágyazott vezérlő, ki hogy hívja), ami gondoskodik az alaplap alacsony szintű működéséről, valamint van egy csomó feszültségstabilizátor. Ezek közös jellemzője, hogy ha valahol valamilyen energiaellátási bajt észlelnek, különféle módon-úton letiltanak. Ebből az állapotukból pedig csak egy teljes tápelvétel hozza ki őket. Ez az akkuval egybeépített gépeknél szétszedéssel jár. Mielőtt nagyon sokallanánk érte az elkért összeget, érdemes abba belegondolni, hogy nem könnyíti meg a gyártó ezt a dolgot a szervizeknek, és fél-egy óra akkor is belecsúszik, mert a javítás fél perce mellett van szétszedés, összerakás, tesztelés, munkalap írása és kávé. Kopik szerszám, fogy az áram és a légfrissítő, őszül a kolléga.
Nyilván, a kiváltó okot egyik helyen sem szüntették meg. Évente egy alkalom még belefér a normálisba, elég egy rosszul földelt aljzat ahhoz, hogy történjen ilyen dolog, ugyanakkor teljesen követhetetlen a jelenség, nem világít egy LED az alaplapon, hogy itt a hiba, ez tiltott le és nincs eseménynapló, amibe beleír a KBC, hogy az a szemét töltésvezérlő roskadt magába. Így ezt a hibát keresni nagyon nehéz, esetleges. Lehet oka BGA is, elképzelhető, hogy az első helyen már ismerték ezt a dolgot, de lehet ezer más is, ami miatt rögtön BGA-zni (golyózni, vagy cserélni) viszont szigorúan szerintem, nem érdemes.
Ha magadnak akarod csinálni, keress Youtube-on videót a szétszedéshez. Az akkut megtalálod könnyen. Ami izgalmi faktor az ESD-n túl, az az, hogy a lap feszültség alatt lehet így is egyes részein, szóval a szerszámmal, lepotyogó csavarral könnyen tudsz nagyobb bajt csinálni.
(#) didyman válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Ha sosem csináltál ilyet, óvva intelek tőle. Nem melegítünk véletlenszerűen alaplapot találomra belőtt hőfokkal. Ez mondjuk nekem már megy azzal az SMD rework állomással, amit 15 éve használok, de van hozzá egy alulról egyenletesen hevítő, megfelelő hőprofillal megírt infra fűtés és azért mégis szeretek ránézni a hőmérőre. A hőlégfúvós melegítgetésnek két, nagyon káros mellékhatása van. A melegítés helyén mechanikai feszültség keletkezik a táguló NYÁK miatt, ettől a vízszintestől eltérő kezd lenni az alakja. A hevítés-hűtés megfelelő módja, profilja nagyon fontos a jó minőségű BGA forraszok kialakulásához. A másik, hogy a félvezetők nem szeretik a nagyon hirtelen és nagy hőmérsékletváltozást, meg a tartósan nagyon magas hőfokot. Türelmetlenül csinálva, könnyen lehet a diffúziót a működésképtelenség határáig feszegetni, mire az ón rendesen megolvad. Ez is jó okkal kerül pénzbe, meg így, hogy azt sem tudjuk, ki a bűnös, azért van 8-10 lehetőség egy alaplapon, kezdve a CPU-val, ami még annál is háklisabb jószág.
(#) Udvari Zsombor válasza didyman hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Idézet:
„...szóval a szerszámmal, lepotyogó csavarral könnyen tudsz nagyobb bajt csinálni.”
Ezt teljes mértékben tanúsítom! Egyszer egy USB webkamerát szereltem, persze bedugott állapotban és véletlenül keresztülgördült az áramköri lap tetején egy csavar (berakás közben kiszédült a csavarhúzó alól) ami kinyírta a képszenzort! A webkamerát ugyan még látja számítógép, de már csak üres vak fekete semmit tud adni kép helyett...
(#) szmutkuzoltan válasza didyman hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Köszi. Az akku kiszerelős dolgot már csináltam a 2. szerviz előtt. A delej "kiszárítására" próbáltam a power gombot nyomva tartani többször fél percre (Lenovo honlapon ezt ajánlják), kivenni cmos elemet is, majd úgy hagyni egy éjszakára... de egyáltalán nem történt semmi. Erre is gondoltam, hogy esetleg erre a feszültség mentesítésre van spéci módszer.
Sajnos pontosabb típust sem tudok, hiányzik a gépről minden gyári matrica. Én már használtként vettem 1 év bolti garival.
(#) szmutkuzoltan hozzászólása Máj 7, 2020 /
 
Rábízom az asszonyra a kérdést, hogy eldobjuk, vagy tegyünk még egy kísérletet. A gyerek szereti hogy tapi képernyő is van, hasonlók azért bazi drágák újan.
Ha teszünk, akkor tán elküldöm Budaörsre, ott van márkaszerviz.
(#) menyus válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
A márkaszervízektól mentsen meg a jóisten minket.
(#) menyus válasza didyman hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Még hozzátenném hogy ha a nyák felpúposodik, azon túl hogy a BGA golyók már nem egyenletesen fekszenek fel a helyükre, könnyen lehet hogy az alaplapi layerek is szétválnak, azaz kuka a gép. A KBC chipet (ITE, ENE..stb) esetleg érdemes átforrasztani, vagy cserélni. Ez nem drága mulatság, ebayen berendelhető a tipus pontos ismeretében, és kicserélni sem egy agyműtét. Legalábbis lényegesen egyszerűbb mint BGA t cserélni, golyózni. Esetleg újraírni a KBC chipet mert azokban is saját firmare van. Ehhez viszont egy spéci alaplapi párhuzamos programozó kell ami nem olcsó és nem mindenkinek van. Előfordulhat hogy a startup chip (KBC) BIOS ból tölti fel magát, így érdemes egy BIOS frissítéssel is megpróbálkozni. Ha külső EEPROM ja van mert nem a sajátját használja, akkor az is lehet ludas. Szóval csatlakozom az előttem szólókhoz, lehet kb 10 féle baja.
(#) didyman válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Ott alaplapot fognak cserélni, szerintem 80-120.000 közötti összegért.
(#) menyus válasza didyman hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Pont ezért írtam amit írtam. Annyiért 3 db ilyen használt gépet vehet működőképesen.
(#) didyman válasza menyus hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Igaz, ez nagyon jó ötlet. Amikor egy HP szerverünk vélt hardveres hibája kapcsán a szerviz azonnal fw-frissítést javasolt, én is csak néztem értetlenül, hogy ilyet tud a fw. Időfüggően, talán valami változó akkora vagy olyan értéket vesz fel üzem során, hogy attól eldől, mintha a tápegység beteg lenne, vissza sem lehet kapcsolni, amíg nem kap hosszabb áramszünetet. ILO-ban semmi bejegyzés. Tipikus hirtelen táphalál. De a frissítés óta megy hibátlanul, pedig máshoz nem lett nyúlva.
(#) szmutkuzoltan válasza didyman hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Akkor kár odaküldeni és kérni a bevizsgálást... :-/

Ha már itt vagyok egy másik bajjal is fárasztanálak titeket. A kölök előző gépe egy Asus Transformer TF101 volt. Drága volt, újan vettem neki de nagyon hamar mindennel inkompatibilis lett. Emlékeim szerint 3 év után már szinte használhatatlan volt, 2016 óta pedig szépen a dobozában pihen. Néha fel van töltve.

Halál idegesítő, hogy egy nyomorult böngészésre sem lehet használni mert nem mennek rajta a videók, állandóan https security hibákat ad böngészés közben meg ilyenek.
Android 4.0.3 van rajta. Lehet ezeket valahogy frissíteni, vagy más op. rendszert rávarázsolni?
Magamtól nem találtam rá megoldást, pedig kerestem eleget. De elég hamar mindig felbosszantottam magam rajta, hogy semmivel nem sikerült előbbre lépnem.
(#) szmutkuzoltan válasza menyus hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Elvileg létezik rá valamilyen BIOS frissítés, de így hogy nem indul el én végképp nem tudok vele mit kezdeni.
https://pcsupport.lenovo.com/us/en/products/laptops-and-netbooks/2-...121264

Ha valaki vállalna ilyen dolgot megpróbálni végrehajtani rajta Pest környékén, az írjon rám...Ez talán nem egy ökör ára, lehet egy lehetőség.
(#) antiktelefon válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Nem írtál pontos típust (lehet jobb lenne, ha az S/N számot írnád le), de ha nem indul semennyire, vagy bizonytalan a működése, akkor nem lehetséges/nem javasolt hagyományos módon biost frissíteni, alaplap alapján keresni kell egy bios dumpot hozzá, ha inteles, akkor az intel me-t visszaállítani, és ráírni az eepromra kívülről. (Az eredeti tartalmat mindig le kell menteni, főleg, ha a win kulcs is abban van.)
Esetleg érdemes lehet nagyító alatt, napfényben vagy nagyon erős hideg fénynél átnézni a lapot, hátha találsz alkatrészlábak közé beakadva valamit, vagy vízkárt, nem valószínű, de pénzbe nem kerül
Pontos típus alapján, ha van rajz, pár dolgot meg lehet mérni.
(#) szmutkuzoltan válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Semmilyen külső felirat, S/N szám, vagy olvasható matrica nincs rajta sehol, csak egy semmitmondó Windows logo. Már így vettük. :-/
(#) antiktelefon válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Akkor az alaplapon lévő matricákat/ feliratot írd be a googleba, amíg ki nem dobja a pontos típust, vagy valamelyikről ki nem derül, hogy az alaplap száma.
vagy ha egyszer elindul, hwinfo64 is megmondja, de egyszerűbb leolvasni a lapról.
Következő: »»   250 / 278
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem