Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   182 / 188
(#) gerenk válasza sany hozzászólására (») Márc 10, 2020 /
 
Semmit legfeljebb azt hogy a lécet tedd lentebb hogy át tudja ugorni
(#) vargaf válasza sany hozzászólására (») Márc 10, 2020 /
 
Idézet:
„Aztán pedig viszem majd a OMH hitelesítésre.”

Mennyire ismered a műszerek hitelesítési folyamatát? Láttál már amatőr célokra épített műszert ami hitelesített?
Új méróeszköz hitelesítése
(#) benjami válasza vargaf hozzászólására (») Márc 10, 2020 /
 
Keresse meg pl. őket. Jó pénzért biztos bemérik neki hogy teljesíti-e a paramétereket (az elvárt paramétereket azért meg kellene határozni előtte). Persze hogy bizonyítványt kap-e erről abban már nem vagyok biztos.
(#) vargaf válasza benjami hozzászólására (») Márc 10, 2020 /
 
A kalibrálás és a hitelesítés két eltérő fogalom, Ő hitelesítést ír. Más kérdés, hogy a kalibrálás költségén már vehet profi műszert is.
(#) pucuka válasza vargaf hozzászólására (») Márc 10, 2020 /
 
A hitelesítés is eléggé zsebbe nyúlós dolog, ráadásul csak azt bizonyítja, hogy azok a paraméterek amiket állítasz róla, megfelelnek a valóságnak.
(#) vargaf válasza pucuka hozzászólására (») Márc 10, 2020 /
 
Már írtam egy előző hozzászólásomban, hogy mely eszközöket hitelesítik. Természetesen a hitelesítés nagyobb költséggel jár mint a kalibrálás.
Hitelesítés
(#) sany válasza vargaf hozzászólására (») Márc 10, 2020 /
 
Csak viccből ìrtam, nem gondoltam komolyan.
(#) Ge Lee válasza sany hozzászólására (») Márc 10, 2020 /
 
Kíváncsi lennék olyanra, hogy mondjuk 4,7pF meg 680nF, persze ezekből is kellene legalább ilyen 0,5%-os.
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 10, 2020 /
 
Csak ±5%-osom van . Nem ez, csak ilyen típusú.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2020
(#) p_istvan válasza sany hozzászólására (») Márc 10, 2020 /
 
Ha a liearításra vagy kiváncsi, nem feltétlen kellenek pontos kondenzátororok!
Kell néhány nagyjából egyforma fólia kondenzátor (mondjuk 5-10 nf és 100-220 nF között:
- egyenként megméred őket
- párhuzamosan kapcsolva is megméred és összehasonlítod az egyenkén mért értékek összegével
- sorosan kötöd őket és mérsz, majd összehasonlítod a számított soros eredővel.
(már kettővel is sokat mondó lehet)

Ebből már látható az frekvencia függés tendenciája kb. nagysága...
Az eltérés az induktivitásból adódhat, bár egyes kerámiakondernzátoroknak is elég jelentős a frekvenciafüggése... de a jobb fólia kondiknak elhanyagolható a frekvenciafüggése ebben az alkalmazásban.

4.7 pF 0,5% mérésének nincs értelme, mert ennél 47 egység a kijelzett értéke (0,1 pF a felbontás ha jól tudom) ebből csak a kijelzés bizonyytalansága 2% + a mérési hiba pl az esetleges nullpont csúszása miatt. szóval jó ha 5% a mérési pontossága...
Aztán ismételd meg a mérést ha lesz fazékvasad!
(#) p_istvan válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 10, 2020 /
 
100-200 nF fölött már az alacsony rezgőkőr jóság miatt is megnövekszik a mérési hiba, ez is indokolja a jó mínőségű induktivitás alkalmazását!
(#) sany válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 10, 2020 /
 
Rendben. Ki fogom próbálni.
(#) Skori válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 11, 2020 /
 
Kerámia kondik frekvenciafüggését eddig nem vizsgáltam, de most, hogy írtál erről kíváncsi lettem, és mérek egyet! Régi gyártású csillám kondikkal kapcsolatban vannak tapasztalataid?
(#) Skori hozzászólása Márc 11, 2020 /
 
Lemértem egy 10F és egy 100nF X7R SDM kerámia kondit. Csatolom a mérési eredményeket.
Mindkét mért kondi impedancia minimuma 10MHz felett van... Sajna fóliakondi nem volt kéznél (később lemérek egyet) mert igazából ahhoz viszonyítva lennének igazán érdekesek ezek az eredmények.

Nemsokára csinálok egy linearitás mérést fóliakondikkal és az LCM3-al.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2020
(#) qvasz2 válasza Skori hozzászólására (») Márc 11, 2020 /
 
Jól látom, hogy ugyan azt a kondit egyszer 101-nek, másodszor őedig 105-nek mutatja a "műszer" 100Hz-en? Miféle dologgal mérsz, mert igen pontatlannak tűnik?
(#) Skori válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 11, 2020 /
 
Nem, sajnos a 100nF-nak letört a széle amikor a ráforrasztott vezetékdarabkát a mérőcsipeszen megigazítottam, egy másikat mértem a kisebb frekitartományban. Amúgy nem az érték abszolút értéke volt a lényeg, hanem a frekvenciafüggés. Ilyen műszerrel mértem amúgy: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2020
(#) Skori válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 11, 2020 / 1
 
Csináltam egy mérést 4db 100nF-os fólia kondival. Lemértem egyenként, párhuzamosan és sorosan kapcsolva is. 2db saját építésű LCM3 műszerem van (a korábban felrakott módosításokkal: relé kiváltva tranzisztorral + felhúzó ellenállás + auto off), mindkét műszerrel elvégeztem a mérést, és kiszámoltam a %-os eltéréseket.
Van egy 3600pf-os 0,25%-os referencia kondim, ezt is lemértem mindkét műszerrel, hogy a pontosságuk változott-e az évek során.
A mérési eredményeket lásd a csatolt képen.

A 4. kondival lehet hogy valami nem stimmelt, mert 3db-nél azonos eltéréssel mért a két műszer míg a negyediknél valamiért nem, így emiatt a végeredmény valószínűleg rosszabb mint ha 4db kifogástalan kondival próbáltam volna.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2020
(#) Skori hozzászólása Márc 12, 2020 /
 
Úgy gondolom sikerült igazolni, hogy bizonyos kerámia kondik kapacitása frekvenciafüggő. Csatolom egy 100nF-os MPP kondi mérését összahasonlításként a korábbi méréshez.
Az X7R anyagú SMD kondi kapacitása kb. 105nF - 97nF (101nF kb ± 4%) között változott a 100Hz-100kHz frekvecniatartományban, míg az MPP kondi kb. 101,3 és 101,5 (101,4nF kb ± 0,1% ami kb. a műszer pontossága) ingadozást mutatott ugyanezen tartományban.
Ráadásul az X7R kondenzátor saját rezonanciája adódott magasabb frekvenciára (>10MHz) jóval több volt mint az MPP kondenzátoré (<8MHz), tehát a rezonanciagörbe oldala jó eséllyel nem esik bele ebbe a tartományba.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Márc 12, 2020 /
 
Én megnéznék egy NP0/C0G mérést is ha van, kíváncsi lennék rá.
(#) Ge Lee válasza sany hozzászólására (») Márc 12, 2020 /
 
Találtam itthon egy 1%-os 10pF-ot, 9,8-nak méri, azaz legrosszabb esetben is 3%-on belül, de ugye nem tudjuk hogy mennyit és merre térhet el az értéktől.

10pF_F.jpg
    
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 12, 2020 /
 
Igen,ez a baj. Én is így vagyok . Tudom, hogyha ráteszek egy kondit, akkor nem tudom, hogy a műszer "alul" vagy "felül" mér.
(#) gerenk válasza sany hozzászólására (») Márc 12, 2020 /
 
Ő sem tudja van tűrése +- , ha tudná szuper pontos lenne
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Márc 12, 2020 /
 
A méréseknek is van módszere (Méréstechnika). Az nem abból áll, hogy ráteszem a kondit (vagy bármely alkatrészt) oszt jól van.
Mifelénk a mondás járja, hogy egy mérés, az nem mérés. Persze ismerni kell a mérőeszköz pontosságát (ahogy pl. a multiméterek adatlapján is láthatod) Ennek megállapítása etalonok mérése alapján lehetséges. Ahány mérés ugyanazon a darabon,ugyanazon műszerrel, annyi ha kimértékben is, de eltérő eredményt ad. Minél többször méred ugyanazt a darabot, ugyanazzal a műszerre, annál pontosabb eredményt kapsz. A mérési eredményeknek van szórása, ebből statisztikai módszerekkel lehet pontos eredményt kapni.
Természetesen erre nincs mindíg szükség, de akkor nem kéne pontosságról még csak szót sem emelni.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2020
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Márc 12, 2020 /
 
Ennél ez egy picit máshogy van., ennél ráteszed oszt jól van. Itt ugyanis 1 mérés is mérés, mivel ha nullázás után közvetlenül mérek, akkor a második, harmadik, de még a tizenkilencedik alkalommal is ugyanazt az értéket írja ki (kipróbáltam). Valamint a pontosság mint olyan erre a műszerre némileg másképp értelmezendő (leírták az okát), mivel van egy érték ahol pontos (relatíve) felette és alatta viszont csal valamennyit, egyik esetben felfele, másiknál lefele.
De még így is pontosabb szerintem mint a legtöbb olcsó, multiméterbe épített kiegészítő, valamint a felbontása is jobb. A multiméterek kiírnak egy értéket, de tizedest már nem, ez pedig igen. Alkatrészek (párba) válogatásához egy nagyon jó kis műszer.
(#) p_istvan válasza Skori hozzászólására (») Márc 12, 2020 /
 
Jók és hasznosak a méréseid, a 4. kondi mérési anomáliája tényleg furcsa...
Régi csillám kondikat nem mértem, bár talán valahol van a lomok közt egy-két régi orosz darab.
(#) p_istvan válasza sany hozzászólására (») Márc 12, 2020 /
 
Azért legtöbb alkalmazásban 1-2% abszolút pontosság bőven elég. Ha megfelelő minőségű a mérő induktivitás és referencia kondenzátor, akkor 1% alatt lehet a pontosság, főleg ha van néhány pontosabb (referencia) kondenzátorod amihez kalibrálsz!
A referencia kondenzátorok értékeit egyszerűen csak fogadd el ami rá van írva (ha +- 0,25 - 0,5% pontosságú). Ezeknek a rezonancia elven működő L/C mérőknek relatív pontossága elég jó -amire már az előbb is rámutattak-, ezért ha van pl. egy pontos 10 nF értékű kondid és ahhoz kalibrálod a készüléket akkor egy másik tetszőleges pontosságú 10 nF körüli kondenzátort a értékét is közel a referencia pontosságával tudod meghatározni!

De egy átlagos kondenzátornál már csak a hőfokfüggése miatt sem lehet nagyon pontos mérésről beszélni, akár milyen pontos is a mérő készülék! Mérjél meg pl egy átlagos poliészter kondenzátort, úgy hogy közben a két ujjaddal fogod (melegíted), vagy óvatosan mással melegíted lassan...
(#) Skori hozzászólása Márc 13, 2020 / 2
 
Megmértem egy maréknyi kondit, ezek közül csatolok néhány további eredményt. Ami a mérésből látszik, hogy a korábbi X7R anyagú kondikhoz képest az NP0 anyagúak frekvenciafüggése sokkal kisebb (szinte elhanyagolható - mert benne van az alkatrész a megadott pontossági határai között).
Tehát pl. a korábban lomexből nagyon olcsón beszerezhető SMD 1nF 1%-os NMPO kerámia kondi nagyon pontos és stabil, az LCM3-ban kiválóan használható akár referencia kondinak is. Megmértem több régi csillám kondenzátort is, ezek még egy hangyányival jobbak. Sajnos a ma boltokban kapható apró csillámkondik-ból nincsenek mintadarabjaim amiket megmérhetnék (de valószínűleg ezek is igen jó minőségűek). A berakott képeken nem csak önmagában a görbék jellegét érdemes megfigyelni, hanem ezt a függőleges pF/osztás-t is figyelembe véve érdemes értékelni.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2020
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Márc 13, 2020 /
 
Köszi a méréseket, erre számítottam. Az NP0-nak akár lábas akár SMD hőfokfüggése sincs szinte, legalábbis 200 fokig melegítve semennyit sem változik a kapacitása. Én már egy ideje ha lehet csak ilyeneket veszek, nem X7R-t, csak ezt nem mindenhol és nem minden értékben tartják.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 13, 2020 / 2
 
A mérések fotóiról levágtam a hátteret, és az összeset (tehát nem csak azt ami itt fent van) feltettem ide: Bővebben: Link
(#) sany válasza Skori hozzászólására (») Márc 13, 2020 /
 
Ez igen! Köszi!
Ez a masina azért, jobb mint az LCM2.
Következő: »»   182 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem